Kongres SAD opet o braći Bitići

Anđelka Nikolić

(četvrtak 24. oktobar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Tokio, 23.10.2019 - predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na sastanku sa japanskim investitorima u Tokiju

Kongres SAD usvojio je rezoluciju, kojom traži od Beograda hapšenje odgovornih za ubistvo trojice Amerikanaca albanskog porekla, braće Bitići, kao uslov za buduće odnose Vašingtona prema Beogradu. U Beograd je stigao novi američki ambasador Entoni Godfri. Direktor BIA Bratislav Gašić izdvojio je „vizionarsku ulogu Vučića“ koji je „trasirao put ka svakolikom prosperitetu“. Nezavisno udruženje novinara Srbije ocenilo je da je sraman tekst Ištvana Kaića naložen iz vrhova vlasti sa ciljem da se javno targetiraju i diskredituju nezavisni mediji i novinari koji izveštavaju o masovnim zloupotrebama, korupciji i sprezi kriminogenih struktura sa vladajućom nomenklaturom. U Velikoj Britaniji, istočno od Londona, pronađeno je 39 tela u kamionu koji je došao iz Bugarske.

ccile-prot-2

Santiago, 23.10.2019 - nastavak protesta u Santjago de Čileu

Senka slučaja Bitići nad odnosima Srbije i SAD

Kongres SAD usvojio je rezoluciju, kojom traži od Beograda hapšenje odgovornih za ubistvo trojice Amerikanaca albanskog porekla, braće Bitići – Ilija, Agrona i Mehmeta, kao uslov za buduće odnose Vašingtona prema Beogradu, objavljuje Politika.

Istovremeno druga vest koji je stigla iz Vašingtona je ona o dolasku američkog ambasadora u Beograd.

Tako je diplomatska služba bivšeg pripadnika američke mornarice Entonija Godfrija počela u nimalo lepom momentu po srpsko-američke odnose. Potpuno suprotno od razdraganog tona u kojem je američka ambasada poželela dobrodošlicu svom novom šefu i njegovoj supruzi.

„Pred njima je pravo Miholjsko leto i slobodan vikend za upoznavanje grada! Šta im preporučujete za upoznavanje novog doma? Njihove prve dane u Beogradu delićemo s vama na društvenim mrežama”, prenosi ambasada SAD.

Srpska politička javnost mnogo je više bila opterećena braćom Batići, iako zahtev Vašingtona da se rasvetli njihova sudbina nije nov. Nema srpske vlasti posle petooktobarskih promena koja nije bila suočena sa stalnim pritiskom da se kazne odgovorni za njihovo ubistvo.

“Braćom Bitići ucenjuju Srbiju”, naslov je u Novostima. Dokument pogodan za pritisak na Beograd u dijalogu o Kosovu. Insinuiraju da je vrh MUP komandno odgovoran za zločin iz 1999.godine.

vucic-bia

Beograd, 23.10.2019 - Svečana akademija povodom obeležavanja 120. godišnjice od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove i 17 godina od osnivanja Bezbednosno-informativne agencije (BIA): predsednik Srbije Aleksandar Vučić, direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić

Guri: Čak ni FBI nije našao da sam kriv

„Apsolutno sam čist i nemam razloga za strah i brigu. Sa tim zločinom nemam nikakve veze, niti sam ga naredio, niti počinio. Ne znam ni ko je i iz kojih razloga to uradio. Istragu o tim događajima vodio je i američki FBI i nije utvrdio moju krivicu“, izjavio je za Novosti nekadašnji prvi čovek srpske Žandarmerije Goran Radosavljević Guri, komentarišući najnoviju rezoluciju Predstavničkog doma Kongresa kojom se traži od Srbije da reši ubistvo trojice braće Bitić.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun istakao je da Srbija želi da se reši slučaj ubistva braće Bitići, ali da je usvajanje Rezolucije  neprihvatiljiv pritisak na našu zemlju.
Drecun kao posebno problematično vidi to što se u Rezoluciji žigoše jedna osoba, konkretnim imenom i prezimenom, budući da se u Rezoluciji, između ostalog, navodi da se odgovornim smatra nekadašnji komandant policijske jedinice Žandarmerija Goran Radosavljević Guri.

"Za izgradnju dobrih odnosa Srbije i SAD neki u Vašingtonu treba da prestanu da tretiraju Srbiju kao zemlju koja samo treba da izvršava njihove zapovesti", naglasio je Drecun.

dacic-nesvrstani

Baku, 23.10.2019 - prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na Samitu nesvrstanih u Bakuu

Šta radi EU?

“Vučić za ugledni Fajnenšel tajms”, objavljuje Srpski telegraf pod naslovom “EU nas gura ka Kini i Rusiji”.

Šta želi Vašington?

“Vašington želi po svaku cenu brz dogovor Beograda i Prištine” piše u Blicu pod nasllovom “Tramp nam nudio investicije ako priznamo Kosovo”.

