Srbija ne krši sankcije Amerike na uvoz ruskog oružja

Anđelka Nikolić

(četvrtak 07. novembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Moskva, 06.11.2019 - ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa visokim vojnim oficirima u Moskvi

Srbija ne krši sankcije koje je Amerika uvela na uvoz ruskog oružja i zato ne bi trebalo da ima problema, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. U Beograd dolazi Tomas Zarzecki, direktor u Stejt department zadužen za primenu sankcija Rusiji i onima koji krše te sankcije. Iz Rusije je potvrđeno da će isporučiti Srbiji raketni sistem „pancir-S” u narednih nekoliko meseci, u skladu sa potpisanim ugovorom i da “neće biti odlaganja”. VKS potvrdio presudu o raskidu ugovora za kredit u francima. Samo još 1.500 građana može da tuži banke zbog švajcaraca. Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila da će za nekoliko meseci u Srbiji biti omogućeno plaćanje preko „Alipleja“.

london-pozoriste-plafon

London, 06.11.2019 - nekoliko osoba je povređeno kada je pao deo plafona tokom predstave u londonskom pozorištu (Piccadilly Theatre) - intervencija vatrogasaca

Dačić: Nema razloga da SAD uvedu sankcije Srbiji

Srbija ne krši sankcije koje je Amerika uvela na uvoz ruskog oružja i zato ne bi trebalo da ima problema, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za Novosti.

Najavljući dolazak u Beograd Tomasa Zarzeckog, direktora u Stejt departmentu zaduženog za primenu sankcija Rusiji i onima koji krše te sankcije, Dačić podseća da je ovaj američki zvaničnik tim povodom već bio u šezdesetak zemalja.

"On će imati razgovore u Ministarstvu spoljnih poslova kao i ministarstvima odbrane i finansija. Želi da se upozna sa situacijom", kaze Dačić.

Vašington je doneo Zakon o suprotstavljanju americkim protivnicima kroz sankcije kojim su one uvedene ne samo Rusiji, već i Iranu i Severnoj Koreji. Ali je predviđeno i da sankcije mogu da se uvedu svima koji s ovim drzavama realizuju "znacajnu transakciju u vojnom ili obaveštajnom sektoru".

dacic-harcenko-sankcije

Beograd, 06.11.2019 - ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom

Sankcije novo oružje protiv „uticaja Rusa“

Sankcije novo oružje protiv „uticaja Rusa“ – naslov je u Novostima koje razmatraju šta se krije iza upozorenja koja stižu iz SAD. Pretnja embargom je deo političkih pritisaka.

Moskva najavljuje da „pancir S 1“ na proleće stiže u Srbiju, a američki kongresmeni su osetljivi na kupovinu ruskog oružja, piše u Politici.

Direktor ruske agencije uvoz i izvoz odbrambenih proizvoda „Rosoboroneksport” Aleksandar Mihejev je juče rekao da će Rusija isporučiti Srbiji raketni sistem „pancir-S” u narednih nekoliko meseci, u skladu sa potpisanim ugovorom.

„Raketni sistemi se sastavljaju, a srpski specijalci su na obuci. Sve se odvija po planu i neće biti odlaganja”, rekao je Mihejev agenciji Tass.

Američka agencija AP izvestila je juče da će Rusija Srbiji isporučiti sofisticirani antiraketni sistem „pancir”, bez obzira što su SAD upozorile na moguće sankcije u tom slučaju.

Američka agencija navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio da Srbija kupuje odbrambeno oružje od Rusije, ali da želi da izbegne američke sankcije ili bilo kakvu vrstu konfrotacije sa SAD.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer je, podseća AP, upozorio prošle nedelje Srbiju da bi nabavka ruskog oružja mogla da bude rizik za američke sankcije.

Srbija je, navodi dalje AP, ključni saveznik Rusije iako želi članstvo u EU, a Beograd insistira na tome da neće u NATO i odbija da se pridruži zapadnim zemljama u sankcijama uvedenim Rusije zbog sukoba na istoku Ukrajine.

Vlast je odgovorna što tenziju u društvu rastu

Reagovanja povodom okupljanja pristalica opozicije i režima ispred RTS u vreme gostovanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Danas prenosi pod naslovom: “Vlast je odgovorna što tenziju u društvu rastu”.

Milan Antonijević: “Nemaju istu odgovornost oni koji su na vlasti i oni koji su u opoziciji. Nacionalne frekvencije se zloupotrebljavaju I jasno je ko to radi”.

Savez za Srbiju navodi da je Vučić ispred RTS-a poslao “plaćene kriminalne grupe i batinaše”. Identifikovano je više osoba koje rade u javnom sektoru.

Studentkinja Nikolina Reković: “Jedanaest meseci tražimo odgovore, spremili smo jedanaest pitanja za Vučića, ali ispred RTS –a nismo dobili te odgovore.”

