Skuplja struja od 1. decembra

Danijela Ćirović

(subota 02. novembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Srbija, 01.11.2019 - u jedinicama Komande za obuku u toku je obuka oko šest stotina lica iz rezervnog sastava Vojske Srbije, uglavnom specijalnosti roda pešadije

Predsednik opštine Stari grad kaže da je čitav proces protiv njega „montiran po nalogu predsednika Srbije“. „Opet svi protiv Vučića“, naslov je sa više prvih strana. I Tači i Veselji su srpski državljani. Nova poslanička plata biće gotovo 83.000 dinara. Struja će od 1. decembra poskupeti u proseku za 3,9 odsto. Država ne reaguje na novu pogibiju radnika. Ovce su napravile štetu od 250.000 dinara, odlučio je sud.

trg-rep-2

Beograd, 01.11.2019 - uoči ponovnog uspostavljanja saobraćaja na Trgu Republike, građani su obišli rekonstruisani prostor centralnog gradskog trga

Montiran proces po nalogu SNS-a

Pokrenut je postupak protiv predsednika opštine Stari grad zbog kumovih optužbi za nasilje i korupciju, piše Danas uz naslov „Lešnjak – osvetnik ili uzbunjivač“. Lešnjak je optužio svog venčanog kuma i doskorašnjeg saradnika za mučenje i fizičko prebijanje jer mu nije „isporučio reket od investitora koji su bespravno gradili na Starom gradu“. Predsednik opštine Stari grad tvrdi da je ovo „montiran proces po nalogu predsednika Srbije“. Tužilaštvo je, kako su naveli, pokrenulo postupak po službenoj dužnosti, a ne po krivičnoj prijavi. Rodoljub Šabić ističe da je „velika razlika u odnosu na Obradovića i slučaj Krušik“.

Tužilaštvo proverava teške optužbe Lazara Lešnjaka, piše Informer. „Bastać pod istragom, preti mu 10 godina zatvora zbog mita i mučenja“, stoji u tekstu.

„Policija ’češlja’ Bastaća“, objavljuju Novosti.

Srpski telegraf objavljuje „Bastaćev spisak ljudi za reket“.

brnab-amer-amb-

Beograd, 01.11.2019 - Predsednica Vlade Ana Brnabić primila je novoimenovanog ambasadora SAD Entonija Godfrija

„Svi protiv Vučića“

„Opet svi protiv Vučića“, glavni je naslov na prvoj strani Informera. Lider PSG-a Sergej Trifunović rekao je da skoro svakodnevno razgovara sa predsednikom SPS-a Ivicom Dačićem i da ga ne napada jer su prijatelji. „Znam ja da će nam koalicioni partneri okrenuti leđa čim SNS bude imao manje od 50 odsto, ali neću da ih molim“, rekao je predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić i poručio: „Skupite se svi zajedno sa Dačićem, ne plašim se.“

Novosti pišu o „hitnoj sednici vrha SNS“ – „Vučićev rebus, kako protiv napada i iz koalicije“. Kriza u odnosima nastala je kada je Trifunović izjavio da ga je Dačić molio da ga ne „pljuje“, navodi list u glavnoj najavi.

„SNS hitno zaseda“, piše Srpski telegraf, navodeći da se se „udružili Đilas, Sergej i Ivica Dačić“.

„Dačić šuruje sa opozicijom“, naslov je u Kuriru, koji citira i Vučića: „Meta sam uvek ja.“

vucic-palata-pravde-

Beograd, 01.11.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Srbije Ana Brnabić i ministarka pravde Nela Kuburović na otvaranju renovirane zgrade Palate pravde u Beogradu

I Tači i Veselji srpski državljani

Gotovo nijedan kosovski lider se nije odrekao srpskog državljanstva, piše Blic. „Tači, Veselji i Kurti imaju srpski pasoš“, naslov je teksta. Pored Vljore Čitaku, čiju je krštenicu u UN pokazao Ivica Dačić, državljani Srbije su i predsednik Kosova, predsednik skupštine Kosova i pobednik nedavnih izbora u južnoj pokrajini. Iako ne smatraju sebe građanima Srbije, „koriste naša dokumenta“.

vojska-kfor

Beograd, 01.11.2019 - načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sastao se danas u Beogradu sa komandantom Kfora general-majorom Lorencom D'Adariom

