NBS: Srbija nije trošila pare SFRJ

Danijela Ćirović

(petak 15. novembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 14.11.2019 - svečano otvaranje balkanskog arhitektonskog bijenala 2019 "(DE)KODIRANJE BALKANA"

Postoje različita viđenja političkih posledica afere „trgovina oružjem“ koja potresa državni vrh. Vučić ne ide u Zagreb. Nakon optužbi iz Hrvatske, NBS tvrdi da Srbija nije preuzela kasu SFRJ. Navršava se 10 godina od smrti patrijarha Pavla. Domaći privrednici ne veruju državi. Ne isplati se popravka za „euro 3“. Studenti se vraćaju iz Hongkonga. Zahtev za izdavanje novog pasoša biće moguće predati šest meseci pre isteka važećeg. Kod narko-grupe u Mladenovcu zaplenjeno je 77 kilograma heroina.

koss-zzene-srb-tur

Beograd, 14.11.2019 - utakmica Srbija - Turska u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u košarci za žene 2021. godine, 59:56 (13:15, 14:10, 17:14, 15:17)

Srbija nije trošila pare SFRJ

Navodi da je Srbija odobrila trošenje ili trošila zajednička sredstva bivše države SRFJ tokom devedesetih godina nemaju uporišta ni u dokazima (Hrvatska za to nije ponudila ni posle 20 godina nijedan validan dokaz na sastancima tela nadležnih za sukcesiju), niti u logici jer je Srbija u to vreme bila pod sankcijama međunarodne zajednice, kažu u Narodnoj banci Srbije za Politiku. Tako u ovoj instituciji reaguju na optužbe zvaničnog Zagreba da su nestala sukcesijska sredstva, odnosno da je Srbija bila ta „koja je odobrila skidanje sredstava s računa Narodne banke Jugoslavije u mešovitim bankama u inostranstvu“.

fudb-srb-luksemb-

Beograd, 14.11.2019 - utakmica Srbija - Luksemburg u 9. kolu grupa B u kvalifikacijama za EP 2020. godine, 3:2

Odjeci afere državnog vrha

List Danas objavljuje različita viđenja političkih posledica afere „trgovina oružjem“ koja danima potresa srpski državni vrh. U širim krugovima se priča da će formalni lider SNS-a postati Ana Brnabić. Naprednjaci u Skupštini brane i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra policije Nebojšu Stefanovića.

„Javnosti da se pruži istinit odgovor na pitanje – da li je Krušik prodavao privatnim firmama oružje ispod cene, odnosno ispod cene po kojoj ga prodaje SDPR“, rekao je lider radikala Vojislav Šešelj. Danas će biti organizovan skup podrške uzbunjivaču iz Krušika Aleksandru Obradoviću.

Glavna tema na prvoj strani Kurira je „prava pozadina afere Krušik“ uz naslov „Majka ’uzbunjivača’ radi za trgovca oružjem“. Aleksandar Obradović, koji je uhapšen pod sumnjom da je odavao poslovne tajne Krušika, „sve vreme je prećutkivao da mu je majka Milijana tri godine zaposlena u konkurentskom CRP Impeksu“. Vlasnik CPR Impeksa, kako navodi list, „ima debeo dosije“.

seselj-kzs-trgovina-oruzjem

Beograd, 14.11.2019 - Konferencija za medije narodnog poslanika  Vojislava Šešelja

Vučić ne ide u Zagreb

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da ne otputuje u Zagreb, gde će biti održan kongres Evropske narodne partije (EPP), na koji je Vučić, kao predsednik SNS pozvan.

„Nesumnjivo je da bi mi odlazak u Hrvatsku i jasno zastupanje srpske politike donelo značajne poene u Srbiji ali, uzeo sam u obzir i ono što je za mene najvažniji deo politike koju predstavljam a to je pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata, između Srbije i Hrvatske u budućnosti. Istovremeno, ni na koji način ne želim da utičem na dodatno pogoršanje položaja Srba u Republici Hrvatskoj, napisao je Vučić u pismu predsedniku EPP-a, koje Novosti objavljuju u celosti.

„Održao im lekciju“, piše Srpski telegraf uz naslov „Vučić: Neću u Hrvatsku, Srbija nije na kolenima“.

Naslov teksta u Kuriru je „Vučićev šamar Hrvatskoj“ uz navode da je „pismom raskrinkao neprijateljske namere“.

vucic-mur

Beograd, 14.11.2019 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa političkim direktorom Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije Ričardom Murom

Godišnjica smrti patrijarha Pavla

Patrijarh Pavle koji se upokojio na današnji dan pre deset godina, ostavio je dubok trag u svakom pravoslavom, hrišćanskom biću, piše Blic uz naslov „Pavle je za Srbe odavno svetac“. Preuredio je SPC i povećao njen ugled u narodu. Još za života Srbi su ga smatrali svetim čovekom, jedinim oko koga mogu da se okupe i ujedine.