Predsednik Izvršnog odbora Narodne stranke Miroslav Aleksić ocenio je da događaji ispred RTS, kada je Vučić izbegao susret sa građanima i „poslao svoje batinaše na narod“, pokazuju da će „opozicija i građani sami morati da se izbore za slobodu“, ocenivši da je „bojkot prvi korak u toj borbi“.

On je za Vučića rekao da je „kukavica “. Da je hrabar čovek i državnik razgovarao bi i sa onima koji ga ne podržavaju i odgovorio bi na pitanja tri studentkinje, ocenio je Aleksić.

VKS potvrdio presudu o raskidu ugovora za kredit u francima

VKS potvrdio presudu o raskidu ugovora za kredit u francima, naslov je u Politici.

“Samo još 1.500 građana može da tuži banke zbog švajcaraca”, naslov je u Danasu.

Vrhovni sud je jučerašnjom presudom potvrdio da su banke nezakonito otele novac od ljudi koji su uzeli kredite u švajcarskim francima. Ali ovom odlukom potvrđeno je i da je Aleksandar Vučić donošenjem zakona o švajcarcima bez ijednog razloga iz budžeta bankama prebacio 152 miliona evra, navodi se u saopštenju Stranke slobode i pravde.

Naime, umesto da se ljudima dug smanji za 70 odsto, kako je bilo očekivano na osnovu sudske presude, država je pre šest meseci usvojila zakon kojim se otpisuje samo 38 odsto duga. Da stvar bude gora na teret banaka je išao samo deo od osam  odsto.

Banke danas ponovo zadovoljno trljaju ruke, smeju se ljudima koje je Vučić tako vešto nasamario i spremaju finansiranje novih građevinskih i medijskih projekata SNS elite.

Presuda za “švajcarce” poljuljala nedodirljivost banaka

“Bio sam iznenađen reakcijama građana, kao da nisu verovali da je moguće doneti presudu koja neće biti u korist banaka”, kaže za Politiku Radovan Dobronić sudija trgovačkog suda u Zagrebu, na osnovu čije presude su banke u Hrvatskoj izgubile spor, a problem 125.000 dužnika konačno rešeni.

On je još 2013. godine protiv više banaka u Hrvatskoj doneo presudu po kolektivnoj tužbi Udruženja “Franak”, koja se odnosila na ništavnost valutne klauzule i jednostrano menjanje kamatnih stopa u slučaju kredita indeksiranih u švajcarskom franku.

Godinama je ova presuda osporavana, da bi se na kraju ispostavilo da je ona jedina u skladu sa pravom i pravdom.Tek kada je i Evropski sud pravde zauzeo isto stanovište videlo se koliko je bio dalekovid, nezavisan i suštinski profesionalan.

Ova presuda nije rezultat sentimenta ili socijalne obazrivosti, nego predstavlja primenu prava nad utvrđenim činjenicama, kaže za list Dobronić.

izbegli-pariz-

Pariz, 06.11.2019 - izbeglice na ulici u Parizu

Plaćanje preko “Alipleja” za nekoliko meseci u Srbiji

Premijerka Srbije Ana Brnabić juče je u Hangdžou, u kineskoj provinciji Džeđang, gde je obišla kompaniju „Alibaba“, izrazila nadu da će za nekoliko meseci u Srbiji biti omogućeno plaćanje preko „Alipleja“, prenosi Politika.

Premijerka je napomenula da razgovori o uvođenju „Alipleja“ koje sa srpske strane vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, i u kojima učetvuje i jedna komercijalna banka, teku dobro i da očekuje da će se brzo završiti.

Pod kojim uslovima Gim kupuje oružje od policije

Narodna poslanica Marinka Tepić iznela je nove indicije o zloupotrebama službenog položaja ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, piše u Danasu pod naslovom:”Pod kojim uslovima Gim kupuje oružje od policije”.

Hag podiže 200 optužnica protiv pripadnika OVK

Milaim Zeka, predsednik kosovske Evroatlanske partije, tvrdi da bi I lider pokreta Samoopredeljenje, Albin  Kurti, mogao da dobije poziv za saslušanje u Specijalnom sudu  za zločine takozvane OVK, preneli su kosovski mediji.

Zeka kaže da bi su u Hagu mogao da podigne čak 200 optužnica.Prema njegovim rečima predstavnici svih stranaka će dobiti pozive za saslušanje.

“Biće pozvani članovi Demokratske partije Kosova, a zatim I pokreta Samoopredeljenje”, navodi Zeka. Upitan na koga misli kada pominje Samoopredeljenje, Zeka je rekao da je Albin Kurti takođe bio deo OVK.

Na Kosovu predviđaju da je podizanje prvih optužnica pitanje dana, dok je za Politiku u Hagu rečeno da se istrage nastavljaju. Listu je potvrđeno da će mandat tužilaštva i suda u Hagu trajati dok se svi postupci ne okončaju.

Putin želi rusku Vikipediju

Samo nekoliko dana pošto je na snagu stupio zakon kojim se ruskom internet omogućava da se “odseče” od ostatka sveta, ruski predsednik Vladimir Putin sugerisao je da bi Rusija trebalo da ima sopstvenu verziju Vikipedije, piše u Politici.

