Dogovoren slobodan prolaz između Srbije, Severne Makedonije i Albanije

Anđelka Nikolić

(ponedeljak 11. novembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Ohrid, 10.11.2019 - konferencija za novinare lidera zapadnog Balkana posle sastanka u Ohridu: Aleksandar Vučić, Zoran Zaev, Edi Rama

Na sastanku lidera Zapadnog Balkana u Ohridu, juče je dogovoreno više konkretnih mera koje će obezbediti punu slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala između Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Građani  ove tri zemlje moći će da, do kraja godine, u druge dve države prolaze bez pasoša, samo uz ličnu kartu. Predsednik Aleksandar Vučić tražiće podršku za „mali Šengen” od Makrona u toku svoje trodnevne posete Parizu, koja počinje danas. U Srbiji se danas obeležava Dan primirja. Pre 101godinu potpisano je primirje koje je značilo i kraj Prvog svetskog rata. Novak Đoković je dominantno startovao na finalnom turniru ATP serije, za nešto više od sat vremena sa 6:2, 6:1 savladao je Matea Beretinija.

tokio-car-setnja

Tokio, 10.11.2019 - japanski car Naruhito i carica Masako provozali su se centrom Tokija u svečanoj povorci kako bi obeležili njegovo stupanje na tron

U Severnu Makedoniju i Albaniju bez pasoša

Na sastanku lidera Zapadnog Balkana u Ohridu, juče je dogovoreno više konkretnih mera koje će obezbediti punu slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala između Srbije,  Severne Makedonije i Albanije, piše u Politici.

Zahvaljujući merama o kojima su se dogovorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama, građani  svake od ove tri zemlje moći će da do kraja godine u druge dve države prolaze bez pasoša, samo uz ličnu kartu.

Postignut je dogovor o uzajamnom priznavanju radnih dozvola, kvalifikacija i diploma, što bi podiglo dostupnost radne snage, a time i atraktivnost celog regiona za strane investiture.

Dogovoreni su zajednički projekti za istraživanje i razvoj i izmene zakona iz oblasti tržišta kapitala, poreskog i finansijskog sistema u sve tri zemlje, u cilju stvaranja uslova za nesmetan protok kapitala.

Ova inicijativa nije alternative za evrointegracije niti pokušaj stvaranja nove Jugoslavije, poručeno je sa skupa.

Vučić je istakao da je izuzetno važno da se u regionu napravi ambijent normalnosti, a ne ambijent sukoba i mržnje. „Nema tu nikakvih 'Jugoslavija', već samo boljeg života za sve naše građane”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu nakon sastanka lidera Zapadnog Balkana.

Vučić je za RTS rekao da su on i premijeri druge dve zemlje odlučni da „guraju” napred ono što je dobro za građane, bez obzira na pritiske.

Predsednik Aleksandar Vučić tražiće podršku za „mali Šengen” od Emanuela Makrona u toku svoje trodnevne posete Parizu, koja počinje danas. Vučić je rekao da je jednako važno i da od francuskog predsednika čuje o njegovoj novoj metodologiji, odnosno idejama u pogledu EU i politike proširenja.

„Danas cela Evropa priča o Makronu i tome šta je iznosio i krenula je opšta hajka u kojoj Srbija neće učestvovati, ne samo zato što je Makron pokazao prijateljstvo prema Srbiji”, rekao je Vučić.

Novostit citiraju Vučića pod naslovom “Mali šengen nije I nova Jugoslavija”, dok Blic na ovu temu donosi naslov “Lakše I jeftinije za biznis i građane”.

ohrid-vucic-sto

Ohrid, 10.11.2019 - sastanal lidera zapadnog Balkana: Denis Zvizdić, Aleksandar Vučić, Zoran Zaev, Edi Rama, Danica Sekulić

Ako NATO nestane…

“Ne mogu da kažem da bih imao nekog razloga za posebno slavlje ako bi NATO zaista nestao, ali mislim da bismo svi mi u tom trenutku mogli da osetimo neko zadovoljstvo”, citira generala Vladimira Lazarevića tabloid Alo pod naslovom “Raspala se Austrougarska, zašto ne bi I NATO!”

zid-poklon-Tramp

Berlin, 10.11.2019 - pripreme segmenta Berlinskog zida sa pisanom porukom za američkog predsednika Donalda Trampa povodom 30. godišnjice pada barijere

Dan primirja

Pre 101godinu potpisano je primirje koje je značilo i kraj Prvog svetskog rata.On je odneo oko 17 miliona života, od čega je samo u Srbiji stradalo više od 1,2 miliona ljudi, piše u Politici pod naslovom: “Srbin prva, Kanađanin poslednja žrtva Velikog rata”.

