“Jaoo!”

Anđelka Nikolić

(petak 06. decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Paris, 05.12.2019 - štrajk francuskih železničara

U Beogradu je potpisivan komercijalni ugovor sa američko-turskim konzorcijumom "Behtel-Enka" o izgradnji Moravskog koridora. Koridor će biti izgrađen za manje od četiri godine, najavio je predsednik Aleksandar Vučić. Član predsedništva Srpske liste Ivan Todosijević osuđen je u Prištini na dve godine zatvora zato što je za zločin u Račku rekao da je izmišljen. Predag Koluvija vlasnik dobra “Jovanjica”, gde je zaplenjena velika količina marihuana, bio je u Vučićevim delegacijama. “Niko u Srbiji nije zaštićen čak ni čovek koji je bio u privrednoj delagaciji i stajao pored Aleksandra Vučića“, izjavio je poslanik SNS Aleksandar Martinović. Predsednik Srbije negirao je da njegov brat Andrej Vučić ima veze sa vlasnikom imanja “Jovanjica”. Vlasnik Univerziteta Megatrend Mića Jovanović kaže da je odustao od prodaje univerziteta Dejanu Đorđeviću. Spontani komentar koji je na to prvi čovek srpske prosvete Mladen Šarčević izustio bilo je jedno dugačko „Jaooo!”.

fest-nauke-

Beograd, 05.12.2019 - MTS na Festivalu nauke - predstavljanje mogućnosti 5G tehnologije

Poslanik Srpske liste osuđen jer je rekao da je slučaj Račak izmišljen

Član predsedništva Srpske liste Ivan Todosijević osuđen je juče odlukom osnovnog suda u Prištini na dve godine zatvora zbog verbalnog delikta zato što je za zločin u Račku rekao da je izmišljen, piše u Poilitici.

Todosijević je povodom 20-godišnjice od NATO agresije na ceremoniji u Zvečanu rekao da je „povod za agresiju na našu zemlju bila takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak”.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je na konferenciji za novinare da će ukoliko ta presuda ostane na snazi i bude potvrđena na višoj instance, pozvati sve srpske predstavnike da napuste svoja radna mesta u pravosuđu, policiji, tužilaštvu i drugim institucijama.

„Nastavlja se najstrašniji šiptarski teror u južnoj pokrajini“, javlja Informer pod naslovom „Dve godine robije samo zato što je rekao da je Račak laž“. List objašnjava da je „Ivan Todosijević, funkcioner Srpske liste i bivši ministar, osuđen u sudu u Prištini jer je stavom o Račku podsticao ´nacionalnu i rasnu mržnju´“.

fra-marselj-prot

Marseille, 05.12.2019 - radnički protest tokom generalnog štrajka u Francuskoj

Gradimo digitalni auto-put

Moravski koridor, koji bi trebalo da poveže Auto-put "Miloš Veliki" sa Koridorom 10 i da se protegne od Preljine do Pojata, biće izgrađen za manje od četiri godine, najavio je juče predsednik Aleksandar Vučić, posle potpisivanja komercijalnog ugovora, sa američko-turskim konzorcijumom "Behtel-Enka", donose Novosti.

Predsednik je istakao da će ovaj koridor proći kroz "srce Srbije", i da će biti prvi digitalni auto-put u našoj zemlji kao i da će biti do sada najširi auto-put u Srbiji, pošto će biti širi za ukupno 1,6 metara. Planirano je da radovi na deonici od 28 kilometara, od Pojata do Kruševca, počnu 15. decembra i da se okončaju već do novembra 2021. godine.

Tokom radova na tom autoputu, koji se gradi za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na čas, biće izgrađeno ukupno 11 petlji i 130 ostalih objekata, od čega 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust.

Potpisivanju su prisustvovali i ambasador SAD u Republici Srbiji, Entoni Godfri, ambasador Republike Turske Tanžu Bilgič i ambasadorka Velike Britanije Šan Meklaud.

 „Predsednik najavio nove velike projekte“, piše u Informeru pod naslovom „Vučić: Gradimo još dva nova autoputa“. List navodi da su „otvoreni radovi na pravcu Ruma – Šabac – Loznica a potpisan je i ugovor o gradnji Moravskog koridora“.

„Predsednik otvorio radove na auto-putu Ruma-Šabac i potpisan ugovor o Moravskom koridoru“, objavljuje tabloid Alo pod naslovom „Dok drugi crtaju mete, Vučić gradi auto-puteve“.

vucic-ugovor-autoput-

Beograd, 05.12.2019 - potpisivanje komercijalnog ugovora za izgradnju  auto-puta E-761, deonica Pojate-Preljina: Aleksandar Vučić, Majkl Vilkinson, Zorana Mihajlović

Tajna puške kralja Milana

Posle više decenija, a možda i celog veka, puška kralja Milana Obrenovića (1854-1901) vraća se u Srbiju. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u sredu od ruskog predsednika Vladimira Putina, na poklon dobio pušku srpskog vladara iz 19. veka, piše u Kuriru.

