Mere za smanjenje zagađenja

Danijela Ćirović

(četvrtak 16. januar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 15.01.2020 - aerozagađenje i magla u Beogradu ispred Skupštine Srbije

Objavljene su mere protiv zagađenja, a Vučić je pitao „da li je živ ministar ekologije“. Koje bi bile posledice nerealnih obećanja. Ubijen je svedok zločina OVK. Medvedev je podneo ostavku. Srpski glumac koji igra u filmu o Gotovini našao se na meti napada.

moda-pariz-valentino

Pariz, 15.01.2020 - promocija muške mode Valentino u Parizu (Valentino Mens): kolekcija - Valentino

Mere za smanjenje zagađenja

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh je i u sredu u mnogim gradovima bio u kategoriji "jako zagađen", pišu Novosti. Situacija je posebno alarmantna u Valjevu, gde je koncentracija štetnih PM-10 i PM-2,5 čestica prelazila 300 mikrograma po kubnom metru. Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je prvo postupak kontrole rada Ministarstva za zaštitu životne sredine, a potom i lokalnih samouprava - Beograda, Pančeva, Niša, Kragujevca, Užica i Kosjerića, gde je zagađenje najveće. Naslov teksta je „Mere za smanjenje zagađenja vazduha“. Mere su sledeće: ubrzanje gasifikacije, zamena filtera na termoelektranama, rigorozna kontrola vozila, pojačano pošumljavanje i druge.

bgd-zagadj-vlada

Beograd, 15.01.2020 - predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić održala je danas sastanak u vezi sa kvalitetom vazduha u Republici Srbiji i merama koje se tim povodom preduzimaju: Ana Brnabić, Goran Trivan, Aleksandar Antić

Gde je ministar

„Srbija se guši, jel neko video ministra Trivana“, naslov je u Blicu. Srpski gradovi već danima su najzagađeniji u Evropi, stučnjaci upozoravaju da su štetne čestice u vazduhu veoma opasne po zdravlje, a ministar ekologije za sve to vreme ne čini ništa. Umesto da preduzme konkretne mere i smanji zagađenje, navodi list, ministar Goran Trivan svaljuje krivicu na lokalne samouprave i pita se zašto se baš sada toliko priča o ovom problemu.

„Trivan žestoko izriban zbog zagađenja“, naslov je u Kuriru.

„Jel ti živ ministar koji je zadužen za životnu sredinu?“ Ovo pitanje nisu postavili juče premijerki Ani Brnabić protivnici izgradnje malih hidroelektrana koji čekaju davno obećane izmene zakona, piše Politika, ovo je reakcija predsednika Aleksandra Vučića na vest da je sazvan hitan sastanak vlade zbog zagađenja vazduha.

bgd-magla-zagadj-pesak-

Beograd, 15.01.2020 - aerozagađenje i magla u Beogradu

Posledice nerealnih obećanja

Kakve su posledice nerealnog obećanja vrha vlasti o rastu zarada do 2025, pita Danas uz naslov „’Put’ do plate od 900 evra rasturio bi našu ekonomiju“.

„Rast plata iznad rasta BDP-a i produktivnosti, a produktivnost je ključna veličina ovde, doveo bi do pada konkurentnosti naše ekonomije. Uz to, plan podrazumeva fiksni kurs, odnosno relativno jačanje dinara prema evru“, kaže Milojko Arsić.

Dragovan Milićević ističe da „slučaj Rumunije koji dokazuje da je rast plata od 80 odsto za šest godina moguć, nije dobar“. „Prosečni realni godišnji rast BDP-a u narednih šest godina bi onda trebalo biti 14,16 odsto. Nijedna zemlja to ne može“, kaže on.

vucic-becej-fabrika-

Bečej, 15.01.2020 - novi pogon fabrike Knott Autoflex Yug u Bečeju, namenjen za toplo cinkovanje, otvoren je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Lider PSG i kokain

„Rezultati analiza krvi lidera PSG posle saobraćajke“, piše Informer, „Sergej šmrče koku skoro svaki dan“. Količina tragova kokaina u krvi Sergeja Trifunovića ukazuje da se on redovno drogira i da svaki put kada sedne za volan može da izazove sudar i nekoga ubije, navodi list.

nbs-89-

Beograd, 15.01.2020 - obeležavanje 89. godišnjice Biblioteke grada Beograda: Vladan Vukosavljević, ministar kulture Srbije, Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda

Srbi Mila gađali jajima

„Srbi Mila gađali jajima na dočeku u Majamiju“, naslov je u Informeru. Milo Đukanović zbog srpske zastave u klubu „Vila Azur“ zvao policajce, tvrdio da mu je život ugrožen.

