Vučić i Medvedev o bratskim odnosima

Danijela Ćirović

(nedelja 20. oktobar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 19.10.2019 - Premijerka Srbije Ana Brnabić dočekala je premijera Rusije Dmitrija Medvedeva na aerodromu "Nikola Tesla"

Ruski premijer Dmitrij Medvedev u poseti Beogradu na svečanosti povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja prestonice. Glavni grad je ponovo oslobođen 1944. uz pomoć Crvene armije. Trivan kaže da će se zbog nedostatka pijaće vode pojaviti ekološke izbeglice. Makedonski predsednik ponudio je građanima izbore umesto ostavke. Beson je uputio podršku Handkeu.

vucic-medvedev-akademija

Beograd, 19.10.2019 - Svečana akademija povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu Sava Centar: Aleksandar Vučić Dmitrij Medvedev

Medvedev u poseti Srbiji

„Srpski i ruski narod, koji su pretrpeli užasne gubitke u Drugom svetskom ratu, predstavljaju snagu koja se bori protiv falsifikovanja istorije i drugačijeg tumačenja svega što se tada dogodilo“, istakao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ukazujući na odlične odnose Beograda i Moskve. Ruski premijer Dmitrij Medvedev preneo je pozdrave šefa ruske države Vladimira Putina Aleksandru Vučiću, a srpski predsednik je zahvalio na podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Srbije i izrazio zadovoljstvo što je Medvedev u poseti baš na dan kada se obeležava godišnjica oslobođenja od fašizma. "Dobrodošli, nadam se da se ovde u Beogradu osećate kao kod svoje kuće. Za nas je čast što ste baš danas u Beogradu kada obeležavamo 75. godišnjicu oslobođenja i to je potvrda iskrenih i prijateljskih odnosa međunašim zemljama", rekao je Vučić, a prenose Novosti.

medvedev-ugovor-pruga

Beograd, 19.10.2019 - Razmena potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva

Podrška i zagrljaji

Kurir objavljuje fotografiju Vučića i Medvedeva u zagrljaju uz naslov „Bratska podrška, za Ruse će Kosovo uvek biti Srbija“. Rusija polazi od potpune podrške teritorijalnom integritetu Srbije, rekao je ruski premijer. List nabraja i šta je Medvedev „rekao Srbima“: „Vratićemo Srbiji 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja, to je svetinja... Rusi i Srbi su braća po oružju... Naši narodi su oslobodili Evropu od fašizma, ropstva i koncentracionog logora.“

„Vaša poseta je dokaz da nećemo dozvoliti da se istorija preinači i da ćemo uvek imati poštovanje za srpske i ruske heroje koji su oslobodili zemlju. Mi našu saradnju razvijamo na taj način da jedni drugima pomažemo u međunarodnim institucijama i organizacijama, i trudimo se da uvek razumemo jedni drugim, i hvala našim ruskim prijeteljima“, rekao je Vučić, a piše Politika.

vucic-medvedev-bgd-

Beograd, 19.10.2019 -  Prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2019": Aleksandar Vučić, Dmitrij Medvedev

Kako je oslobođen Beograd

„Naša vojska sa Crvenom armijom oslobodila je Beograd. Produžuju se operacije za Zemun. Objavite to vojsci i narodu i proslavite“, ovaj proglas Žarka Vidovića, komandanta 37. divizije NOVJ, samo je jedan od stotina sličnih, koji su, tog 20. oktobra 1944. objavljeni u svim krajevima bivše Jugoslavije. Jer, tog dana, pre tačno 75 godina, a posle 1.287 dana nacističke okupacije, oslobođen je Beograd, glavni grad Jugoslavije i jedno od najvažnijih strateških i saobraćajnih čvorišta u ovom delu Evrope, piše Politika. Oslobođenje Beograda bilo je kruna „Beogradske operacije“, jedne od najvažnijih bitaka vođenih na Balkanu tokom Drugog svetskog rata. Ona je trajala od 12. do 20. oktobra 1944. i u njoj je učestvovalo oko 80.000 vojnika NOVJ i sovjetske Crvene armije. S druge strane fronta, nalazilo se 55.000 nemačkih vojnika.

vojska-smotra-19.10.-

Beograd, 19.10.2019 -  Prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2019".

Trivan o ekološkim izbeglicama

„Srbija je od svih zemalja u regionu najsiromašnija autohtonim površinskim vodama“, kaže na početku razgovora za Politiku ministar zaštite životne sredine Goran Trivan. Zato se postavlja pitanje kakve su intervencije moguće na našim vodotokovima, posebno rečicama i potocima, recimo na Staroj planini. „Svaka intervencija na njima je dramatična. To je početak ove priče. S druge strane, pijaća voda je najvažniji resurs na svetu. Već danas postoje zemlje koje se bore s nedostatkom pijaće vode. Za pitku vodu se već vode i vodiće se ratovi. Nedostatak je sve veći globalni problem, koji će dovesti do porasta broja ekoloških izbeglica“, navodi on.

prot-bgd-19.-10.

Beograd, 19.10.2019 -  Protest "Jedan od pet miliona"

Rođeni sa 800 grama

Blic objavljuje ispovest majki prevremeno rođenih beba o tome kako su se zajedno sa supružnicima i uz stručnu pomoć lekara, borili za život svoje dece. Naslov teksta je „Rođeni sa 800 grama, oni su pobedili u borbi za život“.

irak-karbala-prot-

Karbala, 18.10.2019 - protest Iračana Šiita protiv korupcije, SAD i Izraela

Zaev nudi izbore umesto ostavke

Hitni vanredni parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji treba da omoguće građanima da odluče kojim putem ići dalje. Ovu odluku doneo je premijer Zoran Zaev i saopštio je juče makedonskoj javnosti, nakon, kako je rekao, istorijske greške EU što nije dozvolila dalje proširenje Evrope, piše Politika. Nova barijera, nakon Grčke, sada je Francuska, sa svojim predsednikom Emanuelom Makronom.

zaev-eu-

Skopje, 18.10.2019 - konferencija za novinare premijera Severne Makedonije  Zorana Zaeva

Beson o Handeku

„Rečenica Petera Handkea se vidi uhom, poput one Margerit Diras, Luja Ferdinanda Selina, Marsela Prusta... Ne piše se olovkom, već sluhom. Handkeove reči - spore, slikovite, dirljive, brutalne, zadivljujuće, otvorene - omotavaju se oko čitaoca poput neotrovne zmije, osim kad reaguje na uvrede učinjene prema Peteru zbog njegovog prijateljstva prema srpskom narodu“, piše ovako, ekskluzivno za Novosti, Patrik Beson, čuveni francuski književnik, o Peteru Handkeu, nazivajući ga "ljutitim mladićem do svog poslednjeg udarca perom". Novosti objavljuju kompletan Besonov autorski tekst o ovogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade za književnost.

 

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...