Rosu u Mitrovici uhapsile dvojicu Srba

Danijela Ćirović

(četvrtak 17. oktobar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Hague, 16.10.2019. - protest holandskih farmera u Hagu

Specijalne jedinice ROSU uhaspile su u severnoj Mitrovici sina šefa srpskog dela KPS-a i policajca. Palma je ocenio da će opozicija uvek biti nezadovoljna. „Nadmudruju“ se Dveri i demokrate. Otkazane su sve ekskurzije jer vozači nisu imali potrebna dokumenta. Održano je suđenje sestri poginulog radnika u lučanskoj fabrici „Milan Blagojević“. Pacijentkinja je umrla na pregledu debelog creva, ordinacija je zatvorena.

moda-saopaolo-Estufa-Project-

Sao Paulo, 16.10.2019 - Nedelja mode u Sao Paulu (Sao Paulo Fashion Week): kolekcija - AO Estufa Project

ROSU u severnoj Mitrovici

„Šiptari ’seku glave’ Srbima“, naslov je u Informeru. Specijalci ROSU juče ujutro su upali u Severnu Mitrovicu i pokušali da uhapse šefa srpskog dela KPS Željka Bojića. Nisu ga našli, pa su mu uhapsili sina, kao i policajca Radeta Basaru. „Plan Šiptara je da uhapse i proteraju sve Srbe sa severa koji bi mogli da organizuju otpor“, stoji u tekstu.

Naslov na prvoj strani Novosti je „Upad ROSU osveta za debakl u Interpolu“. Naoružani do zuba uhapsili su Basaru, a cilj im je bio komandir Željko Bojić. Aferom „Koverte“ Priština želi da izbaci Srpsku listu iz skupštine.

„Odmazda zbog Interpola“, piše i Srpski telegraf, navodeći da su „Šiptari počeli lov na Srbe“.

Oko stotinu pripadnika specijalnih jedinica, sa 25 vozila, upali su juče u severni deo Kosovske Mitrovice, izveštava i Politika. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju ocenio je da je „upad ROSU zabrinjavaući, da predstavlja igranje sa mirom“, kao i da „Priština želi da izmisli nacionalni kriminal.

vojska-srb-austrija

Beograd, 16.10.2019 - načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sastao se danas sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Republike Austrije generalom Robertom Brigerom

Palma o „nezadovoljnoj opoziciji“

„Posle prve runde dijaloga vlasti i opozicije u prisustvu predstavnika Evropskog parlamenta, moj zaključak je da naša opozicija ne bi bila zadovoljna ni kada bi joj dali RTS da njime rukovode, ni kad bi im ispunili neke druge zahteve, uvek bi im nešto nedostajalo“, kaže Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije u intervjuu za Politiku. Kako dodaje, ipak je „važno što su stranci mogli da vide da opozicija u stvari neće dogovor“.

„Ključne primedbe su im bile na poslovnik o radu parlamenta, koji su, inače, napravili upravo oni koji su danas u opoziciji. Da se o budžetu raspravlja kao o jedinoj tački i da vreme bude duplirano“, otkriva Marković.

brnab-ele-uprava-

Beograd, 16.10.2019 - predsednica Vlade Ana Brnabić predsedavala je trećoj sednici Koordinacionog saveta za elektronsku upravu

„Nadmudrivanje“ Dveri i demokrata

„Niko, pa ni uvažene kolege iz SzS-a, ne može voditi kadrovsku politiku u Demokratskoj stranci. Unutarstranačke probleme i nesuglasice ćemo rešavati u okviru nadležnosti stranačkih organa“, poručio je predsednik DS-a Zoran Lutovac, reagujući na reči lidera Dveri Boška Obradovića, koji je ocenio da „bivše rukovodstvo DS-a svaki dan zabija klinove u točkove“. Lutovac je, međutim, kako piše Politika na prvoj strani, uputio i javni poziv članovima DS-a, simpatizerima i „iskrenim borcima za demokratiju“, da se prekine s neplodotvornim raspravama, verbalnim nadmudrivanjima i javnim istupima koji udaljavaju od primarnog cilja – slobodnog društva i države koja počiva na principima vladavine prava, slobode i jednakosti.

