Pola nacije gledalo kako Ceca ženi sina

Anđelka Nikolić

(ponedeljak 25. novembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Drezden, 24.11.2019 - izložba skulptura od leda i snega - 23 međunarodna umetnika utrošilo je 250 tona leda i 150 tona snega i radilo na minus osam stepeni celzijusa

Sve je manje nade da će pitanja o novcu koji je završio u džepovima pojedinaca i političarima i biznismenima koji su kroz sporne privatizacije oštetili srpski budžet, za možda čak osam milijardi evra, ikada dobiti odgovor kroz sudske presude. Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović pozvao je ministra prosvete Mladen Šarčevića da proveri validnost diploma ministra policije Nebojše Stefanovića, ministra odbrane Aleksandra Vulina, ministra za rad Zorana Đorđevića i ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića. Pola nacije gledalo je kako Ceca ženi sina. Većina medija su o ovom venčanju izveštavali iz minuta u minut.

pariz-dekor-bozic

Pariz, 24.11.2019 - praznični dekor u Parizu

Maratonski procesi protiv ministara, direktora, bankara

Još bez odgovora o spornim privatizacijama i uništenim štedionicama, piše u Politici pod naslovom: „Maratonski procesi protiv ministara, direktora, bankara“.

Slučajevi „Galenika“, „Azotara Pančevo“, „Luka Beograd“, „Nuba invest“, Agrobanka i Metals čekaju sudski epilog.

Poslednja izgubljena tužilačka bitka u slučaju Univerzal banke još jedan je u nizu poraza države u pokušaju da razreši mnogobrojne afere u kojima su uništena srpska preduzeća. Sve je manje nade da će pitanja o novcu koji je završio u džepovima pojedinaca i političarima i biznismenima koji su kroz sporne privatizacije oštetili srpski budžet, za možda čak osam milijardi evra, ikada dobiti odgovor kroz sudske presude.

EU je insistirala 2011. godine da srpske vlasti preispitaju 24 privatizacije, kao i druge malverzacije učinjene pod okriljem države. Vlast je obećala da će taj posao biti obavljen, ali dosadašnja borba protiv korupcije dala je samo poražavajuće rezultate.

spc-rakovica-osvestenje-

Beograd, 24.11.2019 - poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh srpski Irinej služio je 23. novembra 2019. godine čin osvećenja crkve Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Rakovici

I pravo na vodu treba da bude deo srpskog Ustava

Globalna medijska inicijativa UN za ciljeve održivog razvoja, čija  je Politika jedina članica u ovom delu Evrope, ovog meseca pažnju javnosti skreće na ciljeva održivog razvoja brpoj 6 – čista voda i sanitarni uslovi, piše u Politici pod naslovom: „I pravo na vodu treba da bude deo srpskog Ustava“.

Govoreći početkom prošle nedelje na otvaranju skupštine država članica Protokola o vodi i zdravlju, kojoj je Beograd predsedavao protekle dve godine, premijerka Ana Brnabić ja naglasila važnost hvatanja u koštac s problemom dostupnosti čiste vode i sanitarnih uslova,koji je i dalje izražen u pojedinim delovoma Srbije.

Pred Srbijom su na putu ispunjenja ovih ciljeva brojni izazovi, o kojima za list govorin Katarina de Albukerki, direktorka organizacije „Satanizacija i voda za sve“, koja je inače bila plenarna govornica na otvaranju skupa.

Zelenović pozvao Šarčevića da proveri diplome ministra

Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je juče da „najmanje četiri aktuelna ministra imaju sumnjive diplome osnovnih studija“ i pozvao ministra prosvete Mladen Šarčevića da proveri validnost njihovih diploma, objavljuje Danas.

Kako se navodi u saopštenju te stranke Zelenović je tražio da se „detaljno provere“ diplome sa osnovnih studija ministra policije Nebojše Stefanovića, ministra odbrane Aleksandra Vulina, ministra za rad Zorana Đorđevića i ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića i dodao da je došlo vreme da javnost konačno sazna kada su ti ministri upisali fakultete, „koliko su godina studirali, koje su predmete polagali i koji profesori su se potpisali iza njihovih ocena i diploma“.

„Stefanović sam kaže da je studirao na nepostojećem fakultetetu u Sava centru, Vulin je živeo u Novom Sadu pa je vrlo zanimljivo kako je mogao da završi Pravni fakultet u Kragujevcu na kome ga niko nikad nije video, ministar Đorđević, bivši vozač po zanimanju, je nadaleko poznat kao mega-finansista, dok niko živ ne zna diplomu kog fakulteta je pribavio Aleksandar Antić za koga svi znaju da nikada nigde nije studirao“, navodi se u pisanoj izjavi.

