Vučić hoće na sud

Anđelka Nikolić

(nedelja 08. decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 07.12.2019 - Prezentacija novih helikoptera Mi-35, H145M i Mi-17 na aerodromu "Pukovnik Milenko Pavlović" u Batajnici, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je očigledno da se u Prištini vodi ista kampanja protiv njega kakva se vodi i u Beogradu. Vučić izjavio da će potpredsednik SNS Miloš Vučićević u ponedeljak podneti krivičnu prijavu protiv njega i njegovog brata Andreja Vučića zbog slučaja Jovanjica, “da nas nadležni saslušaju i donesu zaključke”. Vučić je odbacio navode da je odluka da se stane sa nabavkom novog naoružanja za vojsku posledica pritisaka na Srbiju zbog saradnje sa Rusijom. Rekao je i da u ovom trenutku ne vidimo mogućnosti i potrebe da sarađujemo sa Rusijom u proizvodnji vojne tehnike. Po nalogu tužilaštva u Beogradu, zbog krivičnog dela lažno prijavljivanje, uhapšen je Dejan Đorđević, nesuđeni novi vlasnik Megatrenda. Nobelovac Peter Handke održao je govor u  Švedskoj akademiji u Stokholmu.

fra-pariz-prot-7.11.2019

Paris, 07.12.2019 - novi protest "žutih prsluka" u Parizu

Vučić: Istu metu mi crtaju u Beogradi i u Prištini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Aljbin Kurti sa svoja tri principa za dijalog, počeo da se bavi kadrovskim pitanjima u Beogradu, ali i da je očigledno da se u Prištini vodi ista kampanja protiv njega kakva se vodi i u Beogradu, prenose Novosti.

„Samo im je jedna meta, a slučajano sam to ja, nikog drugog ne pominju", rekao je Vučić.

„Da neće mene da vidi preko puta, to je u redu. Dobro je da je počeo da se bavi kadrovskim pitanjima i ko će u dijalogu predvoditi našu delegaciju", ironično je primetio.

On je uveren da Kurti ima i problem kako da se suoči sa njim posle pretnji koje je izrekao njegovoj maloletnoj ćerki.

„Brine se kako ću da mu odgovorim, tom velikom junaku, što žensku decu vređa. Zato nije siguran kako bi susret izgledao“,

Vučić je rekao da se razmatra mogućnost izgradnje brze pruge do Niša, poručivši onima, koji mu prete smrću, da će iza njega ostati rezultati.

SNS podnosi prijavu protiv Vučića

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će potpredsednik SNS Miloš Vučićević u ponedeljak podneti krivičnu prijavu protiv njega i njegovog brata Andreja Vučića zbog slučaja Jovanjica, kako bi se nadležni organi pozabavili tim slučajem i da se konačno otkrije istina, prenose Novosti.

Vučić je ponovio da opozicija u odsustvu politike iznosti neistine i da za takve navode nema dokaze, te da će baš zbog toga što mu je stalo da se istina utvrdi dati mogućnost nadležnim organima da to provere.

"Vučević će podneti prijavu priotiv mene i Andreja zbog Jovanjice, da nas nadležni saslušaju i donesu zaključke", rekao je Vučić novinarima u Batajnici.

Moćni  helikopteri čuvaće našu slobodu

“Srbija ovo nikada nije imala. Napravili smo nešto što nikada nismo imali. Imali ste prezentaciju najmodernijih helikoptera. Zahvalan sam našim ruskim prijateljima što nam pomažu”, rekao je predsednik Vučić nakon prikaza nabavljenih helikoptera Vojske Srbije Mi-35, H-145M i Mi-17, prenose Novosti.

“Kada vidim nove helikoptere razumem što ih neki zovu Đavoljim kočijama, za nas su oni čuvari naše zemlje, našeg neba”, naglasio je Vučić.