Tabloid Alo podseća na brojke: “Poginulo 1.247.435 Srba, od kojih 402.435 vojnika. Evidentirano 114.000 voinih i 115.000 civilnih invalida. U logorima su umrla 72.553 srpska vojnika. Srbija izgubila 28 odsto populacije”. Naslov je “Najveća pobeda u srpskoj istoriji”.

vojska-plotun-primirje

Beograd, 10.11.2019 - počasna artiljerijska paljba Garde Vojske Srbije, ispaljivanjem 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa, povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Preko milijarde evra godišnje od putarine

“Autoput od koga ćemo najviše zaraditi” naslov je u Informeru. “Očekuje se da će od putarina na Koridoru 10 u narednih godinu dana biti naplaćene 1,2 milijarde evra”.

Druga runda s Evropom u ringu

Druga runda međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje Evtropskog parlamenta biće održana ove nedelje, a i Republička izborna komisija nastavlja javnu raspravu o merama koje će preduzeti radi unapređenja izbornog procesa, piše u Politici.

Međustranački dijalog nema neke naročite izglede za uspeh budući da deo opozicije ne učestvuje zbog posredovanja stranaca, a predstavnici SzS-a jer im se ne sviđa format.

fra-nem-berlin

Berlin, 10.11.2019 - susret nemačkog predsednika Frank-Valtera Štajnmajera i predsednika Francuske Emanuela Makrona: Frank-Walter Steinmeier, Emmanuel Macron

Srpska vojska

“Nikad jači. Srbija za tri godine uložila 830 miliona evra u vojsku” objavljuje Kurir. “Nabavkom najmodernijeg naoružanja, helikoptera, migova, raketnih PVO Sistema, ali I održavanjem svojih resursa, naša zemlja pokazala da je vojna sila u region”.

Stroža zaštita izvršitelja

Novosti najavljuju  izmene krivičnog zakonika o službenim licima pod naslovom “Čak 12 godina robije za napad na izvršitelja”.

RTS: Srbija ne veruje Danasu

Javni srvis izdao je saopštenje protiv lista Danas, piše u tom listu koji prenosi saopštenje RTS-a.

Redakcija „Danasa“ je na delu pokazala zašto je smatraju „opozicionim Informerom“ kažu u Radio-televiziji Srbije (RTS) povodom teksta „Srbija ne veruje RTS“ koji je objavljen u subotu u listu „Danas“.

„Danas“ citira podatke iz istraživanja fondacije „Konrad Adenauer“ u kome se kaže da 33 odsto građana Srbije veruje RTS, ali da samo 20 odsto veruje štampanim medijima, navodi se u saopštenju RTS.

U saopštenju se dodaje da ako je iz navedena dva podatka trebalo izvući naslov o tome kome Srbija ne veruje, jedino je „očigledno da bi u njemu morali da budu štampani mediji među kojima su i ‘Danas“ i njegov pobratim ‘Informer’, kao i onlajn mediji kojima ne veruje 71,5 odsto građana“.

Interesantno je da je na sajtu RTS ovo isto saopštenje objavljeno bez formulacije „njegov pobratim Informer“, primećuje Danas.

Najava nove ekipe poslušnika

Stalnim pričama o čistkama u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) se disciplinuju članovi i funkcioneri, piše u Danasu pod naslovom: “Najava nove ekipe poslušnika”.

tur-pomen-ataturk

Ankara, 10.11.2019 - komemorativni skup povodom 81. godišnjice smrti osnivača moderne Turske Mustafe Kemala Ataturka

Opozicija traži zabranu Srpske desnice i hapšenje Miše Vacića

Opozicija traži zabranu Srpske desnice i hapšenje Miše Vacića, naslov je u Danasu.

