Završni skup opozicije na dan izbora

Danijela Ćirović

(sreda 12. februar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Skoplje, 11.02.2020 - svečana ceremonija podizanja NATO zastave nakon što je Parlament Severne Makedonije usvojio zakon o ratifikaciji NATO sporazuma

Planom kampanje „Bojkot 2020“ predviđeno je da se završni protestni skup održi na izborni dan. Crnogorske vlasti nisu dozvolile srpskoj delegaciji da uđe u zemlju u uniformama. Država osniva komisiju za popis žrtava NATO bombardovanja. Objavljena je lažna vest da je Mladić preminuo. Tramp je odvojio manje para iz budžeta za socijalu, a više za nacionalnu odbranu i nuklearno oružje.

moa-njujork-vang

New York, 11.02.2020 - Nedelja mode u Njujorku (New York Fashion Week). Kolekcija: Vera Wang

Završni skup na dan izbora

List Danas je, kako navodi, imao uvid u plan kampanje „Bojkot 2020“ Saveza za Srbiju. „Opozicija planira završni skup na izborni dan“, naslov je teksta. Kampanja SZS vodiće se na društvenim mrežama i obilaskom Srbije, a biće korišćeni leci, baneri, video-materijal, navodi se u dokumentu. Definisano je nekoliko „pravaca kampanje“: „protiv čega smo, za šta smo, raspad SNS klana, uputstvo za upotrebu bojkota, obraćanje glasačima SNS, izborni dan“. Planirano je „utočište za sve oni koji su ucenjeni, koji trpe bilo kakav vid pritiska da izađu na izbore“.

sanu-zene-

Beograd, 11.02.2020 - otvaranje trodnevne naučne konferencije "Naučnice u društvu" u svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU)

„Propao“ bojkot opozicije

Glavna tema na prvoj strani Informera je „SZS tragikomedija“ uz naslov „Propao Đilasov bojkot, Bastać i Zelenović izlaze na izbore“. Prvi saradnik Dragana Đilasa, predsednik SO Stari grad Marko Bastać, objavio je da za njega bojkot ne važi, a stranka gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića istupila je iz SZS jer se sprema za izbore, navodi list.

sputnjik-redakcija-proslava-5

Beograd, 11.02.2020 - redakcija novinske agencije Sputnjik danas je svečano obeležila pet godina rada u Srbiji

„Siva knjiga“ NALED-a

Od 241 preporuke za smanjenje birokratije i unapređenje uslova poslovanja u Srbiji koja je prošla kroz sve dosadašnje „Sive knjige“, čak 118, ili svaka druga našla je put do zakonodavca, piše Politika. U novom, 12. izdanju „Sive knjige“, koja je juče predstavljena na godišnjoj konferenciji o ekonomskim reformama NALED-a, nalazi se 27 novih, a među 10 prioritetnih za 2020. posebno su izdvojeni smanjenje poreza i doprinosa na zarade, unapređenje i proširenje sistema fiskalizacije, uspostavljanje javnog registra neporeskih nameta.

naled-siva-knjiga

Beograd, 11.02.2020 - predstavljanje 12. "Sive knjige" NALED, koja donosi 100 preporuka privrede za unapređenje poslovnog okruženja: predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici

Crna Gora neće srpske uniforme

Crnogorske vlasti nisu dozvolile našoj vojnoj delegaciji, na čijem je čelu ministar Aleksandar Vulin, da u tu državu uđu sa srpskim uniformama, pišu Novosti. Ovo se desilo uoči Vulinovog puta u Rovca kod Kolašina, gde bi prvi čovek resora odbrane Srbije trebalo da položi venac kod spomenika Pavlu Bulatoviću, saveznom ministru odbrane SR Jugoslavije koji je ubijen pre 20 godina u atentatu u Beogradu. Takođe, previđeno je da Vulin prisustvuje i liturgiji u manastiru Kostrikovača.

Ono što se dogodilo za vreme odavanja pošte nekadašnjem saveznom ministru odbrane SR Jugoslavije u Kolašinu još jedan je dokaz koliko je situacija u Crnoj Gori zapaljiva, a društvo podeljeno, piše Politika. Vulin je izjavio da Podogorica očigledno „ima strah od simbola Srbije“. Podsetio je da su na grobu Momira Bulatovića Vojsku Srbije predstavljali i general i pukovnik koji su bili u uniformama.

