Izbori u drugoj polovini aprila

Anđelka Nikolić

(subota 18. januar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 17.01.2020 - aerozagađenje u parku kod Kalemegdana

Vučić: Izbori 19. ili 26. aprila. Dirnu li Dejton, Srpska odlazi, kaže Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH. Rama hoće da otme jug Srbije? Evropska energetska zajednica pokreće spor protiv naše zemlje, zbog zagađenja vazduha. Poslednja dešavanja u Crnoj Gori, Makedoniji i Americi stavila su pred srpsku crkvu ozbiljna pitanja.

moda-pariz-dior-

Pariz, 17.01.2020 - promocija muške mode Dior u Parizu (Dior Homme Mens Fall/Winter 2020-2021): kolekcija – Dior

Čistka u vladi i izbori?

Blic javlja da je „predsednik sat vremena pričao sa premijerkom i njenim  saradnicima“ kao i da je „Vučić najavio ministrima čistku u vladi“.

I Kurir izveštava da je „predsednik najavio promene u vladi“ pod naslovom „Vučić: Izbori 19. ili 26. aprila“.

„Vučić: Izbori verovatno 26. aprila“, piše u Politici.

Beograd, 17.01.2020 - svečano otvaranje kineskog novogodišnjeg vašara u Beogradu: Rasim Ljajić, Čen Bo

Dodik i Vučić o sudbini BiH

„Dodik o sudbini BiH“ objavljuju Novosti pod naslovom „Dirnu li Dejton, Srpska odlazi“. Listi citira Dodika, „Poštujemo sporazum a ne volju imbecila koji su ovde upravljali“ i Vučića, „Sve izmene samo uz saglasnost srpskog naroda“.

Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, poručio je u Beogradu da bi svaka promena Dejtonskog sporazuma značilo, kako je rekao, smrtnu presudu za BiH.

Dodik je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, rekao je da je taj mirovni sporazum već promenjen u nekim delovima i to je, kazao je, učinila međunarodna zajednica, Veće za implementaciju mira zajedno sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom i njegovim prethodnicima.

Istakao je da su te promene činjene "arogancijom i silom međunarodne zajednice i visokih predstavnika".

O “susretu Vučića i Dodika” Politika javlja pod naslovom “Revizija Dejtona bila bi smrtna presuda za BiH”:

vucic-dodik

Beograd, 17.01.2020 - izjave za novinare posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom: Aleksandar Vučić, Milorad Dodik

Napadi na SPC

“Tri fronta protiv SPC” objavljuje Politika. “Poslednja dešavanja u Crnoj Gori, Makedoniji i Americi stavila su pred srpsku crkvu ozbiljna pitanja”.

spc-cg-prot-sv-marko

Beograd, 17.01.2020 - na platou ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu održan je skup podrške vernicima Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, u organizaciji Studentskog kluba Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Mali o Đilasovom planu

“Siniša Mali: Đilasov plan je povratak u bankrot” naslov je u Novostim za autorski tekst ministra finansija Srbije.

“Poznata latinska poslovica kaže: ´Ko propusti priliku, biva od prilike i napušten´. Gospodin Dragan Đilas, koji je ove nedelje predstavio svoj šestomesečni plan ´Srbija 2020´, imao je mnogo prilika da uradi nešto dobro za građane. Ipak, pokazao je samo jedno - da je njegova politika da kaže građanima ono što žele da čuju, ne vodeći računa o ceni. To je Srbiju gurnulo u ekonomski ambis.

Đilas ne razume da građani više ne veruju u bajke i laka obećanja. Ne veruju jer su preživeli njegovu vlast, i fiskalnu konsolidaciju u kojoj su izneli teret reformi na svojim leđima. Mi nikada nismo vodili takvu politiku, već smo donosili teške odluke, kako bi građani Srbije sutra živeli bolje”, piše Mali.

medvedev-misutkin-

Moscow, 17.01.2020 - novi premijer Rusije Mihail Mišustin sa svojim prethodnikom Dmitrijem Medvedevim na sastanku sa članovima Vlade u Moskvi

Preko izbora do „velike Albanije“?

