Brisel odložio pregovore Skoplju

Danijela Ćirović

(subota 19. oktobar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Brisel, 18.10.2019 - samit lidera Evropske unije (EU) u Briselu: Angela Merkel, Andrej Babiš, Viktor Orban

U Valjevu i Novom Sadu održani protesti zbog hapšenja uzbunjivača iz Krušika. Medvedev donosi „Putinovu garanciju“ za Kosovo. Jutkina imovina je vrtoglavo narasla za dve godine. CIA je iskoristila JSO za zločin u Račku. Gradonačelnik Vukovara bacio je statut grada na ćirilici. EU nije odobrila početak pristupnih pregovora za Skoplje i Tiranu, i razgovore o tome je odložila za iduću godinu.

bejrut prot s.jpg

Beirut, 18.10.2019 - sukob anti-vladinih demonstranata sa policijom tokom protesta u Bejrutu zbog vladinih planova za uvođenje novih poreza

 „Putinova garancija“ za Kosovo

Informer piše o poseti premijera Rusije Dmitrija Medvedeva uz naslov „Putinova garancija za Kosovo“. Ako Beograd to zatraži, Rusi će snažno podržati podelu Kosova ili bilo koje drugo rešenje, stoji na prvoj strani.

„U više navrata smo na svim terenima, na svim nivoima, govorili o tome da se držimo ranijeg stava. Polazimo od neophodnosti poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Polazimo od toga da tokom razmatranja i rešavanja svih pitanja kao osnovu treba uzimati upravo međunarodno pravo, ne jednostrane akte. To je, pre svega, rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244“, kaže u intervjuu za Novosti Dmitrij Medvedev, komentarišući višegodišnju podršku zvanične Moskve Srbiji u njenoj želji da očuva Kosovo i Metohiju u svom sastavu.

„Srbija jača za još tri leteće zveri“, naslov je u Kuriru.

dacic-harcenko-

Beograd, 18.10.2019 - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom

Protest zbog hapšenja uzbunjivača

Protest SZS protiv aktuelnog režima predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića održan je sinoć na Pozorišnom trgu u Novom Sadu, a govorili su nekadašnji potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin i pokrajinska poslanica Svetlana Kozić. Protest je bio posvećen podršci radniku fabrike „Krušik“ Aleksandru Obradoviću, koji je uhapšen pod optužbom da je novinarima dostavio informacije o trgovini oružjem u kojoj učestvuje otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Kozićeva je rekla da veruje da će slučaj iz „Krušika“ ohrabriti mnoge koji su do sada ćutali. Miroslav Vasin je kazao da je poražavajuće što „umesto da u zatvoru budu ministar Stefanović, njegov otac i svi ostali koji su umešani u trgovinu oružjem koje je na kraju završilo kod terorista Islamske države, vladajući režim je uhapsio onog za koga veruje da ih je razotkrio“, prenosi Danas.

„Obradović je prvi krenuo i neka cela Srbija krene za njim“, rekao je Borko Stefanović na protestu u Valjevu zbog hapšenja Obradovića, takođe objavljuje Danas.

barselona-petak-18.10.

Barcelona, 18.10.2019 - sukobi pristalica nezavisnosti Katalonije s policijom

EU odložila pregovore Skoplju

„EU pljunula Makedoncima u lice, jako poučna priča za sve u Srbiji i regionu“, piše Informer. „Makedonci se odrekli sebe, dali državu Šiptarima, a od Brisela dobili šipak“, naslov je teksta. Zoran Zaev na silu je doveden na vlast u Skoplju, pristao na sve ucene i zahteve Zapada, a Makron mu sada poručio da nema ništa od početka pregovora o članstvu u EU.

Odluka Evropskog saveta da ne otvori pregovore o pridruživanju Severne Makedonije i Albanije EU je otrežnjavajuća za ceo zapadni Balkan, a naročito za one koji smatraju da su velike žrtve - siguran put ka dobijanju naklonosti Brisela, piše Politika. Naročito je, ipak, drastičan primer Severne Makedonije koja je, uz promenu ustava, promenila i ime države. Posle šestosatne dramatične noćne rasprave saglasnost u Briselu nije postignuta čak ni oko „utešnog“ teksta saopštenja koje bi, umesto odluke o otvaranju pregovora, poslalo pozitivne poruke Skoplju i Tirani kao podsticaj za dalje angažovanje u vezi sa ovim. Razgovor o početku pregovora odlaže se za proleće iduće godine.

izbegli-samos-prot-

Samos, 18.10.2019 - protest izbeglica u prepunom kampu na grčkom ostrvu Samos

Priština isteruje Srbe iz KPS-a

Upadi Rosu na sever Kosmeta pokazuju nameru Prištine da izmeni etničku strukturu kosovskih policijskih snaga u ovom delu pokrajine, odnosno da iz njih potisne Srbe i da izigra Briselski sporazum. Na ovaj način sagovornici Politike objašnjavaju motiv zbog koga specijalci pod komandom prištinskih vlasti izvode akcije, poput one u sredu, kada su pod okriljem mraka u blindiranim vozilima upali u severnu Kosovsku Mitrovicu. Nisu ostvarili naum da uhapse Željka Bojića, prvog čoveka operativne regionalne kosovske policije za sever, ali jesu Radeta Basaru. Ovo je druga akcija Rosu, podseća list. U prethodnoj je uhapšeno 19 policijskih službenika.

hongkong-prot-18.10.

