Crna Gora na ivici verskog rata

Danijela Ćirović

(sreda 25. decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Podgorica, 24.12.2019 - sveštenci, monasi i monahinje u litiji do Skupštine Crne Gore uoči usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti

Šta je sve predsednik govorio o Krušiku „i kome je bilo upućeno“. Najavljuju se „veliki rezovi“ u SNS-u. „Ne fale dva minuta snimka“, stoji u saopštenju tužilaštva. Pooštrene su kazne za bacanje petardi. Nastavlja se potraga za Monikom. Crnogorski parlament usvojio je zakon o veroispovesti, kojim je predviđeno oduzimanje hramova SPC.

bozic-papa-

Vatikan, 24.12.2019 - poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo služi Božićnu misu u baziliki Svetog Petra u Vatikanu

Šta Vučić poručuje

List Danas objavljuje šta je sve predsednik Srbije govorio o aferi u valjevskom Krušiku i uzbunjivaču Aleksandru Obradoviću „i kome je to bilo upućeno“, uz naslov „Pravosuđe osluškuje šta im Vučić poručuje“.

„On je kršio pretpostavku nevinosti, a kako se radi o najmoćnijoj osobi u zemlji, njegove reči imaju posebnu težinu“, kaže Vladimir Gajić.

Predsednikova poslednja izjava o ugovarnju niže cene je „direktno demantovala ministra policije Nebojšu Stefanovića, koji je ranije kazao da Krušik nije privilegova GIM“, dodaje Vuk Cvijić.

Miroslav Aleksić navodi da je „Vučić potpuno svestan sopstvene i umešanosti svojih saradnika u brojne afere, želi izvrtanjem činjenica i zamenom teza da skrene pažnju javnosti na druge teme“.

brnab-protivgradna-valjevo

Valjevo, 24.12.2019 - predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetili su automatski protivgradni sistem (PGS) u Valjevu

„Veliki rezovi“ u SNS

Novosti najavljuju „velike rezove u SNS“ uz naslov „Vučić od nedelje ’čisti’ stranku“. Lider naprednjaka posebno će da pretrese „lokal“ zbog raznih zloupotreba, bez fotelje ostaju gotovo svi sadašnji ministri.

Srpski telegraf piše da „kreće čistka za vikend“. List navodi da lider SNS-a smenjuje „pet krupnih zverki iz SNS“. Nekoliko ministara i ključnih funkcionera ostaće bez fotelje posle sednice Glavnog odbora. „Isto se sprema neradnicima, ali i onima koji su mešetarili sa opozicijom“, rekao je lider naprednjaka.

klin-centar-strajk-upozorenje

Beograd, 24.12.2019 - štrajk upozorenja zaposlenih u Kliničkom centru Srbije

„Bolesni napad“

Informer piše o „bolesnom napadu na Srbiju“ uz naslov „Marinika gora od Šiptara“. Đilasova najbliža saradnica optužila je državu da parama od trgovine oružjem kupuje povlačenje priznanja Kosova. „Razumem da mrzi Vučića i mene, ali ne razumem to što lažima uništava državu“, kaže šef diplomatije Ivica Dačić.

marinika-24.12.

Beograd, 24.12.2019 - konferencija za novinare poslanice Marinike Tepić u Skupštini Srbije

Usvojen zakon o veroispovesti

Sporni zakon o slobodi veroispovesti podržala je većina članova skupštinskog Zakonodavnog odbora Crne Gore - svi iz DPS-a, dok su protiv bili Milun Zogović i Veljko Vasiljević iz Demokratskog fronta. Naslov teksta u Novostima je „Glasali za zakon, ne boje se kletve“.

„Đukanovićev manevar za prisvajanje imovine SPC“, naslov je u Blicu. Vernici i sveštenstvo SPC protestovali su protiv zakona. Sporni zakon o veroispovesti, kojim Crna Gora oduzima imovinu SPC, u petak je proglašen neustavnim samo da bi se umirili vernici na subotnjem saboru u Nikšiću. Međutim, predlog zakona je usvojen već juče na sednici skupštinskog odbora, što je izazvalo nove tenzije u Podgorici.

Naslov u Kuriru je „Crna Gora na ivici verskog rata“. Brojni pravoslavni vernici, sveštenici, kao i deo opozicionih poslanika juče su oštro protestovali u Podgorici zbog zakona koji najavljuje oduzimanje oko 650 hramova SPC.