Zelenović je ocenio da je utvrđivanje plagijata doktorata Siniše Malog „samo vrh ledenog brega“.

„Budući Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije mora da obuhvati obavezu svih funkcionera da pored imovine i prihoda prijave i detaljne podatke o obrazovanju, a ne da se diplome kupuju kao na pijaci “, zaključio je Zelenović.

brnab-liht-nsad-

Novi Sad, 24.11.2019 - predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na završnoj plenarnoj sesiji  na četvrtom Regionalnom forumu mladih lidera u Novom Sadu: Ana Brnabić, Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Aleksandar Simurdić, Zoran Zaev

Pošteni sin i “gospodin tata”

Upinje se vladajuća klika da majku uzbunjivača Aleksandra Obradovića smesti u centar afere Krušik, a u tome prednjači predsednik države koji na ironičan način upire prste u “gospođu mamu”, sve da bi gurnuli u drugi plan višegodišnju pljačku državne fabrike koju je Aleksandar ogolio da koske, piše u Danasu.

S duge strane ministra policije i njegovog tatu, trgovca oružjem predstavljaju kao dva nevinašca. Da naprednjački zaključimo “sin” i “gospođa mama” su nečasni ljudi , a “sin” i “gospodin tata” su oličenje časti.

A šta kažu činjenice - pa, na primer, da je firma koju je u Krušiku predstavljao Branko Stefanović, otac ministra, kupovala robu (mine) iako su drugi imali neuporedivo bolje ponude. Da je robu dobijala po proizvođačkim cenama, a moguće i ispod toga i da je račun Krušika u blokadi.

Umesto da nam podvaljuje sa “gospođom mamom”, vlast je obavezna da utvrdi jesu li ministar i “gospodin tata” izvukli materijalnu korist iz te trgovine i jesu li deo organizovane grupe. Tužioče, tu li si, pita list.

A treba proveriri da li onih “tetkinih” 200.000 ima veze sa oružjem.

Trgovina oružjem i ulični protesti

“Ubili se bolesnim lažima” piše u Informeru. “Pošto su Dragan Đilas I Marinika Tepić uhvaćeni u bolesnim lažima da su Srbi prodavali Ukrajini oružje kojim su ubijani Rusi, na protestima u subotu pojavilo se nikad manje ljudi”, tvrdi ovaj tabloid.

“Propali poslovi Petra Crnogorca I njegovog ortaka Roberta Odobašića” piše u tabloidu Alo pod naslovom “Trgovac oružjem duguje svima, jure ga Saudijci”.

Odličja borcima iz Crne Gore

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, uručio je juče 40 vojnih spomenica članovima porodica palih boraca u odbrani od NATO agresije sa teritorije Crne Gore, na prijemu organizovanom u Domu Garde na Topčideru, a povodom obeležavanja 20 godina odbrane otadžbine od NATO agresije, piše u Novostima.

Ministar Vulin je, tom prilikom, istakao da je Srbija koju vodi Aleksandar Vučić, Srbija koja ne zaboravlja, koja nikada ne zaboravlja nikoga ko se žrtvovao za nju.

“ Srbija koju vodi Aleksandar Vučić je izabrala da čuva Srbe, bez obzira gde oni živeli”,rekao je Vulin.

Svi oni koji hoće da zaborave zašto je vođena NATO agresija, zapravo, hoće da dopuste da se kršenjem međunarodnog prava strašna i velika žrtva srpskog naroda zaboravi, unizi i umanji. Srbija pamti i dobro i zlo. Srbija pamti i Srbija nikada neće dopustiti da bilo koja dnevna politika i pokušaj menjanja istorije zamrače tu veliku i strašnu žrtvu srpskog naroda,  poručio je Vulin.

crnogorci-zrtve-medalje

Beograd, 24.11.2019 - ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin uručio je danas 40 vojnih spomenica članovima porodica palih boraca u odbrani od NATO agresije sa teritorije Crne Gore

Za deceniju poginulo čak 500 radnika

Pod naslovom “ Za deceniju poginulo čak 500 radnika”, Novosti pišu o nemaru zaposlenih i poslodavaca.

Polovina nastradalih u građevini. Na seklama rade i oboleli od epilepsije.

