Nije industrija povećala zagađenje

Danijela Ćirović

(petak 17. januar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 16.01.2020 - Beograd u magli zbog prekomernog zagađenja vazduha

Ministar Trivan odbacuje odgovornost. Da li je zagađenje u Srbiji rezultat „dobrog života“. Predlog za smenjenje cenzusa podneće poslanici, a predlagač je SNS. Đukanović bi da zabrani srpske TV. Srbija je u obruču NATO centara za hibridne operacije. Šarčević najavljuje posao za 20.000 prosvetara. Rate kredita SFRJ vraćaće se do 2041. Duma je jednoglasno podržala Mišustina. Šešelj je rekao da će „Sergej uskoro preći na heroin“. Kokoškov kaže da Meloun jedva čeka da dođe.

moda-pariz-viton

Pariz, 16.01.2020 - promocija muške mode Vuton u Parizu (Vuitton Mens): kolekcija - Vuitton

Krševi i ugalj u zlatno doba

Da li je zagađenje u Srbiji rezultat dobrog života kao što tvrdi predsednik Aleksandar Vučić, pita Danas uz naslov „Zlatno doba, a mi ložimo ugalj i vozimo krševe“.

„Industrija sigurno nije povećala zagađenje, jer je manja nego osamdesetih godina“, kaže Goran Nikolić. Država je nenamenski potrošila 500 miliona evra od ekoloških taksi, a da je taj novac namenski utrošen, sada bismo imali značajno kvalitetniji vazduh, stoji u tekstu.

Lider u nenamenskoj potrošnji je Beograd, koji na svojoj teritoriji ima i najvećeg zagađivača EPS, samim tim i najveće prihode od ekoloških taksi. Energetska zajednica pokrenula je postupak protiv Srbije jer nije usvojila plan za smanjenje emisije gasova.

Vlada danas formira radno telo, pišu Novosti, „Država se hvata u koštac sa zagađenjem“. U apotekama i farbarama rasprodate su maske koje inače ne pružaju zaštitu. Emisija sumpor-dioksida iz TE šest puta je iznad dozvoljene.

bg-prot-zagadj-vlada

Beograd, 16.01.2020 - konferencija za novinare Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i grupe građanskih aktivista ispred zgrade Vlade Srbije povodom zagađenja vazduha u Srbiji

Trivan prebacuje odgovornost

„Trivan mora da bude smenjen“, glavni je naslov na prvoj strani Blica. Za dve i po godine mandata nije uradio ništa na sprovođenju mera protiv aerozagađenja, a novac namenjen za ekologiju nenamenski je trošen. Srbija je u međuvremenu postala prva u Evropi i deveta u svetu po smrtnosti od zagađenja. Gradovi Srbije su među najzagađenijima u Evropi. I pored činjenice da je vazduh već danima ekstremno nezdrav, navodi ovaj list, ministar za zaštitu životne sredine uporno skida odgovornost sa sebe.

„Trivan bez rešenja, a Srbija se guši u zagađenom vazduhu“, naslov je u Kuriru.

brnab-raska-precisc-

Raška, 16.01.2020 - predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posetila je danas kontrolnu zgradu i postrojenje u fabrici za preradu otpadnih voda u Raški

Predlagač nižeg cenzusa SNS

Predlog izmena Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima, kojima će se cenzus sa pet odsto smanjiti na tri, podneće narodni poslanici, rekla je premijerka Ana Brnabić, navodeći da Vlada Srbije ne radi na tome, piše Politika. Prema saznanjima lista, kao zvaničan predlagač izmena zakona nastupiće najverovatnije poslanička grupa SNS-a, od čijeg lidera je i potekla ova inicijativa za spuštanje cenzusa, a moguće je da se to učini i u ime vladajuće koalicije.

moda-pariz-zivansi

Pariz, 16.01.2020 - revija muške modne kolekcije Živanši (Givenchy) za sezonu jesen/zima 2019-2020 u Parizu

Srbija u NATO obruču

Posle poruke srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da u Sarajevu, Podgorici i Tirani, pa i u Beogradu i Banjaluci, deluju timovi NATO-a za borbu protiv ruskog uticaja, postavlja se pitanje, piše Politika, da li je i koliko rad sajber-timova alijanse usmeren protiv države Srbije i srpskih nacionalnih interesa. Ne samo u susednim državama, jer uz pomoć medija i društvenih mreža pokušavaju da preoblikuju javno mnjenje i utiču na odluke političkih elita. Timove čine stručnjaci različitih profila iz oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija, psihološko-propagandnih dejstava, medija i odnosa s javnošću. Naslov teksta je „Srbija u obruču NATO centara za hibridne operacije“.

ivanovic-pomen-szs-

Beograd, 16.01.2020 - delegacija Saveza za Srbiju (SZS) odala je danas pomen Oliveru Ivanoviću, ubijenom lideru Građanske inicijative SDP, na dvogodišnjicu njegovog ubistva, u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu

Zaposlenje za 20.000 prosvetara

Do kraja januara biće raspisan prvi konkurs za zapošljavanje prosvetnih radnika i na tom konkursu posao će dobiti prosvetari koji su počeli da rade na ugovor 2014. i pre toga, kao i 2015. godine, rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a objavljuju Novosti. On je naveo da će naredni konkurs biti raspisan u februaru, pa još jedan u martu, i tako će biti zaposleno između 18.000 i 22.000 prosvetara koji godinama rade na određeno. On je naglasio da neće biti dozvoljene eventualne zloupotrebe prilikom zapošljavanja na ovim konkursima.