Vučić je bio iznenađen poklonom:

„Dobio sam nešto što mi je do sada, ne računajući nagrade, ordenje i odlikovanja koja sam dobio, najdraže - originalna puška Milana Obrenovića, koju je Rusija kupila ove godine na jednoj svetskoj aukciji i to je bila Putinova želja da meni pokloni. Za pušku mu beskrajno hvala, ja nisam mogao da verujem. Da vidite kako je rad urađen, tačno se vidi da je urađena puška za Milana Obrenovića”, naveo je Vučić.

Bila je to prva puška u Srbiji koja je koristila sjedinjeni metak-zrno, barut i čaura su činili celinu. Puška je poklonjena Milanu Obrenoviću, najverovatnije 1889. Povod je bio potpisivanje ugovora za opremanje srpske vojske baš ovim tipom puške. Primerak za vladara je napravljen i ukrašen u lovačkoj varijanti, objašnjava za list publicista i poznavalac oružja Branko Bogdanović.

“Veći poklon je da ‘iljušin’ stigne na vrene da gasi požar”, pod tim naslovom Danas objavljuje komentare svojih sagovornika o tome što je Putin poklonio pušku Milana Obrenoviča predsedniku Srbije.

Beograd, 05.12.2019 - otvaranje izložbe fotografija Vukice Mikače; Artget

Rusko-srpsko oružje

Informer citira Miroslava Lazanskog, ambasadora Srbije u Moskvi pod naslovom „Rusi i Srbi zajedno će praviti rakete. Razmatra se i zajednička proizvodnja oklopnih vozila, municije, vojnih kamiona, otkriva ambasador.“

Kurir, pod najavom „Ko su ´ljudi bez lica´“, donosi naslov „Rusi od Srba prave Spartance za 21. vek“, uz fotografiju vojnika na obuci i tekst: „Najsurovija vojna jedinica na svetu“.

Spisak špijuna?

„Osveta za nameštenu aferu, Putinov spisak zapadnih špijuna u Srbiji“, objavljuje Srpski telegraf. „Moskva raskrinkala celokupnu mrežu agenata i njihovih saradnika koji decenijama vršljaju po našoj zemlji“, zvrdi ovaj tabloid.

Poziv za Berlin

„Podrška prijatelja“ objavljuje Kurir pod naslovom „Angela Merkel Vučiću poželela dobro zdravlje, pozvala ga u Berlin“.

Uzgajivač marihuane bio u Vučićevim delegacijama

Predag Koluvija vlasnik dobra “Jovanjica”, gde je zaplenjena velika količina marihuane, bio je veoma blizak i dobro poznat vrhu vlasti i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji ga je vodio na više biznis foruma u Rusiji, Kazahstanu i u Srbiji, tvrdi potpredsednik Narodne stranke i poslanik Skupštine Srbije Miroslav Aleksić, prenosi Danas.

Koluvija je bio predstavljen kao privrednik i na srpsko-slovenačkom poslovnom forumu, održanom u Beogradu 28. januara 2019.godine, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare u parlamentu.

Aleksić je istakao da se ministru policije Nebojši Stefanoviću više ništa ne može verovati jer je „ dokazani lažov koji je tvrdio da njegov otac Branko Stefanović nema veze sa firmom GIM, a pokazalo se da je bio u Saudijskoj Arabiji kao pravni savetnik te firme koja se bavi trgovinom oružjem. A sada bi takvom lažovu trebalo da verujemo na reč da Koluvija nije kontaktirao sa Andrejem Vučićem u poslednjih šest meseci“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  izjavio je juče da njegov brat Andrej Vučić nema veze sa vlasnikom imanja Jovanjica.

„Gde se i kad sa njim čuo, zna li neko, ne zna jer se to nije dogodilo“, rekao je Vučić, koji je prisustvovao početku radova na izgradnji auto-puta  Ruma-Šabac.

Vučić je rekao da njegovi protivnici znaju da ga boli kad napadaju njegovu porodicu i proglašavaju ih mafijašima.

Poslanik SNS Aleksandar Martinović potvrdio je juče da je uhapšeni Koluvija bio u privrednoj delegaciji Srbije, ali da to ne znači da je zaštićen od primene zakona.