Nova poslanička plata 82.869 dinara

Novembarske plate predsednika države, poslanika i zaposlenih u državnoj upravi biće veće osam odsto, utvrdio je Administrativni odbor na poslednjoj sednici, u skladu sa odlukom o povećanju zarada ostalim korisnicima sredstava iz republičkog budžeta. Ova povišica je i razlog što je deo skupštinskog budžeta namenjen za plate poslanika i zaposlenih u službama parlamenta za narednu godinu povećan u odnosu na ovu. Po novom obračunu, piše Politika, „običan“ poslanik mesečno će primati 82.869 dinara.

djaci-zzicca

Žiča, 01.11.2019 - obeležavanju velikog jubileja - osam vekova autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) u manastiru Žiči i Kragujevcu prisustvovali su učenici nekoliko beogradskih škola

Skuplja struja od 1. decembra

Računi za struju domaćinstava u Srbiji biće od 1. decembra viši u proseku 3,9 odsto, za koliko će poskupeti električna energija, potvrdio je juče ministar energetike Aleksandar Antić. Agencija za energetiku je dala saglasnost za korekciju cene dve i po godine od poslednjeg poskupljenja, što će potrošači videti na svojim računima od Nove godine, piše Politika. Struja ovoga puta neće poskupeti za industriju, budući da je cena za njih u međuvremenu korigovana. Antić je u obrazloženju odluke da struja poskupi naveo da je postojao opravdani zahtev energetskih kompanija, uz sve veći procenak ulaska obnovljivih izvora energije u energetski miks, troškove prenosa, kao i značajan rast cena struje na svetskom tržištu.

vti-proslava

Beograd, 01.11.2019 - obeležavanja Dana Vojnotehničkog instituta (VTI)

Država ne reaguje na pogibiju radnika

Nema zapaženijeg reagovanja države na nepoštovanje bezbednosti zaposlenih, objavljuje Danas. „Za desetine poginulih radnika samo je jedna kazna zatvorom“, naslov je teksta u kojem se navodi da je u poslednjih pet godina podneto oko 120 krivičnih prijava, od čega je u više od 40 odsto slučajeva predmet zastareo ili se odustalo od gonjenja.

Ovce napravile 250.000 dinara štete

Neobičan trošak svalio se na kućni budžet penzionera Radomira Vučićevića (64) iz Gornjeg Milanovca. Na ime odštete, mora uzgajivaču krompira Zoranu V. iz sela Donji Branetići da plati 250.000 dinara, kojem su, navodno, Vučićevićeve dve ovce i dva jagnjeta, koliko ih je donedavno imao, „izriljale“ i upropastile dobar deo krompirišta od dva hektara, pišu Novosti. Inače, stalni sudski veštak Predrag M. je ukupnu izgubljenu dobit na tom krompirištu procenio na 980.000 dinara.

antika-zaplena

Šid, 01.11.2019 - pripadnici policije u Šidu zaplenili su 25 novčića, 14 fibula i 21 predmet od kamena, metala i keramike, za koje se sumnja da potiču iz antičkog perioda, i tom prilikom su uhapsili 48-godišnjeg muškarca zbog sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćenog izvođenja arheoloških radova

Pravda za Muharema s Kosova

Sa osmehom na licu, držeći u rukama obimnu dokumentaciju, juče je u dopisništvo Politike u Nišu došao Muharem Ibraj, Albanac sa Kosova, koji je juna 1999. bežeći od terorista OVK, uz pomoć srpske policije i vojske nekako uspeo sa velikom familijom da sa Kosmeta stigne u centralnu Srbiju. Zahvaljivao je listu na pomoći prethodnih meseci i pisanju o njegovim problemima i pokazao najnovije rešenje koje mu je stiglo od Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Srbije. Ovim je ispravljena velika nepravda države Srbije prema Muharemu, nekadašnjem rukovodiocu policije u Đakovici. Konačno mu je priznato do sada osporavano pravo na mesečnu nadoknadu, koja mu je po zakonu sledovala za sina koga su kidnapovali i ubrzo ubili teroristi OVK.

Bjelogrlićev sin zgazio čoveka

Srpski telegraf piše o „šokantnom otkriću“. Naime, da je sin Dragana Bjelogrlića „zgazio čoveka, vozio bez dozvole, prošao kroz ’stop’, i ni dana nije bio u zatvoru“.

Život kao scenario za film

Kurir objavljuje potresnu ispovest „Sandra prsluk benda“. „Umrli su mi roditelji, teško sam oboleo, razveo sam se, izgubio tri stana, ali još sam živ“, kaže vođa benda. List navodi da se radi o životnim situacijama „kao za scenario za neki film“.

 

 

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...