EU će tražiti da Srbija prizna Kosovo?

Anđelka Nikolić

(sreda 23. oktobar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 22.10.2019- Centar za tehnološko preduzetništvo – ICT Hub organizovao je „Corporate Innovation Conference“, najveći događaj u regionu posvećen korporativnim inovacijama

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne isklučuje mogućnost da će nam EU tražiti priznanje Kosova, ali apsolutno isključuje mogućnost da će Beograd priznati Kosovo u aktuelnim granicama. Navodno, predsednik SAD poručio je Vučiću preko izasalanika Ričarda Grenela da zahteva da priznamo Kosovo. Ako ne možemo da postignemo kompromis sa Prištinom, što je uslov za napredak na putu ka EU, onda, kaže Vučić, ostaje „u se i u svoje kljuse”. Nije lako ući u EU, ali je moguće, poručio je novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.Vučić je istakao da su u Beogradu potpisana dva važna sporazuma u prisustvu ministra privrede i energetike Nemačke Petera Altmajera, koji donose investicije u vrednosti od 300 miliona evra. Srbija nudi  bolje uslove Folksvagenu za investiciju nego sve druge zemlje zajedno, poručio je Vučić. Zvezda i Partizan su za pet godina od države dobili blizu 4,5 milijardi dinara.

Tramp zahteva da priznamo Kosovo, a moguće i EU

“Evropska unija još nije postavljala nikakve uslove Srbiji, ali sam od Amerikanaca čuo da se to možda promenilo..Ne mogu da isključim da će nam tražiti priznanje. Ali apsolutno isključujem mogućnost da će Beograd priznati Kosovo u aktuelnim granicama”, citira Kurir predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Merkelova mi je otvoreno rekla: “Mi, Aleksandre, ne možemo da prihvatimo podele, razgraničenja, novo utvrđivanje granica”, rekao je Vučić.

Taj tabloid izjavu predsednika plasira pod naslovom: “Najveći pritisak do sada: EU će tražiti da priznamo Kosovo”.

Blic eksluzivno otkriva šta je tačno predsednik SAD poručio Vučiću preko izasalanika Ričarda Grenela: Tramp zahteva da priznamo Kosovo.

Američki predsednik postavio je kao glavni uslov u daljim pregovorima da Srbija prizna Kosovo, i upravo su to teške poruke koje je pre dve nedelje Ričard Grenel preneo Vučiću.

Vučiću rečeno i da će Amerika tražiti od EU da nas što više pritisne.

Nemačke investicije menjaju sliku Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da su u Beogradu juče potpisana dva važna sporazuma u prisustvu ministra privrede i energetike Nemačke Petera Altmajera, koji donose značajne investicije u vrednosti od 300 miliona evra, prenosi Politika.

„Ministru Kneževiću sam rekao da je ovo što je potpisao najvažniji papir na koji je stavio svoj potpis. Ugovorom sa kompanijom Brose predviđeno je da ta kompanija otvori prelepu fabriku u Pančevu, u kojoj će biti zaposleno više od 1.000 ljudi, od kojih 400 visoko obrazovanih”.

Altmajer je naglasio da se Srbija danas daleko više uvažava, zahvaljujući reformskim naporima predsednika i Vlade, kao i da Srbija može da računa na podršku Berlina na putu ka EU, kao i na polju jače privredne saradnje.

Nemci “bude” Pančevo, piše u Novostima pod naslovom: “Posao za 1.100 radnika,plata čak 1.700 evra”.

Srbija nudi Folksvagenu bolje uslove nego druge zemlje zajedno

Srbija može da ponudi bolje uslove Folksvagenu za investiciju nego sve druge zemlje zajedno, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da će naša zemlja nastaviti da se bori za gradnju te fabrike, prenosi Politika.

„Rekao sam to unapred – sve što ponudite, mi ćemo mnogo više”, rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa Altmajerom, i istakao je Srbija već ponudila u novcu maksimalno predviđenu državnu pomoć od 258,5 miliona evra.