Zelenović: “Nisam se uplašio, a nisu ni Šapčani, iako je noćni boravak vođe desničara u gradu uzmemiravajući”.

Lutovac: “Vacićevo delovanje pospešuje ideju bojkota”.

“Serija incidenata Srpske desnica” objavljuje Blic pod naslovom “Vacić postaje ozbiljna pretnja za Srbiju”.List navodi da je “u Bujanovcu pretio proterivanjem Srba, u Šapcu bacanjem gradonačelnika u Drinu. Na udaru i mediji koji mu se ne sviđaju, među njima i Blic”.

Preminuo talentovani naučnik Mihajlo Sporić

“Umro genije iz Beograda” objavljuju Novosti pod naslovom “Srbija I svetska nauka žale za Mihajlom”. List navodi kako je “Kembridž, gde je Sporić uspešno studirao, proglasio trodnevnu žalost”.

“Bolest odnela fizičara, Srbija place za genijem Mihajlom”, objavljuje Srpski telegraf, dok je u Kuriru naslov “Umro jedan od najboljih srpskih studenata Mihajlo Sporić (1997 – 2019). Smrt genija.”

Tabloid Alo javlja da je “Mihajlo Sporić (22), genije sa Kembridža, preminuo nakon borbe sa tečkom bolešću”, pod naslovom “Smrt nam je otela Novog Teslu”.List citira Srđana Ognjanovića, dirtektora Matematičke gimnazije: “Njegov odlazak nije gubitak samo za Srbiju već za čovečanstvo. Siguran sam bio da će za koju godinu osvojiti Nobelovu nagradu”.

Visokoj školi za menadžment i ekonomiju u Kragujevcu privremeno zabranjen rad

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo je rešenje kojim se Visokoj školi za menadžment i ekonomiju u Kragujevcu privremeno, odnosno do kraja zimskog semestra, zabranjuje rad, piše u Politici.

Ministarstvo je u obrazloženju navelo da je ta obrazovna ustanova pre dobijanja dozvole za rad, upisala studente školske 2015/2016. godine za osnovne akademske studije na studijskom programu ekonomija, a da su posle sprovedenog inspekcijskog nadzora, inspektori doneli rešenje kojim su naložili poništavanje upisa studentima upisanim školske 2015/2016. godine, kao i poništavanje uverenja o stečenom visokom obrazovanju studentima upisanim te školske godine.

Tajna Dražinog pogubljenja

“Ovo se krilo od građana pune 73 godine” piše u Srpskom telegrafu pod naslovom “Ministar ukrao dokumenta o Draži”. List tvrdi da su “spisi o ubistvu četničkog vođe I gde je njegovo telo završilo, nestali iz kase funkcionera u zgradi SIV”.

Profesor ubio studentkinju

“Oleg Sokolov, ugledni professor istorije, najveći ruski stručnjak za Napoleona, iskasapio ljubavnicu, studentkinju Anastasiju Juščenko. Njene ruke spakovao u ranac I pokušao samoubistvo skočivši u reku”, objavljuje Informer pod naslovom “Užas u Sankt Petersburgu. Akademik (63) ubio švalerku (24) pa joj odsekao glavu, ruke I noge”.

novak-bertini-lond-

London, 10.11.2019 - Novak Đoković u meču protiv Italijana Matea Beretinija u prvom kolu Završnog mastersa u Londonu, 2:0 (6-2,6-1)

Đoković za samo sat pobedio Beretinija na početku turnira u Londonu

Novak Đoković je dominantno startovao na finalnom turniru ATP serije, za nešto više od sat vremena sa 6:2, 6:1 savladao je debitanta na završnom mastersu Matea Beretinija, piše u Danasu.

“Lepo je vratiti se u London posle Vimbldona, godinama sam igrao dobro u ovoj Areni. Njemu je ovo bio prvi meč na finalima, iskoristio sam iskustvo, imao sam sreću da sredinom prvog seta osvojim brejk, a nakon toga sam počeo da čitam njegov servis i sve je bilo lakše”, rekao je posle meča Đoković.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...