Različita tumačenja "špijunske afere"

Anđelka Nikolić

(petak 22. novembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 21.11.2019 - konferencija za novinare predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednos,t kojom je predsedavao

Pojava “špijunske afere” izazvala brojna nagađanja o motivima – od provokacije pred važne rusko-srpske susrete preko špijuniranja odnosa sa NATO, do zabašurivanja afere sa trgovinom oružjem. Predsednik Aleksandar Vučić je naveo i da je Srbija izložena snažnom obaveštajnom radu drugih zemalja, i da to u nekim slučajevima prevazilazi mere pristojnosti. Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će u Beogradu razmeniti iskustva nakon susreta sa predsednikom Francuske i razgovarati o daljem razvoju inicijative “mali šengen”. Majk Pompeo, državni sekretar SAD: NATO treba da napadne i uništi Kinu. Posle najava o mogućem napadu terorista, Kfotrovci jačaju obruč oko Dečana. Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu dostaviće Senatu Univerziteta da postupi po pravilniku o poništavanju doktorata u slučaju ministra Siniše Malog.

moda-viljnus-statkevitius-

Vilnius, 21.11.2019 - revija mode u litvanskoj prestonici: kolekcija - Juozas Statkevicius

Zaharova: „Redovna provokacija pred važan susret”

Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova okarakterisala je kao „redovnu provokaciju pred važan susret” moguću obaveštajnu aferu u Srbiji čiji su akteri ruski obaveštajac i navodno jedan srpski obaveštajac, prenosi Politika.

„Sada predstoji susret na vrhu, a već smo navikli da se pred takve susrete, nekoliko dana ranije, pojavljuju interesantne priče koje se predstavljaju kao senzacije. A onda vreme prolazi, sve se to ili dezavušie ili se ispostavi da je reč o „na brzinu sklepanoj provokaciji”, rekla je ona na redovnom brifingu za novinare u Moskvi. “To je pokušaj da se kod ljudi stvori određeno raspoloženje pred čitav niz razgovora, susreta i poseta”, dodala je Zaharova.

Ona je rekla da se rusko Ministarstvo suočava redovno sa takvim incidentima i naglasila da je od suštinskog značaja imati neophodne podatke da bi se kometarisao taj video.

„U ovom trenutku nema nijednog”, rekla je ona i dodala da se Rusija, za razliku od drugih zemalja, vraća na takve incidente samo kada ima sve činjenice na raspolaganju i samo onda kada su te činjenice proverene.

putin-voz-

Moscow, 21.11.2019 - ruski predsednik Vladimir Putin provozao se novom linijom prigradske železnice

Vučić: “Pitam ruske prijatelje: Zašto?“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u narednom periodu biti sprovedeno niz akcija protiv pripadnika različitih obaveštajnih agencija čije je delovanje protiv Srbije dokazano, prenosi Politika.

Vučić je izjavio da je snimak, na kojem se vidi kako ruski obaveštajac Georgij Kleban daje novac srpskom obaveštajcu, napravljen 24. decembra 2018. godine, a da ga nije sačinila naša služba VBA, ali da je bila potpuno upoznata sa slučajem.

„Naše službe bezbednosti su došle do podataka da će se u Zemunu, tog dana negde oko 18 sati, penzionisani pripadnik VS, potpukovnik Z.K. sastati sa Georgijem Klebanom”, preneo je Vučić na pres konferenciji nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Dodao je da postoji dokumentacija o kontaktima nekih drugih pripadnika ruske službe bezbednosti sa pripadnicima vojnih struktura Srbije, sa čim se ne izlazi u javnost.

Predsednik je naveo i da je Srbija izložena snažnom obaveštajnom radu drugih zemalja, i da to u nekim slučajevima prevazilazi mere pristojnosti.

Vučić je saopštio da ruski obaveštajac Georgi Kleban više nije na teritoriji Srbije.

On je poručio da je siguran da je predsednik Vladimir Putin nije bio obavešten o ovom delovanju.

Podsetio je i da je Srbija jedina nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, da jedina održava vojne vežbe sa ruskom vojskom i da ničim nije ugrozila prijateljstvo sa Rusijom.

„Zato pitam ruske prijatelje, a pitao sam i danas ambasadora, Bocan Harčenka: Zašto? Nisam video nikakvu logiku u svemu ovome”, rekao je Vučić.

On je ponovio čvrstu opredeljenost Srbije za vojnu neutralnost i poručio:„Srbija svoju politiku neće okretati, i neće u NATO, kao što neće ni u ODKB, i neke druge”.

Vučić nije isključio mogućnost da su Rusi u pravu kada kažu da je možda u slučaju obaveštajne afere reč o provokacijama pred važne susrete srpskih zvaničnika sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

“Potpukovnik Vojske Srbije na snimku sa agentom GRU”, piše u Novostima. “Moskva: Provokacija neće srušiti nase bratstvo”.

