Vučić: Niko neće da nam kaže hoćemo li ući u Uniju

Anđelka Nikolić

(sreda 22. januar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Davos, 21.01.2020 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Hrvatske Andrej Plenković

„Niko neče da nam kaže hoćemo li ući u Uniju. Amerika sa poštovanjem govori o našoj zemlji“, poruka je iz Davosa Aleksandra Vučića, predsednika Srbije. Smanjenje izbornog cenzusa ušlo u skupštinsku proceduru. Ričard Grenel, američki ambasador u Berlinu i izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, kaže da je „uvođenje avio-linije Beograd-Priština samo prvi korak“. Srbija preduzima mere zaštite, kontrola na granicama zbog virusa iz Kine.

Poruke iz Davosa

„Niko neče da nam kaže hoćemo li ući u Uniju. Amerika sa poštovanjem govori o našoj zemlji“, citiraju Novosti Aleksandra Vučića, predsednika Srbije „o porukama iz Davosa“.

„Predsednik Srbije u Davosu o tarifama Prištine“, javlja Politika pod naslovom „Bez taksa, naš rast BDP-a bio bi najveći u Evropi“.

„Aleksandar Vučić poručio iz Davosa“, piše u Kuriru pod naslovom „Srbija neće biti lak plen. Kupujemo oružje da se branimo“.

Izmena izbornih pravila

„SNS predao dokument u skupštinsku proceduru“, javljaju Novosti pod naslovom „Zvaničan predlog: Cenzus – tri odsto“.

„Smanjenje izbornog cenzusa ušlo u skupštinsku proceduru“, javlja Politika. „Naprednjaci juče poodneli predlog izmena Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima. Predlozi bi trebalo da se nađu na dnevnom redu u februaru“.

Američki „prvi korak“

Ričard Grenel, američki ambasador u Berlinu i izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, kaže da je „uvođenje avio-linije Beograd-Priština samo prvi korak“. List citira Grenela: „Ekonomija je ključ za rešenje Kosova“.

„Amerikanci u ofanzivi“ piše u Srpskom telegrafu. „Vreme je da Srbi dobiju sever Kosova“. List tvrdi kako je „Donaln Tramp počeo sa realizacijom plana koji podrazumeva usvajanje trajnog i konačnog rešenja za južnu srpsku pokrajinu“. Ovaj tabloid dodaje kako je „Tramp zadovoljan postupanjem Srbije koja se pokazala kao pouzdan partner“.

Virus iz Kine

„Srbija preduzima mere zaštite, kontrola na granicama zbog virusa iz Kine“ piše u Novostima. „Nadležni na vezi sa SZO, čekaju se uputstva za konkretne mere“. Ministar zdravlja Lončar kaće „Na oprezu smo, nema mesta mesta panici“.

„Koronavirus manje opasan od SARS-a i MERS-a“, objavljuje Politika. „Budući da se sedam miliona Kineza sprema da putuje van zemlje zbog lunarne nove godine, pojačane su kontrole u vazdušnim likama i na drugim putničkim ritualima u Kini i širom sveta“.

„Da li opaki virus iz Kine može da stigne u Srbiju?“ pita Blic.

„Oštra kontrola granica zbog kineskog virusa“, javlja tabloid Alo.

Tramp neoštećen impičmentom?

Pod naslovom „Mnogo impičmenta ni oko čega“ objavljuje Politika. „Istraživanja pokazuju da postupak za smenu predsednika neće uticati na birače na ovogodišnjim izborima u SAD“.

tramp-davos-s

Davos, 21.01.2020 -  predsednik SAD Donald Tramp stigao je u utorak da bi učestvovao na 50. sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu (World Economic Forum)

Najava afera u medijima

„Đilas ´ubio´ Mićuna, sad sprema udar na Šutanovca i njegove“ objavljuje Informer. „Lider SZS preko Zorana Lutovca pokreće veliku čistku u vrhu DS, hoće da kompromituje sve koji su protiv bojkota. U đilasovskim medijima lansiraće afere o ´lopovlucima´Šutanovca, Balše, Kene...“

„Tajkun na mala vrata želi u Skupštinu“ objavljuje tabloid Alo. „Đilasovi šetači izlaze na izbore. Savez za Srbiju pokušava da izađe na izbore sakriven iza omladine pokreta ´1 od 5 miliona´“

„1 od 5 miliona“ u izbornoj trci?“ objavljuje Danas.

Pomoć NATO pakta?

„Milo sve luđi, objavio ´hibridni rat´Srbiji i Rusiji“, objavljuje Informer. „Pozvali smo NATO pakt u pomoć jer je Crna Gora na meti srpskih i ruskih ´hibridnih napada´, saopštilo Ministarstvo odbrane u Podgorici!?“ piše u ovom tabloidu.

Tragedija kod Stare Pazove

„Dvoje mrtvih kod Stare Pazove“, javljaju Novosti. „Aktivirao bombu zbog ljubomore. Žandarm Pavle Rakonjac (31) u automobilu ubio sebe i Marinu Petković (28)“.

„Jeziva tragedija kod Nove Pazove“, piše u Blicu. „Žandarm i ljubavnica se razneli u kolima?“ List dodaje kako se „sumnja da su se digli u vazduh bombom zbog ljubavnih problema. Pavle za sobom ostavio suprugu i dvoje dece. Pronađeni u uništenim kolima na zabačenom putu između Batajnice i Nove Pazove“.

„Htela da se vrati dečku, žandarm razneo ljubavnicu i sebe“, piše u Srpskom telegrafu.

Ubice iz Atine poznate grčkoj policiji?

Blic objavljuje „nova saznanja u istrazi dvostrukog ubistva u Atini“ pod naslovom „Grci ubice ´škaljaraca´ privodili pre atentata?“. List dodaje da su „trojica državljana Srbije sa lažnim pasošima i pištoljem uhapšeni pa pušteni 6. januara“.

„Grci otkrili“, objavljuje Srpski telegraf, „šefove mafije pobila ekipa iz Srbije“.

„Ubistvo škaljaraca osveta za sačekušu na Bežanijskoj kosi?!“ objavljuje Kurir.

Tabloid Alo „istražuje da li je likvidacijom u Atini okončan surovi rat dva klana“ pod naslovom „´Kavčani´zatrli suparnike, pobijeno 27 ´škaljaraca´“

Nema gradnje fudbalske arene?

„Nacionalni stadion nije u trogodišnjim planovima“ piše u Danasu. „Iako je vlast najavlia početak gradnje fudbalske arene za reprezentaciju, u planu budžeta do kraja 2022. te stavke nema“. List dodaje kako je „država najavila da će za stadion uzeti kredit od 250 miliona evra, ali se ne zna ni kad, ni od koga, niti kako su došli do te cifre“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...