Gana povukla priznanje Kosova

Anđelka Nikolić

(utorak 12. novembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
La Paz, 11.11.2019 - sukobi policije i pristalica bivšeg predsednika Bolivije Eva Moralesa

Gana postala 16. država koja je zvanično povukla priznavanje. Predsednik Srbije očekuje da će na današnjem sastanku francuski predsednik dati ´zeleno svetlo´za novi oblik regionalne saradnje „Mali Šengen“. Širom Srbije juče je obeležen 11. novembar – Dan primirja u Prvom svetsko ratu. Državni udar u Boliviji ili značajan trenutak za demokratiju na zapadnoj hemisferi. Uhapšeni zbog krađe dokumentacije Prvog partizana o proizvodnji snajperske municije.

moda-lagos-da-silva-

Lagos, 11.11.2019 - modna revija kuće Lanre da silva, na Nedelji mode u Lagosu

Gana povukla priznanje Kosova

„Gana postala 16. država koja je zvanično povukla priznavanje“, objavljuju Novosti pod naslovom „Poraz lažne države u UN, ´Kosovo´izgubilo većinu na Ist riveru“. List citira i Ivicu Dačića, ministra spoljnih poslova: „Očekujem da će ovaj potez Akre ohrabriti i ostale“. Novosti objavljuju i da je sada „97 zemalja uz Beograd“ a „96 zemalja uz Prištinu“.

 Ministar Dačić izjavio je za Blic da „Još četiri zemlje povlače priznanje Kosova do januara“, objavljuje ovaj list.

makron-vucic-pariz

Paris, 11.11.2019 - predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao predsednika Srbije Aleksandra Vučića na večeri za šefove država, vlada i predstavnike međunarodnih organizacija

Vučić i Makron

Pod naslovom „Vučić i Makron o ´malom Šengenu´“ Politika objavljuje kako „ predsednik Srbije očekuje da će na današnjem sastanku francuski predsednik dati ´zeleno svetlo´za novi oblik regionalne saradnje“.

„Francuz spremio plan za Srbiju“ piše u Srpskom telegrafu pod naslovom „Za Makrona je Vučić lider na Balkanu“.

„Mali Šengen“ – kao smanjena Cefta

„Liberalizacija između Srbije, Makedonije i Albenije je krnja verzija projekta iz 2016. godine“ objavljuje Danas pod naslovom „Kako se Cefta plus skupila u ´Mali Šengen´“.

dan-prim-djordjevic-

Beograd, 11.11.2019 -  Centralna državna ceremonija obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu koju je predvodio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević

Dan primirja

„Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu“ objavljuje Politika pod naslovom „Najsvetiji primer ljubavi prema otadžbini“

Širom Srbije juče je obeležen 11. novembar – Dan primirja u Prvom svetsko ratu. U četiri opštine na severu Kosmeta juče su se pojavili bilbordi na kojima je uz cvet Natalijinu ramondu, ispisana zahvalnost stradalim Srbima za slobodu u Prvom svetskom ratu, piše u ovom listu.

U Beogradu kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu na Novom groblju danas je održana centralna ceremonija 

dan-prim-rusi-

Beograd, 11.11.2019 - Polaganje venaca kod Spomen-kosturnice ruskih vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu

Državni udar u Boliviji

„Svet je uznemiren načinom na koji je smenjen predsednik Bolivije Evo Morales, kao i neizvesnošću šta će se dalje dogoditi u ovoj zemlji. Morales je u nedelju, pod pritiskom vojske, podneo ostavku posle skoro 14 godina provedenih na vlasti. Sada već bivši predsednik Bolivije rekao je da je u pitanju državni udar, a slično je navela i Rusija. Rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je u pitanju inscenirani državni udar“, javlja Politika pod naslovom „Predsednik Bolivije: Izvršen državni udar“.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je danas da je ostavka predsednika Bolivije Eva Moralesa značajan trenutak za demokratiju na zapadnoj hemisferi. „Za korak smo bliži potpuno demokratskoj, naprednoj i slobodnoj zapadnoj hemisferi”, prenosi Politika.

„Meksiko nudi azil Evo Moralesu“, naslov je u Danasu.

bolivija-prot-polic

La Paz, 11.11.2019 - sukobi policije i pristalica bivšeg predsednika Bolivije Eva Moralesa

Kako je general Mihajlović proveo poslednje dane

Srpski telegraf objavljuje „svedočenje o smrti vođe četnika“ pod naslovom „Tito: Stavite Draži teg oko vrata i bacite ga u reku“. Ovaj tabloid tvrdi kako je „došao do spisa o saslušanju ljudi koji su čuvali Dražu i izvršavali zadatke koje je izdavao Broz. Kako je Mihajlović proveo poslednje dane i ko je čovek koji je pucao u njega“.

