Prvi Srbin zaražen korona virusom u Japanu

Danijela Ćirović

(četvrtak 13. februar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Požarevac, 12.02.2020 - pripreme pripadnika Vojske Srbije za učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu

Srbija očekuje da stigne sistem „pancir“ iz Rusije. SAD zbog taksa uvode ekonomske sankcije Prištini. Predstavnici RS prekidaju rad u Sarajevu. Crnogorski ministar odbrane kaže da je Vulin „tragikomičan“. Ističe rok za prvu ratu poreza na imovinu. Prvi Srbin, iz Subotice, zaražen je korona virusom u Japanu. Policiju čuva privatno obezbeđenje. U Narodnom pozorištu je uhapšen makro. Mladić je zbog marihuane bežao od policije i zakucao se u autobus u Zemunu, usmrtivši vozača GSP-a. CIA i BND špijunirali su Jugoslaviju preko švajcarske firme. „Pobednik“ se vraća na Kalemegdan.

moda-njujork-kors-

Njujork, 12.02.2020- Nedelja mode u Njujorku (Fashion Week): kolekcija - Michael Kors

Dolaze Šojgu i „pancir“

Novosti najavljuju važnu posetu za ponedeljak uz naslov „Stižu Šojgu i sistem ’pancir’“. Očekuje se da bude isporučeno prvo od šest naručenih oruđa. „Dolazi istinski prijatelj koji dobro razume našu situaciju“, rekao je srpski predsednik Aleksandar Vučić.

rus-srb-moskva

Moskva, 12.02.2020 - predsednica Skupštine Srbije Maja Gojkovic predvodi parlamentarnu delegaciju na Petom zasedanju zajedničke parlamentarne Komisije za saradnju izmedu Skupštine Srbije i Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije: Maja Gojković, Valentina Matvijenko

Ekonomske sankcije SAD Prištini

„Tramp zbog taksa uvodi ekonomske sankcije Prištini“, naslov je u Blicu. Vašington je najavio da će prekinuti sve najavljene investicije na Kosovu dok nova vlada Aljbina Kurtija ne ukine takse na robu iz centralne Srbije. Američka ulaganja na Kosovu nemaju smisla dok se ne ukinu takse, rekao je Ričard Grenel. Glavni čovek američkog predsednika za Kosovo danas se sastaje sa Aleksandarom Vučićem u Minhenu.

mali-hartije

Beograd, 12.02.2020 - Ministarstvo finansija i Euroclear potpisali su Memorandum o razumevanju, koji će omogućiti da se stvore tržišni uslovi za efikasnije emitovanje državnih hartija od vrednosti, denominovanih u dinarima: Siniša Mali, Sudip Čaterdži

Predstavnici RS prekidaju rad

„Predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH obustaviće svoj rad u odlučivanju o bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH sve dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija“, zaključak je koji su juče na sastanku u Palati Republike u Banjaluci jednoglasno doneli zvaničnici RS, srpski predstavnici u organima BiH i lideri parlamentarnih političkih partija vlasti i opozicije. Taj potez povukli su nakon što je Ustavni sud BiH pre neki dan odlučio da pitanjem vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem u RS treba da se bave institucije BiH, što je u RS opisano kao „državni udar“ i atak na Dejtonom podeljenu teritoriju, piše Politika.

savski-nasip-zahtev

Beograd, 12.02.2020 - Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju (SZS) u Skupštini Beograda Nikola Jovanović uputio je danas zvaničan zahtev gradskoj sekretarki za inspekcijske poslove Sonji Božović da podnese krivične prijave protiv svih koji su, kako je istakao, nezakonito zauzeli javne površine na Savskom nasipu i Savskom keju

Bošković: Vulin tragikomičan

"Ponašanje ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, prilikom posete Crnoj Gori tragikomično je i predstavlja politički performans, ocenio je crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković. „Sve ono što radi i izjavljuje gospodin Aleksandar Vulin u poslednje vreme, bilo bi zaista smešno da on nije ministar odbrane države Srbije. Ovako je tragikomično i njegov nacional-socijalizam, koji isijava u poslednje vreme, najviše škodi interesima Srbije“, ocenio je Bošković, a prenose Novosti. Crnogorski ministar je dodao da će se "Crna Gora uvek ponašati u skladu sa zakonom i Ustavom".

rts-zahtev-smena

Beograd, 12.02.2020 - konferencija za novinare predstavnika Akademske zajednice, povodom zahteva za ostavke svih članova Upravnog odbora i Programskog saveta RTS, kao i direktora i glavnog i odgovornog urednika informativnog programa: Marija Bogdanović, Slobodan Prvanović

