Da li će kasniti penzije zbog štrajka poštara?

Anđelka Nikolić

(utorak 10. decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Atina, 09.12.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Atinu, gde će sutra i u sredu boraviti u zvaničnoj poseti: Aleksandar Vučić, Panajotis Pikramenos - zamenik predsednika grčke vlade

Ako se radnici “Pošte” tokom dana ne dogovore sa predstavnicima države o povećanju zarada zaposlenih sa najnižim primanjima, mogla bi da bude ugrožena isplata penzija koja počinje u sredu. Potpredsednik SNS Miloš Vučević podneo je juče Republičkom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja zbog slučaja Jovanjica. Specijalizovano tužilaštvo u Hagu u utorak, 10. decembra bi trebalo da sasluša lidera DKP Kadrija Veseljija. Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je juče da Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, nije ni vlasnik ni zakonski zastupnik, niti zaposlen po bilo kom osnovu u privrednom društvu GIM. Građani željni da vide da se korupcija kažnjava, ne samo u pogledu visine kazni, već i kroz veći broj istraženih slučajeva. Svetska antidoping agencija izbacila je Rusiju na četiri godine sa najvećih sportskih tamičenja.

pariz-normandijski-format

Pariz, 09.12.2019 - sastanak francuskog predsednika Emanuela Makrona, predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, ruskog predsednika Vladimira Putina i nemačke kancelarke Angele Merkel povodom situacije u Ukrajini

Penzije i poštari

Novosti izveštavaju o posledicama štrajka radnika “Pošte” pod naslovom “Ugrožena isplata penzija na ruke?”

AKO se radnici “Pošte” tokom dana ne dogovore sa predstavnicima države o povećanju zarada zaposlenih sa najnižim primanjima, mogla bi da bude ugrožena isplata penzija koja počinje u sredu. Od 1,7 miliona penzionera, oko 1,3 miliona penzije prima preko tekućih računa u bankama, i njima bi novac u utorak trebalo da "legne" na račun. Isplata novca "na ruke" je dan kasnije. Naime, nešto više od 400.000 najstarijih građana, svoj novac dobija u gotovini, "na ruke", bez posredovanja bankara. Među njima su i oni koji žive u mestima gde bankama nije isplativo da otvore svoje šaltere, ali i oni koji su izabrali ovaj način podizanja penzije. Ukoliko se štrajk nastavi i u utorak i sredu, a prema najavama radnici “Pošte” ne odstupaju od svojih zahteva, deo penzionera mogao bi da čeka na svoj novac.

orao-remont

Beograd, 09.12.2019 - Na aerodromu „Pukovnik – pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici radovi na modernizaciji aviona „Orao“

Vučevićeva prijava je ponižavajuća za pravosuđe

Pod naslovom “Vučevićeva prijava je ponižavajuća za pravosuđe”, Danas objavljuje šta njegovi sagovornici - stručnjaci i političari misle o “krivičnoj odgovornosti” braće Vučić u aferi Jovanjiaca na kojoj “insistira” granonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS.

Potpredsednik SNS Miloš Vučević podneo je juče Republičkom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja zbog slučaja Jovanjica.

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke, advokat Vladimir Gajić, izjavio je da je „vlast u velikom problemu“ zbog slučaja „Jovanjica“ jer postoje dokazi o umešanosti vrha režima u tu aferu na koju neće moći da stavi tačku pravnim besmislicama i igrokazima poput podnošenja krivičnih prijava protiv samog sebe.

“Potrebno je mnogo vremena da zastare krivična dela navedena u toj prijavi, a oni neće biti na vlasti još 25 ili 30 godina“, rekao je Gajić televiziji Nova S.

Gajić je naveo da podaci o aferama koje iznosi opozicija dolaze iz policije i BIA, jer „opozicija nije Mosad i nema svoju obaveštajnu službu“.

Gradski odbor Demokratske stranke u Novom Sadu pozvao je Miloša Vučevića da odmah podnese ostavku na mesto gradonačelnika, jer je „preuzeo posao advokata braće Vučić, počinio krivično delo ometanja istrage i postao saučesnik u pokušaju zataškavanja krivičnog dela proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga“.

„Vučević je prihvatio ulogu u cirkusu u kojem se ismeva država“, ocenio je DS.

Potpredsednik NS poslanik Miroslav Aleksić najavio je da će podneti krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića za krivično delo lažno prijavljivanje i ometanje pravde.

„To je do sada najjači udarac na pravosuđe, koje je naprednjački režim potpuno ponizio“, naveo je Aleksić.

