Promena zakona o referendumu neće uticati na promenu granica Srbije

Anđelka Nikolić

(sreda 20. novembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Manama, 19.11.2019 - sastanak ministra Ivice Dačića sa kraljem Bahreina Hamadom bin Isa Al Khalifom

Zakon o referendumu neće promeniti granice Srbije. U Tirani objavljena mapa Kosova u sastavu Srbije. „Srce mi je jako bolesno ali boriću se za Srbiju dok sam živ“, rekao predsednik Aleksandar Vučić po izlasku iz bolnice. Od najranije istorije Jevreji i Srbi naročito drže do vrednosti pravde i slobode.

unesco-vukosavljevic

Pariz, 19.11.2019 - Delegacija Ministarstva kulture i informisanja, predvođena ministrom Vladanom Vukosavljevićem, učestvuje na Forumu ministara kulture koji se održava u okviru 40. Generalne konferencije Uneska u Parizu

Referendum i granica Srbije

„Nacrt zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, koji predviđa eventualnoukidanje cenzusa za referendum, nikako ne može uticati na promenu državne granice“, objavljuje Politika pod naslovom „Zakon o referendumu neće promeniti granice Srbije“.

„Najvišim pravnim aktom propisano je da je teritorija Srbije jedinstvena i nedeljiva, da je granica nepovrediva, što može biti izmenjeno isključivo postupkom predviđenim za promenu Ustava“, podseća profesor dr Ratko Marković, prenosi Politika.

popovic-moskva-

Moskva, 19.11.2019 - Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, otvorio je danas u Moskvi Deveti međunarodni kongres satelitskih tehnologija “Era – Glonass”

Mapa Kosova iz Albanije

„Rama objavio mapu Kosova u sastavu Srbije“, naslov je u Politici

Predsednik posle bolnice

„Vučić po izlasku sa VMA“ objavljuje Informer. „Srce mi je jako bolesno ali boriću se za Srbiju dok sam živ“, navodi ovaj tabloid. „Nimalo se ne plašim ´junačina´koje prete da će mi sasuti pet metaka u leđa! Dođite, pucajte, ja sam nenaoružan“.

Ovaj tabloid dodaje: „Čim se vratio na posao, predsednik saopštio dobre vesti, gradi se autoput Ruma-Loznica“.

„Predsednik posle intervencije, u javnosti“ piše u Novostima pod naslovom „Nije bilo lako na VMA, nastaviću sa pobedama“. List objavljuje i fotografiju Vučića kako leži pored šarplaninca, ispod koje piše: „Pozdrav, Vučić u kabinetu sa ljubimcem Pakom“.

I tabloid Alo objavljuje istu fotografiju uz naslov „Bravo, junaci,  pucajte mi u leđa“.

„Predsednik odgovorio na pretnje ubistvom“ javlja Srpski telegraf pod naslovom „Vučić: Junačine, pucajte mi sa pet metaka u leđa“.

„Vučić po izlasku sa VMA: Nisam najboljeg zdravlja, novinari nemaju ništa s tim“, naslov je u Kuriru.

„Vučić: Pitanje novinara nije uticalo na moje zdravlje“, objavljuje Politika.

List Danas objavljuje „komentare na jučerašnju fotografiju Aleksandra Vučića sa psom ui kancelariji“, citirajući brojne sagovornike. „Zoran Kesić: Da prestane da pujda svoje stranačke i tabloidne pse. Bojan Kostreš: Važno je da je on bolje i da ćemo moći da ga pobedimo na izborima. Marko Dražić: Prizor podseća na priču o Titu i Reksu“.

vucic-sarpalninac-kabinet

Beograd, 19.11.2019 - predsednik Aleksandar Vučić na poslu, prvi dan posle izlaska iz bolnice

Briselski izveštaj

Blic objavljuje „ izveštaj iz Brisela o vladavini prava u Srbiji“ pod naslovom „Tri pohvale i tri kritike od EU“.

Srbi i Jevreji

Politika objavljuje tekst svog izveštača iz Jerusalima pod naslovom „Srbi i Jevreji, dežurni kolektivni krivci“. List navodi da je „na skupu u Izraelu grofica Džin Viskonti označila Alojzija Stepinca kao ´nadbiskupa genocida´“.