Otkazane ekskurzije zbog vozača

Oko 650 učenika Osnovne škole "Pavle Savić" u Mirijevu juče nije krenulo na planirane izlete jer vozači autobusa nisu imali odgovarajuće kvalifikacione kartice, koje su obaveza po novom Pravilniku o prevozu dece. Osim učenika OŠ "Pavle Savić" na predviđen izlet juče nije otišlo ni 110 prvačića iz OŠ "Drinka Pavlović". Direktor OŠ "Pavle Savić" Milan Krstić kaže da je bilo planirano da na izlet idu učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda, a da su destinacije bile Viminacijum i Srebrno jezero (drugi razred), Tronoša i Tršić (treći), Orašac, Oplenac, Aranđelovac (četvrti), prenose Novosti. Za prevoz dece agencije koje su dobile na tenderu, kako kaže, angažovale su prevoznike Banbus turs i Lasta. "Saobraćajna policija obavila je pregled vozila i što se tiče tehničke ispravnosti i svih drugih stavki sve je u redu, samo je problem bio što svi vozači nisu imali kvalifikacione kartice", rekao je Krstić.

makron-merkel-tuluz

Toulouse, 16.10.2019 - susret francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel

Afera „satelit“

Bivši ambasador Izraela otkriva, piše Srpski telegraf: „Afera ’satelit’, Tadić, Vuk i Dinkić ukrali 20 miliona dolara.“

Suđenje sestri poginulog radnika

U Ivanjici je juče održano suđenje sestri poginulog radnika u lučanskoj fabrici „Milan Blagojević“ po tužbi Radoša Milovanovića, piše Danas uz naslov „Direktor nastavlja progon porodice Milivojević“. Povod za tužbu bilo je otvoreno pismo kojim se Mirjana Milivojević, sestra poginulog Milivoja, obratila Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije, tražeći od njega da se založi da se utvrdi istina i odgovornost Milovanovića za tragediju.

„Moj predsednik je zatvorio oči da ne vidi smrt mog brata koji je preminuo zbog tuđih interesa, a ne interesa države“, jedna je od rečenica zbog kojih je Milovanović podneo tužbu protiv Mirjane.

novin-prot-bg-

Beograd, 16.10.2019 - protest novinara i građana "Novinari protiv fantoma" ispred Vlade Srbije: Tamara Spajić

Pacijent umro, ordinacija zatvorena

Ministarstvo zdravlja ispituje tragičan slučaj u Beogradu, piše Blic uz naslov „Žena umrla tokom pregleda za koji ordinacija nije imala dozvolu“. Dušanka Banjac (74) preminula je za vreme kolonoskopije u opštoj anesteziji u privatnoj ordinaciji „Dr Nestorov“. Ova ustanova nije imala dozvolu ni za gastro-preglede ni za tretmane pod anestezijom i juče je odmah zatvorena.

Zabrana rada je usledila jer su inspektori utvrdili da ordinacija nije imala dozvolu da obavlja intervencije u anesteziji, zato što je registrovana kao ordinacija za opštu medicinu, piše Politika. Nesrećnoj ženi, koja se inače teško kretala, rađen je pregled debelog creva. Kada se nije probudila, lekari su pokušali da je reanimiraju. Daljom istragom i obdukcijom biće utvrđeno šta se zapravo desilo.

Rijaliti drama

„Sloba: Kija htela da se ubije dva puta, završila u ludnici“, glavni je naslov na prvoj strani Srpskog telegrafa.

Ovo je glavna najava i u Kuriru. Naslov teksta je „Napraviću masakr, ubiću i Slobu i sebe“. Poslali su je u „Lazu“, pa u policiju na trežnjenje, navodi list.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...