„Daćemo sve od sebe, a na ljudima iz Folksvagena je da odluče. Mi se nikada ne predajemo. Borićemo se”, poručio je Vučić.

Dodao je da je Srbija pomalo hendikepirana u toj borbi, jer nije članica EU.

Odlaganje izgradnje Folksvagenove fabrike probudilo mnoge nade, piše u Danasu pod naslovom: “Bugari Nemcima daju 260 miliona, Vučić nudi više”.

“Nagrabusio je koliko ću da ga gnjavim oko Folksvagena”, rekao je Vučić  govoreći o sastanku sa nemačkim  ministrom ekonomije.

Turska je i dalje favorit, članice EU imaju prednost nad Srbijom, smatraju stručnjaci.

Erdogan je ponudio da u zamenu za fabriku od Folsvagena kupi 100.000 automobila.

Nemci zbog rata u Siriji odustali od gradnje pogona Folksvagena u Turskoj. Za novu lokaciju u najužoj konkurenciji su Srbija, Bugarska i Rumunija, a posao pokušavaju da dobiju i Hrvati, piše u Informeru.

Blic objavljuje pet razloga zbog kojih bi “Folksvagen” došao u Srbiju: subvencije, obučena i relativno jeftina radna snaga, položaj i saobraćajna infrastruktura, dobro razvijena mreža kooperanata, brojne nemačke investicije.

“Nije sve do nas, pa ni to sa Prištinom”

Nije sve do nas, pa čak i to sa Prištinom, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ističe da to pokazuje odluka EU da ne da zeleno svetlo Makedoniji i Albaniji, prenosi Politika.

Ako ne možemo da postignemo kompromis sa Prištinom, što je uslov za napredak na putu ka EU, onda, kaže Vučić, ostaje „u se i u svoje kljuse”.

Vučić je podsetio da je prognozirao da Brisel neće dati zeleno svetlo Tirani i Skoplju, i da mu makedonski premijer Zoran Zaev nije verovao kada mu je to najavio u Novom Sadu.

„Za nas je najvažnije da razumemo da možemo sami da promenimo svoju zemlju i sebe i guramo ovako snažno napred. Kada sam to rekao pre 4 godine, ljudi su rekli 'vidi ovu budalu'...A mi smo uspeli svoju privredu da podignemo i možemo još”, naglasio je on.

Rekao je da je za njega otvaranje Evrope i nemačko pružanje ruke ovo što smo potpisali sporazum sa MTU i Broseom.

Nemački ministar privrede i energetike Peter Altmajer je rekao da je Berlin razočaran odlukom da se ne otvore pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali da u Nemačkoj smatraju da su ti problemi rešivi i da treba da se osigura da čitav Balkan ima evropsku perspektivu.

Altmajer nije direktno odgovorio na pitanje novinara da li će Kosovo biti uslov za članstvo Srbije u EU, ali je istakao da naša zemlja ima dobru poziciju, nekoliko težih problema, poput KiM, ali da je važno da se „ništa unapred ne određuje, već da se o tome razgovara”.

Nije lako ući u EU, ali je moguće

“Znam kroz šta je Slovačka prošla da postane država članica i reformiše zemlju i zbog toga želim da poručim narodu Srbije da nije lako ući u EU, ali je moguće”, izjavio je juče novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, prenosi Politika.

“Prijatelj sam Srbije i srećan sam što sam preuzeo ovaj zadatak”, napisao je juče na tviteru, Bilčik.

Urednik portal EWB za Danas o novom izvestiocu za Srbiju Evropskog parlamenta: “Bilčik će biti trezveniji od Mekalistera”.

Brisel pritiska Vučića

Sramna ucena EU: Brisel pritiska Vučića da se odrekne Erdogana, objavljuje Srpski telegraf.

Predsednik javno da osudi sramni tekst Ištvana Kaića

Režimski mediji preneli su članak u kome se novinari nazivaju narkomanima i alkoholičarima, piše u Danasu pod naslovom: “Predsednik javno da osudi sramni tekst Ištvana Kaića”.