Srbija je dobila značajne popuste od Rusije za nabavku novih helikoptera Mi-35 i Mi-17 i dodao  da po ugovoru ne sme da otkrije tačnu cenu.

Vučić je poručio da je odluka da se stane sa nabavkom novog naoružanja za vojsku odluka naše zemlje, kao i uvek, i odbacio navode da je to posledica pritisaka na Srbiju zbog saradnje sa Rusijom.

"Ali, kada donosite odluke suočavate se sa mnogim kriterijumima. Snaga vojske je najvažniji, druga je finansijska mogućnost, a treće politička situacija u svetu", rekao je Vučić.

Srbija će u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama sarađivati sa Rusijom u proizvodnji vojne tehnike, ali u ovom trenutku takve mogućnosti i potrebe ne vidimo, izjavio je Vučić.

Politika “Velike Albanije” je relikt Drugog svetskog rata

Presuda Ivanu Todosijeviću je nastavak etničkog čišćenja srpskog naroda drugim sredstvima, kaže za Politiku lider Srpske liste Goran Rakić komentarišići odluku Prištine da se poslaniku najuticajnije političke snage Srba s Kosmeta, zbog izjave da je slučaj Račak izmišljen izrekne kazna od dve godine zatvora.

Rakić potvrđuje poruku da Srbi nisu odustali od ideje da sami formiraju Zajednicu srpskih opština (ZSO) ali da će o tome konsultovati državu Srbiju.

Formiranje ZSO je obaveza Prištine, Briselski sporazum nije “švedski sto” pa da albanski lideri biraju šta im se sviđa, kaže Rakić.

List u naslovu izdvaja njegocu izjavu: Politika “Velike Albanije” je relikt Drugog svetskog rata.

Sudbina Komercijalne banke

Blic objavljuje razgovor sa Jorgovankom Tabaković, guvernerkom Narodne banke Srbije pod naslovom “Ne bih prodavala Komercijalnu banku, država je dobar vlasnik”.

Podsetimo, Kmercijalna banka je u postupku prodaje – privatizacije i očekuje se da ovih dana bude saopšten izbor najboljeg ponuđača. Do sada nije bilo poznato da neko iz državnog vrha nije saglasan sa ovom prodajom koja se sprovodi na predlog (zahtev?) MMF.

Napadi na Vučića

Kurir prenosi izjavu Darka Glišića, predsednika IO SNS pod naslovom “Vučića napadaju preko porodice, žele fizički da ga eliminišu”.

“Ako me ubiju kao Aleksandra, iza mene će nešto ostati”, naslov je u tabloidu Alo. “Upitan da prokomentariše pretnje da će završiti kao Aleksandar Obrenović, predsednik je rekao da bi u savremenim uslovima bilo lakše da završi kao Karađorđević koji je ubije u Marselju. Tim ´srpskim junacima´ poručio je samo da rade svoj posao a da iza njega ostaju putevi, veće penzije, neuporedivo veće plate, pruge koje nisu ni postojale”.

Dokle nas je dovelo privatno obrazovanje

Politika, u okviru teme nedelje, istražuje dokle nas je dovelo privatno obrazovanje a glavbni tekst donosi pod naslovom: “Od ciglane do megacirkusa”.

U ovom trenutku na državnim univerzitetima ima minimum šest puta više studenata nego na privatnim, ali akademsko tlo Srbije podrhtva zbog dva privatna univeziteta. Jedan je epicenter fantomske prodaje. Drugi je ”ugašen jer mu je istekla akreditaacija i nema bankarske garancije”.

Osvrt na trodecenijski razvoj privatnog školstva nameće utiske da ovdašnji sistem dozvoljava privatnoj visokoškolskoj ustanovi da izda doktorsku diploma iako nema dozvolu za doktorske studije, da “po zakonu” nostrifikuje diplome neke strane škole bez dodatne državne kontrole, da vlasnik privatnog fakulteta može biti bilo ko, ko za to ima novca. Na fakultetima, izgleda, mogu da predaju i profesori za koje nije utvrđeno da imaju relevantne kvalifikacije, piše u listu uz pitanje:

Pa da li je privatno obrazovanje u Srbiji donelo novi kvalitet ili urušilo sistem vrednosti?

