Priliv migranata najveći od 2016.

Danijela Ćirović

(utorak 17. decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 16.12.2019 - zagađen vazduh nad Beogradom

Radnik Krušika Aleksandar Obradović odgovorio je premijerki Ani Brnabić. Stigle su tri ponude za Komercijalnu banku. Dileri vozila nisu plaćali eko-taksu i oštetili su državu za 57 miliona evra. Priliv migranata najveći je još od 2016. godine. Malta bi da pošalje 22 srpske dece nazad za Srbiju. Niko nije odgovarao za reizbor sudija 2009. Silovatelji dece kažnjavaju se kao kradljivci kola. Erdogan traži osudu genocida nad Indijancima. Deca su opljačkana dok su svirala „Novogodišnju sinfoniju“ u Beogradu.

Istina o prodaji oružja „opasna“

Aleksandar Obradović, radnika Krušika koji je otkrio kriminal, odgovara premijerki Ani Brnabić na tvrdnje da nije uzbunjivač, piše Danas u tekstu pod naslovom „Istina o prodaji oružja je bolna i opasna po vlast“. „Oguglao sam na sve pokušaje diskvilifakije, omalovažavanja, na sve manipulacije činjenicama. Slobodno neka nastave da do krajnjih granic testiraju moje strpljenje i kućno vaspitanje“, kaže Obradović. Vladimir Gajić dodaje da izjavom da Obradović nije uzbunjivač, jer nije poštovao proceduru, „premijerka je prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima“. Republičkom tužilaštvu predati su potpisi 25.000 građana koji traže puštanje iz kućnog pritvora uzbunjivača iz Krušika.

„Medijski udar na Srbiju“

Američki pakleni plan, piše Informer, uključuje „NATO medijski udar na Srbiju“. SAD će u srpske medije uložiti „neograničena sredstva“ kako bi Srbe ubedili da uđu u NATO, odreknu se Kosova i RS.

Tri ponude za Komercijalnu banku

Za prodaju akcija Komercijalne banke pristigle su tri obavezujuće ponude. Kako Novosti nezvanično saznaju, reč je o  NLB banci, Rajfajzen banci i AIK banci. Sve tri već uveliko  posluju u našoj zemlji. U Ministarstvu finansija ne imenuju kupce, samo potvrđuju da sve tri ponude ispunjavaju propisane uslove. Tenderska komisija je konstatovala da su prispele tri ponude u roku predviđenom tenderskom dokumentacijom, ističu u Ministarstvu finansija. Ponude su otvorene i konstatovano je da su kompletne, odnosno da sadrže elemente predviđene tenderskom dokumentacijom za drugu, obavezujuću fazu tenderskog postupka.

Dileri vozila nisu plaćali eko-taksu

Revizori su otkrili, pišu Novosti, da je „država na uvozu kola zakinuta za 57 miliona evra“. Dileri vozila izbegavaju da plate eko-taksu od stotinu evra po toni. Agencija za zaštitu životne sredine nije dobro kontrolisala podatke. Čak 1.898 firmi nije prijavilo količine uvezenih automobila.

Priliv migranata najviši od 2016.

Ponekad masovno, ponekad sami, oni nastavljaju da pristižu: u klimavim čamcima prevoze se muškarci, žene i deca u potrazi za slobodom za koju se nadaju da će im Evropa pružiti. Uprkos kratkotrajnoj zimskoj dnevnoj svetlosti i udarima jakih oluja i kiša, broj azilanata koji se iskrcavaju na obale Grčke ne pokazuje znake smanjivanja, piše Gardijan i prenosi Danas. Još od istorijskog sporazuma Evropske unije i Turske o obuzdavanju priliva migranata na vrhuncu građanskog rata u Siriji u martu 2016. nije zabeležen tako veliki broj pridošlica. Samo u septembru je došlo njih 10.550, što je najviše u jednom mesecu od kako je sporazum potpisan. Nova plima migranata dovela je do povećanog pritiska na vladu desnog centra koja je obećala da će zauzeti mnogo stroži stav o migraciji nego prethodna.