„Je li grob Momirov kulturno dobro, a Pavlov nije? Pokažite nam odluku kojom ste to rešili“, rekao je on.

pomen-bulatovic-kolasin-

Kolašin, 11.02.2020 - ministar odbrane Aleksandar Vulin sa članovima delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prisustvovao je danas svetoj liturgiji u manastiru Kostrikovača u Rovcima kod Kolašina, povodom 20 godina od atentata na saveznog ministra odbrane SR Jugoslavije Pavla Bulatovića

Komisija za popis žrtava NATO

Novosti pišu o inicijativi predsednika Srbije Aleksandra Vučića uz naslov „Formira se komisija za popis svih žrtava NATO“. Svi dobijeni podaci biće digitalizovani i ubačeni u jedinstvenu i dostupnu bazu podataka, stoji u tekstu.

nato-stolten

Brussels, 11.02.2020 - generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u sedištu NATO u Briselu

Mladić navodno preminuo

Komentarišući lažnu vest o smrti generala Ratka Mladića, advokat Goran Petronijević kaže da je treba posmatrati mnogo šire, uz ocenu da je u toku veoma ozbiljan i perfidan medijski rat s ciljem da se uznemiri javnost u regionu.

"Taj se rat ozbiljno zahuktava na svim planovima, gotovo da se može videti da je i na globalnom nivou tako. Svi znaju da su lažne informacije zabranjene, da je neetički da se one objavljuju, međutim isto kao i u pravom ratu, kad se upotrebljavaju osiromašeni uranijum ili kasetne bombe, što je zabranjeno, one se ipak upotrebljavaju i daju dobre rezultate", rekao je Petronijević, a objavljuju Novosti. On je ocenio da je ova "podmetnuta informacija", po izvorima i po tokovima, vrlo slična ili gotovo istovetna informacijama koje su se u više navrata pojavljivale u vezi sa navodnom smrću Radovana Karadžića.

Srpski telegraf piše da je „novinar-bolesnik izmislio vest“ i „sahranio život Mladića“.

bejrut-prot

Beirut, 11.02.2020 - sukobi anti-vladinih demonstranata sa policijom tokom protesta ispred zgrade Parlamenta u Bejrutu

Čak 42 miliona ljudi može da se zarazi

Blic prenosi jezivo upozorenje svetskih epidemiologa da bi od korona virusa moglo da umre 42 miliona ljudi. Smrtonosni virus mogao bi da zarazi 60 odsto svetske populacije, odnosno 4,2 milijarde ljudi, a stopa mortaliteta je jedan odsto, izjavio je profesor Univerziteta u Hongkongu Gabrijel Leung. Svaki zaraženi može da proširi virus u proseku na 2,5 ljudi.

Manje za socijalu, više za oružje

Manje novca za socijalna davanja, više para za nacionalnu odbranu i nuklearno oružje, siže je novog američkog budžeta koji odslikava prioritete šefa Bele kuće. U nacrtu za sledeću fiskalnu godinu vlada Donalda Trampa predviđa uštede na brojnim socijalnim programima. Planirani su rezovi kad je reč o obrazovanju, zaštiti životne sredine, bonovima za hranu, dotacijama za lečenje i smeštaj siromašnih građana i otplatu studentskih kredita, prenosi Politika. Ove uštede se prelivaju na nacionalnu odbranu – vojsku, policiju, obaveštajne agencije i čuvanje granice, uključujući izgradnju zida prema Meksiku. U budžetu od 4,8 biliona dolara obezbeđen je novac i za Svemirske snage, novi rod vojske koji je Tramp nedavno uveo, kao i za program NASA za odlazak na Mars.

Pripadnik BIA i sinovac Arkanovog druga

Kurir piše o tome „ko je operativac službe u čijem je stanu nađen kokain“ uz naslov „Narko agent, uhapšeni pripadnik BIA je sinovac Arkanovog ubijenog prijatelja“. Nikola Garić (34), u čijem je stanu pronađena droga, bratanac je policajca Dragana Garića, ubijenog u „Interkontinentalu“ zajedno sa Željkom Ražnatovićem i Milenkom Mandićem.

Marić otvorio dušu

Voditelj Milomir Marić „otvorio je dušu“ za Srpski telegraf. On otkriva zbog čega u blizini ne želi „žene koje službe nisu proverile“, koga je odbio kao sagovornika „da bi sačuvao živu glavu“, a smatra i da „Đukanović više ne vlada sobom“.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...