„Ministar ima ovlašćenje da smenjuje direktore. Nećemo dozvoliti samovolju direktora, ali ni sindikalne pritiske. Ovo je važna mera i za rast nataliteta, jer je reč o mladim ljudima“, rekao je on.

Rate kredita SFRJ do 2041.

Putevi u koje su ugrađeni dosad su više puta popravljani, a industrijski kapaciteti sasvim moguće nisu preživeli tranziciju. Krediti podignuti u staroj državi, Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, od kojih su finansirani, međutim, još su na spisku naših obaveza. Tokom ove godine Srbija će po osnovu glavnice i kamate na ove zajmove dati 241,64 miliona evra. Rate nekim od ovih kreditora plaćaćemo do - 2041. godine, pišu Novosti. Po osnovu kredita odobrenih u periodu bivše SFRJ, Srbija, prema stanju poslednjeg dana prošle godine, duguje još ukupno 1,9 milijardi evra. Obaveze imamo prema Svetskoj banci, Pariskom klubu poverilaca, Slovačkoj Republici i Kuvajtu. Reč je o zajmovima koje je SFRJ uzimala tokom sedamdesetih i početkom osamdesetih godina.

lion-prot-16.1.

Lyon, 16.01.2020 - antivladine demonstracije u Francuskoj protiv reformi penzionog sistema

Duma jednoglasno za Mišustina

Nijedan poslanik Dume nije juče glasao protiv predloga da Mihail Mišustin (54), do pre dva dana malo poznati šef Federalne poreske službe, bude novi premijer Rusije. Ovaj ekonomski stručnjak je dobio glasove 383 poslanika (41 se uzdržao) da oformi vladu nakon što je Dmitrij Medvedev prethodnog dana, iznenada, u ime celog kabineta podneo ostavku kako bi omogućio Vladimiru Putinu da sprovede najavljene izmene ustava, piše Politika. Mišustina su mnogi hvalili zbog modernizovanja rigidne poreske administracije i povećanja naplate poreza i kao profesionalac je dobar kandidat za premijera u vreme posustajanja ekonomije.

rus-ustav-rasprava-

Moskva, 16.01.2020 - ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku o izradi ustavnih izmena

Đukanović zabranjuje srpske TV

„Smetaju mu i srpski mediji“, piše Informer. „Milo u panici, hoće da zabrani RTS, Pink i Hepi“, naslov je teksta na prvoj strani. U pokušaju da zaustavi masovne proteste, Milo Đukanović je naredio da se zabrane beogradske televizije, objavljuje ovaj tabloid.

arneric-komemor-kinoteka

Beograd, 16.01.2020 - komemorativni skup povodom smrti glumice Nede Arnerić, u Jugoslovenskoj kinoteci: Jugoslav Pantelić

Ministar tražio da ne hapse prostitutku

Srpski telegraf piše o šokantnom otkriću uz naslov „Ministar molio da ne hapse prostitutku, medicinsku sestru sa VMA“. Političar je koristio usluge devojke koja je radila za pohapšenu seks-mafiju i koju je on zaposlio u lekarskoj ustanovi, navodi list.

Šešelj o Sergeju

Lider radikala Vojislav Šešelj kaže za Informer da će „Sergej uskoro preći na heroin“. „Odlično je što se dokazalo da je na kokainu. Svi treba da znaju da je on težak narkoman. Pa ko voli i želi, neka galasa za narkomana“, kaže on.

Nova afera u Brusu?

Kurir piše o novoj aferi u Brusu, „Jutkin bratanac svesno trovao narod, krio da ima arsena u vodi za piće“.

Meloun jedva čeka da dođe

„Majkl, dobro došao u Srbiju“, ovim rečima se novi selektor košarkaške reprezentacije Srbije Igor Kokoškov (49), preko Novosti, obratio svom budućem saradniku u stručnom štabu "orlova", aktuelnom treneru Denvera, Majklu Melounu. Kao iz vedra neba odjeknula je iz naše "kuće košarke" ova vest koja je mnoge prijatno iznenadila. Tako će muška reprezentacija, koja će gotovo izvesno nastupiti u najjačem sastavu, imati priliku da na kvalifikacionom turniru za OI u Tokiju, od 23. do 28. juna u Beogradu, pokaže koliko smo zaista zemlja košarke. I koliko nam je zaista mesto uz rame američkom "drim timu" koji će, za razliku od poslednjeg SP u Kini, na leto u Tokuju biti više nego zvučan i moćan. Kokoškov kaže da Meloun „jedva čeka da dođe“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...