Malta šalje srpsku decu kući

Informer piše o iživljavanju nad Srbima u tekstu pod naslovom „Malta proteruje 22 srpske dece čiji roditelji zarađuju manje od 22.800 evra“. Već je napravljen spisak mališana koje treba oduzeti roditeljima i proterati za Srbiju. Protiv ove odluke pobunila se i Katolička crkva, malteški nadbiskup se nudi da plati koliko god treba da srpska deca ostanu u svojim porodicama, navodi list.

Niko nije odgovarao zbog reizbora sudija

Zbog neuspešno sprovedenog reizbora sudija i tužilaca u decembru 2009. godine niko nije odgovarao, iako je jasno da je ovaj postupak bio poguban po srpsko pravosuđe i da se njegove posledice osećaju i danas, zaključeno je na jučerašnjoj konferenciji strukovnih udruženja sudija i tužilaca „Sećanje na pogubne poteze da se ne učinili novi“. Govornici iz Društva sudija Srbije i Udruženja tužilaca Srbije kazali su da iz reizbora od pre deset godna moraju da se izvuku određene pouke kako pravosuđe i građani u Srbiji u narednim decenijama ne bi snosili još teže posledice, piše Politika. Naslov teksta je „Reformu pravosuđa životom platilo najmanje 20 sudija“.

Silovanje dece kao krađa kola

Slučaj iz Leskovca je klasičan primer rupe u pravosuđu, piše Blic uz naslov „Za silovanje dece kažnjavaju kao za krađu kola“. Gradimir I. (65), koji je dve godine zlostavljao devojčicu (11) i stavljao joj polni organ u usta, kažnjen je sa godinu dana zatvora, koliko se dobija za krađu kola. Problem je to što tužioci krivična dela često blaže kvalifikuju, kažu stručnjaci. „Ne komentarišem presude, ali moramo obratiti pažnju na slučajeve u kojima su deca žrtve seksualnog zlostavljanja“, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.

Srpski bokser kralj kokaina

Američka DEA označila je novog kralja kokaina, piše Kurir uz naslov „Srpski bokser jači od El Čapa, dali mu nadimak Tito, po Josipu Brozu“. Peruanska policija je potvrdila da je reč o našem državljaninu starom između 45 i 50 godina, koji je tamo napravio sopstveni kartel i koji tonama droge snabdeva veći deo evropskog tržišta.

Traže osudu genocida nad Indijancima

Kriza u odnosima Turske i Amerike se i dalje produbljuje i poprima razmere koje nije lako razumeti, piše Politika. Najnovije optužbe koje se razmenjuju očiglendo su u funkciji domaćih političkih potreba, pogotovo što Amerika ulazi u izbornu godinu, dok se predsednik Redžep Tajip Erdogan prvi put suočava sa izazovima disidenata koji su ga napustili i osnovali svoje stranke. Senat američkog Kongresa je, posle dužeg odlaganja, sredinom prošle sedmice usvojio rezoluciju o genocidu nad Jermenima u vreme raspada Osmanske imperije pre sto godina, što je radio uradio i Predsednički dom. „Erdogan traži osudu genocida nad Indijancima“, naslov je teksta.

Opljačkana deca dok su svirala

Umesto da aplauz za mlade virtuoze bude glavni utisak „Novogodišnje simfonije“, koju je Dečja filharmonija u nedelju uveče iznela u beogradskom Sava centru, svu pažnju javnosti dečacima i devojčicama ukrao je nepoznati lopov. Dok su oni nastupali, piše Politika, neko je, kako je na svom fejsbuk profilu napisao direktor Filharmonije Ljubiša Jovanović, „tokom koncerta pokrao velikom broju dece novac iz džepova i novčanike u garderobi“.

Hrvatski generali protiv Brene

„Hrvatski generali objavili rat Breni“, naslov je u Srpskom informeru. Deo bivšeg vrha hrvatske vojske poznat po proterivanju i progonu Srba u Oluji žestoko je napao pevačicu i trobojku samo dan nakon njenih koncerata u Zagrebu, navodi list.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...