Poginula još dvojica radnika na gradilištu

Danijela Ćirović

(petak 01. novembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 31.10.2019 - Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU: Aleksandar Vučić, Tanja Fajon

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je na sednici Saveta bezbednosti UN pokazao izvod iz matične knjige rođenih predstavnice Prištine Vljore Čitaku, na srpskom i albanskom, prema kojem je ona i dalje državljanka Srbije. Predsedništvo i vlada sele se u Palatu Srbije. Tanja Fajon kaže da nema novog formata razgovora vlasti i opozicije. Kum je Bastaća optužio za vezivanje i maltretiranje. Donator iz Kanade kupio je sanitetsko vozilo za dom zdravlja u Kraljevu i morao da plati porez od 7.000 evra. Na gradilištu „Čortanovci“ juče su poginula dvojica radnika, braća iz Turske. Mladi fudbaler dao je prvi gol u dresu Reala.

Čitaku državljanka Srbije

Šef diplomatije Ivica Dačić sinoć je pred Savetom bezbednosti UN razotkrio čitav niz smicalica kojima Priština u poslednje vreme, ali i prethodnih decenija, pokušava da stvori lažnu sliku o ponašanju Beograda, objavljuju Novosti. U jednom trenutku pokazao je jedan važan dokument. „Kao pokazatelj teškog oboljenja epidemija laži prisutnog na KiM, može da posvedoči i velika laž koju je gospođa Vljora Čitaku iznosila na sednicama ovog tela da Albanci u Srbiji nisu imali pravo na upotrebu albanskog jezika i pisma. Kao potvrdu toj laži, pokazaću vam kako je izgledao dokument koji su izdavale srpske vlasti 1990, kada je Vljora Čitaku imala 10 godina. Pokazaću vam izvod iz matične knjige rođenih koji je izdat na Kosovu. Čak su i Srbima na KiM izdavana dvojezična dokumenta i to prvo na albanskom, pa onda na srpskom jeziku. Uostalom, kad smo već kod tih dokumenata, Vljora Čitaku je i dalje državljanin Republike Srbije i upisana je u matičnu knjigu rođenih za područje Priština pod brojem 6194 za 1980“, saopštio je Dačić na sednici SB UN. Srpski ministar je potom ukazao da Čitaku nikada nije tražila otpust iz našeg državljanstva: „Možda će ona sada reći da je to za nju nebitno, ali pošto je tu predstavnik Nemačke, neka objasni to njemu, pošto Nemačka traži od svakog Albanca sa Kosova potvrdu o otpustu iz državljanstva Srbije.“

NATO bi da zakoči „pancir“

NATO želi da zakoči isporuku „pancira“, objavljuju Novosti. U vreme naše vežbe sa Rusima, dva izviđačka aviona Alijanse neprekidno su bila duž Drine. Srbija je spremna da uzme kredit za nabavku S-400.

NATO je „u panici“, piše Srpski telegraf: „Putin će nas gađati sa S-400 iz Srbije.“

Predsedništvo i vlada u Palati Srbije

Predsedništvo i vlada sele se u Palatu Srbije, piše Blic. U narednih nekoliko meseci počinje realizacija ovog plana, a kompletna selidba planirana je u sledeće dve godine. Preseljenje u Palatu na Novom Beogradu značilo bi da su sva ministarstva na jednom mestu, to bi povećalo efikasnost i uštedelo vreme.

Tanja Fajon sa opozicijom o bojkotu

„Tokom nekoliko dana koliko sam u Beogradu, a tu sam od ponedeljka, razgovarala sam sa puno različitih partnera iz opozicije o tome kako da se naprave mogućnosti za povratak opozicionih poslanika u parlament“, rekla je predsednica Odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje, ne precizirajući sa kim je iz opozicije razgovarala. List Danas, međutim, saznaje da se Fajon srela sa Zoranom Lutovcem, liderom Demokratske stranke, Aleksandrom Ivanovićem iz Socijaldemokratske stranke i Vladimirom Đurićem iz Stranke moderne Srbije. U Narodnoj stranci je rečeno da se lider Vuk Jeremić nije susreo sa predsednicom Odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje, a nije došlo ni do razgovora Fajonove sa Boškom Obradovićem. Za sada, kaže Fajon, nema „novog formata razgovora vlasti i opozicije“.

Kako je Bastać „mučio“ Lešnjaka

Lazar Lešnjak, bivši član Opštinskog veća u Starom gradu, za Informer kaže da ga je Marko Bastać „tukao i stavljao mu kesu na glavu“. „Đilasov prvi saradnik zverski je mučio kuma zbog podele mita“, navodi list.