Tako će građani imati pouzdane informacije predstavljene na nov i moderan način, rekao je Putin na jednom forumu, javile su RIA Novosti.

Navodi se da će u taj projekat biti uloženo 27 miliona dolara do 2022. godine.

Ruske vlasti su nedavno dobile ovlašćenje da ugase internet u zemlji, a vlada namerava da stvori infrastrukturu za „suvereni” internet, što je predstavila kao nužnost za odbranu protiv spoljnih kibernetičkih napada.

Stop uvozu evro 3 i 4 polovnjaka?

Milion automobila zagađuje Srbiju, piše u Novostima pod naslovom: “Stop uvozu evro 3 i 4 polovnjaka ?”.

To su vozila proizvedena između 2000. i 2009.godine. Od 2021. godine - novi propisi o zagađenju pri registraciji ovih auta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je moguću zabranu pojedinih modela automobila u cilju smanjenja zagađenja.
“Sve smo bogatiji, sve je više automobila i sve je više isparenja. Zato sam razgovarao sa Fabricijom iz EU, da pokrenemo novi zeleni plan, da zabranimo automobile koji imaju euro 3 motore”, izjavio je Vučić.
Vozni park u našoj zemlji u proseku je stariji od 17 godina. Ovi automobili čine oko 60 odsto svih registrovanih vozila.

Šešelj i Jutka

“Skandal na suđenju u Kruševcu” javlja Blic pod naslovom “Jutka doveo Šešelja da ga brani”.

“Lider radikala se predstavio kao pravni savetnik Milutina Jeličića ali pošto nije imao pismeno odobrenje, sudija ga je udaljio u publiku. U jednom trenutku je čak izbačen iz sudnice zbog vređannja. Jutkini svedoci, mahom njegovi funkcioneri, uvredljivo su govorili o Mariji Lukić”.

Opštinska istraga

“Potvrđeno pisanje Kurira” objavljuje ovaj tabloid pod naslovom “Budžetska inspekcija potvrdila, Bastać ojadio opštinu za 80 miliona dinara”.

Novinarki Novosti prete smrću

Novinarka Novosti Jelena Stojković, autorka teksta o zbivanjima među vranjanskim osnovcima, dobila je zastrašujuće pretnje od žene koja se predstavila kao majka devojčice o kojoj je pisala.

“Zvala me je više od 20 puta, a kada sam se javila, pretila je da će me ubiti, da će me sačekati kada vodim dete u vrtić, da ne znam s kim imam posla, a usledile su i jezive psovke”, navodi Jelena Stojković .

Vranjska policija ozbiljno je shvatila pretnje novinarki i njena kuća je pod pojačanim nadzorom.

Jelena Stojković je pisala o skandalu u čijem je središtu fotografija obnažene učenice šestog razreda OŠ "Radoje Domanović", koja se već nedeljama deli među vranjskim osnovcima. Ova afera, na inicijativu škole, čeka svoj epilog u nadležnim ustanovama.

“Posebno sam brinula da ni posredno ne ukažem na identitet maloletnika”, rekla je Stojkovićeva.

Detalji suđenja za ubistvo Jelene Marjanović

“Marijanović samouveren i na ivici suza”, naslov je u Politici koja objavljuje detalje iza kulisa suđenja suprugu za ubistvo pevačice Jelene Marjanović.

Bivša žena mi je i ranije „pakovala“ zločine: Dragoje Milinković poriče tvrdnje iz anonimnog pisma o ubistvu Jelene Marjanović, objavljuju Novosti.

Dragoje, koji već skoro tri decenije živi i radi u Švajcarskoj, navodi da sa bivšom suprugom vodi spor oko imovine, ali i da pred sudom u Kruševcu protiv nje ima postupak zbog otmice i pokušaja ubistva.

“Ubicu kriju bazne stanice”, naslov je u Informeru. “Tri ipo godine moji advokati I ja tražimo da se utvrdi čiji su sve mobilni telefoni bili na nasipu u Borči kada je Jelena ubijena. To, međutim, nikada nije urađeno! Pitam zašto”, citira ovaj tabloid optuženog Zorana Marjanovića.

Blic prenosi kako je “Zoranov iskaz potvrdio saznanja tužilaštva da je posle zločina bio na mestu gde je Jelena ubijena”.

Srspki telegraf donosi “detalje pisma iz Švajcarske” pod naslovom “Svekrva odvela u smrt celu Jeleninu porodicu”. Uz to citira i optuženog Zorana Marjanovića: “Moja majka je završila u bolnici zbog pisma”.

“Povodom optužbe da je ubio pevačicu oglasio se Dragoje Milinković” piše u tabloidu Alo pod naslovom “Jelenino ubistvo mi je smestila bivša žena!.

Zemunac u španskom zatvoru

Kurir javlja da je “član zemunskog klana osuđen u Španiji na 22 godine”.

“Vlada Budala u ćeliji sa islamskim teroristima”.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...