Predsednik Dveri Boško Obradović ocenio je da je tužba protiv braće Vučić rijaliti šou i farsa u režiji Vladimira Bebe Popovića.

Predsednik NS Zoran Živković ocenio je da je krivična prijava koju je Vučević podneo protiv „farsa par ekselans“ i „besmisleni igrokaz“.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić pozvao je državne organe da ispitaju i ulogu Darka Ostojića, zaduženog za obezbeđenje Andreja Vučića, za koga je naveo da je bio važan čovek za komunikaciju predsednikovog brata sa uhapšenim Koluvijom.

Vladimir Beljanski kaže da “sudovi ne postoje da bi nekog politički štitili i govorili da neko nije kriv, već da raspravljaju o osnovanim sumnjama za nečiju krivicu”.

vucevic-kriv-prijava

Beograd, 09.12.2019 - potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević podneo je danas Republičkom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja zbog slučaja Jovanjica i navodnog uticaja na uzgajanje opijata na tom poljoprivrednom dobru

Istraga šiptarskih zločina

“Veselji pred sudom” objavljuju Novosti pod naslovom “Stiže li kazna za ´žutu kuću´”. U ovom listi piše da bi “bivši predsednik skupštine Kosova trebalo da bude saslušan u Hagu. Povezuju ga sa trgovinom organima i napadom na autobus Niš ekspresa”.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu u utorak, 10. decembra bi trebalo da sasluša lidera DKP. U izveštaju Saveta Evrope, Dik Marti ga je doveo u vezu sa trgovinom organima ubijenih Srba u slučaju "Žuta kuća". U dokumentu Evropske komisije o ekonomskoj situaciji u ratu na KiM označen je kao "blagajnik" terorista. Ovdašnje obaveštajne službe sumnjiče ga za organizaciju napada na autobus "Niš ekspresa" u Podujevu, kada je poginulo 12, a ranjeno 43 ljudi, kao i za ubistvo dvojice naših policajaca u Glogovcu, piše u Novostima.

Samoubistvo Agencije za borbu protiv korupcije

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je juče da Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, nije ni vlasnik ni zakonski zastupnik, niti zaposlen po bilo kom osnovu u privrednom društvu GIM, piše u Danasu pod naslovom “Samoubistvo Agencije za borbu protiv korupcije“.

Glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćurlibrk izjavio je da je neverovatno šta je Agencija za borbu protiv korupcije saopštila, jer je pre sedam dana crno na belo dokazano da je Branko Stefanović, otac ministra policije Nebojše Stefanovića, bio angažovan kao pravni savetnik GIM-a.

Ćulibrk je još naveo da je „vrhunac cinizma“ da Agencija nije istraživala cene po kojima je GIM kupovao i prodavao oružje jer je to suština korupcije.

On je rekao da je Agencija proveravala ono što nikad niko nije tvrdio – da Branko Stefanović nije ni vlasnik, ni osnivač GIM-a, ali nije ispitala poslovne kombinacije između vlanika GIM Gorana Todorovića i Branka Stefanovića, a „njih ima i bilo ih je i u vezi sa trgovinom oružjem i van toga“.

Nova stranka navela je da saopštenje Agencije za borbu protiv korupcije predstavlja rečenicu sastavljenu „direktno iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića“.

“Komično saopštenje Agencije”, ocenio je Rodoljub Šabić.

Građani Srbije željni kažnjavanja korupcije

Da je korupcija u Srbiji rasprostranjena u velikoj meri, smatra 37 odsto građana naše zemlje a dalje se veruje da je zdravstveni sektor najkorumpiraniji, pokazalo je istraživanje “Percepcija građana o borbi protiv korupcije” koje su zajedno radili  USAID i CESID, objavljuje Politika.

U anketi, u kojoj je ispitano 1.179 građana, 86 odsto ispitanika je izjavilo da ne bi prijavili da im neko traži novac, dok je polovina odgovorila da, kada bi se našli u situaciji da im neko traži mito, ne bi ga platili, već bi tražili pomoć od nekoga ko bi mogao da im pomogne bez plaćanja.

Iako i dalje najviše ljudi smatra da vlada treba da predvodi borbu protiv korupcije (29%), u odnosu na prošlu godinu vidno je porastao broj onih koji smatraju da bi predvodnik trebalo da bude neko od represivnih državnih organa (policija, pravosuđe), i to sa 28% iz 2018. na 37% 2019. u zbiru. Ovaj nalaz ukazuje na to da su građani željni da vide da se korupcija kažnjava, ne samo u pogledu visine kazni, već i kroz veći broj istraženih slučajeva. 

