U Srbiji 3.400 migranata

Danijela Ćirović

(nedelja 17. novembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Novi Sad, 16.11.2019 - Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je svečanom obeležavanju slave Grada Novog Sada – Đurđic

Predsednik Srbije primljen je na VMA zbog povišenog pritiska i uzbranog rada srca. Restituciji se nazire kraj, kaže direktor nadležne agencije. U Srbiji se trenutno u prihvatnim centrima nalazi 3.400 migranata. Prošle su tri decenije od nesreće u „Aleksinačkim rudnicima“.

prot-pariz-16.11.

Paris, 16.11.2019 - novi  protest "žutih prsluka"  u Parizu

Vučić na VMA

Zdravstveno stanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića je stabilno, ali se zbog predostrožnosti još nalazi na VMA u Beogradu, potvrđeno je Novostima. Ovu vest juče je saopštila savetnica predsednika Suzana Vasiljević, nakon što je informacija o zadržavanju Vučića u bolnici uznemirila javnost u Srbiji. Da predsednik ima kardiovaskularne zdravstvene tegobe, ranije ujutro saopšteno je iz Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije, uz napomenu da je na VMA primljen u petak, u kasnim popodnevnim satima. Kako je list nezvanično saznao, predsedniku je bio znatno povišen krvni pritisak i imao je ubrzan rad srca, zbog čega mu je ukazana lekarska pomoć i prepisana adekvatna terapija.

Politika javlja: „Vučić na VMA, od sutra u punom radnom pogonu“.

Naslov u Kuriru je „Sramno, Vučić završio na VMA, opozicija puna mržnje slavi“. „Sve to najbolje govori o kakvim se ljudima radi“, rekao je ministar policije Nebojša Stefanović. Jadranka Joksimović ističe da „nijedan normalan čovek ne želi drugome problem sa zdravljem“.

prot-prag-16.11.

Prague, 16.11.2019 - antivladin protest u Pragu

Restituciji se nazire kraj

Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju, u intervjuu za Politiku kaže se „restituciji nazire kraj“. Vraćanje imovine oduzete od starih vlasnika posle Drugog svetskog rata ulazi u završnicu. Nekadašnji vlasnici, odnosno njihovi naslednici, mogu da upišu svoje ime na oko 95 odsto poslovnih objekata i stambenih zgrada, kuća i stanova, kao i na oko 60 odsto poljoprivrednog zemljišta, koje su potražili od države. Kada je reč o novčanom obeštećenju još nije utvrđen koeficijent na osnovu koga će biti isplaćena imovina, koja ne može da se vrati u naturalnom obliku. Uveliko se radi na metodologiji za obračun plaćanja tih nepokretnosti, među kojima je i 900 preduzeća za koja postoje zahtevi za restituciju.

prot-bagdad-16.11.-

Baghdad, 16.11.2019 - novi antivladin protest u Bagdadu

U Srbiji 3.400 migranata

„Migranti Evropu bacaju na kolena“, naslov je u Novostima. Polovina izbeglih mlađa je od 28, do 2050. preplaviće zemlje EU. Na srpska ognjišta u Federaciji BiH šalju i džihadiste. U Srbiji se trenutno u prihvatnim centrima nalazi 3.400 ljudi.

prot-bgd-16.11.

Beograd, 16.11.2019 - Protest #1od5 miliona

Godišnjica nesreće u Aleksincu

Svi koji žive oko majdana veoma dobro znaju da u rudarskom životu uz tradicionalni rudarski pozdrav „Srećno“, kojim se pozdravljaju kopači „crnog zlata“ na odlasku na posao u jame duboko pod zemljom, postoje i dve sirene – radna, koja označava početak i kraj smene u rudnicima, i ona druga, zloslutna, koja nikada ne donosi ništa dobro, sa čijim zvukom sitžu samo vesti o nesrećama, muk i golema strepnja, piše Politika. Tako je 17. novembra 1989. zajaukala sirena sa drugog okna „Aleksinačkih rudnika“ i odjeknula u rudarskom naselju i celom Aleksincu, dolinom Južne Morave. Tog časa nastradlo je 90 rudara.

prot-hongkong-16.11.

Hong Kong, 16.11.2019 - novi antivladin protest u Hong Kongu

Kako je Handke dobio Nobela

U svetskim medijima ne jenjava polemika o austrijskom književniku, piše Blic uz naslov „Kako je Handke dobio Nobelovu nagradu“. List objavljuje šta kažu članovi žirija koji su predložili Handkea, kako su opravdali njegovu podršku Miloševiću. Novinar Peter Mas tvrdi da su članovi žirija žrtve teorije zavere, stoji u tekstu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...