Srpski privrednici ne veruju državi

Da li vlast ima različit odnos prema ovdašnjem i inostranom kapitalu, pita Danas u tekstu pod naslovom „Domaći privrednici ne veruju svojoj državi“. Zoran Drakulić kaže da kod naših biznismena ima novca. „Dok država sa stranim investitorima vodi dijalog, srpski biznis nema nikakav kontakt sa resornim ministarstvima“, kaže on. Poljoprivreda je, kako stoji u tekstu, i dalje u srednjem veku.

rus-petrograd-srb-kultura-

Sankt Peterburg, 14.11.2019 - delegacija Ministarstva kulture i informisanja predvođena ministrom Vladanom Vukosavljevićem učestvuje na 8. Međunarodnom kulturnom forumu, koji se od 14. do 16. novembra održava u Sankt Peterburgu

Ne isplati se popravka za „evro 3“

Asocijacija uvoznika automobila i delova od nadležnih će tražiti da rampu na uvoz starih vozila spusti već od 1. januara naredne godine i to i za one sa "evro 3", ali i "evro 4" standardom. Država će, s druge strane, za restrikciju uvoza administrativno biti spremna od juna 2020. godine. Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, međutim, u sredu nije precizirao da li će zabrana tada i pasti, kao ni to da li će važiti samo za "evro 3" generacije. Izvesno je da je "evro 4" - u razmatranju, objavile su Novosti. Na prvoj strani glavni je naslov „Ne isplati se popravka za ’evro 3’“. Do 5. jula 2021. treba da ispune standard izduvnih gasova za registraciju. Zamena neophodnih delova dostiže gotovo polovinu vrednosti auta. U Srbiji je 445.989 automobila koji su stariji od 20 godina.

dacic-grk

Beograd, 14.11.2019 - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikolaosom Dendijasom

Mađarski kandidat ponovo blokiran

I drugi mađarski kandidat ima problema da se pridruži timu novoizabrane Ursule fon del Lajen, što može ponovo da odloći start nove Evropske komisije planiran za 1. decembar. Evroparlamentarci su juče posle trosatnog saslušanja blokirali kandidaturu Olivera Varheljija za poziciju komesara za proširenje i susedsku politiku, tražeći od njega da naknadno odgovori na dodatna pitanja u pisanom obliku, prenosi Politika. Doskorašnji mađarski ambasador u EU je na glasanju u Spoljnopolitičkom odboru EU dobio 30 glasova što nije bilo dovoljno, jer je potrebna dvotrećinska podrška da bi prošao za komesara.

madjar-varhelji

Brisel, 14.11.2019 - Kandidat Mađarske Oliver Varhelji imenovan je danas za komesara EU za resor proširenja i susedske politike

Studenti se vraćaju iz Hongkonga

„Srpski studenti koji se nalaze u studentskom kampusu u Hongkongu uskoro se vraćaju kući. Oni su dobro, a moj sin i njegova drugarica kupili su avionske karte za ponedeljak. Let traje 15 sati, lete preko Moskve i očekujemo da će za koji dan biti kod kuće“, rekao je za Novosti Saša Moderc, profesor italijanskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu, čiji se sin Luka nalazi u studentskom kampusu u Hongkongu. Nekim studentima se semestar završava 20. decembra, tako da će, ukoliko odluče da se vrate, mesec dana ranije napustiti predavanja koja slušaju na tamošnjem univerzitetu. Sagovornik ističe da studentima život nije ugrožen, da nema mesta panici i dodaje da većina njih ima 500, 600 evra rezerve te uvek mogu da kupe avionsku kartu i vrate se kući.

hongkong-prot-14.11.

Hong Kong, 14.11.2019 - novi antivladin protest u Hong Kongu

„Đilasovka se uplašila“

„Đilasovka se uplašila istine“, piše Informer: „Marinika pobegla Đuki sa TV duela“. Marinika Tepić je bez objašnjenja otkazala gostovanje na RTV kod Ljubice Gojgić gde je trebalo da se suoči sa Vladimirom Đukanovićem, navodi list.

kina-letelica-mars

Huailai, 14.11.2019 - testiranje letelice koju Kina planira da spusati na Mars

Novi pasoš šest meseci pre isteka

Zahtev za izdavanje novog pasoša može se podneti najranije šest meseci pre dana prestanka važećeg, jedna je od ključnih novina Zakona o putnim ispravama, koji su juče usvojili poslanici Skupštine Srbije. Prema novim rešenjima, piše Politika, putna isprava koja je proglašena nevažečom ubuduće će se oglašavati na zvaničnoj veb prezentaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, umesto, kao do sada, u „Služebnom glasniku“. Izmenama je utvrđeno da se pasoš može izdavati i sa kraćim rokom, ako nadležni sud, odnosno javni tužilac, to dozvoli u slučajevima koji su predviđeni zakonom. Novina je i da se licu kome se iz objektivnih razloga privremenog karaktera ne mogu uzeti otisci prstiju, pasoš izdaje sa rokom važenja od godinu dana.

moldavija-premijer

Chisinau, 14.11.2019 - Parlament Moldavije izglasao je poverenje novoj manjinskoj vladi Socijalističke partije, koju će voditi tehnokrata Jon Čiku, koji nije član Socijalističke partije: Ion Chicu

Zaplenjeno 77 kg heroina

Blic piše o rekordnoj zapleni u Mladenovcu. Naslov je „Tocilo pao sa 77 kilograma heroina“, a u tekstu se navodi da je narko-grupa Mladena Novakovića zvanog Tocilo, uhvaćena sa drogom vrednom čak pet miliona evra.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...