Vučić “sam protiv svih”

Anđelka Nikolić

(subota 21. decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 20.12.2019 - izložba skulptura vajara Ivana Meštrovića u Narodnom muzeju u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da su u Tirani postignuti konkretni dogovori o saradnji Srbije, Severne Makedonije i Albanije. MMF traži da struja ponovo poskupi. Krušik mora da vrati uzbunjvača Aleksandra Obradovića na posao. Zakon o slobodi veroispovesti, koji je parlamentu predložila Vlada Crne Gore je – neustavan, ocenila je stručna služba skupštinskog Odbora za zakonodavstvo. Predstojeći izbori biće izuzetno teški za Aleksandra Vučića i pitanje je da li će uspeti da pobedi jer su se svi njegovi protivnici ujedinili, piše u Srpskom telegrafu.

vucic-studenti-

Beograd, 20.12.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić na ceremoniji uručenja ugovora o radu najboljim diplomcima medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola u Srbiji

Finalni dogovor o malom Šengenu u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da su u Tirani postignuti konkretni dogovori o saradnji Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a da će sve biti finalizovano do sledećeg susreta, u Beogradu, krajem januara, prenosi Politika.

„Biće to istorijski susret zbog onoga sto ćemo do tada završiti”, rekao je Vučić posle trojnog sastanka sa premijerima Severne Makedonije i Albanije Zoranom Zaevim i Edijem Ramom.

On je novinarima rekao da je dogovorena veća uzajamna saradnja službi i organa za vanredne situacije kao i postojanje jedinstvene datoteke: „Biće umreženi sistemi da možemo da pomognemo jedni drugima i odmah i reagujemo i da svi kapaciteti budu dostupni svima”.

Najavio je da će do kraja godine biti konrketizovano i to da se samo sa ličnom kartom može putovati u sve tri zemlje.

Kreiran je, kaže, i softver za jedinstveno tržište rada, što će omogućiti i veće privlačenje investitora.

U Tirani, ispred hotela gde su se sastali predsednik Srbije i premijeri Albanije i Severne Makedonije, održan je protest protiv regionalnog udruživanja koje je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na skupu  se skandiralo „UČK, UČK...”, i uzvikivale poruke nezadovoljstva, uz pominjanje Vučićevog imena.

Državne milijarde za prevoz i stanove i reforme protiv ministara i direktora

„Država ulaže 12 milijardi evra“ objavljuje tabloid Informer. „Grade se putevi, brze pruge, stadioni, metro, stanovi za mlade“.

„Predsednik Vučić najavio: Reforme neće biti bolne za narod već za ministre i direktore“ piše u Kuriru.

Dogodine novo poskupljenje struje?

„MMF traži da struja poskupi do juna“, piše u Blicu.

Krušik mora da vrati Obradovića na posao

Krušik mora da vrati uzbunjvača Aleksandra Obradovića na posao, piše u Danasu.

Rešenje o udaljenju sa posla koje je Aleksandar Obradović primio dok je bio u zatvoru biće ukinuto kao posledica činjenice da je pušten iz zatvora, tvrdi njegov advokat Vladimir Gajić.

Ove subote, na 55. protestu Jedan od pet miliona, koji će biti održan od 18 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta, građanima će se obratiti Obradović.

Profesorka Biljana Stojković poziva građane da se u što većem broju okupe na protest kako bi pozdravili čoveka koji je, kako poručuje, doneo prvu pobedu građanske solidarnosti

Na mukama ratnih veterana napunili džepove

Posle brojnih protesta I pokušaja da se izbore za pravdu, mnogi učesnici poslednjih ratova na prostorima bivše SFRJ I Srbije, dobili su, kako veruju, iskreno obećanje od državnog vrha da će im u najskorije vreme biti isplaćene ratne dnevnice, piše u Politici.

Predstavnike udruženja boraca primila je premijerka Ana Brnabić I obećala im pomoć i brzu akciju srpske vlade.

Predstavnici udruženja boraca učesnika poslednjih ratova tvrde da je njihovim doskorašnjim pravnim zastupnicima država na ime sudskih troškova isplatila desetine miliona evra.

Oni su izneli premijerki dokaze koliko je država oštećena i premijerka je, kako navode, pošto je pregledala dokumentaciju - bila frapirana.

Iz Srbije se odselilo 500.000 ljudi

Objavljen predlog Vladine strategije za ekonomske migracije, piše u Danasu pod naslovom: “Za 11 godina iz Srbije se odselilo 500.000 ljudi”.

