Srbiji preti novi talas migranata

Danijela Ćirović

(nedelja 03. novembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Piloti Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije i njihove kolege iz Vazdušno-kosmičkih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije uspešno su izveli zajedničku letno-taktičku vežbu BARS 2019. Petu po redu zajedničku vežbu, koja je održana u Rusiji i čiji naziv je skraćenica - bratstvo avijatičara Rusije i Srbije, obeležili su izuzetna obučenost, dobra komunikacija i duh prijateljstva srpskih i ruskih pilota. Učesnicima vežbe, po naredbi ministra odbrane Ruske Federacije generala armije Sergeja Šojgua, uručene su medalje za uspešno učešće na vežbi (tekst i foto Novosti)

Predsednik Srbije rekao je da ga predlog da Beograd prizna Kosovo, a Priština zauzvrat ukine takse, „podseća ne neku šalu“. Američki ambasador u Srbiji izjavio je da „ne planira da drži lekcije“. Ojdanić tvrdi da je NATO planski ubijao civile. Srbiji preti novi talas izbeglica. Prošle su tri decenije od pada Berlinskog zida. Đoković ne razmišlja o kraju, hoće da bude „broj jedan“.

novakdj_dimitrov

Pariz, 02.11.2019 – Novak Đoković posle pobede (2:0) u polufinalu protiv neugodnog Bugarina Grigora Dimitrova, bez izgubljenog seta na celom turniru do sada

Takse u zamenu za priznanje

„Ako je sve tako kao što je rekao Metju Palmer, i to na Kosovu gde sam očekivao da će tražiti smanjivanje očekivanja prištinskih vlasti i da će im ukazati na to da je neophodan kompromis, pitam se o čemu onda da pregovaramo. O tome u kom trenutku da priznamo nezavisno Kosovo a da nam oni za to ukinu takse? Mene to podseća na neku šalu. U svakom slučaju bićemo spremni na razgovore i za postizanje kompromisnih rešenja, ali na poniženje Srbije nikada nećemo pristati“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Novosti, komentarišući izjavu specijalnog izaslanika SAD-a za zapadni Balkan, koji je tokom obraćanja studentima u Prištini poručio da Srbija ne može ući u EU ako ne prizna nezavisno Kosovo.

„S velikom pažnjom sam pratio sve izjave. Ono čime sam bio iznenađen to je činjenica da je Palmer u suštinskom smislu, i u Prištini i u Skoplju, govorio samo o obavezama Beograda a neke od njih su vrlo sporne“, kaže Vučić.

vucic-palata-pravde 2

Beograd, 01.11.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju renovirane zgrade Palate pravde u Beogradu

Godfri „neće da drži lekcije“

Entoni Godfri, ambasador SAD u Srbiji, u intervjuu za Politiku kaže da „ne planira da drži lekcije srpskim liderima“. Nepoznanice i nagađanja o politici koju administracija američkog predsednika Donalda Trampa vodi u ovom regionu, verovatno su najbolje mogli da se očitaju u petak posle podne kada je u ovdašnjoj javnosti odjeknula vest kako je Metju Palmer, specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan, navodno izjavio da Srbija bez priznanja Kosova nikad neće ući u EU. Iako je izjava američkog diplomate pogrešno preneta u jednom delu srpskih medija, to je bilo dovoljno da izazove još veću konfuziju.

amer-ambas-godfri-

Beograd, 01.11.2019 - Novoimenovani ambasador SAD Entoni Godfri kod predsednice vlade Ane Brnabić

Ojdanić: NATO planski ubijao civile

„Namera NATO, od početka bombardovanja naše zemlje 1999, u stvari je bila da preko zverskih ubijanja civila, bacanja bombi na zgrade, bolnice, vozove, autobuse, slomi otpor naše vojske. Nisu to bile nikakve, kako su ih oni nazivali, kolateralne štete. Mi smo zato i pristali na njihov ultimatum, kako bismo sprečili dalja zverstva i ratne zločine nad decom, ženama, starcima. Vojnički smo mogli još da izdržimo, ali oni i nisu nameravali da ratuju sa vojskom, nego sa civilima i da ruše infrastrukturu, da ’sruše’ naš hrabri otpor“, kaže za Novosti general armije Dragoljub Ojdanić o nacionalnoj drami koja se odigravala juna 1999, kada je Beograd posle tromesečnog bombardovanja, pristao na uslove "primirja" sa NATO.

Novi talas migranata

„Srbija pred novim talasom migranata“, naslov je u Blicu. Neminovni priliv izbeglica zabrinuo je Evropu, a Srbija je na tom putu njihova važna stanica. Da li bi stvaranje legalnih ruta prekinulo agoniju migranata, pita list.

prot-bg-2.11.

Beograd, 02.11.2019 - Protest "Jedan od pet miliona"

Tri decenije od Berlinskog zida

Politika piše o tri decenije od rušenja Berlinskog zida uz naslov „Noć kada je počelo novo odbrojavanje istorije“. Srbija unutar Jugoslavije možda jeste prespavala pad Berlinskog zida, ali tri decenije kasnije sve su glasnija mišljenja da se svet značajno promenio od vremena kada se Nemačka ujedinjavala, a mnogi evropski narodi slavili pad komunizma i hladnoratovsku podelu. Ako je u najvećoj socijalističkoj republici tadašnje SFRJ bilo nemoguće i anahrono zadržati jednopartijski sistem, uprkos tome što su se čuli i takvi predlozi, danas je možda na isti takav način teško prenebregnuti činjenicu da unipolarni svet, stvoren posle rušenja velikog betonskog simbola u nemačkoj prestonici, uveliko nestaje s globalne scene.

Đoković hoće da bude broj jedan

Novak Đoković je u finalu. Sigurnom igrom, bez izgubljenog seta na celom turniru do sada, došao je na korak do završnice trijumfom u polufinalu protiv neugodnog Bugarina Grigora Dimitrova, rezultatom 7:6 (5), 6:4, pišu Novosti, koje objavljuju intervju za Đokovićem. „Kraj je daleko, hoću da budem broj jedan“, kaže on. Srpski teniser najavljuje da će naredne sezone igrati i na Olimpijadi, ali i otkriva da je „neopisiv osećaj kada sletim na ’Nikolu Teslu’“.

Manekenke i mafijaši

Kurir piše o „fatalnim ženama mafijaša“. List nabraja da je mis Marbelje Olag Bilbao Gonzales povređena u napadu na Strahinju Stojanovića. Mis Perua Kamila Kanikobi je u vezi sa Davidom Cufajem. Bugarska glumica Natalija Gurkova ostala je udovcia kada je ubijen Đorđe Mihaljević. Manekenka Dejana Živković bila je s Jovanom Vukotićem kad je uhapšen u Antaliji.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...