Počinje zimsko računanje vremena

Anđelka Nikolić

(nedelja 27. oktobar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Ras al-Ayn, 26.10.2019 - državne snage Sirije nadomak grada Ras al Ajn na severu zemlje

Hrvatski mediji burno reaguju povodom zajedničke vežbe srpske i ruske vojske, ruskog naoružanja S-400 koje je u Srbiju stiglo zbog vojne vežbe i kupovine sistema “Pancira”. “Neka se ne brinu, Srbija se naoružava samo da bi se branila”, poručio je  , ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić I dodao da mi njih nismo pitali zašto kupuju od Amerikanaca avione F-16. Igor Panarin smatra da je Beograd  idealan za “novu Jaltu”. “Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jedini na Balkanu vodi istinsku mirovnu politiku”, ističe ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Danas 27. oktobra počinje zimsko računanje vremena i kazaljke ćemo vratiti sat unazad.

bgd-bicikli-prot-zagadj-

Beograd, 26.10.2019 - oko 300 biciklista vozilo je danas beogradskim ulicama u znak protesta zbog prekomernog zagađenja u Beogradu

Počinje zimsko računanje vremena

Danas 27.oktobra počinje zimsko računanje vremena i kazaljke ćemo vratiti sat unazad, objavljuje Politika.

Hrvatska brine zbog “pancira” i raketa “S 400”

Bura zbog vojne vežbe sa Rusima. Hrvatski mediji u strahu: Putin poslao Srbima S-400, mogu da sruše avion iznad Zagreba, objavljuju Novosti pod naslovom: Hrvatska brine zbog “pancira” i raketa “S 400”.

Expres navodi da "nema dileme da bi se s Moskvom moglo razgovarati o kupovini sistema S-400. Srbija u tom slučaju ne bi bila prva zemlja koja bi ovaj sistem uvela u svoje oružane snage, dok bi Rusija osim novca dobila još čvršće uporište na Balkanu, ali i poslala prilično jasnu političku poruku".

Expres upozorava da je "praksa da sisitem kratkog dometa poput Pancira S služi i za zaštitu sistema dugog dometa" i da je "možda ovo samo prvi korak u dugoročnim planovima jačanja srpskih artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazdušna delovanja".

Dačić: Mi ih nismo pitali zašto kupuju avione F-16

“Ne znam zašto se podigla tolika bura u Hrvatskoj zbog ruskog naoružanja koje je ovde došlo samo zbog vojne vežbe. Koliko znam, ovde niko nije pridavao prevelikog značaja tome što oni planiraju da kupe od Amerikanaca avione F-16, ili kad su nabavili helikoptere ‘kajova’", izjavio je za Novosti Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, komentarišući pisanje medija u regionu povodom zajedničke vežbe srpske i ruske vojske.

“Neka se ne brinu, Srbija se naoružava samo da bi se branila i ostaće na liniji vojne neutralnosti koja je naše strateško opredeljenje”, rekao je Dačić.

“Vučić jedini na Balkanu vodi istinsku mirovnu politiku”, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.Poručio je i da je svaka vežba i svako pokazivanje naoružanja, spremnosti, borbene gotovosti i discipline, poruka i prijateljima i neprijateljima.

Beograd je idealan za “novu Jaltu”

Beograd je idealan za “novu Jaltu”, prenose Novosti mišljenje Igora Panarina.

bgd-prot-rts-

Beograd, 26.10.2019 - protest "Jedan od pet miliona" (#1od5miliona) u centru Beograda, završio se ispred zgrade RTS

U Vašingtonu zaboravljena stradanja Srba

Novosti donose izjavu Beri Litučija: U Vašingtonu zaboravljena stradanja Srba.

List prenosi i izjavu Dane Budisavljević: “Zagreb ne zna ko je pobedio u Drugom ratu”.

Uranijum iz NATO bombi ubijaće nas decenijama

Pod naslovom: “Uranijum iz NATO bombi ubijaće nas decenijama”, Novosti donose stavove Domenika Leđera.

Kosovo je vrednije od svega što nam mogu ponuditi

“Kosovo je vrednije od svega što nam mogu ponuditi”, objavljuje Blic izjavu Matije Bećkovića.

Srbi, platite Amerima i dobićete sledeći rat

“Jedino što vam mogu reći jeste to da u slučaju nekog novog sukoba treba da unajmite dobru severnoameričku firmu za lobiranje. Ovo vam preporučujem kao general”, kaže general Luis Makenzi eksluzivno za Alo.