„Podmukao plan Albanije, šiptarsko zlo“ objavljuje Informer. „Rama hoće da otme jug Srbije. Na sastanku u Tirani najbliži saradnik albanskog premijera sa šiptarskim partijama iz Bujanovca, Preševa i Medveđe dogovorio novu taktiku za otcepljenje. Šiptari sa juga dobili nalog da zajedno izađu na izbore i kroz Skupštinu pokrenu stvaranje ´velike Albanije´“, piše u ovom tabloidu.

fra-luvr-prot

Pariz, 17.01.2020 - demonstracije ispred Muzeja Luvr u Parizu protiv reformi penzionog sistema u Francuskoj

Zagađen vazduh i energetska zajednica Evrope

Blic prenosi „upozorenje Evropske energetske zajednice“ koje glasi „Srbiji smo dali dva meseca da sprovede mere protiv zagađenja“.

U Politici piše da „evropska energetska zajednica pokreće spor protiv naše zemlje“.

„Država se još pre tri godine obavezala na smanjenje emisije štetnih gasova, ali ništa nije urađeno“, piše u Danasu pod naslovom „Pogušiće nas otrovi iz Obrenovca i Kostolca“. List tvrdi kako je „u termoelektrani „Nikola Tesla“ emisija gasova veća 4,7 putaod planirane a u „Kostolcu“ čak 14 puta“.

vazduh-prot-skupgrada

Beograd, 17.01.2020 - Inicijativa Ne davimo Beograd organizovala je “Protest za čist vazduh”, ispred Skupštine Grada Beograda

„Ministar beži od javnosti“ objavljuje Kurir pod naslovom „Trivan odmaglio“. Ovaj tabloid dodaje kako ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan „danima izbegava da uznemirenim građanima odgovori gde je spiskano pola milijarde evra od eko-takse“.

„Otrovi iz vazduha mogu da ubiju i bebu u stomaku“, piše u tabloidu Alo.

„Konačno ćemo lakše da dišemo“ tvrdi Informer pod nslovom „Košava će oduvati zagađen vazduh“.

rim-zagadjen-vazduh-

Rim, 17.01.2020 - lokalne vlasti Rima danas su ograničile upotrebu automobila zbog visokog nivoa zagađenja vazduha

Grupe za odstrel?

„Bezbednosne službe na nogama“ piše u Srpskom telegrafu. „Na listi za odstrel Filipa Koraća dve grupe ljudi. U jednoj su oni koji se ispred države bore protiv kriminala, zbog čega je na udaru i njihova porodica, a u drugoj vođe konkurentskih klanova“, objavljuje ovaj tabloid pod naslovom „Spisak za ubistva šefa mafije“ i uz fotografije Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i njegovog brata Andreja.

„Korać u Beogradu, Vučić u opasnosti?“ objavljuje tabloid Alo. „Čovek kog predsednik optužuje da je na čelu narko-mafije slobodno se šeta po Srbiji“.

Direktiva EU za kokoške

Novosti javljaju o „strožim pravilima na farmama živine“ pod ironičnim naslovom „Kokoške da nose jaja po direktivi EU“.

Opasne konzerve?

Informer upozorava da „Konzerve izazivaju rak“. List tvrdi kako su „najopasnije sardine i tunjevina“.

Hapšenje u Španiji

Kurir, Informer, Srpski telegraf javljaju o „akciji španske policije“ u kojoj je „uhapšen bratanac Vladana Milojevića“ zbog navodne optužbe da je „vođa narko – klana“.

Šokantne tvrdnje

„Tabloid Alo objavljuje „šokantne tvrdnje Igora Jurića o grupi pedofila na visokim položajima“ pod naslovom „Uticajni ljudi orgijaju s decom od 12 godina“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...