„Počeo prljavi plan“, piše Srpski telegraf, „Đukanović i Amfilohije cepaju SPC i otimaju svetinje“. „Mitropolija nije zasebna, njeno sedište je u Beogradu“, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Uklonjen svedok zločina OVK

Nazmi Rustemi (63), koji je ubijen u Prištini, trebalo je da bude svedok protiv osumnjičenih za likvidacije Albanaca koji su odbijali da sarađuju sa OVK, saznaje Politika od sagovornika upoznatih sa radom Specijalnog tužilaštva u Hagu. Ovo je prvi svedok novog haškog tužilaštva koji je likvidiran pod nerasvetljenim okolnostima. Ukoliko se ispostavi da je Rustemi ubijen da ne bi svedočio i da je imao zaštitu Haga, njegova smrt biće potvrda da je zabrinutost za bezbednost svih onih koji su spremni da svedoče protiv komandanata OVK bila više nego opravdana.

putin-medvedev-januar-2020

Moscow, 15.01.2020 - razgovor predsednika Rusije Vladimira Putina i premijera Dmitrija Medvedeva uoči sastanka kabineta u Moskvi. Medvedev je danas podneo ostavku na funkciju predsednika Vlade Rusije

Medvedev podneo ostavku

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je u sredu, neposredno posle obraćanja predsednika Vladimira Putina poslanicima Federalne skupštine, saopštio da podnosi ostavku i da je vlada na čijem je čelu bio – raspuštena. Odluka je saopštena posle njegovog razgovora sa Putinom.

„Smatram da je pravilno da u skladu sa članom Ustava 117 sadašnji sastav vlade da ostavku“, izjavio je Medvedev. Vladimir Putin je prethodno u svom govoru najavio moguću izmenu ustava da bi ubuduće kod formiranja nove vlade i biranja ministara znatno veću ulogu nego do sada imao parlament, pišu Novosti, iako će predsednik i ubuduće moći da smenjuje premijera i ministre ako je nezadovoljan njihovim radom.

putin-savet-smene

Moscow, 15.01.2020 - predsednik Rusije Vladimir Putin tokom obraćanja Državnom savetu (State Council) u Moskvi

Putin obećao bolji standard

Putin je u govoru obećao građanima, piše Politika, bolji standard i ekonomski rast, u čemu nije bilo mnogo uspeha poslednjih godina zbog niskih cena nafte i ekonomskih sankcija.

Vlada Medvedeva je trpela kritike zbog neefikasnosi i manje je popularna nego predsednik. Putinova popularnost je i dalje visoka, oko 68 odsto, ali u blagom opadanju zbog stagnacije ekonomskog rasta i nepopularnih mera kao što su podizanje granice za penzionisanje i povećanje poreza.

tenis-humanitarni-novak

Melbourne, 15.01.2020 - srpski teniser Novak Đoković među teniskim zvezdama koje učestvuju na revijalnom humanitarnom turniru (Rally For Relief) u Melburnu, čiji je prihod namenjen za pomoć ugroženima u šumskim požarima u Australiji: Novak Djoković, Roger Federer, Nick Kyrgios, Naomi Osaka, Alexander Zverev, Dominic Thiem, Serena Williams, Caroline Wozniacki, Petra Kvitova, Coco Gauff, Stefanos Tsitsipas, Rafael Nadal

Napad na glumca zbog Gotovine

„Srbin veliča Gotovinu“, naslov je u Kuriru. Glumac Stefan Vukić koji igra u filmu koji slavi ratnog zločinca, na meti je napada. „Nijedan Srbin ne treba u tome da učestvuje, to je politička lakrdija koja veliča kompletnu nesreću srpskog naroda“, komentarisao je Radoš Bajić. „Da sam glumac, nikada ne bih igrao u filmu koji veliča Gotovinu, ali sam protiv bilo kakvog linča umetnika“, izjavio je pisac Vladimir Kecmanović.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...