Gas može u Srbiju da stigne s pet strana

Ruski predsednik Vladimir Putin obradovao je juče veći deo Evrope i zapadnog Balkana, odnosno sve zemlje koje gas dobijaju preko Ukrajine, izjavom da će se ovaj tranzit nastaviti i posle januara 2020.godine. Za Srbiju je ta vest od izuzetnog značaja, jer naša zemlja sada gas dobija jedino pravcem iz Ukrajine preko Madjarske, piše u Politici.

Putin je na tradicionalnoj konferenciji za medije na kraju godine, najavio da će najavio da će održati tranzit gasa preko te zemlje uprkos izgradnji drugih ruskih gasovoda u Evropi o čemu pregovaraju ruski “Gasprom” i ukrajinski “Naftogas”.

Ukazujući na značaj alternativnih izvora gasa, list navodi da Srbija zato ubuduće računa na četiri različita pravca snabdevanja gasom.

Fintom hoće da primire vernike: Zakon o crkvama (ni)je protivan Ustavu Crne Gore

Zakon o slobodi veroispovesti, koji je parlamentu predložila Vlada Crne Gore je – neustavan, ocenila je stručna služba skupštinskog Odbora za zakonodavstvo, koja je svoje obrazloženo mišljenje dostavila Skupštini, piše u Novostima.

Od ovog zaključka ogradila se predsednica tog odbora Jovanka Laličić, koja je navela da je posredi istup dvojice zaposlenih, a ne odbora u celini.

”Ovo je još jedna finta režima uoči sabora u Nikšiću i ne treba im verovati. Pre nekoliko dana dali su prolaz Zakonu o zaduživanju, iako su saopštili da nije u skladu sa Ustavom”, smatra Marina Jočić, član odbora iz Demokratskog fronta.

Centralna poruka protiv antidržavnog i nametnutog propisa biće poslata na današnjem Velikom molitvenom crkveno-narodnom saboru, u Nikšiću. Očekuje se dolazak više hiljada vernika iz svih delova Crne Gore, koji će doći na poklonjenje i blagoslov moštiju Svetog Vasilija Ostroškog, donetih iz Ostroga.

Brigu vernika juče je dodatno pojačala izjava predsednika Crne Gore Mila Đukanovića: ”Mnogo je više nas koji smo sve u životu dali da ispravimo jednu istorijsku nepravdu i da obnovimo crnogorsku državu, i spremni smo da svim mogućim sredstvima branimo taj državni krov nad glavom”.

“Nisam nimalo srećan i zadovoljan događajima u Crnoj Gori povodom Zakona o slobodi veroispovesti, jer se taj akt tiče vitalnih interesa srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve”, rekao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je izrazio nadu da će se pitanja rešavati kompromisom i da će biti dovoljno mudrosti.

Sva statusna pitanja srpskog naroda u Crnoj Gori moraju da se rešavaju dogovorom, izjavio je juče ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. On je pozvao crnogorsku vlast da ne podstiče sukobe.

“U Crnoj Gori u poslednji čas izbegnuti ozbiljni nemiri. Povlačenjem zakona sačuvana imovina SPC”, piše u Blicu.

“Milo se nije džabe odrekao vere i pisma”, kaže za Kurir Matija Bećković.

“Milo, ne zaleći se na Svetog Vasilija”, naslov je u tabloidu Alo.

Sam protiv svih

Predstojeći izbori biće izuzetno teški za Aleksandra Vučića i pitanje je da li će uspeti da pobedi jer su se svi njegovi protivnici ujedinili, piše u Srpskom telegrafu pod naslovom: “Sam protiv svih” i nadnaslov: “Predsednik pod rafalnom paljbom”.

Predsednički izbori u Hrvatskoj

U nedelju se održavaju predsednički izbori u Hrvatskoj, piše u Blicu pod naslovom: “Ko god da pobedi, zadržaće negativan stav prema Srbiji”.

List daje i trenutni rejting kandidata: Kolinda Grabar Kitanović 28, 3 odsto, Zoran Milanović 26,6 odsto i Miroslav Škoro 20,7 odsto glasova birača.

Odobren Zakon o Bregzitu

Britanski premijer Boris Džonson potpuno je preuzeo kontrolu nad Bregzitom, piše u Politici.

Džonson je juče dobio odobrenje Zakona o Bregzitu u Parlamentu, što je prvi korak ka ispunjenju njegovog izbornog obećanja da će izvesti zemlju iz Evropske unije do 31. januara.

