NACIONALIZOVANA NELIKVIDNA BANKA U ENGLESKOJ

Valentina Jokić

(pregled naslovnih strana u stranoj štampi)

"Dawn"

Pakistan: Izbori u krvi

U subotu 16 februara, na skupu Narodne partije Pakistana (Pakistan Peoples Party – PPP), na severozapadu zemlje, na granici sa Avganistanom, poginulo je 47 osoba prilikom samoubilačkog atentata. Na čelu ove partije je udovac Benazir Buto, Asif Ali Zardari. „Strah od daljeg nasilja, mogao bi da utiče na izbor 82 miliona birača, koji glasaju (danas) 18. februara“, piše pakistanski dnevnik na engleskom jeziku. 

 

"An-Nahar"

Bejrut: Atmosfera građanskog rata

Tokom poslednja dva dana, na ulicama libanske prestonice, posebno u sunitsko-šiitskim kvartovima, odjekuju rafali mitraljeza, eksplozije Molotovljevih koktela, leti kamenje, tako da je neophodna i intervencija vojske. U nedelju, 24. februara, generalni sekretar Arapske lige, Amr Musa, predvodiće novu rundu pregovora između antisirijske većine i prosirijske opozicije.

 

"Los Angeles Times"

SAD: Barak Obama, tajno se sastao sa Džonom Edvardsom

Barak Obama diskretno se obreo u Severnoj Karolini, 17. februara, da bi se sastao sa bivšim rivalom Džonom Edvardsom koji bi mogao da mu pruži podršku u predsedničkim izborima, piše ovaj list. Bliži Edvardsu procenjuju da on još uvek ne zna koga će podržati. Sa jedne strane strahuje od neiskusnog Obame i smatra nedovoljnim njegov plan u vezi zdravstva. Sa druge strane otvoreno kritikuje Hilari Klinton i njen program.

 

"I Kathimerini"

Kipar: Izbori 

Na Kipru, 17. februara, predsednik čiji mandate ističe, Tasos Papadopulos, eliminisan je već u prvom krugu predsedničkih izbora. Odbacivanje čoveka koji je pobornik čvrste politike u odnosu na Kiprane turske nacionalnosti moglo bi da znači zbližavanje Grka I Turaka. U drugom krugu, 24. februara, naći će se Joanis Kasulides, kojega podržavaju konzervativci I komunistički kandidat Demetris Kristofijas.

 

"China Daily"

Kina: Spilbergov bojkot

"Izjave Stivena Spilberga neće remetiti Olimpijske igre ",objavljuje kineski, kako se smatra, režimski dnevni list. Međunarodni olimpijski komitet (IOC), prešao je preko rasprave izazvane odlukom Stivena Spilberga da napusti mesto umetnočkog savetnika Olimpijskih igara u Pekingu. Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, Džek Rodž ocenjuje da ne treba mešati sport i politiku. Ovom iznenadnom odlukom, Spilberg je želeo da ukaže na nedovoljno učešće Kine u rešavanju krize u Darfuru.

 

"The Guardian"

Britanija : Nacionalizovana Northern Rock banka

Britanska vlada, objavila je 17 februara, privremenu nacionalizaciju Nordern Rok banke, destabilizovane hipotekarnom krizom. Prema mišljenju ministra finansija, Alistera Darlinga, ponuda Virdžina za oporavak, nije dovoljna.

 

"Daily Nation"

Oproštajni obilazak Afrike

Američki predsednik, Džordž Buš, krenuo je u završni obilazak afričkih zemalja, 15. februara. Bio je i u Tanzaniji gde će boraviti četiri dana. Sporazum, između američkog predsednika Buša i tanzanijskog predsednika Kikvetea, potpisan 16. februara, u Dar es Salamu, predviđa pomoć AmerikeTanzaniji u visini od 470 miliona eura. Tom prilikom, Buš pokreće i pitanje krize u Keniji.

 

"El Pais"

Četiri kubanska disIdenta izbegla u Španiju

Kubanski disidenti, njih četvorica, čekali su četiri godine i jedanaest meseci da ih kubanske vlasti puste na slobodu i da odu u Španiju. Gotovo pet godina trpeli su mučenja. Pripadali su « grupi 75 » i uhapšeni u vreme « crnog proleća » 2003 godine. Čim su stigli u Španiju sa porodicama, izrazili su volju da nastave borbu iz Evrope.

 

"La Republica"

Čile i Peru u Hagu

Utvrđen je konačan datum, 14. mart, kada će se Čile i Peru naći na Međunarodnom sudu u Hagu, gde će ih zastupati advokati u pokušaju da se reši sukob star pola veka. Na zahtev Perua, trebalo bi da se ponovo utvrde teritorijalne vode na granici u moru, između ove dve zemlje. Njihove predstavnike, primiće predsednik haškog suda, gospođa Rozalin Higins.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...