List citira i profesora Darka Tanaskovića koji je juče u Jerusalimi na ovom skupu o srpsko-izraelskim odnosima, rekao da „odnose između Srba i Jevreja i država Izraela i Srbije, uvek treba razumeti uzimajući u obzir transistorijsku vertikalu koja ima uporište u sistemu vrednosti bliskom i jednom i drugom narodu – od najranije istorije Jevreji i Srbi naročito drže do vrednosti pravde i slobode.“

sanu-proslava

Beograd, 19.11.2019 - Svečana akademija povodom Dana Srpske kademije nauka i umetnosti:  Vladimir Kostić, Irinej, Mladen Šarčević

Crna Gora i Kosovo

„Kurti traži novu demarkaciju granice“ piše u Informeru pod naslovom „Crna Gora mora da Kosovu da vrati 8.000 hektara“.

Trgovina oružjem

„Režim će Obradovića dugo držati kao taoca“, objavljuje Danas komentare povodom dvomesečnog pritvora uzbunjivaču iz valjevskog Krušika Aleksandru Obradoviću.

„Vladimir Gajić: Aleksandar je dirnuo u mafiju koja se bavi trgovinom oružjem a koja je suko povezana sa vrhom vlasti. Ukoliko zaključe da im pravi veliku štetu, možda će pokušati da se izvuku tako što će da ga puste iz kućnog pritvora. Bora Borojević: Hoće da ga osude po kratkom postupku kako bi se zaštitili od krivičnog progona za trgovinu oružjem. Bojan Pajtić: Za ovaj skandal saznale su sve međunarodne organizacije i uskoro će pritisak na srpski režim biti nepodnošljiv“.

Pretnja episkopima?

„Vladika Grigorije pretio episkopima koji ne dele njegov politički stav“ piše u zabloidu Alo pod naslovom „Čim Vučić padne, sve ću da vas motkama najurim“.

Hrvatski špijuni?

„Hrvatski špijuni ruše balkansku uniju“ naslov je u Srpskom telegrafu. „Hoće Srbiju na kolenima“.

Špijunska afera sa društvene mreže?

„Šokantni snimci otkrivaju novu obaveštajnu aferu“ piše u Blicu pod naslovom „Ruski špijuni vrbuju srpske oficire?“ List navodi kako je „na društvenoj mreži Jutjub objavljen snimak na kojem se čovek za kog se tvrdi da je pripadnik ruske vojne obaveštajne službe GRU, sastaje u Zemunu sa neimenovanim visokopozicioniranim srpskim agentom, oficirom“. Uz fotografije  o ovome, piše: „Na snimku se vidi kako Rus daje Srbinu belu kesu u kojoj je koverta sa novcem, a Srbin Rusu predaje crvenu kesu čiji sadržaj nije utvrđen“.

Slovenačke patrole

„Vest da desetine muškaraca i žena u maskirnim uniformama sa maskama na licu, naoružani vazdušnim puškama, patroliraju slovenačkim šumama nedaleko od granice sa Hrvatskom u potrazi za nelegalnim migrantima – ponovo je skrenula pažnju regiona na kontroverznu „Štajersku stražu“. Njihov vođa Andrej Šiško (50) kaže da nisu vojska ali ni paravojna formacija, već ´čuvari´, grupa samoorganizovanih građana po ugledu na Teritorijalnu odbranu u nekadašnjoj SFRJ“, objavljuje Politika pod naslovom „Šiško: Štajerska garda biće na granici sto godina“.

Ubica na slobodi

„Sramna odluka suda, težak skandal, advokat mučki ubio ženu ali je pušten na slobodu jer je bio zaljubljen?“, objavljuje Kurir. „Beogradski advokat Dragiša Kecojević (69), koji je usmrtio bivšu partnerku Vladanu Vučeljić (54), osuđen je zbog tog jezivog zločina na devet godina zatvora i istog dana izašao iz pritvora“. List dodaje kako „ćerka ubijene strahuje za život jer ubica živi u njenoj blizini“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...