Amerika traži da se dijalog o Kosovu što pre nastavi

Anđelka Nikolić

(četvrtak 23. januar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Priština, 22.01.2020 - američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel razgovarao je danas u Prištini sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem

Kosovo u žiži Amerike, Trampov emisar ubrzava dogovor. Priključak na gas biće znatno jeftiniji. Savez za Srbiju ostaje pri bojkotu, Demokratska omladina juče zvanično izašla iz SZS. Ko su žrtve, a ko oslobodioci fabrike smrti u Aušvicu, kako se na kraju dogodilo da se svetski Dan sećanja na žrtve Holokausta prvi put ove godine međunarodno obeležava na dva mesta? General Ben Hodžis još letos je tražio da se region “pomogne” da se odupre uticaju SPC, navodeći da je “isuviše vezana za Rusiju”.

mofda-pariz-valentino

Pariz, 22.01.2020 - revija modne kolekcije Valentino za sezonu proleće/leto 2020. u Parizu

Američko ubrzanje…

“Kosovo u žiži Amerike, Trampov emisar ubrzava dogovor” objavljuju Novosti. “Izaslanik Grenel od sinoć u Prištini, a sutra sa Vučićem. Cilj je da se dokaže da pregovarački proces nije bez perspektive”.

“Zašto Grenel dolazi u Beograd i Prištinu” objavljuje Blic pod naslovom “Amerika traži da se dijalog o Kosovu što pre nastavi”. List navodi i uslove: “Formiranje vlade u Prištini i ukidanje taksa”.

Srpski telegraf objavljuje izjavu “Bajdenovog čoveka” Majkla Karpentera: “Dogovor Albanaca i Srba ćemo podržati”.

Preševo, 22.01.2020 - ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri sastao se danas sa predsednikom opštine Preševo Šćiprimom Arifijem: Entoni Godfri, Šćiprim Arifi

“Na Zapadu ništa novo”?

“Šokantne poruke stižu nam sa Zapada” piše u Infomeru pod naslovom “Srbija ne može u EU ni ako bi rešila Kosovo”. Ovaj tabloid citira Aleksandra Vučića, predsednika Srbije: “Pitao sam i Majka Pompea i mnoge druge, ako postignemo sporazum sa Prištinom, ako nađemo rešenje, da li će to biti dovoljno da se pridružimo EU. I niko iz Evrope i SAD nije mogao da mi pruži potvrdan odgovor”.

davos-prot-

Zurich, 22.01.2020 - demonstracije u Cirihu protiv Svetskog ekonomskog foruma (World Economic Forum) koji se održava u Davosu

Jeftiniji priključak na gas

“Priključak na gas biće znatno jeftiniji” piše u Politici. Širenjem gasne mreže, na kojoj trenutno ima tek oko 250.000 potrošača gasa, naša zemlja bi, s jedne strane rešila problem zagađenja vazduha, koji je veoma važna tema poslednjih meseci, a s druge, ovaj vid grejanja, uz sav komfor koji pruža, bio bi jeftiniji od grejanja na TA peći”, kaže u razgovoru za Politiku Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa.

Umesto sadašnjih 120.000 dinara, što je cena u Beogradu, priključenje na gasnu mrežu koštaće oko 650 evra, citira Bajatovića Politika.

sajam-lasvegas-zastava-

Las Vegas, 22.01.2020 - štand kompanije Zastava Arms USA, koja je ekskluzivni partner i zastupnik svih proizvoda srpske fabrike "Zastava" na ovogodišnjem “Shot Show”-u, najvećem svetskom sajmu naoružanja, koji se održava u Las Vegasu, na kojem učestvuje 65.000 akreditovanih proizvođača i prodavaca sportske, vojne i policijske opreme iz 100 država sveta

Sukobi u opozicionom savezu

“Đilas pustio Boška s lanca” objavljuje Informer. “Totalni rat u SZS, lider Dveri Boško Obradović traži da Šutanovac, Mićunović i Balša Božović budu izbačeni iz DS, oni odgovaraju: Boško ti si fašista. Demokratska omladina juče zvanično izašla iz SZS”.

“Tajkun preveslao opoziciju” objavljuje Srpski telegraf. “Đilas izlazi na izbore. Lider Saveza za Srbiju koji je bio najžešći zagovornik bojkota, odlučio da nasamari sve i da preko svoje omladine, Udruženja 1 od 5 miliona, sebi obezbedi ulazak u Skupštinu”.

“Tajkun izazvao opšte rasulo među demokratama” piše u tabloidu Alo pod naslovom “Šok: Đilas napravio lažnu omladinu DS?!”

