Otvoren 64. sajam knjiga

Danijela Ćirović

(ponedeljak 21. oktobar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 20.10.2019 - Svečano otvaranje štanda Egipta, zemlje počasnog gosta 64. Beogradskog sajma knjiga:Vladan Vukosavljević, Ines Abdel-Dajem

Ruska državna nuklearna korporacija izgradiće u Vinči najmoderniji centar za novim reaktorom. Nariškov kaže da „zaborav istorije vodi u tragedije“. Štampa podseća na oslobođenje Beograda i nacističke zločine u Kragujevcu. Vučić neće odlagati izbore da ne bi kršio Ustav. Građani sa Stare planine odbacili su ministrovu ideju. Evropski mediji krive Makrona za negativan odgovor Skoplju i Tirani. Otvoren je 64. Međunarodni sajam knjiga. Sprečena likvidacija u Beogradu.

madrid-ovce-prot

Madrid, 20.10.2019 - protest uzgajivača ovaca u Madridu

Rusi „sigurni u Vučića“

List Danas piše o odjecima posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu uz naslov „Rusi sigurni da Vučić neće ispuniti obećanja Zapadu“. „Vlast i opozicija se utrkuju u dodvoravanju Kremlju“, stoji u potpisu za sliku na prvoj strani, „Ana Brnabić dočekala je Dmitrija Medvedeva u subotu u Beogradu“.

dacic-medvedev-ispracaj

Beograd, 20.10.2019 - ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ispratio je premijera Rusije, Dmitrija Medvedeva na aerodromu Nikola Tesla

Nuklearni centar u Srbiji

Naslov u Informeru je „Rusi grade nuklearni centar u Srbiji“. Ruska državna nuklearna korporacija „Rosatom“ izgradiće u Vinči najmoderniji nuklearni centar sa novim reaktorom. Dobićemo najnoviju tehnologiju, stoji u tekstu.

Srbija dobija novo oružje, piše Srpski telegraf uz naslov „Vučić: Bićemo Godzila, a ne Bambi“.

Kurir objavljuje da „Medvedev zaustavlja Trampovu ofanzivu“.

Zaborav vodi u tragedije

Sergej Nariškov, direktor spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije, u intervjuu za Novosti kaže da „zaborav istorije vodi u tragedije“.

„Naši protivnici na Zapadu otvoreno lažiraju rezultate Drugog svetskog rata. Misija Srbije i Rusije je sprečiti odvajanje Evrope od hrišćanstva“, rekao je Nariškov.

mars-oslobodioci-bgd

Beograd, 20.10.2019 - Šestu godinu zaredom Grad Beograd organizuje memorijalni defile „Marš pobednika”, sećajući se tako svih onih koji su dali svoje živote u oslobađanju Beograda u Drugom svetskom ratu

Sećanje na oslobođenje Beograda

Pripadnici narodnooslobodilačkih jedinica, kojima je komandovao Peko Dapčević, i snage Crvene armije, kojima je komandovao general - lajtant Vladimir Ivanovič Ždanov, sreli su se 11. oktobra, ujutru, na levoj obali Morave i zajednički krenuli u bitku za Beograd, pišu Novosti. Za ofanzivnu operaciju "Beograd" Sovjeti su odvojili značajan deo snaga, ceo Treći ukrajinski front i deo Drugog, koje su skrenuli sa glavnog pravca napredovanja Prvog ukrajinskog fronta Crvene armije ka Budimpešti i Berlinu. U sastav udarne grupacije sovjetskih jedinica Trećeg ukrajinskog fronta ulazili su 57. armija, 4. gardijski motomehanizovani korpus i 5. samostalna gardijska motopešadijska brigada.

venci-bgd-oslobodioci

BEOGRAD, 20.10.2019 - Povodom obeležavanja 75. godišnjice od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević predvodio je državnu ceremoniju polaganja venaca uz državne ivojne počasti na Groblju oslobodilaca Beograda

Nacistički zločin u Kragujevcu

Svaki kragujevački oktobar je vreme za tugu, pominjanje, ali i razmišljanje, pa i ovaj današnji kada se obeležava 78 godina od krvave odmazde nemačkih vojnika nad nedužnim civilima. Na lokalitetu Dumača, između sela Ljuljaci i Bare, na putu od Gornjeg Milanovca ka Kragujevcu, Kragujevački partizanski odred i Gružanski četnički odred zajedno su napali kolonu 3. bataljona 749. pešadijskog puka, piše Politika. U tom napadu ubijeno je devet nemačkih vojnika, a ranjeno 27, od kojih je jedan kasnije podlegao ranama. Akcija je izvedena 16. oktobra, iako je naredbu poznatu kao „sto za jednog“ general Franc Beme obznanio 10. U toj naredbi je stajalo da će za svakog ubijenog nemačkog vojnika ili folksdojčera biti streljano 100 civila, a za svakog ranjenog 50.