“Putin o špijunskoj aferi: Srbi, mi smo braća, ne nasedajmo na podmetanja”, objavljuje Informer kao i izjavu srpskog predsednika, “Vučić: Istražićemo sve, Srbija ostaje vojno neutralna”.

“Beograd polygon za okršaje svetskih špijuna”, objavljuje Blic pod naslovom “Koje strane službe operišu po Srbiji”.

“Moskva se digla na noge, Putin istražuje špijunsku aferu u Srbiji”, objavljuje Srpski telegraf. Ovaj list tvrdi da je “Priča o Krušiku puštena da bi se sakrila špijunska afera”, dok list Danas donosi naslov “´Ruski špijun´umanjuje štetu valjevske afere. SNS došla nav last na priči o borbi protiv korupcije i kriminala a afera sa trgovinom oružjem pokazuje suprotno”.

Kurir objavljuje “šta se krije iza snimka ruskog obaveštajca i srpskog agenta”, pod naslovom “Tri scenarija afere ruski špijun”. Tabloid navodi koje “informacije su bile mogući predmet razmene: 1) Saradnja Vojske Srbije i NATO, 2) Delovanje nase vojske u slučaju provokacija na severu Kosova, 3) Planovi VS o nabavci naoružanja”. Takođe, “ne isključuje se ni da je čitavu aferu podmetnula jedna strana služba kako bi se naškodilo srpsko-ruskim odnosima”.

“Predsednik glavna meta špijunskog obračuna velikih sila u Beogradu” objavljuje tabloid Alo pod naslovom “U toku najjači udar na Srbiju I Vučića”.

vucic-harcenko-

Beograd, 21.11.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom

Skoplje i Beograd imaju iste ciljeve i brige

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će u Beogradu razmeniti iskustva nakon susreta sa predsednikom Francuske i razgovarati o daljem razvoju inicijative “mali šengen”, piše u Politici.

Severna Makedonija i Srbija imaju isti strateški cilj - članstvo u EU. Imaju i istu viziju za budućnost, pre svega da zadrže mlade u svojim zemljama. Ipak nova metodologija Makrona, kojom treba da se reformiše EU i utvrdi novi pridtup članstvu ovoj organizaciji, usporava pristupne pregovore za balkanske zemlje. O ovim pitanjima predsednik Pendarovski govori u intervjuu za list.

tenis-madrid-srb-fra-

Madrid, 21.11.2019 - susret Srbija - Francuska na Zvršnom turniru Dejvis kupa. Teniska reprezentacija Srbije savladala je Francusku sa 2:1, pošto je Đoković savladao Pera (6:3, 6:3) a Krajinović Congu (7:5, 7:6) dok su Erber i Per savladali Tipsarevića i Troickog (2:0)

NATO i Kina

“Državni sekretar SAD hoće svetski rat” piše u Informeru pod naslovom “Majk Pompeo: NATO treba da napadne i uništi Kinu”.

Kfor čuva Dečane

“Posle najava o mogućem napadu terorista, Kfotrovci jačaju obruč oko Dečana”, objavljuju Novosti.

streljastvo-arunovic-kina

Putjen, 21.11.2019 - reprezentativka Srbije u streljaštvu Zorana Arunović osvojila je srebrnu medalju u gađanju vazdušnim pištoljem na prvenstvu sveta, koje se održava u Putjenu u Kini

Pohvale od MMF-a i nalaz EBRD-a

Politika objavljuje autorski tekst zamenika generalnog direktora MMF, pod naslovom “Srbija zaslužuje pohvale”.

List Danas objavljuje “nezavidne nalaze izveštaja EBRD-a o tranzicionom napretku u region” pod naslovom “Ovim tempom stižemo razvijene zemlje za 100 godina”.

ebrd-izvestaj-tranzicija

Beograd, 21.11.2019 - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Narodna banka Srbije predstavili su EBRD Izveštaj o tranziciji za 2019-2020. godinu: Helena Schweiger, Mattia Romani, Peter Tabak

Neakademsko ponašanje Siniše Malog

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu dostaviće Senatu Univerziteta da postupi po pravilniku o poništavanju doktorata u slučaju ministra Siniše Malog jer je jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja u njegovom radu, izjavila je rektorka Univerziteta Ivanka Popović, prenosi Politika.

mali-doktorat-rektorka-

Beograd, 21.11.2019 - izjava rektorke Beogradskog univerziteta Ivanke Popović posle sednice Odbora za profesionalnu etiku Univerztiteta u Beogradu povodom doktorata Siniše Malog

Ona je novinarima kazala da je Siniša Mali prekršio etički kodeks Univerziteta jer je doslovno preuzimao tekstove odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora, rekla je Popović.

“Univerzitet: Siniša Mali je plagirao doktorat” objavljuje Danas. “Odluka Odbora Univerziteta u Beogradu će biti dostavljena Senatu radi postupka poništavanja diplome I dodatka diploma. Opozicija traži smenu sa mesta ministra finansija”.

“Presudili a nisu ni pročitali odbranu”, piše u Srpskom telegrafu pod naslovom “Preki sud za Sinišu”.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...