“Niko u Srbiji nije zaštićen čak ni čovek koji je bio u privrednoj delagaciji i stajao pored Aleksandra Vučića“, rekao je Martinović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

„Kakv skandal slučaj Jovanjica“ piše u Kuriru pod naslovom „Naprednjak, kum uzgajivača marihuane. Dovodio ga na stranačke sastanke, zloupotrebljavao političke veze“. Ovaj tabloid dodaje kako je „Dragomir Petronijević, član Glavnog i Izvršnog odbora SNS, uhapšenog Predraga Koluviju upoznavao sa važnim ljudima u stranci“.

Reč je o nedavno uhapšenom odgajivaču kod koga su nađene tone marihuane.

Mića Jovanović odustao od prodaje „Megatrenda”

Vlasnik Univerziteta „Megatrend“ Mića Jovanović kaže da je odustao od prodaje univerziteta Dejanu Đorđeviću jer novi vlasnik nije ispunio nijednu obavezu iz ugovora i tvrdi da će taj ugovor biti raskinut, objavljuje Politika.

„Tokom dana ću pokušati da se vratim u svoj kabinet. Razgovaraću sa advokatima da se raskine ugovor. Priznajem da sam ispao naivan. Univerzitet je pretrpeo veliku moralnu štetu”, rekao je Jovanović i dodao da prodaja nije bila fiktivna, već stvarna.

Vest da je Mića Jovanović, rektor i vlasnik „Megatrenda”, samo sedam dana nakon informacije o prodaji tog privatnog univerziteta juče odustao od nje, Mladen Šarčević, ministar prosvete, čuo je od novinara Politike, a spontani komentar koji je na to prvi čovek srpske prosvete izustio bilo je jedno dugačko „Jaooo!”. Šarčević je zatim prokomentarisao da je Jovanovićevo pravo, kao vlasnika imovine, da sa njom raspolaže kako god želi.

Potpredsednica Demokratske stranke i narodni poslanik Aleksandra Jerkov izjavila je juče da je ministar Šarčević dužan da pokrene proveru prodaje Univerziteta „Megatrend”.

Jerkov tvrdi da je ustanovljeno da rukovodstvo firme koju predstavlja novi vlasnik Univerziteta ne postoji, te da je nestala i internet stranica te „navodno nemačke firme, koja je inače služila za prodaju štampača” i pita šta je još potrebno da bi ministar prosvete pokrenuo postupak provere ovog slučaja vezanog za najveći privatni univerzitet u Srbiji.

“Prvo je kao bomba odjeknula vest da Mića Jovanović prodaje Megatrend, a danas se, nakon čitave nedelje spekulacija da se radi o fiktivnoj prodaji, sumnji da je čitav slučaj nezakonit, čudnih i nelogičnih izjava obe strane, dogodio obrt: Jovanović tvrdi da je odustao od prodaje univerziteta, jer je, kako tvrdi – prevaren”, objavljuje Blic pod naslovom “Šta se krije iza navodne prodaje Megatrenda?”

U neočekivanom istupu na TV Prva, Jovanović je rekao kako će "tokom dana pokušati da se vrati u svoj kabinet i razgovarati s advokatima da se raskine ugovor".

- Priznajem da sam ispao naivan. Univezitet je pretrpeo veliku moralnu štetu. U naredom periodu ću pokušati finansijski da ga stabilizujem - izjavio je Jovanović .

On nije tačno objasnio kako je prevaren, kao što nije objasnio ni kako je tačno do prodaje došlo, kao ni, uostalom - ko je zapravo kupac jednog od najpoznatijih, ali i najkontroverznijih privatnih univerziteta, piše u Blicu.

“Megaprevara, Mića Jovanović odustao od prodaje?” piše u Kuriru.

“Mića: Prevaren sam, ne dam Megatrend”, naslov je u tabloidu Alo.

Za aferu “indeks”- posle decenije čekanja sledi prva presuda

Pred Višim sudom u Smederevu, gde se punih deset godina sudi optuženima za korupciju na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, u slučaju poznatom kao afera “Indeks” danas se izriču prvostepene presude, piše u Politici.

Lista optuženih, najduža u istoriji  srpskog pravosuđa, u međuvremenu je desetkovana, jer je usled zastarevanja pojedinih krivičnih dela za više od 40 osoba postupak obustavljen.

Na optuženičkoj klupi ostali su samo akteri koji se terete za primanje mita I podstrekivanje na ovo krivično delo. Za njih 27 tužilaštvo traži više od 120godina zatvora.

Do sada nisu poništeni nijedan sporni ispit ili diploma.

Ponovo pretnje novinarima

Plakati sa fotomontažom naslovne strane NIN-a sa naslovom „Zvezdanu Jovanoviću svečano uručena NIN-ova nagrada“, izlepljeni su na više stotina mesta po Novom Sadu, objavljuje Danas pod naslovom: “Ponovo pretnje novinarima”.