sirija-ameri-konvoj

Tel Tamr, 20.10.2019 - američki vojni konvoj na severu Sirije

Ko krši i ne krši Ustav

„Odlaganja izbora neće biti, neću da kršim Ustav“, odlučio je odgovorno predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na zahteve Saveza za Srbiju da se redovni parlamentarni izbori, koji treba da se održe na proleće, pomere za devet meseci od postizanja „sveobuhvatnog dogovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima“, piše Politika. „Predsednikova odlučnost, međutim, nije utišala zagovornike odlaganja. Naprotiv, sve je više onih koji to podržavaju, mada su, kako tvrde, protiv kršenja Ustava, ali ’ovo je posebna situacija’. S obzirom na ovakve stavove, u Srbiji je izgleda i najviši pravni akt države neprikosnoven sve dok se ne dogovorimo da nije“, stoji u tekstu.

Građani protiv ministrove ideje

Pokret sa Stare planine odbacio je ministrovu ideju, objavljuje Blic uz naslov „Ne damo Trivanu da trguje našim rekama“. Građani kažu da sve reke moraju da budu zaštićene bez obzira na to gde se nalaze. Nezadovoljni su i investitori koji traže obaveštenje u novcu ili dozvolu za gradnju velike elektrane. Ministar ekologije predlaže da investitorima treba dati lokacije koje nisu u zaštićenim područjima.

Dosije Jovanke Broz

Srpski telegraf objavljuje ekskluzivna dokumenta DB koja su se krila 35 godina. „Akcija Senka, sve tajne dosijea Jovanke Broz“, naslov je tektsta. Službene beleške otkrivaju zbog čega su je stavili pod kontrolu i zašto su hteli da joj prekinu sve kontakte, kao i kako je ugrozila bezbednost zemlje.

EU protiv Zaeva zbog Bokija 13

Italijanski mediji tvrde da je „EU blokirala Makedoniju zbog Zaeva i Bokija 13“. U Briselu, navodno, imaju dokaze da je makedonski premijer sa Bokijem 13 i lično umešan u milionsku korupciju.

Blic piše da evropski mediji krive za odluku lidera EU franckuskog predsednika. Naslov teksta je „Odbijanje Makedonije i Albanije loše i za Srbiju“.

Politička predstava apsurda o proširivanju Unije na Zapadni Balkan prevazilazi i maštu Samjuela Beketa, piše Politika. Više nije ni gorkosmešna koliko bolno otrežnjujuća.

Otvoren 64. Sajam knjiga

Svi putevi od danas, pa sve do sledeće nedelje, vodiće ka 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga na kojem će ljubitelji pisane reči moći da uživaju u obilju dela iz produkcije više od 500 izdavača, izveštavaju Novosti. Sem domaćih, predstaviće se i mnogobrojni strani izlagači, iz Rusije, BiH, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Italije, Turske, Kine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Republike Srpske, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke i Albanije. Kao zemlja počasni gost, Egipat se potrudio da posetiocima predstavi svoju viševekovnu kulturu i tradiciju, dela naučnika, pisaca, pesnika, umetnika, uz učešće velikih imena književne scene ove zemlje. „Matija je već hit“, naslov je teksta.

„’Zakonopravilo’ Rastka Nemanjića je pravno utemeljilo srpsku crkvu i državu. Oblikovalo je karakter naroda i utvrdilo najveće poštovanje knjige, rekao je sinoć Milovan Vitezović, otvarajući Sajam a prenosi Politika.

Sprečena likvidacija u Beogradu

Kurir objavljuje da je sprečena likvidacija u Beogradu. „Fudbalski moćnik je platio da me ubiju, zato što nisam hteo da nameštam utakmice“, kaže Jovan Rusić, predsednik FK Bežanija. „Dobio sam informaciju da mi je bezbednost ugrožena, znam ime čoveka koji je naručio moju likvidaciju“, naveo je Rusić. List nabraja ubijene čelnike FK Bežanije: 1995. ubijen je Mihajlo Divac, 2000. Radoslav Trlajić Bata Trlaja, 2006. Goran Mijatović Mita.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...