“…za koga on radi”

“Zaratili među sobom, Dilas: Boško je lud. Ko zna za koga on radi”, piše u Informeru. “Dragan Đilas rekao najbližim saradnicima da sumnja da Obradović svojim ispadima namerno ruši rejting opozicije”.

Svetskoj trgovini preti “zakon džungle”

Svetska trgovinska organizacija (STO), najveća međunarodna ekonomska organizacija sa 164 članice, ulazi ove sedmice u najozbiljniju krizu od osnivanja 1995.godine, budući da danas u ponoć njen sedmočlani Apelacioni panel (AP), ostaje sa samo jednim sudijom, piše u Politici pod naslovom: Svetskoj trovini preti “zakon džungle”.

Ukoliko zvanični Vašington “preko noći” ne promeni mišljenje o STO, svet bi već sutra mogao ostati bez opšteprihvaćenog arbitra koji bi u slučaju sve brojnijih međudržavnih trgovinskih sporova imao konačnu reč da presudi ko je u pravu.

Do zamene sudija u AP ne dolazi već dve godine, otkako Vašington sistematski blokira imenovanje novih sudija.

Rusija izbačena iz međunarodnog sporta na četiri godine

Svetska antidoping agencija izbacila je Rusiju na četiri godine sa najvećih sportskih tamičenja, što pored ostalog znači Iida neće moći da učestvuje na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. i na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru 2022.godine, objavljuje Politika.

Odluja Svetske antidoping agencije odnosi se na Olimpijske igre i svetska prvenstva. Međutim “čisti” ruski sportisti mogu da učestvuju u Tokiju ali pod neutralnom zastavom-

Medvedev je ocenio da je to “nastavak antiruske histerije”.

rus-komisija-doping-zabrana

Lozana, 09.12.2019 - Svetska ntidoping agencija (World Anti-Doping Agency-WADA) izbacila je Rusiju je iz svih velikih sportskih takmičenja na četiri godine: Witold Banka, Craig Reedie, Olivier Niggli

Podrška iz Italije

“Italija povlači priznanje Kosova?” piše u Srpskom telegrafu. “Vito Komančini, italijanski poslanik, ističe za Srpski telegraf da na svaki način pružaju podršku Srbiji, da podržavaju naš odnos sa Rusima I da respektuju politiku Vučića”.

Nema dokaza da je Stefanović polagao difercijalne ispite

Nejasno je kako je ministar policije Nebojša Stefanović nostrifikovao “londonsku” diploma, piše u Danasu pod naslovom: “Nema dokaza da je Stefanović polagao difercijalne ispite”.

Orden Miloša Velikog i pečat Drage Mašin

“Šta se sve od srpskog nacionalnog blaga preprodaje po svetu” objavljuje Informer. “Orden Miloša Velikog iz 1898. U Kanadi se prodaje za 220.000 dolara a lični pečat kraljice Drage Mašin nudi se za 7.900 dolara”.

spomenik-krasov-arh

Beograd, 09.12.2019 - ministar kulutre i informisanja Vladan Vukosavljević, zamenik gradonačelnika Goran Vesić,  i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko otkrili su danas spomenik istaknutom ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu

Pijani vozači

“Poražavajući podaci, saobraćajci svakog dana zaustave čak 150 pijanih vozača” piše u Blicu. “Od početka decembra četiri osobe poginule na putevima ubog vozača ´pšod gasom´” objavljuje ovaj list.

Ko švercuje drogu u Australiji

Blic objavljuje “ko je Srpkinja uhapšena u Australiji” pod naslovom “Lepa Aleksija krila drogue za velike bosove. Nalazi se u pritvoru u Sidneju, preti joj dugogodišnja robija”. Kod nje je pronađeno 400 kilograma droge vredne 300 miliona dolara.

Nameštanje fudbalskih utakmica

Fudbalski klub Loznica je verovatno kupio tri utakmice Srpske lige Zapad u sezoni 2017/18 o čemu svedoči audio zapis do koga je došao list Danas.

Na snimku se čuje kako najverovatnije predsednik FK Loznice Vlastimir Lukić, poznat kao Vlado Mejin, kritikuje igrače zbog toga što umesto da se bore za viši rang sada vode bitku za ostanak u Srpskoj ligi Zapad, uprkos tome što im je on „kupio tri utakmice“.

“Znači, znate li gde bismo mi bili sada da nismo završili te utakmice? Ne bi nigde bili”,  čuje se na snimku.

Lukić je za list potvrdio da zna za snimak a na pitanje da li je ikada nameštao utakmice FK Loznice rekao:”Ne želim da odgovorim. Ostavite da te optužbe istraže organi pravosuđa”.

 

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...