Hong Kong, 18.10.2019 - novi protest u Hong Kongu

Gradonačelnik Vukovara odbio ćirilicu

Za ćirilicu u Vukovaru i dalje nema mesta, rečeno je na sednici gradskog veća gde se dogodio incident kada je gradonačelnik Ivan Penava iz redova HDZ, bacio statut grada napisan na ćirilici, koji je pokušao da mu uruči poslanik Srđan Kolar, prenose Novosti.

„Neću ovo da primim“, vikao je Penava dok je bacao statut, optuživši Milorada Pupovca, Srpsko narodno veće i Samostalnu demokratsku srpsku stranku u Vukovaru da su režirali događaje na ovoj sednici iako je upravo on bio taj koji je saopštio da nema uslova za veća prava Srba u tom gradu. Srđan Kolar, koji je u ime SDSS dao Penavi statut, naglasio je da to nije čin provokacije, već poziv na dijalog u sklopu projekta SNV "Da se bolje razumemo".

"Vaši su uzori četničke šubare i spomenici koji okružuju ovaj grad. Zanima vas ono što niste uspeli 1991. godine, da uvedete ćirilicu u ovaj grad. Silovane žene vas ne zanimaju, mrtva deca vas ne zanimaju. Ako bude trebalo protiv velikosprske agresije juče, danas, sutra, svim sredstvima. Vukovar kleknuti i pasti u velikosrpsku retoriku i agresiju neće“, poručio je Penava.

meksiko-kuliakan-karteli-sukob

Culiacan, 18.10.2019 - U Meksiku je došlo do sukoba policije i pripadnika narkokartela

Jutkina narasla imovinska karta

Blic objavljuje zašto je osuđen bivši predsednik Opštine Brus uz naslov „Jutka priznao da je sakrio kola, novac i nekretnine“. Prema imovinskoj karti 2016. sa mesečnom platom od 76.000 dinara imao je trosoban stan u Brusu, poslovni prostor od 1.200 kvadrata u Brusu i BMW X5. Imovinska karta mu je 2018. izgledala ovako, uz platu koja je porasla na 81.433 dinara: dva stana, dva zemljišta, dva automobila, poslovni prostor, četiri građevinska zemljišta i zgrade, i četiri kombija.

Poslodavci ne vole trudnice

Dok poslodavci žele pouzdanog saradnika na kojeg mogu uvek da se oslone, a radnici maštaju o poštenom i pravičnom gazdi, u praksi se događa nešto sasvim drugo, piše Politika. Poslodavci najčešće gledaju svoj interes, tražeći izvesnost u radu pa im tako, recimo, nije pravo kad treba da zaposle trudnicu ili zamene već zaposlenu službenicu koja je ostala u drugom stanju. Da bi rešile svoj status, buduće majke često poslodavcima predlažu preraspodelu svog radnog vremena ili uvođenje kliznog rada, što samo dodatno podgreva problem. Jer, u Srbiji je poslovna realnost surova, na šta podseća i nedavno istraživanje Ministarstva za demokratiju i populacionu politiku, koje je pokazalo da tek svaki peti poslodavac odobrava klizno radno vreme, a čak 90 odsto njih ne dozvoljava rad od kuće.

Tajna dokumenta DB-a

Srpski telegraf objavljuje „istorijsku ekskluzivu“ uz naslov „Nikad viđena dokumenta državne bezbednosti“. List navodi da je došao do beleški o tajnim akcijama, prvih izveštaja srpskih bezbednjaka, ali i detalja o najvećim hapšenjima.

kina-li-BMW

Peking, 18.10.2019 - sastanak kineskog premijera Li Kećjanga i predsednika Menadžmenta BMV grupe Ilivera Zipsa

CIA iskoristila JSO

Bivši zamenik direktora BIA Dragan Marković Markoni otkriva mračne tajne Legijine jedinice, objavljuje Kurir uz naslov „Kako je CIA iskoristila JSO za zločin u Račku“. Jedinice specijalne operacije, koju je bivši šef DB-a Jovica Stanišić formirao po instrukcijama stranih službi, teško je zloupotrebljena na Kosovu, što je bio „glavni povod“ za bombardovanje SRJ, navodi list.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...