Šef diplomatije EU: SAD su moćne, ali ne mogu same da ponude Kosovu stolicu u UN

Anđelka Nikolić

(subota 01. februar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 31.01.2020 - ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić dočekao je visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đozepea Borelja na eerodromu „Nikola Tesla“

Ne pita se samo Amerika o Kosovu, Srbija neće u EU dok se ne dogovori sa Prištinom, poručuje šef diplomatije Evropske unije. Ako se za tri godine ne dobiju svi podaci o stažu, privremeno rešenje o penzionisanju postaje trajno. Brutalnosti režima u Crnoj Gori, Đukanović hapsi i majke opozicionara. Molim se da pobedi razum u Crnoj Gori, poručuje patrijarh Irinej. Juče je Ujedinjeno Kraljevstvo obeležilo svoj poslednji dan  u Evropskoj uniji. Vanredno stanje u Kini, da bi sprečile širenje opakog virusa, kineske vlasti blokiraju puteve, zatrpavaju tunele… Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da ne postoje osnovi sumnje da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov brat Andrej "bili u bilo kakvom kontaktu ili komunikaciji" sa Predragom Koluvijom, osumnjičenim za uzgajanje marihuane na farmi "Jovanjica". Sutra veliko finale, Novak protiv Tima za titulu i prvo mesto.

moda-madrid-Ana-Locking

Madrid, 31.01.2020 - Nedelja mode Mercedes-Benz u Madridu (Madrid Fashion Week): Kolekcija Ana Locking

Šef diplomatije EU u Beogradu

Novosti javljaju o poseti Beogradu šefa diplomatije Evropske unije, pod naslovom “Ne pita se samo Amerika o Kosovu”. List najavljuje da “Brisel imenuje specijalnog predstavnika za dijalog”.

SAD su moćne, ali ne mogu same da ponude Kosovu stolicu u UN, rekao je danas šef diplomatije EU Žosep Borel a to ponavlja I Politika u naslovu: “SAD ne mogu da ponude Kosovu stolicu u UN”.

"Postoje i druge zemlje, ne samo zemlje EU, već i Kina, Rusija, Indija. I one se pitaju i mislim da svi razumeju da Kosovo mora da bude priznato od celokupne međunarodne zajednice", rekao je Borel

On je tako odgovorio na pitanje Tanjuga kako će vratiti Beograd i Prištinu za sto i šta EU može da ponudi Prištini, jer se čini da je fokus Prištine na SAD, jer im je glavni cilj stolica u UN.

"Vašington je mnogo moćan, ali ne može da ponudi Kosovu stolicu u UN", rekao je Borel i ukazao da se pitaju i druge zemlje, uključujući Rusiju i Kinu, kao članice Saveta bezbednosti UN, prenose Novosti.

Blic citira izjavu šefa evropske diplomatije Đuzepa Borelja u Beogradu: “Srbija neće u EU dok se ne dogovori sa Prištinom”.

vucic-borelj-bg-

Beograd, 31.01.2020 - konferencija za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića i visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đozepa Borelja

Brže do rešenja za penziju

Ako se za tri godine ne dobiju svi podaci o stažu, privremeno rešenje o penzionisanju postaje trajno. Izmenjen način obračuna, pa će većina odmah znati visinu primanja, objavljuju Novosti pod naslovom “Brže prikupljanje podataka za penziju. Trajno rešenje posle 3 godine”.

Izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje su odnedavno u primeni donele su ove promene, piše u ovom listu.

izlo-slike-32-Asisi

Leipzig, 31.01.2020 - izložba umetnika i erhitekte Iadegara Asisija (Yadegar Asisi), koji stvara najveće panorame, visine do 32 metra i obima do 110 metara

Borba protiv virusa u Kini

Borba protiv koronavirusa, objavljuje Informer pod naslovom “Vanredno stanje u Kini”. List dodaje “da bi sprečile širenje opakog virusa, kineske vlasti blokiraju puteve, zatrpavaju tunele…” uz fotografije zida kojim je pregrađen put koji void iz grada Vuhana gde se prvo pojavio opasni virus. 

Hapšenja u Crnoj Gori

“Milov udar na litije i porodice” javljaju Novosti o “brutalnosti režima u Crnoj Gori”. List dodaje da je “privođena i majka (70) Milana Kneževića iz Demokratskog fronta. Iz DPS ´lete´ svi koji se pridruže vernicima SPC”.

“Đukanović hapsi i majke opozicionara” objavljuje Politika.

“Opasno zlo u Crnoj Gori” piše u Informeru pod naslovom “Milov teror”. List objavljuje da su “uhapšeni majka srpskog poslanika Milana Kneževića, lider ´Prave Crne Gore´ Marko Milačić I još 15 ljudi zbog učešća na protestima. Policija upala u medije. Milo naredio hapšenje svih koji su u prvim redovima litija”.

Uz ovo, tabloid objavljuje i naslov: “Policajac heroj u Baru odbio Milove ucene, predvodio litiju. I trojica vatrogasaca iz Bara odbila da učestvuju u obračunu sa demonstrantima”.

“Milo zlotvor hapsi starice” objavljuje Srpski telegraf a u tabloidu Alo piše “Milo naredio: Hapsite majke Srbima”

litija-podgorica

Podgorica, 31.01.2020 - sveštenstvo i vernici u krsnom hodu ulicama Podgorice

Patrijarh Irinej: “Da pobedi razum”

Blic prenosi “poruku patrijarha srpskog Irineja” pod naslovom “Molim se da pobedi razum u Crnoj Gori”. List dodaje da “ovi svenarodni mirni I hrišćanski protesti nisu usmereni protiv Crne Gore, nego su poziv na prevazilaženje svih podela”.

