Otkriće iz Švajcarske: “Markale izrežirali Bošnjaci”

Anđelka Nikolić

(ponedeljak 23. decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Pariz, 22.12.2019 - sindikati nastavljaju štrajkove i proteste povodom najavljne reforme penzionog sistema

Markale izrežirali Bošnjaci a vrhunac propagande je navodni genocid u Srebrenici. Kandidat SDP-a Zoran Milanović sa 30,79 posto glasova i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović sa 27,46 odsto glasova, nadmetaće se u drugom krugu predsedničkih izbora u Hrvatskoj. Posle 13. godina, u sastavu naše vojske ponovo su  63. padobranska i 72. brigada za specijalne operacije. Građani nerado prijavljuju da su tražili pomoć od nekoga ko nije lekar. U ovoj godini utvrđeno izbegavanje plaćanja poreza od oko 14,3 milijardi.

span-2,5-mlrd-

Madrid, 22.12.2019 - u nacionalnoj božićnoj lutriji (El Gordo), najvećoj na svetu, srećnici dobitnici dele 2,24 milijarde evra

Otkrivene ratne prevare

Novosti tvrde da je “procurio tajni dokument” pod naslovom “Švajcarska služba: ´Markale´ izrežirali Bošnjaci”. Reč je o eksplozijama 1994. i 1995. na pijaci “Markale” u Sarajevu tokom građanskog rata u Bosni i Hercegovini.

List objavljuje da je “Zapad stvorio Al kaidu kako bi uništila Ruse i Srbe. Vrhunac propagande navodni genocid u Srebrenici. Laži o logoru u Trnopolju”.

oluja-spanija-sansebastijan

San Sebastian, 22.12.2019 - olujno nevreme na severu Španije

Milanović i Grabar-Kitarovićeva idu u drugi krug

U Hrvatskoj su sinoć u 19 časova zatvorena birališta na današnjim predsedničkim izborima, na kojima je skoro 3,9 miliona birača odlučivalo o tome ko će u narednih pet godina biti predsednik države, piše u Politici.

Kandidat SDP-a Zoran Milanović sa 30,79 posto glasova i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović sa 27,46 odsto glasova, nadmetaće se u drugom krugu predsedničkih izbora u Hrvatskoj.

Prema preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije (DIK), na osnovu obrađenih 57,62 odsto biračkih mesta, na trećem mestu je Miroslav Škoro sa 23,03 odsto glasova.

Rezultati glasova iz inostranstva, na osnovu 87 od ukupno 124 obrađenih mesta, pokazuju da je Grabar-Kitarović osvojila 51,68 odsto glasova, Škoro 36,69, a Milanović 5,88 procenata.

hrvatska-glasanje-

Zagreb, 22.12.2019 - glasanje na predsedničkim izborima u Hrvatskoj

Ponovo postoje 63. padobranska i 72. specijalna brigada

Posle 13. godina, u sastavu naše vojske ponovo su  63. padobranska i 72. brigada za specijalne operacije, objavljuje Politika pod naslovom: “Povratak slavnih ratnih brigade”.

Ova vest, pokazalo se jasno na sajtu i Fejsbuk profilu lista, naišla je na podršku javnosti i oduševila ratne veterane.

Obe jedinice su slavu stekle požrtvovanjem svojih pripadnika koji su se časno borili tokom ratnih sukoba 1990-ih. Posle NATO agresije ove brigade odlikovane su Ordenom narodnog heroja, a nešto kasnije I Ordenom ratne zastave. Međutim, po formiranju Vojske Srbije 2006.godine ove jedinice su spuštene na rang bataljona.U subotu je najavljen obrnut process, koji će morati da vodi ka brojčanom jačanju ovih sastava prenosw Novosti.

Na skupu u pančevačkoj kasarni „Rastko Nemanjić“, sedištu Specijalne brigade, ministar odbrane Aleksandar Vulin saopštio je odluku, donetu u sladu s naređenjem vrhovnog komandanta Vojske, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, o transformaciji 63. padobranskog i 72. izviđačko-diverzantskog bataljona u veće jedinice - brigade.

“Vojska Srbije, sve jača, povratak najboljih vojnika”, objavljuje Informer i dodaje kako je “Zdravko Ponoš, najbliži saradnik Vuka Jeremića, po nalogu NATO, 2006. ukinuo dve slavne brigade. Država ispravila veliku nepravdu”.

jevreji-hanuka-

London, 22.12.2019 - gradonačelnik Londona Sadik Kan i glavni rabin Efarim Mirvis na obeležavanju jevrjskog pranika svetlosti Hanuka (Chanukah): Sadiq Khan, Ephraim Mirvis

Predizborne kombinacije vlasti

“Reakcije na predlog lidera SPS”, objavljuje Blic pod naslovom “Dačić bi na izbore u koaliciji s Vučićem, naprednjaci uzdržani”.