Ovaj tabloid Makenzijevu izjavu donosi pod naslovom: “Srbi, platite Amerima i dobićete sledeći rat”.

bagdad-prot3-

Baghdad, 26.10.2019 - sukob demonstranata i iračkih snaga bezbednosti tokom masovnih anti-vladinih demonstracija u Bagdadu

Srbiji na poklon sedam miliona evra

“Znam šta su nevolje i siromaštvo i pomagaću sve dok sam živ i dok imam novca”, kaže u razgovoru za Politiku Milomir Glavčić, Srbin iz Kanade, naš najveći posleratni darodavac i zadužbinar. List razgovor prenosi pod naslovom: “Srbiji na poklon sedam miliona evra”.

“Svako ko je stekao treba deo svog novca da podeli s onima koji nemaju dovoljno”, kaže Glavčić .

Sa suprugom Armelinom živi u elitnom delu Nijagara Folsa, u lepoj ali skromno opremljenoj kući. Iako već troši 95. godinu, vitalan je, kako umno, tako i fizički. Za list je ispričao put od dečačkih dana u rodnom selu Pope kod Jošaničke banje do smiraja u Kanadi.

Usamljenost-bolest 21. veka

Politika u okviru teme nedelje piše o usamljenosti - bolesti 21.veka, pod naslovom: “Epidemija koja pogađa i stare i mlade”.

Od 2.900.000 domaćinstava u našoj zemlji čak 555.500 nih ima samo jednog člana. Najviše samaca ima u Beogradu i Vojvodini.

Usamljenost povećava rizik od visokog krvnog pritiska, srčanih bolesti, anksioznosti, depresije i Alchajmerove bolesti. U jednoj studiji je dokazano da je za zdravlje gora od pušenja 15 cigareta dnevno.

U bogatim zemljama se o ovom problem sve više priča. Podatak da 1,2 miliona Britanaca pati od hronične usamljenost, privukao je pažnju tadašnje premijerke Tereze Mej. Prošle godine imenovala je ministra za usamljenost, prvog na svetu.

bejrut-prot-subota-26.10.

Bejrut, 26.10.2019 - sukob policije sa anti-vladinim demonstrantima tokom masovnog protesta u Bejrutu

U manastiru Sveta Petka u Ceranjskoj reci

Politika donosi reportažu iz manastiru Sveta Petka u Ceranjskoj reci, citirajuću u naslovu oca Jovana: “Uz molitvu nemam čega da se bojim”.

Otac Jovan živi sam u manastiru u albanskom okruženju, mnogo toga nedostaje, ali ne i vernika koji dolaze čak iz Rusije.

Demokrate besne

Demokrate besne. Zoran Lutovac je priznao da je 200.000 evra iz Demokratske stranke (DS) završilo kod Dragana Đilasa, piše u Kuriru.

Karapandža i Šoškić ojadili Srpsku banku

Alo, kako navodi, eksluzivno objavljuje dokumenta o velikoj mućki profesora i eksguvernera, a to plasira pod naslovom: “Karapandža i Šoškić ojadili Srpsku banku”.

Šta donosi lajk generacija

Većina mladih, rođenih posle 2000.godine, smatra da je za uspeh u Srbiji potrebno imati dobra poznanstva i jake veze, dok im idole kreiraju trendovi na internetu, piše u Blicu pod naslovom: “Šta donosi lajk generacija”.

Srbi imaju dva nobelovca

Srbi imaju dva nobelovca, Ivu Andrića i Petera Handkea, kaže za Kurir Nele Karajlić.

Dačić savetuje kolege šta da čitaju

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić savetuje kolege šta da čitaju: “Vučiću istorija, Zorani nešto za smirenje, Sergeju knjiga za pod glavu”, objavljuje Alo.

dacic-sajam-knjiga

Beograd, 26.10.2019 - prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posetio je danas Sajam medija, komunikacija i marketinga

Stambena mafija

“Stambena mafija mi otima stan. Mene i bolesnu majku izbaciće 30. oktobra”, tvrdi Biljana Vujović, autorka hitova Šabana, Lukasa, Bekute, Mitra Mirića, piše u Kuriru.

“Moj stan je za 50.000 evra u kešu prodat osobi koja se vodi kao nezaposlena i nije joj prvi put da kupuje nekretnine ispod cene”.

“Razumem muke Dragane Tripić zbog kredita i zašto se obesila”, kaže Biljana Vujović.

Gotovo miholjsko leto

Gotovo miholjska leto, od sledeće nedelje pada sneg, objavljuje Alo.

Poslednja dva dana oktobra, kao i prvih dana novembra vreme će biti promenljivo, pretežno oblačno, kišno i hladno.Nagli pad temperature brutalno će se odraziti na organizme,čak I najzdravijih osoba. Kod onih koji već imaju zdravstvene probleme može se očekivati pogoršanje, dok ljude koji su nenačetog zdravlja, mlade, jedre, mogu da zadese glavobolja, vrtoglavica, razdražljivost, mučnina.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...