“Savez za Srbiju ostaje pri bojkotu”, piše u Danasu. “Da li je izlazak ´1 od 5 miliona´ na izbore – maska iza koje stoji deo demokratske opozicije” pita ovaj list.

rts-potpisi

Beograd, 22.01.2020 - Konferencija za novinare povodom predaje zahteva članova akademske zajednice RTS za istinito, objektivno i profesionalno obaveštavanje o svim aktuelnim pitanjima: Biljana Stojković, Slobodan Prvanović, Vladica Cvetković

Poljaci, Rusi i Jevreji – ko prekraja istoriju

Povodom “obeležavanja 75. godišnjice Holokausta” Politika objavljuje “Ko su žrtve, a ko oslobodioci fabrike smrti u Aušvicu”.

“Šta je istorijska istina, koliko ona može da važi i ko može da je dovede u pitanje? Ko sprovodi pseudoistorijski concept i ko ga naziva postaljinističkim revizionizmom? Da li Vladimir Putin prekraja istoriju posle više od sedam decenija i zašto Poljaci nisu pozvali Ruse na 75. Godišnjicu oslobađanja nacističkog logora Aušvic-Birkenau, čija je Crvena armija oslobodila ovaj logor? Kako se na kraju dogodilo da se svetski Dan sećanja na žrtve Holokausta prvi put ove godine međunarodno obeležava na dva mesta?” objavljuje Politika uz ocenu da je sada vidljiv poljsko-ruski spor o tome kakvu su ulogu imali Poljaci u Drugom svetskom ratu, a kakvu Rusi u njegovom početku.

“U Jerusalimu će danas svetski lideri prisustvovati obeležavanju Sećanja na žrtve Holokausta, a prisutnima će se obratiti Vladimir Putin. Na obeležavanje 27. januara u Aušvicu poljsko rukovodstvo ´demonstrativno´ nije pozvalo ruskog predsednika.Nakon što je oprganizacija obeležavanja 75. Godišnjice ´pripala´ izraelskom Institutu ´Jad Vašem´ koji ne samo  da je pozvao Putina, nego mu I dodelio ulogu jednog od glavnih govornika, poljski predsednik Anžej Duda je demonstrativno odbio poziv da prisustvuje godišnjici u Jerusalimu jer nije pozvan da održi govor”.

merkel-karneval

Berlin, 22.01.2020 - nemačka kancelarka Angela Merkel upriličila je prijema za učesnike  karnevalskih svečanosti u Nemačkoj

Crkve u Crnoj Gori

“General Ben Hodžis još letos je tražio da se region ´pomogne´ da se odupre uticaju SPC, navodeći da je ´isuviše vezana za Rusiju´” piše u Politici pod naslovom “Napad na svetinje po diktatu NATO-a”.

Srpski telegraf tvrdi kako je “Amfilohije uknjniožio crkve u Crnoj Gori na svoje ime”.

playUK-

Beograd, 22.01.2020 - predstavljanje festivala video-igrica PlayUK 2020. u Muzeju primenjene umetnosti

Zlostavljanje dece

“Jurić: U lancu pedofilije političari i biznismeni” objavljuje Politika. “Osnivač Fondacije ´Tijana Jurić´, za seksualno zlostvaljanje dece optužuje petoricu moćnika, među kojima i političara iz centralne Srbije”. Politika navodi da “svoje tvrdnje, kako kaže, može da potkrepi fotografijama i drugim dokazima”.

Igor Jurić u izjavi za Blic, ponovo tvrdi da “Zlostvaljaju decu po celoj Srbiji”. On dodaje: “Imam dokaze za to, potrebno je da progovore svedoci”.

nova-icto-melburn-

Melburn, 22.01.2020 -  otvoreno prvenstvo Australije u Melburnu (Australian Open), Novak Đoković (Srbija)  - Tacuma Ito (Japan) - 3:0

Snimci ubica i telefoni žrtava

“Objavljene prve fotografije ubica” piše u Blicu. “Škaljarce likvidirala četvorica u crnomRadi se o četvorici muškaraca u tamnim jaknama i maskirnim pantalonama. Snimci sigurnosnih kamera zabeležili dolazak ubica u restoran neposredno pre likvidacije Igora Dedovića i Stevana Stamatovića i njihov beg nakon pucnjave”.

“Grci otključavaju mobilne ubijenih” objavljuje Srpski telegraf. “Telefoni škaljaraca otkrivaju sve tajne mafije”.

Kurir “otkriva” da je “mafija planirala da eliminiše sve vođe Škaljarskog klana”, pod naslovom “Vukotića pokušali da otruju cijanidom u zatvoru”. Ovaj tabloid navodi kako su “četvorica osumnjičenih za pripremanje ubistva Jovana Vukotića, desne ruke Igora Dedovića koji je likvidiran u Atini, skovala plan da sipaju otrov u hranu koja mu je dostavljana iz jednog restorana”.

“Šta se krije iza surovog ubistva pred decom I ženama u Atini” objavljuje tabloid Alo pod naslovom “Škaljarce likvidirali plaćenici iz Meksika”.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...