Poslanici su glasali 358 prema 234 u korist drugog čitanja predloga zakona koji je potreban za ratifikaciju sporazuma sa Briselom u vezi napuštanja EU. Sledeća faza biće završena u januaru u Parlamentu.

Oni su ubili Olivera

Informer objavljuje rezultate srpske istrage o ubistvu Olivera Ivanovića i pod naslovom “Oni su ubili Olivera” i prezicira da je Fljorim Ejupi pucao u Olivera, da je Kadri Veselji naredio ubistvo a Lirim Zeka sve finansirao.

Utvrđeno je i da je Ibrahim Keljemndi bio glavni organizator, dok je Ismet Hadža danima pred ubistvo pratio Ivanovića.

Kućni pritvor za novinara

„Dopisnik Politike osuđen na kućni pritvor“, javlja Politika o sudini svog dopisnika Ljubiše Mitića, inače izveštača i lokalnih medija, Mitrić je osuđen  jer je „izvršio krivfično delo neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta ili snimka iz čl 145. st 2 u vezi sa st 1. KZ“. U obrazloženju presude još piše kako je jasno „da je njegova obaveza – pojačana opreznost u vršenju službe“ pošto kao novinar – ima svojstvo službenog lika.

Berzanska špekulacija na štetu muzičara

„Pobuna na estradi“ javlja Kurir pod naslovom „Direktor SOKOJ-a prokockao 4.000.000 evra“. Muzički autori podneli krivičnu prijavu, tvrdi ovaj tabloid.

„Marina Tucaković, Oliver Mandić, Kiki Lesandrić,g toga što je  Žika iz Zane... besni na Dejana Manojlovića zbog toga što je, kao prvi čovek ove organizacije, mimo svih pravila iz zajedničke kase kupio akcije na berzi“.

Otac radnika poginulog u Lučanima prijavljen za ugrožavanje bezbednosti direktora

Otac radnika poginulog u vojnoj fabrici „Milan Blagojević – Namenska“ u Lučanima, Milovan Milivojević, prijavljen je policiji da je „ugrozio bezbednost“ direktora te fabrike Radoša Milovanovića jer je parkirao svoj automobil u blizini direktorove kuće u selu Lučani, piše u Danasu.

Milivojević je pozvan u Policijsku stanicu u Lučanima gde je dao izjavu da je u selo išao kod majstora zbog popravke kućnog uređaja i da nije znao da je blizini kuća direktora fabirke.

„Nisam mogao da pretpostavim da ako parkiram automobil u blizini direktorove kuće ugrožavam njegovu bezbednost, niti da imam bilo kakvu zabranu prilaska ili prolaska u blizini njegove kuće ili zabranu kretanja selom Lučani“, rekao je Milivojević.

Ocenio je da je to novi pritisak na njega zbog suđenja koje je počelo 3. oktobra u Osnovnom sudu u Ivanjici protiv direktora Milovanovića zbog pogibije njegovog sina Milomira u fabričkoj eksploziji.

Ko brani trgovca oružjem?

„Vuk skinuo trgovca oružjem sa carne liste“ objavljuje Srpski telegraf uz fotografije Vuka Jeremić i Slobodana Tešića.

Isti naslov, uz dodatak „na preporuku ministra Mrkića“ objavljuje i Kurir.

Suđenje predsedniku opštine za seksualno uznemiravanje

„Svedoci sramno branili Jutku“ naslov je u Blicu koji izveštava o „suđenju Milutinu Jeličiću“, bivšem predsedeniku opštine Brus.

„Na sudu u Kruševcu svedoci odbrane rekli da ne znaju da je bivši predsednik opštine Brus seksualno uznemiravao Mariju Lukić. Tvrdili i da su Jutkin telefon, sa kog je on slao lascivne poruke, „koristili mnogi u Brusu“.

Siniša Mihajlović u Beogradu

Siniša Mihajlović prvi put otkako se razboleo došao u Beograd na dodelu “Zlatne lopte” FSS, a na aerodromu ga je čekao kum I novi trener Zvezde Dejan Stanković, objavljuje Informer.

Mihajlović na proslavi veka FSS, piše u Novostima pod naslovom: “Mihajlović prvi put u DSrbiji od početka svoje borbe”.

Siniša proglašen za trenera godine, piše u Blicu pod naslovom: “Mihajlović dirnuo Srbiju”.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...