Samo trećina u Srbiji usepla je da naplati odštetu zbog povrede ne radnom mestu.

Porodično nasilje

“Femicid – jedan od najvećih problemanašeg društva” tvrdi Blic pod naslovom “Za deceniju ubijeno više od 320 žena u porodičnom nasilju”. List dodaje kako “većina žena žrtava nasilja, nije prijavila zlostavljanje”. “Ubice se gotovo nikada ne kaju zbog zločina, žale samo za svojom sudbinom”. “Ubijaju ih sve brutalnije, noževima, šrafcigerima, kiselinom, kablovima…”

zene-ragbi-

Beograd, 24.11.2019 - Beogradski ragbi klub Crvena zvezda i Ragbi klub Partizan priključili su se akciji protiv nasilja nad ženama i na današnjoj utakmici finala Kupa Srbije na teren su izašli u majicama „Stop nasilju nad ženama“, pružajući podršku zajedničkoj kampanji Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost

Šapić: Nije izdaja što hoću na izbore

“Nije izdaja što hoću na izbore”, kaže u intervjuu za Novosti Aleksandar Šapić, predsednik SPAS.

Protesti i vođstvo

Povodom intervjua objavljenog prošle nedelje u Blicu, Informer tvrdi “Jelena Anasonović, “šefica” “1 od 5 miliona” najzad sve priznala”. Pod naslovom “Đilas nas je plaćao a onda je preuzeo proteste I uništio ih”, tabloid prenosi: “Borko je vikao na mene”; “Tanja Vojtehovski je htela da bude gazdarica”; “Đilasovci pretili da će nam ukinuti kamion I razglas ako ne budemo slušali”.

U Kuriru je naslov “Jelena Anasonović: Kako je Đilas oteo građanske proteste”.

Godina protesta

Blic javlja da je “Godišnjica protesta ´1 od 5 miliona´” I tim povodom objavljuje analizu: Šta je postignuto, šta se promenilo, kakva je perspektiva…

rum-joanis

Bukurešt, 24.11.2019 - glasanje u drugom krugu predsedničkih izbora u Rumuniji: Klaus Iohannis, dosadašnji predsednik, prema prvim rezultati ponovo je osvojio predsednički mandat

Lajčak izaslanik Brisela za Zapadni Balkan?

Nova funkcija u Evropskoj Uniji, saznaju Novosti koje objavljuju naslov: “ Lajčak izaslanik Brisela za Zapadni Balkan?”.

Špijunaža

“Šef Kremlja pobesneo”  tvrdi Srpski telegraf pod naslovom “Putinova osveta, objaviće tajne snimke zapadnih špijuna u Srbiji”.

Pola nacije gledalo kako Ceca ženi sina

Veljko i Bogdana venčali se u Beogradu, piše u Novostima pod naslovom: “Pola nacije gledalo kako Ceca ženi sina”.

Mediji su o ovom venčanju izveštavali iz minuta u minut.

Tako Informer najavljuje “sve detalje venčanja godine” pod naslovom “Ceca oženila sina”. List javlja da je “Veljko oženio Bogdanu Rodić, ona nosila venčanicu u kojoj se Ceca udala za Arkana”. Isto u naslovu javlja i Blic a Kurir izveštava o “svadbi decenije”.

Njujork tajms savetuje kako provesti 36 sati u Beogradu

Bogata srpska kuhinja i raznovrsni klubovi i kafići samo su polazna tačka za boravak u ovom gradu na Balkanu gde istorija čeka iza svakog ćoška, piše u tekstu američkog „Njujork tajmsa” o Beogradu, prenose Novosti.

Dok turisti preplavljuju evropske gradove kao što su Barselona, Venecija i Dubrovnik, srpska prestonica se tiho preoblikuje u veoma zabavnu i predusretljivu metropolu na Balkanu, navodi se u opširnom tekstu lista pod nazivom „36 sati u Beogradu” u odeljku putovanja.

Autor teksta navodi nekoliko predloga mesta koje treba posetiti.To su između ostalog, Narodni muzej, Muzej Jugoslavije, Kalemegdan, kao i nekoliko restorana sa ukusnom hranom po njegovom izboru, koktel-barovi, kafići, klubovi gde ima žive svirke.

I u ovom tekstu kao nesto karakteristično pominje se rakija.

Ne možete da bacite šljivu, a da ne pogodite nekoga ko ne proizvodi svoju rakiju, žestoko alkoholno piće od voća sa snagom da otopi stomak, navodi autor.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...