Špijunska afera bez dokaza

Anđelka Nikolić

(četvrtak 21. novembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Praia do Norte, 20.11.2019 - surfoanje uz portugalsku obalu

Predsednik Aleksandar Vučić dao je nalog Vojno-bezbednosnoj agenciji da istraži špijunsku aferu u kojoj su navodni akteri ruski i srpski agent. O detaljima slučaja javnost će biti obaveštena nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, koja će biti održana u četvrtak. Uz himne Izraela i Srbije i minut tišine za sve žrtve Drugog svetskog rata, u Jerusalimu, juče svečano otvoren Srpsko-jevreski centar “Sveti Sava i Jehuda Alkalaj”. Igor Kokoškov dolazi iz Sakramenta za selektora srpske košarkaške reprezentacije.

tenis-troicki-tipsa-madrid

Madrid, 20.11.2019 - dubl-meč Janko Tipsarević, Viktor Troicki - Ben Meklahlan, Jasutaka Učijamu u susretu Srbija - Japan u 1. kolu grupe A Završnog turnira Dejvis kupa

Ko je trgovao sa ruskim obaveštajcem?

Predsednik Aleksandar Vučić dao je nalog Vojno-bezbednosnoj agenciji da istraži špijunsku aferu u kojoj su navodni akteri ruski i srpski agent, piše u Politici.

Indikativno je da se snimak, za koji se još ne zna pouzdano ni kad je nastao, ni ko ga je napravio, pojavio u javnosti uoči posete predsednika Srbije Ruskoj Federaciji, planirane za početak narednog meseca.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da još nema svih podataka o ovom slučaju, a ukoliko se ispostavi da je sve istina, onda je “reč o ozbiljnom problemu koji će država morati ozbiljno da se pozabavi”.

Video-snimak u kome navodno ruski obaveštajac srpskom oficiru predaje novac star je više godina, saznaje Politika. Osim toga, kako list saznaje, osoba za koju se tvrdi da je srpski zvaničnik sa činom oficira, nije pripadnik naših bezbednosnih struktura. Drugim rečima, to je civil koji je najverovatnije trgovao poslovnim podacima.

Bezbednosno-informativna agencija potvrdila je RTS-u autentičnost snimka na kojem Georgij Kleban daje novac navodno srpskom agentu. BIA je potvrdila da je na snimku ruski obaveštajac. Načelnik Uprave za analitiku BIA Relja Željski na pitanje da li je na snimku srpski agent, pripadnik BIA ili VBA, ili neke druge institucije, rekao je da u ovom trenutku ne bi širio tu priču.

O detaljima slučaja javnost će biti obaveštena nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, koja će biti održana u četvrtak.

“´Ruski špijuni´ guraju Srbe u NATO”, piše u Informeru. “Zapad objavio ovaj snimak da bi okrenuo Srbiju protiv Rusije”.

“Alarm u državi, agenture urušavaju neitralnu Srbiju”, objavljuju Novosti. “Snimak, navodno, pustila rumunska služba, proverava se I uloga zapadnih špijuna”.

“Država pokreće istragu afere “´Ruski špijun´”, objavljuje Blic. “Snimak je najverovatnije pustila američka služba. Bilo je više od 50 pokušaja da se on objavi, ali je do 17. Novembra ruska služba svaki uspešno osujetila”.

“Ruski špijun plaćao generala?” objavljuje Srpski telegraf. “Jedan od pravaca istrage  skandaloznog snimka ukazuje da je oficir Vojske Srbije kom ruski agent Georgije Kleban predaje novac bio samo kurir”.

“Špijunski skandal je znak da se Rusi i Ameri spremaju za veliku bitku” objavljuje tabloid Alo pod naslovom “Počeo rat za Srbiju”.

nato-pompeo-fra-

Brussels, 20.11.2019 - susret francuskog šefa diplomatije Žan-Iv Le Drijana i američkog državnog sekretara Majka Pompea na marginama samita ministara inostranih poslova NATO: Mike Pompeo, Jean-Yves Le Drian

Obuka za partijsku borbu

Danas analizira Fejsbuk stranicu SNS Alibunara o “obuci botova”, pod naslovom “Naprednjake uče kako da mrze opozicionare”.

“Fotografije na kojima se vidi kako se obučavaju akticisti SNS na koji način da na društvenim mrežama hejtuju (mrze) lidera Stranke slobode I pravde Dragana Đilasa, bivšeg predsednika Demokratske stranke Bojana Pajtića kao i lidera Nove stranke Zorana Živkovića”.

knjiga-korupcija

Beograd, 20.11.2019 - Nevladina organizacija Kareja organizuje promociju knjige "Oči u oči sa političkom korupcijom" autora Siniše Jankovića, penzionisanog policijskog inspektora MUP

 

Otvoren Srpsko-jevrejski centar “Sveti Sava i Jehuda Alkalaj”

Uz himne Izraela i Srbije i minut tišine za sve žrtve Drugog svetskog rata, na ONO akademskom koledžu u Jerusalimu, juče je svečano otvoren Srpsko-jevreski centar “Sveti Sava i Jehuda Alkalaj”, objavljuje Politika.

Simbolično održan je i prvi čas srpskog jezika, uz učešćesrpskih glumica Ane Sofrenović i Vjere Mujović Prajs.

Još jedna glumačka nagrada Nenadu Jezdiću

“Da nemam ljubavi za ovaj posao, ne bi se verovatno ni desila ova godina sa ovoliko nagrada”, rekao je za Politiku glumac Nenad Jezdić komentarišući još jednu nagradu u nizu, koju je dobio za svoj umetnički iskorak.

Vredno esnafsko priznanje upravo je dobio za ulogu Gazda Marka u predstavi “Nečista krv” u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu.

“Nismo dovoljno savladali veštinu šta znači voleti svoju zemlju I pripadati svom narodu. Mislim da su se te kategorije pogubile u našim različitostima.Ljudi su izgubioli ono iskonsko, osnovno, da čovek mora biti čovek”, kaže Jezdić.

Optuženi iz valjevske grupe isekao sebi vrat u sudnici

Zoran Jeličić, optuženi pripadnik “valjevskog klana”, juče je za govornicom Posebnog odeljenja Višeg suda posekao sebi vrat oštrim predmetom koji nije detektovan na KD vratima, zbog svoje minimalne veličine, poše u Politici.

“Zato što štitite Nebojšu Jokeovića (svedok saradnik u postupku protiv Darka Šarića) i što ne dozvoljavate da se njegovo ime pomene u sudnici, hoću da se ubijem, rekao je Jelačić.

Pripadnici sudske straže oborili su ga na pod i oduzeli mu predmet kojim je sebi naneo povrede.

“Uneo žilet da se zakolje u sudnici”, piše u Novostima.

Novi selektor košarkaške reprezentacije

“Kokoškov zvanično selektor”, objavljuje Blic pod naslovom “Vraćam

se u Srbiju, u svoju kuću”.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...