Ističe rok za prvu ratu poreza

Rok za uplatu godišnjeg poreza na imovinu za prvi kvartal 2020. ističe sutra, a obveznici ga plaćaju u visini poslednje rate za četvrti kvartal 2019. godine. Poreska rešenja za 2020. tek treba da stignu na adrese građana Srbije. Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu od 11 odsto, piše Politika, a za izbegavanje plaćanja te obaveze predviđena je kazna od 5.000 dinara. Inače, rok u kojem se mora obračunati zaduženje i doneti rešenje kojim se utvrđuje porez za tekuću godinu nije zakonski određen, mada se rešenja obično štampaju u aprilu ili maju. Budući da se poreska osnovica svake godine određuje u novembru, već tada se zna koliko će iznositi porez na imovinu za narednu godinu.

Srbin zaražen u Japanu

Informer objavljuje šokantnu vest iz Japana o prvom Srbinu koji je zaražen korona virusom, dok ih je još trinaestoro u karantinu. Daniel Dušnoki (39) iz Subotice, član posade kruzera „Dajmond princes“, tri dana je u strogoj izolaciji. Na brodu u Jokohami u karantinu je 3.711 ljudi, a zaraženo je njih 174. Putnicima i članovima posade zabranjeno je da napuštaju kruzer sve dok se virus ne povuče.

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da je korona virus „najgori neprijatelj kog možete da zamislite“, piše Blic.

vuhan-bolnica

Wuhan, 12.02.2020 - zbog velikog broja zaraženih korona virusom, vlasti kineskog grada Vuhan ubrzano grade montažne bolnice i pretvaraju sportske hale u prostor za smeštaj pacijenata

Policiju čuva privatno obezbeđenje

Država izdvaja silne milione za posao koji je poveren pripadnicima MUP-a, piše Danas uz naslov „Privatno obezbeđenje plaćeno da čuva policiju“. Velimir Lukić iz Nezavisnog sindikata policije ne vidi to kao dobro rešenje. „Nikada pripadnik privatnog obezbeđenja ne može da se približi profesionalnim standardima policijskog službenika. Obuka policajca traje dve godine, a bez te obuke pripadnici privatnog obezbeđenja naprosto nisu zreli za taj posao“, kaže on. Posao obezbeđenja zgrade MUP-a u Ulici kneza Miloša dobio je konzorcijum firmi među kojima je i BPS Security u vlasništvu Milene Vuković, bivše državne sekretarke MUP-a.

Uhapšen makro u pozorištu

Kurir piše o skandalu u najpoznatijoj kulturnoj instituciji, jer je „uhapšen makro u Narodnom pozorištu“. Petar Ljuština (35), zaposlen u obezbeđenju ove ustanove, završio je iza rešetaka jer policija sumnja da je bio deo kriminalne grupe koja je podvodila devojke biznismenima, političarima i sportistima.

Bežao, pa usmrtio vozača GSP

„Bežao od policije, pa ubio vozača GSP“, naslov je u Informeru. Adam Rakočević (22) koji je u kolima imao marihuanu, u punoj brzini je prošao na crveno i izazvao sudar dva automobila. Poginuo je vozač  Bojan Perać (31), koji je vozio autobus na liniji 15.

bus-sudar-zemun-

Beograd, 12.02.2020 - jedna osoba je poginula rano jutros, a tri su povreðene u sudaru automobila i dva autobusa u Zemunu, javio je RTS

CIA i BND špijunirali Jugoslaviju

Duže od 50 godina vlade iz celog sveta ukazivale su poverenje firmi „Kripto Al“ iz Cuga da im osigura poverljivost komunikacija tajnih službi, vojske i diplomata, piše Politika. Tajni vlasnici te švajcarske tehnološke kompanije decenijama su bili američka CIA i nemačka obaveštajna služba BND. Operacija „Rubikon“, kao obaveštajni podvig veka, do detalja je opisana u dokumentima do kojih su došli američki i nemački novinari. Iz njih se saznaje da je od šezdesetih godina prošlog veka više od 120 zemalja koristilo opremu ove švajcarske firme. Navedene su poimence njih 62, uključujući Jugoslaviju. Najveći korisnici tehnologije za šifrovanje komunikacija bili su Saudijska Arabija i Iran.

„Pobednik“ vraćen Beogradu

“Pobednik” je vraćen u Beograd posle četvoromesečne rekonstrukcije. Pre postavljanja bio je ispod postolja na kamionu za transport uvijen u zaštitnu foliju. U četvrtak će sugrađani moći da ga vide na istom mestu, ali će zbog bezbednosti biti posmatran kroz ogradu, pišu Novosti.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...