Rat medija

U Danasu se nastavlja polemika ovog lista sa javnim servisom RTS, pod naslovom „RTS-u smeta naslov Danasa ali ne i Vučićeve optužbe“. List citira reči iz 2016. tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića kada je rekao da „neki iz Javnog servisa šire mržnju prema pojedincima ili vladi samo zato što ne mislimo kao oni“.

Pored ovoga Danas objavljuje da je „poređenje lista Danas sa provladinim propagandnim biltenom Informer, vređanje zdravog razuma i dobro poznati papagajski manir režimske propagande da Danas naziva žutom štampom“.

U selu junaka Kosovskog boja

„Selo Pavla Orlovića, viteza kojeg je pojila Kosovka Devojka“, naslov je reportaže u Politici iz sela Gornji Strmac na Kosovu i Metohiji.

„U rodnom selu kosovskog junaka ostalo je 16 Srba koji nemaju nameru bilo kuda da odu“, piše u Politici uz ilustraciju – čuvene slike Kosovka Devojka, rad Uroša Predića.

blokada-span-fran-

Španija, 11.11.2019 - katalonski separatisti blokirali su autoput koji povezuje Francuski i Španiju

Uhapšeni zbog krađe tajne dokumentacije

„Velika akcija MUP, BIA i VBA“ objavljuje Informer pod naslovom „Pohapšeni šiptarski špijuni“.

„Borivoje Glišović iz Užica, radnik ´Prvog partizana´, i Albanac Šefćet Demirovski uhapšeni zbog krađe tajne dokumentacije o proizvodnji municije kalibra 12,7 mm. Glišović sve priznao, od Šiptara dobio 30.000 evra“, piše u Informeru uz pojašnjenje: „12,7 mm koristi se kao snajperski metaki možeda probije i oklopna vozila“.

„Prodavali vojne tajne Albancu“, piše u Novostima.

Proneverena donacija Srebrenici

„Skandal u Srebrenici“ piše u Kuriru pod naslovom „Pokrali milion evra pomoći iz Srbije, novac za fabriku skrcali u azil za pse“, List prenosi izjavu Desnice Radojevića, bivšeg savetnika načelnika opštine Srebrenica: „Novac od donacije iz Srbije, namenjen za poslovni objekat u Potočarima, je proneveren“.

srb-ameri-religija

Beograd, 11.11.2019 - Susret potpredsednika Skupštine Srbije Vladimira Marinkovića sa delegacijom Stejt  Departmenta koju je predvodio ambasador za međunarodne religijske slobode Semjuel Braunbek

Teroristi sa Kosova

„Video-snimci montirani u Prištini otkrili pretnju celom zapadnom svetu“, javlja tabloid Alo. „Teroristi ISIS sa Kosova spremaju krvavu osvetu. Turska od juče vraća zarobljene ekstremiste matičnim zemljama a uskoro bi Kosovu trebalo da budu izručeni deca i supruga ubijenog Kasapina iz Kačanika, što bi moglo da zapali region“.

„Četvorica Albanaca, Beko Idrizi, Bekim Fidani, Iljber Bela i Faton Ivaja, koji se bore za Islamsku državu (ID) pobegli su iz zatvora na istoku Sirije i ponovo su aktivni, što se može videti na nekoliko video snimaka objavljenih prošlog meseca“, objavljuje Politika.

„Kako je objavila prištinska Gazeta ekspres, video snimci su titlovani i na albanskom jeziku i na njima se vidi ubijeni vođa Islamske države Abu Bakr Al Bagdadi. Na jednom od snimaka Albanac Faton Ivaja prikazan je sa teškim naoružanjem.

Na snimcima se poziva na žrtvovanje na Božjem putu, a ID šalje preteće poruke Sjedinjenim Americkim Državama.

Gazeta ekspres piše i da se ovi video snimci montiraju na Kosovu, tvrdeći da su tu informaciju „potvrdili izvori unutar bezbednosnih službi”. List navodi i da se video poruke ID snimaju „negde na granici između Turske i Sirije”, prenosi Politika.

Kupci nekretnina na Vračaru

Kurir tvrdi da „crnogorska mafija hara Vračarom. Oprali stotine miliona evra od kokaina gradeći stanove“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...