„Sa Markom se znam od 2006. Kao njegov kum, pratio sam bespravnu gradnju u Starom gradu. Za određenu svotu novca mogao je da se izgradi objekat na Dorćolu. Nosio sam mu novac, a kada sam jednu kovertu zadržao za sebe, preživeo sam pravi pakao. Bastać nas je zvao na sastanak i vezao. Mene, Andreja Belingara i Dejana Stojanovića. Posle par pitanja njih je pustio, a mene počeo da šiba kanapom“, ističe Lešnjak.

„Bastać me je vezao i tukao devet sati“, kaže Lešnjak i za Novosti.

I Srpski telegraf objavljuje „šok svedočenje Lazara Lešnjaka“.

Kurir piše o „mafijaškom potpisu Đilasovog čoveka“ i teškim optužbama za korupciju. „Uzimao je keš od investitora za divlju gradnju, reketirao NVO organizacije i firmu za geronto-usluge, uzimao je za sebe novac namenjen deci“, stoji u tekstu.

Više nego dovoljno gasa

Radnici srpsko-ruskog preduzeća „Gastrans“ nastavljaju radove na izgradnji gasovoda „Turski tok“ preko Srbije i trenutno su na dve deonice: Zaječar-Ćuprija i Šajkaš-Senta. Do sada je zavareno više od 75 odsto cevi, piše Politika, a cilj je da se u predviđenom roku, do kraja godine, završe radovi od Bugarske do Mađarske. Planirano je da se položi ukupno oko 50.000 tona cevi, od kojih je svaka teška 5.270 kilograma, a dugačka 12 metara. Gasovod će iz Bugarske ulaziti u Srbiju kod Zaječara, protezati se do Kanjiže i kod Horgoša izlaziti u Mađarsku. Naslov teksta je da je Srbiji „više nego dovoljno 2,5 milijardi kubika gasa iz ’Turskog toka’“.

Srpski porez na dobročinstvo

Kada je donator Milomir Glavčić iz Kanade kupio sanitetsko vozilo s namerom da ga pokloni kraljevačkom domu zdravlja, nije očekivao da će državi morati da plati i porez na dobročinstvo, i to od 7.000 evra. Neku godinu pre toga, bolnici iz istog grada je poklonio magnetnu rezonancu, ali ovaj poklon mu nije oporezovan, piše Politika. Razlika između dva slučaja je samo u tome što je sanitet kupljen u Srbiji, a magnetna rezonanca je uvezena. Dakle, u našoj zemlji donatori nisu oslobođeni poreza na dodatu vrednost, ali ako donacija stiže iz inostranstva, on se ne plaća.

Ponovo stradali radnici na gradilištu

Učestale su tragedije na gradilištima Srbije, a juče se desila još jedna. Naslov u Danasu je „Za smrt stotinu radnika niko nije odgovarao“. Na gradilištu železničkog tunela i vijadukta „Čortanovci“ juče ujutro su poginula dva radnika, dvojica braće turskih državljana. Po krivičnim prijavama Inspektorata za rad, zbog pogibije radnika od 2012. nije izrečena nijedna zatvorska kazna u visini koju propisuje zakon – od dve do 12 godina. „Napali su nas da smo izdajnici da bi sakrili svoju odgovornost“, kaže glumac Branislav Trifunović, koji igra u predstavi koja se bavi upravo ovom temom.

Osim majstora iz Srbije, na gradilištima u našoj zemlji najčešće su angažovani radnici iz Turske, Albanije, Makedonije, Azerbejdžana, Tadžikistana, Indije, piše Politika navodeći da je od početka godine 17 radnika stradalo na gradilištima.

Jović skinuo teret s leđa

Skinuo je veliki teret sa leđa Luka Jović. Mladi srpski napadač, koji je od momenta kada je zadužio opremu Reala na udaru madridskih medija, postigao je prvenac u dresu “kraljevskog kluba” i istog trenutka promenio sopstvenu sliku u španskoj prestonici, pišu Novosti. Jović je u sredu uveče postigao poslednji, od pet golova, u ubedljivom trijumfu Reala protiv Leganesa (5:0) u vanrednom kolu Primere, a dan kasnije počele su da stižu pohvale i od saigrača. „Luka je igrač koji jako radi. Bori se svakodnevno da zaradi što više minuta na terenu. Trenira veoma dobro, i tokom vežbanja postiže puno golova“, rekao je Kazemiro.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...