Udruženje novinara Srbije (UNS) izrazilo je protest zbog uvreda u kolumni Ištvana Kaića pod naslovom „Narkomani i alkoholičari novinarstva“ upućenih novinarima N1, „Danasa“, NIN-a, Dojče velea i predsedniku NUNS-a i pozvalo na uzdržavanje od vređanja kao načina javne komunikacije.

 UNS ističe da uvrede upućene urednicima, novinarima, programskom direktoru i predsedniku novinarskog udruženja ne mogu biti zamena za kritiku zasnovanu na činjenicаma i dijalog o aktuelnim društvenim temama.

Bogatstvo moćnika na proveri od 1.januara

Konačno Zakon o poreklu imovine, piše u Novostima pod naslovom: “Bogatstvo moćnika na proveri od 1.januara”.

Dokument će biti usvojen u Narodnoj Skupštini u drugoj polovini decembra.Na nelegalno stečen imetak porez 75 odsto I krivična odgovornost.Bilanse i poreske prijave “češljaće” 60 inspektora.

Srbi u Bosanskom Petrovcu protiv preseljenja migranata

Nakon što su gradske vlasti Bihaća otkazale dalju pomoć migrantima smeštenim po kampovima u tok gradu, a nadležni u Unsko-sanskom kantonu zatražili od instutucija u Sarajevu da nađu drugu opštinu za njihovo preseljenje, srpski predstavnici u Bosanskom Petrovcu odbacili su mogućnost da ta povratnička opština postane novi dom za izbeglice, objavljuje Politika.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska neće prihvatiti da migranti iz Bihaća budu izmešteni u srpsko povratničko selo Medeno Polje kod Bosanskog Petrovca.

Dodik je dodao da Republika Srpska, po pitanju migranata, ima jasan stav i da neće dozvoliiti prihvatne centre na svojoj teritoriji.

Zvezda i Partizan za pet godina od države dobili blizu 4,5 milijardi dinara

Država je od 2014. godine, zaključno sa sezonom 2019-20, finansijski pomogla košarkaške i fudbalske klubove Crvena zvezda i Partizan u ukupnom iznosu više od 4,4 milijarde dinara, izjabvio je ministar finansija Siniša Mali, prenosi Politika.

On je novinarima u Beogradu precizirao da je država u tom periodu KK Crvena zvezda pomogla sa 1,626 milijardu dinara, FK Partizan sa 899,4 miliona dinara, KK Partizan sa 1,217 milijardu dinara, a FK Crvena zvezda 727 miliona dinara.

On je naveo da razlog zbog kojeg je izneo ove podatke, nije da bi se klubovi svađali, već da građani Srbije imaju tačne podatke i brojke i da vide koliko država podržava oba kluba sa ciljem da budu još bolji, ostvare bolje rezultate i na pravi način predstavljaju Srbiju.

Stefanović nije muljao s oružjem. N1 i NIN ostaju bez para iz Amerike?

Alo, kako navodi, ekskluzivno objavljuje poverljivi dokument zapadne službe, a plasira ga pod naslovom: „Stefanović nije muljao s oružjem. N1 i NIN ostaju bez para iz Amerike?“.

„Naši podaci govore da Nebojša Stefanović nije učestvovao na bilo koji način u pomenutim transakcijama niti u bilo kojim drugim nelegalnim poslovima.Niti je ikada i na bilo koji način protežirao svog oca u poslovima s prometom oružja – navodi se u analizi zapadne agencije i dodaje: Predlažemo da Vlada SAD (ambasada SAD u Beogradu, Sofiji, Skoplju i Sarajevu) ozbiljno preispitaju finansiranje medija i portala koji prenose ovakva tendenciozna, zlonamerna i fabrikovana istraživanja i tekstove“.

Srpska pravoslavna crkva-upozorenje

Srpska pravoslavna crkva izdala je dramatično upozorenje: Patrijarhu rade o glavi, donosi Informer.

Informativna služba SPC optužila je Danas i Blic za harangu protiv Crkve, donosi Danas.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...