Mališič: “Iza plakata stoji vlast. Pajtić:”Vučić se napio od sreće kad je ubijen Zoran Đinđić”.

Savez za Srbiju (SZS) za Vojvodinu optužio je aktiviste Srpske napredne stranke da su po Novom Sadu lepili te plakate  i izneo zahtev da policija i istražni organi u najkraćem roku saopšte ko je štampao i lepio lažne naslovne strane nedeljnika NIN.

„Ukoliko budu ćutali o ovom događaju svima će biti jasno da je za ovaj skandal odgovoran onaj koji se, po sopstvenom priznanju, napio od radosti kad je ubijen predsednik Vlade Srbije Zorana Đinđić“, navodi se u saopštenju za javnost.

Potpredsednik SNS Igor Mirović izjavio je, na pitanje Danasa, da ta stranka ne stoji iza ove akcije.

Predsednik Upravnog odbora Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine Norbert Šinkovič smatra da institucije konačno moraju da reaguju, jer ovo je još samo jedan vid kampanje protiv novinara.

Nova stranka ukazuje da tužilaštvo po hitnom postupku treba da se posveti istraživanju afere „Krušik“.“ Čovek koji je razotkrio mafijašku spregu sedi u kućnom pritvoru, a režim se razračunava sa novinarima lepljenjem lažnih naslovnih strana po ulicama”.

Demokratska stranka (DS) ocenila je da su plakati dgovor ne na naslovnicu prethodnog broja NIN – a, već pokušaj ućutkivanja o aferi ‘Krušik’, o kojoj se u ovom nedeljniku permanentno raskrinkava jedna od najvećih korupcionaških afera.

Makronova reforma penzionog sistema paralisala Francusku

Više od 510.000 demonstranata izašlo je na ulice oko 70 gradova širom Francuske kako bi protestovali protiv najavljenih penzionih reformi tokom jednog od najvećih štrajkova u toj zemlji u poslednjih nekoliko decenija, piše u Politici.

Protesti su skoro u potpunosti paralisali javni prevoz, a demonstracije u Parizu obeležili su sukobi pošto je policija ispalila suzavac na učesnike protesta i upotrebila pendreke kako bi se odbranila od demonstranata obučenih u crno.

U Parizu policija je zadržala u pritvoru 87 osoba, navode zvaničnici.

Zbog štrajka saobraćaj u gradovima je paralisan, a ne rade ni železnički ni metro saobraćaj, dok je na francuskom aerodromu Orli saobraćaj smanjen za 20 odsto. Stotine letova je otkazano.

Širom Francuske sindikati su organizovali štrajk, jedan od najvećih u poslednje vreme, kojim žele da nateraju francuskog predsednika Emanuela Makrona da odustane od najavljene reforme penzionog sistema. Makron je nedavno ponovio da ne odustaje od reforme.

Sekretarica Olivera Ivanovića: Nisam odgovorna, dovoljno sam patila

“Ne želim medijsku pažnju. Ne želim slikanje za medije i sve ovo kroz šta prolazim utiče na moje zdravlje. Ne zato što se osećam za bilo šta odgovornom, već zato što sam izložena neviđenom medijskom i svakom drugom pritisku, a već sam dovoljno propatila”, objavljuju Novosti reči Silvane Arsović, nekadašnje sekretarice Olivera Ivanovića, koju je Priština optužila za umešanost u ubistvo lidera GI SDP.

Njene reči listu je preneo dr Nebojša Srbljak sa koronarne jedinice odeljenja intenzivne nege Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, na kojem se Arsovićeva nalazi od utorka.

Protiv nje se vodi sramna medijska kampanja u albanskim medijima koji su prethodnog dana izveštavali da je - preminula?!

Ističući da je pritisak kojem je Arsovićeva izložena od strane albanskih medija isplaniran sa ciljem da se ne samo njoj nanese šteta već i da se kriminalizuje čitav sever Kosmeta kako bi se lakše planiralo etničko čišćenje Srba, dr Milan Ivanović, direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici ističe da ga ne bi iznenadilo da se potom optuže i zdravstveni radnici zbog njenog lečenja jer je u pitanju, kako kaže, srpska bolnica.

Oskrnavljen gorb

„Užas u Starim Banovcima, učiteljici ukrali glavu, policija sumnja na sektu“, objavljuje Informer. „Dragica Krstić Daca sahranjena 1994. a u noći izmešu utorka i srede neko iskopao njen grob, iz njega izvadio lobanju i bacio je pored spomenika“.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...