Sukob Trampa i Sorosa na Balkanu

Pod naslovom “Sukob Trampa i Sorosa na Balkanu”, Politika donosi intervju sa Igorom Nikolajevičem Panarinom, doktorom političkih nauka i vodećim analitičarem Organizacije dogovora kolektivne bezbednosti, koga zovu Putinov Makijaveli zbog preciznih saveta ruskom rukovodstvu.

List podseća na intervju koji im je Panarin dao 2005. godine i primećuje da je mnogo toga što je tada rekao danas postalo realnost.

Između ostalog najavio je tada da će gasovod “Turski tok” početi da radi 2020.

Tada je ocenio da je ruski “strateški zadatak da uz pomoć ekonomskih poluga iščupamo Tursku iz agresivnog bloka NATO-a”.

“Ali, Turska ne može biti naš ključni saveznik na Balkanu. To treba da bude Beograd, a Turska da utiče na svoju zonu odgovornosi na Bliskom istoku”.

ISIS traži nove mete

“Šef Putinove tajne službe: ISIS najveća pretnja Srbiji”, objavljuje Informer. List prenosi da “Sergej Nariškin, direktor FSB, kaže da Islamska država posle poraza u Siriji i Iraku, traži nove mete u Evropi i da su Srbija i Rusija najugroženije”.

Gašič: Vizionarska uloga Vučića

Danas donosi izveštaj sa obeležavaja 120 godina od osnivanja BIA, a u naslovu citira Gašiča: “Vizionarska uloga Vučića”.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je zadatak pripadnika Bezbednosno-informativne agencije (BIA) da učine sve da sačuvaju mir u zemlji i regionu, nezavisnost države i nastave sa modernizacijom i ubrzanim opremanjem.

„Pred nama je izuzetno teška politička i bezbednosna situacija i brojni izazovi. Ne samo zbog regionalnih problema i odnosa sa Prištinom, vrlo složenih odnosa u regionu već i zbog činjenice, koja mora da bude predmet vaše pažnje, da su na našem terenu isprepleteni višeslojni interesi različitih aktera, svetskih i evropskih velikih i moćnih zemalja“, rekao je Vučić na proslavi Dana BIA.

Direktor BIA Bratislav Gašić rekao je da želi posebno da izdvoji „vizionarsku ulogu Vučića“ koji je politikom mira i razvijanja dobrih odnosa sa međunarodnom zajednicom „trasirao put ka svakolikom prosperitetu“.

parkic-odbrana-

Beograd, 23.10.2019 - grupa gradjana sa Čukarice "Naš parkić" - zaštita parka na uglu ulica Požeške i Valjevske, kom preti seča zbog gradnje

“Verovali ili ne”

“Verovali ili ne:1.700 eur prosečna plata u nemačkoj fabric u Pančevu”, objavljuje tabloid Informer. “Kompanija Brose gradi fabriku automobilskih delova u kojoj će 1.100 radnika imati ubedljivo najveće plate u celoj državi”, piše u ovom listu.

Predizborne kombinacije

“Jeremić napušta Đilasa” javlja tabloid Alo. “Stranci su lideru Narodne stranke poručili da, bez obzira na sve najave bojkota, kako ume I zna na izbore na kraju mora izaći, ma koliko ga to koštalo”.

Kojo: Odlazim iz Srbije, ne želim da moja deca odrastaju u ovoj crnoj rupi

Glumac Nikola Kojo koji je u 40 godina uspešne karijere nanizao veliki broj uloga, za portal Klix.ba je otkrio da planira da ode iz Srbije, prenosi Danas.

„Otkriću vam da se spremam da se iselim odavde, iako imam 52 godine… Ne mislim da starost provedem ovde, niti da moja deca odrastaju u jednoj ovakvoj crnoj rupi koja guta svoje ljude. Okidač je svo ovo ludilo, odnosno bezakonje, anarhija, sve ovo što pričamo o političarima koji nam uzimaju iz tanjira, govoreći da su oni nama nešto stvorili“, kaže Kojo.

„Živimo u poluzatvorenom odeljenju popravnog doma“, kaže Kojo.

Govoreći o protestima građana na kojima je i sam učestvovovao, Kojo objašnjava da su „to pokušaji da se ukaže na probleme ove, ne mogu reći politike, nego organizovane kriminalne družine”.

Kojo je početkom godine najavio da će u slučaju neuspeha građanskih protesta napustiti Srbiju.

Kaićev tekst naložen iz vrha vlasti

Novinarska udruženja oštro su osudila sramno pisanje u kojem se vređaju nezavisni novinari, objavljuje Danas pod naslovom: “Kaićev tekst naložen iz vrha vlasti”.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da je „zaprepašćeno“ zbog teksta u kojem „samozvani medijski analitičar“ Ištvan Kaić iznosi najodvratnije uvrede o urednicima i novinarima televizije N1, dnevnika Danas, nedeljnika NiN i mreže BIRN, dopisniku nemačkog Dojče vele i predsedniku NUNS-a.

NUNS ocenjuje da je sraman tekst naložen iz vrhova vlasti sa ciljem da se javno targetiraju i diskredituju nezavisni mediji i novinari koji objektivno i kritički izveštavaju o masovnim zloupotrebama, korupciji i sprezi kriminogenih struktura sa vladajućom nomenklaturom.