“Srednje škole su još gore”, kaže za Politiku ministar prosvete Mladen Šarčević.

Uhapšen nesuđeni novi vlasnik Megatrenda

Po nalogu Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu juče je, zbog krivičnog dela lažno prijavljivanje, uhapšen Dejan Đorđević, nesuđeni novi vlasnik Megatrenda, objavljuje Politika.

Đorđević je osumnjičen da je lažno prijavio da su mu preksinoć u stan ušla tri nepoznata muškarca i oduzela mu dva televizora i lakše ga povredila.

Ispostavilo se da su u pitanju vlasnici stana kojima je osumnjičeni dugovao novac za kiriju i koji su mu prethodno najavili svoj dolazak.

Protiv Đorđevića,kako navodi tužilaštvo, vodi se više postupaka zbog krivičnih dela nedavanja izdržavanja, prevara i zloupotreba položaja.

“Mića Jovanović, ekskluzivno za Alo iz Francuske: Ne iznenađuje me što se to desilo, dobio sam na desetine mejlova od njegove nevenčane žene i drugih koji svedoče da ih je prevario, on je majstor manipulacije”, prenosi ovaj tabloid.

Kocka i mladi

Blic prenosi rezultate istraživanja Instituta za javno zdravlje “Batut”, pod naslovom “Svaki treći tinejdžer ne može bez kocke”. List objavljuje da “iako među srednjoškolcima nema patoloških kockara, rana sklonost ka poroku void ka patologiji. Zato je važno prepoznati simptome na vreme”.

Opšte prisluškivanje?

Kurir objavljuje “gde nas sve nadgledaju, kako nam čitaju poruke, čime nas sve kontrolišu”, pod naslovom “Sven as prisluškuju”. Ovaj tabloid tvrdi kako se “svaki naš korak snima i analizira. Tajne službe, hakeri i velike kompanije prikupljaju podatke o svim ljudima”. List navodi da su “rizične sprave – mobilni, kompjuter, telčevizor, nadzorne kamere… Preko svakog uređaja povezanog na internet mogu da prate šta radite.”

Handke održao govor drhatavim glasom: Dve potresne priče o smrti u tundri i mlekarici nežnih ruku

Svoju viziju sveta Peter Handke juče je predstavio u  Švedskoj akademiji u Stokholmu na svečanosti povodom dobijanja Nobelove nagrade, piše u Novostima koje svoju reportažu donose uz najavu: Sa piscemi “iz časa u čas” i pod naslovom: “Handke i ‘Novosti’ zajedno čekaju ‘Nobela’”.

“Većina događaja koje mi je opisivala majka uključivala je članove uže ili šire porodice, a gotovo uvek glavna osoba bio je jedan od njena dva brata koji su kasnije ‘pali na polju časti’ u Drugom svetskom ratu. Dozvolite mi da pokušam da reprodukujem dve epizode, kratke, ali presudne za moj život pisca”.
Ovim rečima, obratio se u subotu popodne, u emotivnom govoru, na momente drhtavim glasom, nobelovac Peter Handke, govoreći svoju besedu povodom dodeljene nagrade, obojenu osećanjima, posvećenu njegovoj majci i ujacima poginulim u ratu.

Handke je u svom govoru ispričao dve potresne priče o smrti u tundri i mlekarici nežnih ruku.

U zgradu Akademije ušao je opušten, sigurnog hoda, pozdravljaljući se sa osobljem na ulazu. Pisanje besede, rukom kao što inače radi, Handkea je okupiralo u punom obimu poslednja dva meseca. Inspiraciju za obraćanje je, između ostalog, tražio i u Nacionalnom muzeju Švedske pred Rembrantovom slikom.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...