Zabrana Rajanera zbog Er Srbije

Danijela Ćirović

(četvrtak 31. oktobar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Pirot, 30.10.2019 - gašenje požara na Staroj planini

Kopredsedavajuća Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU Tanja Fajon istakla je da je brinu informacije o nasilju i zastrašivanju novinara u Srbiji. Predsednik Evropskog parlamenta krenuo je u „kontrolu štete“. Vučićev plan B je, kažu, balkanska unija. Država plaća liniju na kojoj bi druga letela besplatno. Danska se priključila „Severnom toku 2“. Traže se strože kazne za decu nasilnike. Turčin, čiju decu je majka dočekala u Srbiji posle četiri godine, kaže da će dolaziti da ih posećuje. Momci su isplanirali otmicu druga.

Fajon: Nema napretka u slobodi medija

Tanja Fajon, kopredsedavajuća Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija ocenila je juče da je kao bivšu novinarku, brine situacija sa slobodom medija u Srbiji i da je EK konstatovala da nije bilo nikakvog napretka u toj oblasti, prenosi Danas. Navela je da je brinu inofrmacije o nasilju i zastrašivanju novinara, što ne bi trebalo da se događa u zemlji koja ima aspiracije za članstvom u EU. ”Očekujem 12. novembra otvoreni dijalog u parlamentu o Regulatornom telu za elektronske medije i verujem da će izbor sastava biti nezavisan i transparentan. Srbiji je potrebno pluralističko medijsko okruženje“, rekla je Fajon, koja je iznela i zabriunutost zbog nastavka bojkota parlamenta opozicionih poslanika. Ona je izrazila nadu da će se pre izbora situacija normalizovati. Naslov teksta je „Fajon: Nema napretka u slobodi medija“.

„Kontrola štete“ iz Brisela

To što će Severna Makedonija, kako je juče objavljeno, biti prva zemlja van EU koju će posetiti novi predsednik Evropskog parlamenta, a sledeće sedište će mu biti Albanija, zove se – „kontrola štete“. Onim rečima je Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, prokomentarisala objavu EP-a o poseti, piše Politika. Predsednik EP na ovaj način želi da ohrabri Severnu Makedoniju i Albaniju da ostanu na evropskom putu. Ipak, kako objavljuje Politika, nova predsednica Odbora EP za saradnju sa Srbijom izjavila je da će EP nastaviti aktivno da pdoržava politiku proširenja EU i da zagovara „srpski pristup“ kao najbolji način za napredak u evropskim integracijama.

Nova zamka za Beograd

„Nova zamka za Beograd“, pišu Novosti, „U dijalog uvode i ’veliku Albaniju’“. Tirana predlaže Prištini da stvore zajedničku platformu za pregovore. Konačni cilj bi bio da iznude naše priznavanje lažne države.

Srpski telegraf objavljuje detalje iza kulisa u Briselu, i kako su „Tači i Zaev ispali smešni pored Vučića“.

„Vučić ima plan B, balkanska unija pre EU“, piše Kurir. Crna Gora je podržala srpsku inicijativu o regionalnom savezu.

Tramp za podelu Kosova

„Šiptari u Americi u panici“, objavljuje Informer, „Tramp rešio: Do marta podeliti Kosovo“. Albanski lobista Danijel Server tvrdi da je predsednik SAD odobrio tajni plan za Kosovo koji predviđa podelu južne srpske pokrajine.

Zabrana Rajaneru zbog Er Srbije

Nepotrebna subvencija avio-linija košta sve građane, objavljuje Danas uz naslov „Rajaner zabranjen da ne našteti Er Srbiji“. Država je sebe dovela u situaciju da Er Srbiji mora da plaća liniju na kojoj bi druga kompanija letela besplatno. Nema ekonomske logike da odbiješ uslugu da bi to isto uradio neko za subvenciju, smatra profesor ekonomije Ljubomir Madžar. „Kada bi se naknadno dalo odobrenje Rajaneru da leti na liniji Niš-Frankfurt, to bi izazvalo povećanje konkurentnosti koje bi za posledicu imalo smanjenje broja putnika kod Er Srbije, a tako i uticalo na povećanje davanja iz budžeta Srbije“, kažu u Ministarstvu saobraćaja.

Danska se priključila „Severnom toku 2“

U dramatičnom obrtu koji je malo ko očekivao na Zapadu, Kraljevina Danska priključila se juče izgradnji gasovoda „Severni tok 2“ – 1.230 kilometara dugog ruskog-zapadnoevropskog gasovoda koji, prema najavama graditelja, od Nove godine treba da udvostruči priliv sibirskog energenta Nemačkoj i dalje Evropi, objavljuje Politika. Uprkos kritikama američkog predsednika Donalda Trampa zbog „buduće preterane zavisnosti Nemačke i Evrope od ruskog gasa“, pretnjama sankcijama Vašingtona i otporu Brisela, Varšave, Kijeva i baltičkih zemalja, zvanični Kopenhagen izdao je juče dozvolu za izgradnju poslednjeg kraka „Severnog toka 2“, dužine oko 147 kilometara, podno ekskluzivne ekonomske zone kraljevine na Baltičkom moru.