Britanski poslednji dan u EU

“Uz pomešane emocije i prigodne poruke s obe strane Lamanša, juče je Ujedinjeno Kraljevstvo obeležilo svoj poslednji dan  u Evropskoj uniji” objavljuje Politika pod naslovom “Džonson: Za Britaniju sviće nova zora”.

bregzit-lond-proslava-

London, 31.01.2020 - demonstracije pristalica Bregzita (Brexit) u Londonu povodom zvaničnog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije

Nova levičarska partija?

“U toku pripreme za stvaranje nove levičarske organizacije” javlja Danas pod naslovom “Radnička partija Jove Bakića nastaje na Dan žena?”.

Vreme u februaru

Pod naslovom “Toplo i suvo” Politika objavljuje kako će “posle natprosečno toplog početka meseca, 5 februara uslediće nagli pad temperature s kišom, u višim predelima sa snegom. Otopljenje se očekuje početkom druge decade I do kraja meseca neće biti većih temperaturnih kolebanja – jutarnja temperatura kretaće se oko nule a najviša dnevna između pet I 10 stepeni. Veći deo meseca biće suv, uz smenjivanje sunčanih I oblačnih dana. Padavine se očekuju 5. i 17. februara dok će se mesec završiti nizom kišnih dana”.

“Kakvo nas vreme čeka u februaru” objavljuje Blic pod naslovom “Ledenog talasa ni na vidiku”.

Spor se nastavlja oko TV N1

“Telekom predložio da besplatno emituje ´sporni´ signal do postizanja dogovora”, piše u Danasu pod naslovom “Junajted grupa odbila ponudu za N1 i prekinula pregovore”, List dodaje: “Telekom nas optužuje da smo reketaši… na takvim osnovama se ne može postići fer dogovor”.

telekom-junajted-kzs-

Beograd, 31.01.2020 - vanredna konferenija za medije - Telekom Srbija: Predrag Ćulibrk - generalni direktor Telekom Srbija, Vladimir Lučić - koordinator za internet i multimediju Telekom Srbija grupe 

Ministarka i poslanici – zajedno do “ulične atmosfere”

“Radikali su u ovom sazivu prevazišli sebe u neprimerenom ponašanju ali je I ministarka dala svoj pun doprinos ´uličnoj atmosferi´” piše u Politici pod naslovom “Dva Zoranina skupštinska dana”. List objavljuje kako je “Zorana Mihajlović u dva dana gostovanja u Skupštini Srbije, ne samo pokazala nego I rekla da su poslanici potpuno nebitni. Tako se ne ponaša onaj ko tvrdi da je skupština najvažnija institucija u zemlji”.

Zapošljavanje u Ministarstvu spoljnih poslova

“Dačić dao fotelju ćerki Nade Obrić”, objavljuje Kurir. “Šef diplomatije obezbedio je funkciju ministra savetnika Itani Pavićević, naslednici folk pevačice”. Uz to ovaj tabloid dodaje “I one su udomljene u MSP: Vanja Hadžović, zamenica predsednika omladine SPS, Mila Opalić, sa pet dana staža postala konzul, Slađana Nikolić, zvezda spotova folk muzičara, Dušica Jevđenović, najčuvenija državna starleta”, ilustrovano fotografijama ovih mladih žena.

Šta je istina o gajenju marihuana?

“Utvrđeno da je Aleksić (SzS) lagao o aferi ´Jovanjica´ objavljuju Novosti pod naslovom “Tužilaštvo: Koluvija nije pozivao Vučiće”.

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da ne postoje osnovi sumnje da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov brat Andrej "bili u bilo kakvom kontaktu ili komunikaciji" sa Predragom Koluvijom, osumnjičenim za uzgajanje marihuane na farmi "Jovanjica", niti da su pomaganjem ili na drugi način učestvovali u izvršenju krivičnog dela koje se Koluviji stavlja na teret, piše u Novostima. Gradonačelnik Novog Sada i predsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Miloš Vučević podneo je ranije krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja Vučića zbog navoda o njihovoj povezanosti sa Predragom Koluvijom, vlasnikom imanja "Jovanjica" na kome je uzgajana marihuana.

“Tužilaštvo: Đilasovci su sve lagali o ´Jovanjici´” naslov je u Informeru a u tabloidu Alo, “Tužilaštvo potvrdilo: Aleksandar I Andrej Vučić nisu umešani u ´Jovanjicu´, opozicija lagala građane”.

“Odbačena krivična prijava koju je protiv Aleksandra I Andreja Vučića podneo prvi čovek Novog Sada” objavljuje Danas pod naslovom “Tužilaštvo odigralo svoju ulogu”.

U Španiji uhapšena “srpska doping mafija”

“U Španiji uhapšena srpska doping mafija” objavljuje Blic. “Deset godina prodavali nedozvoljena sredstva”.

Đoković sutra u finalu u Melburnu

“Sutra veliko finale” piše u Blicu pod naslovom “Novak protiv Tima za titulu i prvo mesto”.

Informer najavljue finale grend slema u Melburnu za nedelju u 9.30, pod naslovom “Nole protiv Tima”.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...