Potpuno je sigurno da je sporni tekst Ištvana Kaića, u kojem kleveće novinare, posledica klime koju generišu predsednik Srbije i njegova stranka, ocenio je novinar Vukašin Obradović, za N1.

Obradović je rekao da ne razume zašto je list Danas tražio da se Vučić distancira i osudi ovakvo pisanje.

Kako je rekao, „ne može neko ko je indirektni naručilac ovog teksta da se distancira“.

“Vojni posao veka”

“Kreće vojni posao veka” piše u Informeru pod naslovom “Srbija I Kina praviže dron bombardere”. List tvrdi kako će “kineska vojska ustupiti srpskoj namenskoj industriji tehnologiju za proizvodnju moćnih bespilotnih jedinica”.

Gobeljić pobedio Veselinovića i Lili drogerije u trci za IMR

Posle dve godine u stečaju, kojima su prethodili periodi nagomilanih gubitaka i neuspelih tendera, Industrija motora iz Rakovice dobila je novog vlasnika – za 1,1 milijardu dinara kupio ju je konzorcijum Instituta za izgradnju grada i Hempra, beogradskih firmi u većinskom vlasništvu biznismena Zvonka Gobeljića, objavljuje Danas.

Kako list nezvanično saznaje u igri su bila tri kupca. Ponudu su dostavile Lili drogerije, oko 350 miliona dinara, zatim je vrednovana ponuda iza koje se spekuliše da je stajao kontroverzni biznismen Zvonko Veselinović, koji je ponudio oko 700 miliona dinara, a najveću cenu bio je spreman da plati konzorcijum Gobeljićevih firmi.

Kako je procenjena vrednost imovine IMR-a, gde je najvredniji deo kompleks sa halama i objektima u centru Rakovice na 7,5 hektara, iznosila 2,9 milijardi dinara a nijedna ponuda nije premašila polovinu vrednosti, odluku je doneo Odbor poverilaca u kome država ima većinu.

Tela 39 muškaraca pronađena u kamionu

U Velikoj Britaniji, istočno od Londona, juče je pronađeno 39 tela u kamionu koji je došao iz Bugarske, saopštila je britanska policija, prenosi Politika.

Tela 38 odraslih i jednog maloletnika nađena su u mestu Grejs, u Eseksu, industrijskoj zoni Vaterglejd, a 25-godišnji vozač poreklom iz Severne Irske je uhapšen pod optužbom za ubistvo.

Prema prvim elementima istrage kamion je došao iz Bugarske i ušao u Veliku Britaniju 19. oktobra, u Holihedu, luci koja se nalazi na zapadnoj obali Britanije i uglavnom opslužuje Irsku.

Za sada nisu dati podaci o poreklu žrtava niti da li se radi o migrantima. „Proces identifikacije žrtava je u toku”, rekao je Endru Mariner, zvaničnik policije u Eseksu.

migranti-kamion-engl

Thurrock, 23.10.2019 - britanska policija je na jugu Engleske pronašla kamion sa kontejnerom u kojem se nalazilo 39 leševa. Pretpostavlja se da je kontejner stigao iz Bugarske

Više Partizanu i Zvezdi nego za bolesnu decu

Podaci ministra finansija ilustruju kako Vlada Srbije određuje prioritete u raspodeli novca, piše u Danasu pod naslovom: “Više Partizanu i Zvezdi nego za bolesnu decu”.

Dva najveća kluba od države na poklon dobili 36,5 miliona evra, dok je za lečenje dece u inostranstvu država dala 23 miliona evra.

Za dva beogradska kluba dato je novca koliko košta dvogodišnje finansiranje rada Narodne skupštine.

“Ovo je podilaženje najvijačima zbog podizanja političkog rejtinga, davanjem novca građana, i sve to izvan sistema i sve zavisi od nečije volje”, rekao je Danilo Šuković.

bojnik-agrobiz-

Bojnik, 23.10.2019 - u Bojniku su danas počeli radovi na izgradnji infrastrukture u novoj agrobiznis zoni u selu Kosančić

Mrtvu majku krio u kadi da ne bi ostao bez penzije

Slobodan P. iz Beograda zakopao je svoju mrtvu majku u garaži u dvorištu porodične kuće na Dedinju, kako bi, prema nezvaničnim saznanjima,  i dalje nastavio da prima penziju, ali policijskom istragom biće utvrđen koji je pravi motiv, ovjavljuje Kurir.

Prema nezvaničnim informacijama, žena S.P., umrla je prirodnom smrću pre 10 dana.

Slobodan je njeno telo držao u kadi sa hladnim flašama vode. Kroz par dana telo je počelo da se raspada, pa se on odlučio na stravičan potez i zakopao telo u garaži porodične kuće.

Slobodana je policiji prijavila njegova bivša supruga, koja živi u kući pored, nakon što je primetila da žene nema nekoliko dana.

“Užas u kući u beogradskom naselju Dedinje”, piše u Blicu pod naslovom “Zakopao mrtvu majku u garaži kako bi primao njenu punu penziju”

I tabloidi Alo i Novosti sličnu javljaju o ovoj temi.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...