Srbija spremna za pojavu virusa

Danijela Ćirović

(nedelja 09. februar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Niš, 08.02.2020 - manifestacija Dani kulture i tradicije dijaspore, Centar za kulturu Vuk Karadžić u Nišu

Ultradesničari najavljuju izlazak na izbore. Srbija je spremna za moguću pojavu korona virusa, kaže šef kancelarije SZO u Beogradu. Trojica srpskih momaka nalazi se u karantinu u francuskom Eksu. Sprečen je okršaj crnogorskih klanova hapšenjem u „Kraun plazi“. Vukotić je izručen Podgorici. Makron je pozvao na jačanje osovine Pariz-Berlin-Varšava. Božović kaže da nas „velike sile guraju u rat“.

moda-njujork-mischka

New York, 08.02.2020 - Nedelja mode u Njujorku: kolekcija - Badgley Mischka

Pretnje ekstremne desnice

Blic piše o sve većem broju ispada ultradesničara koji najavljuju i izlazak na izbore uz naslov „Ekstremna desnica ponovo preti“. Povratak lidera Nacionalnog srpskog fronta Gorana Davidovića Firera i njegova najava učešća na sledećim izborima je jasno upozorenje da bi na predstojećim izborima ekstremni desničari želeli da iskoriste najavljeni bojkot opozicije.

moda-njujork-monsi

New York, 08.02.2020 - Nedelja mode u Njujorku: kolekcija - Monse

Srbija spremna za korona virus

Dr Marijan Ivanuša, šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, kaže da je naša zemlja spremna za moguću pojavu korona virusa. Kod više od 30.000 osoba, uglavnom u Kini, do sada je potvrđeno prisustvo virusa, a od tog broja umrlo je dva odsto ljudi. Lekari su utvrdili da se teži oblik bolesti češće javlja kod starijih od 65 godina i onih koji su već imali neku pridruženu bolest. SZO je nedavno proglasila vanrednu situaciju na globalnom nivou zbog ovog problema, utvrdivši da se broj obolelih za nedelju dana više od deset puta uvećao. „Ako osoba ima simptome slične gripu, a bila je u kontaktu sa nekim ko je došao iz Kine i ko je imao virus, sada može da pozove određeni broj telefona i potraži pomoć stručnjaka“, kaže Ivanuša za Politiku.

prot-bgd-8.2.2020.

Beograd, 08.02.2020 - protesna šetnja u organizaciji Građanskog otopra

Srbi u karantinu u Francuskoj

„Zdravi smo“, poručuje, preko Novosti, Aleksandar Kalaba (36), poreklom iz Zrenjanina, koji živi u Zemunu. On i još trojica naših momaka su među 76 izolovanih stranaca u karantinu u Visokoj nacionalnoj školi za vatrogasne oficire u francuskom Eksu, napravljenom za evakuisane iz Kine zbog korona virusa. Dušan Delić, Stefan Vojnić i Nenad Nešković, opasani su dvostrukim bezbednosnim pojasom. List piše o tome kako naši državljani provode vreme, šta im nedostaje, kako ih čuvaju žandarmi i kako reaguju meštani u neposrednoj blizini karantina.

vucic-mali-kula-

Beograd, 08.02.2020 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas gradilište projekta Beograd na vodi: Aleksandar Vučić, Siniša Mali

Sprečen obračun crnogorskih klanova

Pripadnici MUP Srbije sprečili su novi obračun crnogorskih zavađenih klanova na teritoriji naše zemlje. U hotelu "Kraun plaza" uhapšeni su crnogorski državljanin N. M. (35), M. M (27) i B. A (35), sva trojica iz Podgorice, kao i S. K. (42) iz Banjaluke, objavljuju Novosti. Policija je privremeno zaplenila dva automobila crnogorskih tablica, blindirani BMV i "audi". Operativci srpske policije na krovu hotela pronašli su pištolj, za koji se sumnja da ga je neko od ove četvorice sakrio. Pomenuta trojica iz Podgorice su u evidenciji policije Crne Gore označeni kao pripadnici kriminalnih klanova. Ispituje se uloga Banjalučanina, koji je je ranije bio na Interpolovoj crvenoj poternici zbog pokušaja ubistva.

koss-srb-niger

Beograd, 08.02.2020 - košarkaška utakmica Srbija – Nigerija (70:64) u kvalifikacijama za Olimpijske igre

Vukotić izručen Podgorici

Kotoranin Jovan Vukotić, za koga se sumnja da je visoko pozicionirani pripadnik kriminalnog „škaljarskog klana“, izručen je juče Crnoj Gori koja ga je tražila zbog pokušaja ubistava i držanja oružja. Vukotić je predat crnogorskim vlastima uz jake mere obezbeđenja, a primopredaju su obavili pripadnici MUP-a dve države. Molba za njegovo izručenje Crnoj Gori je usvojena krajem januara nakon pravosnažne odluke beogradskih sudova prema kojoj su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje.

dijamanti-zaplena-granica-

Batrovci, 08.02.2020 - Carinici Srbije su na graničnom prelazu Batrovci, u saradnji sa policijom, sprečili krijumčarenje najmanje 300 dijamanata, za koje se pretpostavlja da imaju veliku vrednost, koja će biti precizno utvrđena posle stručne ekspertize

Evropa posle Bregzita

Dok su u Briselu mnogi još brisali suze za „odbeglim Ostrvom“ Emanuel Makron nije sedeo skrštenih ruku. Otputovao je u zemlju koju je najviše kritikovao zbog kršenja vladavine prava ne bi li je pridobio za svoju viziju reforme Evropske unije. Francuski predsednik je iz Poljske pozvao na jačanje osovine Pariz-Berlin-Varšava, piše Politika. Pokušajem da oživi pomalo zaboravljeni format dijaloga, Vajmarski trougao, Makron ostalim članovima Unije jasno šalje poruku ko zapravo treba da vodi glavnu reč u „perestrojci“ EU posle izaska Velike Britanije. Ali vremena su se dramatično promenila u svetu otkako su se 1991. u Vajmaru sastali tadašnji šefovi diplomatije Nemačke, Francuske i Poljske i pokrenuli širenje evro bloka iza nekadašnje gvozdene zavese.

rus-peterburg-77-

Sankt Peterburg, 08.02.2020 - rekonstrukcija dolaska prvog voza sa hranom u okupirani Lenjingrad, povodom 77. godišnjice probijanja nacističke blokade

Božović: Guraju nas u rat

Glumac Petar Božović u razgovoru za Kurir kaže da „velike sile žele da nas gurnu u rat“ i da po svaku cenu moramo izbeći konflikte u Crnoj Gori koji bi doveli do intervencije. „Navikao sam na bol zbog loših političkih odluka u Crnoj Gori još od priznanja Kosova. Narod je pokazao da kad se dira u veru i crkvu, dira se u postojanje, da ovako više ne može. Sistemi i političari se svuda dobro drže. Mafija nema granica, oni su braća po dolaru, a mi smo braća po materi“, kaže on.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...