Ulazak u EU u sedam faza

Danijela Ćirović

(utorak 19. novembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Brisel, 18.11.2019 - Evropska komisija dostavila je najnoviji izveštaj o stanju vladavine prava u Srbiji

Pristup zemalja kandidata članstvu u EU trebalo bi uskoro da se promeni na osnovu predloga Pariza o sedam paketa. Održana je druga runda razgovora vlasti i opozicije. Vučića je „umalo ubilo“ novinarsko pitanje. Vacić je dve godine nedodirljiv. Tačijevi preci su bili Srbi. Albanska estradna pevačica snimala je spot u crkvi u Novom Brdu. Naša devojčica je govorila o pravima dece na Savetu Evrope. Komšije su ženu u okolini Kragujevca proglasile vešticom. Policajac je na Voždovcu pretio da će pucati u ljude. Šlomo Minc nastupa na Kolarcu.

Ulazak u EU u sedam faza

Pristup zemalja kandidata članstvu u EU trebalo bi uskoro drastično da se promeni na osnovu predloga zvaničnog Pariza, koji će se u utorak naći pred resornim ministrima na Savetu za opšte poslove u Briselu. Među tim novinama, u nezvaničnom dokumentu u koji su Novosti imale uvid, je i grupisanje dosadašnjih 35 poglavlja u sedam gradualnih paketa. Tako bi se članstvo, praktično, sticalo postepeno, u sedam faza, a ne po poglavljima, kako je to bilo protumačeno prethodnih dana. Konkretno, Pariz predlaže da u prvu grupu uđu poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i njih bi trebalo kao i dosad ispunjavati čitavim tokom pristupnog procesa.

vulin-godfri

Beograd, 18.11.2019 - ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin sastao se danas sa novim ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Entonijem Godfrijem

Druga runda razgovora

Druga runda međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima održana je u Skupštini Srbijem, pod pokroviteljstvom predstavnika Evropskog parlamenta, i „zadata tema“, ostali su, utisak je, u potpunoj senci zbivanja pre početka razgovora i posle njegovog završetka. „Doručak“ evroparlamentaraca sa predstavnicima Saveza za Srbiju, koji bojkotuju ove skupove, pre početka zveničnog dijaloga i kometnar Vladimira Đukanovića iz SNS-a na izjave Tanje Fajon, posle njega, glavna su tema, piše Politika, a način na koji se „razrađuje“, pokazuje da je nekakav dogovor između svih opozicionara gotovo nemoguć.

Pitanje „umalo ubilo“ Vučića

Novinar Miodrag Sovilj na meti je tabloida i režima zbog neugodnog pitanja o trgovini oružjem, piše Danas uz naslov „Napadi na novinara N1 skreću pažnju sa Krušika“.

„Takva konstrukcija da sam odgovoran za zdravstveno stanje predsednika ne samo da je besmislena, već bukvalno vređa inteligenciju. Ipak, sumnjam da je naručena i dobro osmišljena kao politički spin“, kaže Sovilj. Tamara Skroza ističe da ćemo „biti krivi ne samo za nečije srčane probleme, već i za poplave, zemljotrese.“ „Ozbiljna je laž i teška manipulacija to da je Sovilj umalo pitanjem ubio predsednika“, dodaje i Tatjana Vojtehovska.

„Ko ste vi da određujete ko je pravi novinar, a ko nije“, piše Kurir na prvoj strani, dodajući da N1 često drugima drži lekcije o profesionalnosti, „a sami su neprofesionalni i nepristojni“.

Napad „svim sredstvima“

Boško Obradović naredio svojima, objavljuje Informer na prvoj strani: „Laži i udri po Vučiću, brzo će da umre.“ Lider Dveri tvrdi da su mu izvori rekli da je šef države životno ugrožen i da mora na operaciju srca u SAD. Naredio je da se Aleksandar Vučić napada svim sredstvima, navodi list.

Novosti objavljuju da je Vučić iz bolnice otišao „pravo na posao“.