Noć veštica i Sotona

„Sramota, Noć veštica među Srbima“, piše Srpski telegraf uz naslov „Decu uz školama teraju da slave Sotonu“. Protođakon Ljubomir Ranković kaže da „ko učestvuje u tome, učestvuje u sektaškom obredu“. „Obeležavanje ovog datuma izuzetno je opasno“, kaže on. Minsitar je istakao da je protiv Noći veštica, jer je to „katolička tradicija“.

Strože kazne za đake nasilnike

Bezbedno i podsticajno okruženje za decu, kakvo bi škola trebalo da bude, postalo je poligon diskriminacije, zlostavljanja i nasilja, koji su obeležili početak i ove školske godine, piše Politika. Takav utisak ostavljaju učestali medijski izveštaji o vršnjačkim sukobima, apeli prosvetne vlasti da se poštuju procedure prijavljivanja ovog problema i najave prosvetnih sindikata da će štrajkovati zbog nemoći sistema da suzbije pošast nasilja. Osvrt na naslove dnevne štampe u protekle čeetiri nedelje nameće sumoran zaključak da je u školskim krugovima prosek za ovaj mesec – dva incidenta nedeljno.

Turčin planira da posećuje decu

Dan posle dolaska dece Slavice Burmazović, koju je pre četiri godine otac Ejup Sabri Jundžu odveo najpre u Tursku, pa u Iran, pomaljaju se obrisi nove borbe ove porodice - mališanima predstoji privikavanje na novu sredinu, školovanje, vađenje dokumenata. Protiv njihovog oca na snazi je crvena poternica i nalog za privođenje. On, međutim, najavljuje da će posećivati decu u Srbiji, jer je, kako ističe, pred zakonom čist, pišu Novosti. „U Turskoj neću snositi nikakve posledice, jer sam ispoštovao odluku suda. Mogu da dođem i u Srbiju, jer sam živeo u Beogradu 15 godina i nikakav prekršaj nisam napravio. Planiram da obilazim decu. Čuli smo se danas, kao i u ponedeljak, kada su stigla u Srbiju“, kaže on.

Hrvati odbili Kapetana Dragana

„Kapetana Dragana ustaše hoće da ubiju u zatvoru“, naslov je u Informeru. Hrvatski sud je odbio da pusti Kapetana Dragana na slobodu iako je on od 13,5 godina zatvorske kazne odrobijao punih 13 godina.

Mladići osmislili otmicu

Na ideju da otmu Petra Mitrovića (13) iz Stare Pazove, došli su mlađi Jovišići, Lazar (19) i Nikola (17), dok su im podršku u osmišljavanju plana pružili njihov otac Marko (54), ali i Lazarov drug Aleksa Mrđa (19), saznaju Novosti. Ovo su novi detalji iz istrage kidnapovanja dečaka koje je uznemirilo Srbiju. Ceo plan je bio do detalja skovan, pa su u tu svrhu pokupovane čak i nove pripejd kartice za mobilne telefone. Osim toga, prema prvim nalazima istrage, dvojica mlađih Jovišića su obraćala pažnju na svaki detalj, a verovatno ih je u nekim stvarima "posavetovao" i otac Marko. „Bili su kod kuće kada im je javljeno da je Petar sa drugarima nedaleko od centra“, navodi sagovornik blizak istrazi: „Odlučili su da ga te večeri kidnapuju. Ostavili su telefone kod kuće i seli u auto, svetloplavi ’punto’.“

Dečaka čuvali na dve lokacije

Sklopljene su sve kockice u istrazi slučaja iz Stare Pazove, objavljuje Blic, navodeći da su otetog Petra čuvali na dve lokacije da bi zavarali trag. Pre nego što su otkriveni u kolibi u Belegišu, otmičari su dečaka držali u kući u Staroj Pazovi. Petra su udarali, držali mu pištolj na čelu, vezivali mu oči džemperom. Terali su dečaka da pozove majku i da joj kaže da „pošalje starijeg brata po njega“. Otkrio ih je telefon starijeg sina, organizatora otmice Marka Jovišića.

Razvod pevačice i fudbalera

Pevačica Jelena Karleuša i fudbaler Duško Tošić sporazumno su se razveli, glavni je naslov u Kuriru. Ona je dobila starateljstvo nad decom, 3.000 evra mesečno i vilu na Dedinju, a on penthaus u kojem su zajedno živeli.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...