“Naprednjaci ne veruju Dačiću” objavljuje tabloid Alo. “Lider socijalista se kune u vernost, ali džaba. ´Razmotrićemo sve opcije. U jedno nemam sumnje – prvi put kad SNS bude zavisio od drugih, napraviće se koalicija protiv Vučića i nas´, kaže potpredsednik SNS-a Miloš Vučević”, prenosi Alo.

Reč je o tome da je ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio za TV Prva da je predsedniku Aleksandru Vučiću predložio da socijalisti i Srpska napredna stranka zajedno izađu na predstojeće izbore.

vucic-divcibare

Divčibare, 22.12.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanom otvaranju novoizgrađenog hotela Crni vrh na Divčibarama

Optužba na račun funkcionera EU

“U otvorenom pismu lider Saveza za Srbiju optužio funkcionere EU da  rade za Vučića!?” tvrdi Informer pod naslovom “Đilas objavio rat Evropi, tajkunu sad ne valja ni Brisel”.

Osuda voditelja

Srpski telegraf objavljuje kako “voditelj pljuje po svetinji” pod naslovom “Kesić ismevao Svetu Petku”. List citira Slobodana Ćustića, glumca: “Nisam video nigde da je dozvoljeno da se na takav način blati svoja zemlja”. Dragoslav Bokan, reditelj kaže da se “u Kesićevom serijalu ismeva se vera i sve što je vernicima dragoceno” dok Miloš Stojković, teolog smatra da je “Kesić uvredio 90 % populacije Srbije, svakog ko slavi krsnu slavu”.

Reč je o Zoranu Kesiću, voditelju poznate TV emisije “24 minuta sa Zoranom Kesićem” na kanalu O2.

Afera Krušik

List Danas objavljuje komentare o odnosu predsednika Srbije prema novinaru TV N1 koga je interesovala umešanost oca ministra policije u aferu Krušik”, pod naslovom “Nervoza zbog pitanja na koje nema odgovor”.

Nadrilekari bez kazne

“Nadrilekarima veruju više nego medicini”, piše u Politici. “Vrlo malo suđenja za ovo krivično delo. Građani nerado prijavljuju da su tražili pomoć od nekoga ko nije lekar a sudska praksa pokazuje da nadrilekarstvo nije lako dokazati niti osuditi”.

Od januara otkriveno 90 fantom i peračkih preduzeća

Prema poslednjim podacima, Sektor poreske policije je u periodu januar-novembar 2019. podneo nadležnim tužilaštvima 1.281 krivičnu prijavu protiv 1.708 lica za učinjeno 1.661 krivično delo. Od toga 1.390 se odnosi na poreska krivična dela, navodi u razgovoru za Politiku Dragana Marković, direktor Poreske uprave Srbije.

Ona ističe da je izvršenjem ovih krivičnih dela izbegnuto plaćanje poreza od oko 14,3 milijarde dinara i pribavljhena protivpravna imovinska korist od oko četiri milijarde dinara.

Poreska uprava nikoga ne štiti, objavljeni su spiskovi dužnika i u prošloj i u ovoj godini, navodi Danas.

Nema zime?

“Zime ovde više nema, jesen bila najtoplija od 1888, I zima će biti jedna od najblažih”, objavljuje Informer.

Prodaja banke

Danas citira novinara Mišu Brkića: “Komercijalna banka ujedinila SNS, DS i SPS”. Reč je o aktuelnoj prodaji jedne od najvećih i najboljih banaka u Srbiji koja je u većinskom državnom vlasništvu.

Bez 13. plate

Novosti objavljuju da su “novogodišnji bonusi za zaposlene – retkost”. List navodi da samo “jedan odsto radnika stavi u džep 13. platu”.

Nastavak suđenja za ubistvo pevačice

Blic i Kurir najavljuju nastavk suđenja za ubistvo Jelene Marjanović pretprošle godine u Borči. U Kuriru piše da “Zoranov brat prvi put svedoči o ubistvu snajke” dok je naslov u Blicu “Jelenina porodica u sredu pred sudom. Poslednja prilika da se otkrije šta znaju Marjanovići”.

 

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...