Stotine sveštenika i monaha Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih eparhija SPC koje imaju jurisdikciju na teritoriji Crne Gore, predvođene mitropolitom Amfilohijem, juče su ispred Skupštine Crne Gore još jednom poslale poruku poslanicima da ne glasaju za predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

svestenici-cg-prot-

Podgorica, 24.12.2019 - sveštenci, monasi i monahinje ispred Skupštine Crne Gore povodom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti

Mit o zlim Srbima

„Na Zapadu se urušava mit o zlim Srbima“, piše Politika. Istina o „logoru smrti“ u Trnopolju, slučaj „Mmarkale“, izveštaji o dešavanjima tokom 1995. u Srebrenici i Račku 1999, sigurno postoje i u spisima moćnih zapadnih obaveštajnih službi. O pomenutim slučajevima polemiše se u srpskim medijima zbog izveštaja švajcarske nevladine organizacije „Svis propaganda riserč“. Reč je o NVO koja prati slučajeve propagande u medijima, kako u Švajcarskoj, tako i širom sveta, a svoje zaključke objavljuje na istoimenom potralu. Ovog meseca objavili su izveštaj o propagandi vođenoj tokom rata na teritoriji bivše Jugoslavije, a delove tog istraživanja preneli su pojedini sprski mediji navodeći da je reč o podacima švajcarskih obaveštajaca.

putin-odbrana-centar

Moskva, 24.12.2019 - ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa vojnim vrhom u Operativnom centru ruske vojske: Vladimir Putin, Sergej Šojgu (levo)

„Ne fale dva minuta snimka“

„Netačno je da fale dva minuta snimka sudara u Doljevcu“, naslov je u Politici. Osnovno tužilaštvo u Nišu juče je izdalo saopštenje zbog, kako je navedeno, netačnog insformisanja javnosti o toku postupka za utvrđivanje istine o nesreće koja se 31. januara ove godine dogodila na naplatnoj rampi „Doljevac“. Tada je „škoda superb“ izazvala tešku nesreću u kojoj je poginula Stanika Gligorijević (52) iz sela Debelica kod Knjaževca. U saopštenju se naglašava da je tokom prethodne nedelje ovo tužilaštvo dobilo dopis „Insajdera“ u kojem se traže odgovori u vezi sa snimkom nesreće.

List Danas objavljuje izjavu Bože Prelevića, advokata porodice Gligorijević, pod naslovom "Snimak nije skraćen nego montiran". Uz ovo list objavljuje arhivsku fotografiju uz koju piše: "Sporenja o snimku nesreće kod Doljevca u kojoj je poginula Stanka Gligorijević a Zoran Babić povređen". Reč je o Babiću funkcioneru SNS koji se nalazio u vozilu koje je izazvalo nesreću.

vukosavljevic-bibliot-doljevac

Doljevac, 24.12.2019 - ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević posetio je danas sa saradnicima opštinu Doljevac gde je govorio na otvaranju rekonstruisane Javne biblioteke

Pooštrene kazne za petarde

Nekoliko desetina građana svake godine u vreme novogodišnjih praznika završi u urgentnim centrima i hitnoj pomoći širom zemlje zbog povreda zadobijenih od upotrebe pirotehničkih sredstava. Samo u Beogradu, za novogodišnju noć i 1. januara, lekarima se javi od 10 do 20 građana. Najčešće su to tinejdžeri, a "zabava" ide dotle da stavljaju petarde u usta, pa se takmiče ko će duže da izdrži da ih ne izbaci pre eksplozije, objavljuju Novosti. Da bi se sprečila upotreba pirotehnike, a samim tim i povređivanje dece, država je drastično pooštrila kazne za svakog koga nadležne službe uhvate da prodaje ili koristi petarde, bez obzira na uzrast. Samo u prošloj godini podneto je oko 150 prekršajnih prijava.

fra-strajk-voz-24.12.

Pariz, 24.12.2019 - štrajk radnika zbog najavljenih izmena penzionog sistema u Francuskoj - železničke stanice u Parizu

Nastavlja se potraga za Monikom

Jake snage policije i Žandarmerije već danima pretražuju okolinu Niša, sela Suvi Dol, Brzi Brod, Malča u potrazi za dvanaestogodišnjom Monikom Karimanović, koja je u petak nestala na putu do škole. Devojčica je iz svog doma krenula oko 7.20, a poslednji put je viđena osam minuta kasnije na ulazu u Brzi Brod, pišu Novosti. MUP Srbije je u utorak po podne izdao saopštenje u kome se navodi da se intenzivno traga za devojčicom, kao i da su na terenu angažovani "svi raspoloživi resursi". U potrazi se koriste termovizijske kamere, pretražuje se teren, a uključeni su i pripadnici Žandarmerije i Helikopterske jedinice.

Jelena i deca željni Novaka

Jelena Đoković u razgovoru za Blic kaže da je „prihvatila usamljenost zbog Novaka“. „Nije mi lako što sam često bez njega, deca i ja smo ga željni, ali svesna sam da mu je posao takav“, ističe ona.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...