Vacić dve godine nedodirljiv

Predsednik Srpske Desnice Miša Vacić osnovao je Opštinski odbor te stranke u sedištu Policijske stanice Pantelej u Nišu, pokazuje snimak koji je on okačio na svoj instagram. Na ulazu u policijsku stanicu dočekale su ga pristalice njegove stranke, a on je potom ušao u salu u kojoj je održana stranačka skupština, i gde su ga okupljeni dočekali aplauzom. Na trenutak se video i službeni šalter za građane, iza kojeg je, kako se naslućuje, sedeo policijski službenik, piše Danas. Naslov teksta je „Lider Srpske desnice dve godine nedodirljiv za pravosuđe“.

Tačijevi preci bili Srbi

Šokantne informacije sa Svete Gore, piše Informer: „Hilandar ima dokaz, Hašim Tači je Srbin.“ Njegov pradeda Radoslav Danilović bio je sveštenik u Srbici, a u islam je preošao 1898. godine.

Spot albanske pevačice u crkvi

Kontroverzni spot albanske pevačice Aljbane Azizi, u kome se polugola uvija oko stubova na ostacima Crkve u Novom Brdu, samo je poslednje skrnavljenje drevnog pravoslavnog hrama. Posle otimanja istorije ove svetinje u režiji vlasti iz Prištine i nemačke ambasade, kao i sporne mise katoličkih biskupa (takođe Albanaca), na red je došla i lokalna estradna zvezda koja je ostatke bogomolje iskoristila za dekor video-spota, pišu Novosti. Najnoviji slučaj skrnavljenja stigao je od albanske pevačice, rođene u Švajcarskoj, koja je prošlog meseca bez saglasnosti Eparhije raško-prizrenske "set" za snimanje - kamere, dron, statiste - postavila među stubove drevnog hrama nadomak novobrdske tvrđave.

Naša devojčica o pravima dece

Povodom 30. rođendana Konvencije o pravima deteta Savet Evrope organizovao je prošle nedelje u Strazburu konferenciju na kojoj je i Srbija imala svog predstavnika – devojčicu upola mlađu od najznačajnijeg međunarodnog dokumenta u oblasti dečijih prava. Beograđanka Andrea Rajičić, učenica Hemijsko-prehrambene tehnološke škole, bila je jedna od 12 dece iz Evrope koja su pred delegatima Saveta Evrope govorila o dečijim pravima, piše Politika.

Komšije ženu proglasile vešticom

Ovo se dešava u Srbiji u 21. veku, piše Kurir. Kako je Vera Nikolić (67) morala da napusti porodičnu kuću u okolini Kragujevca i odseli se daleko od ljudi za koje tvrdi da su joj umalo došli glave.

„Komšije su me proglasile vešticom, kamenovali su me i hteli da nataknu na ražanj“, kaže ona.

Drama na Voždovcu

Blic piše o drami na Voždovcu u Beogradu uz naslov „Policajac se zaključao u stanu, hteo da puca na ljude“. Posle svađe sa suprugom, policajac B. S. (42) izašao je na terasu stana sa repetiranim pištoljem i zapretio da će pucati na prolaznike. Njegova žena je sa detetom vrišteći pobegla iz zgrade. Policajci su ga posle sedam sati pregovora, ubedili da se preda.

Šlomo Minc na Kolarcu

Iz Singapura je pravo u Beograd obavijen košavom doputovao Šlomo Minc, violinista svetskog renomea. Nedavno je proslavio 62. rođendan i već pet decenija svira najteža i najlepša dela klasične muzike širom sveta, piše Politika. Posle 13 godina, koliko je prošlo od prethodnog gostovanja kod nas, veliki muzičar će nastupiti večeras u Kolarčevoj zadužbini. Minc važi za jednog od naslednika slavnog Isaka Šterna, ostvaren je i kao dirigent, a beogradska publika će sada prvi put čuti kakav je i kao kompozitor.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...