Vučić obećao veće plate za četiri najsiromašnija okruga

Anđelka Nikolić

(nedelja 13. oktobar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Blace, Kutlovac, 12.10.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je danas u Topličkom okrugu, u okviru kampanje Budućnost Srbije, i posetio polloprivredno gazdinstvo Milenković u Kutlovcu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je juče Toplički okrug u okviru kampanje Budućnost Srbije i najavio veće plate za četiri ugrožena regiona, odnosno “nešto  poput kosovskog dodatka”. Ponovio je da nema odlaganja redovnih parlamentarnih izbora. Predsednik je povodom predstojeće Generalne skupštine Interpola, na kojoj će se ponovo odlučivati o zahtevu Prištine za članstvo, rekao da očekuje da će ishod biti povoljan za Srbiju. Vučić je zamolio taksiste, koji su najavili radikalizaciju protesta od ponedeljka, da to ne čine. Jedino u Srbiji još nije pravno uređena službena upotreba nacionalnog jezika većinskog naroda - srpskog jezika i ćiriličnog pisma dok su jezici manjinskih naroda zakonski uređeni po najvišim evropskim standardima. Ovogodišnji nobelovac Peter Handke, u telefonskom razgovoru s Vučićem, potvrdio je da će uskoro posetiti našu zemlju. Stvaranje dezinformacija je najčešći oblčik manipulacije, pronađen u 52 zemlje od 70 analiziranih.

japan-tokio-tajfun

Kiho, 12.10.2019 - nalet tajfuna zapadno od Tokija

Vučić posetio  Toplički okrug u okviru kampanje Budućnost Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je juče Toplički okrug u okviru kampanje Budućnost Srbije i tom prilikom najavio veće plate za četiri ugrožena regiona, ističu Novosti.

Vučić je u Blacu izjavio da mu je ideja da se u četiri najsiromašnija okruga, među kojima je i Toplica, uvede poseban dodatak, nešto poput kosovskog dodatka, te da će o toj mogućnosti razgovarati sa premijerkom Anom Brnabić.

Ideja je, kaže, da taj dodatak za Toplički okrug, Jablanički, Pčinjski...bude 10 odsto, pa da palata lekara u Blacu bude veća 10 odsto nego lekara u Beogradu.

Vučić je najavio da će država više ulagati u Toplicu i druge siromašne krajeve Srbije, kao bi ostavila seljaka na svome:

"Da nam čuva pragove i ono što smo počeli da gubimo u poslednjih 30-40 godina".

Najavio je i da će svi penzioneri u Srbiji dobiti za 15 dana jednokratnu pomoć od 5.000 dinara.

Po pitanju Kosova i Metohije, rekao je da su drugi koji vole da se junače, doprineli nezavisnosti KiM i to toliko da bi njega samog bilo sramota da izgovori reč KiM.

Vučić je podvukao da Srbija nema decu za bacanje i da neće da se junači da bi dobio glasove, ali i da neće nikada dozvoliti da neko pljune na obraz Srbije, da nas neko ponizi.

"Čuvaćemo ponos naše zemlje. To znači da ćemo uvek znati na pametan način da štitimo naše naiconalne i državne interese i gledati kako da pomgnemo našem narodu na KiM", rekao je Vučić.

vucic-deca-blace-

Blace, 12.10.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je danas u Topličkom okrugu, u okviru kampanje Budućnost Srbije

Vučić o izborima, inerpolu, taksistima…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio rekao je da nema odlaganja redovnih parlamentarnih izbora, i da će biti održani onako kako to nalažu Ustav i zakon, prenose Novosti.

Na pitanje novinara kako vidi predlog Vladimira Goatija da izbore treba odložiti bar za šest meseci, da bi se izbegao bojkot, Vučić je dodao da je čuo da opozicija štrajkuje da bi izbori bili ranije, ali ne i da štrajkuje da bi bili kasnije.

"Ja tu vrsu ludila niti mogu da razumem, niti mogu da slušam...

Oni ako hoće da izađu na izbore - hoće, ako neće - nemoj da izlazite na izbore", rekao je Vučić novinarima u Kuršumliji gde je bio u sklopu kampanje "Budućnost Srbije".
U susret predstojećoj Generalnoj skupštini Interpola, na kojoj će se ponovo odlučivati o zahtevu Prištine za članstvo, Vučić je rekao da je bilo mnogo pritisaka, ali da očekuje da će ishod biti povoljan za Srbiju.
Vučić je zamolio taksiste, koji su najavilu radikalizaciju protesta od ponedeljka, da to ne čine." Spremni smo da razgovaramo, da vidimo da pronađemo rešenje, ali ih molim da ne rade to, jer to ničemu ne vodi", rekao je Vučić.

“Ne razumem ludilo opozicije”, naslov je u tabloidu Alo.

vucic-vojska-kursumlija-

Kuršumlija, 12.10.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je danas u Topličkom okrugu, u okviru kampanje Budućnost Srbije, posetio je Kuršumliju i položio kamen temeljac za fabriku namenske industrije "BSS" (Borbeni složeni sistemi)

I sa ćirilicom možemo u Evropu

Bugari stavljaju ćirilicu na evro, a mi je skidamo s dinara, piše u Politici pod naslovom: “I sa ćirilicom možemo u Evropu”.

Šta koči usvajanje izmena Zakona o jeziku  - bila je tema okruglog stola koji je Politika organizovala.Učesnici su ukazali na pogubne posledice nebrige o srpskom jeziku.

Da se ovome ozbiljno pristupilo, kao što su pristupili struka i posednji sastav Ministarstva za kulturu i informisanje, već bismo se pomerili s mrtve tačke, smatra predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika prof. dr. Sreto Tanasić.  Ili bi nam, kako dodaje, barem neko rekao zašto se jedino u Srbiji zakon o službenoj upotrebi nacionalnog jezika većinskog naroda ne može usvojiti, dok su jezici manjinskih naroda zakonski uređeni i dobili su status  na kojem mnogi u Evropi mogu pozavideti.

padobranci niss dan

Niš, 12.10.2019 - na niškom vojnom aerodromu „Narednik pilot Mihajlo Petroviæ“ održana je svečanost povodom Dana vojnih padobranaca - 14. oktobra

Dodik: Ne znam zašto Bosnu još pokušavaju da očuvaju

Politika Bošnjaka, koju sada pokušavaju da nametnu Srbima – postavljanjem nemogućih uslova za uspostavu vlasti u zajedničkim organima BiH – samo je put da BiH izgubi bilo kakav smisao i kretanje je ka njenom raspadu, rekao je u razgovoru za Politiku Milorad Dodik, član Predsedništva BiH iz Republike Srpske.

On kaže da usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa, kako bi se aktivirao Akcioni plan za članstvo BiH u NATO, ne može biti deo paketa za razgovore o formiranju vlasti i ističe da je taj uslov smišljeno postavljen, da Sarajevo ne bi dobilo partnere iz RS.

Obrazlaže kako u Sarajevu takvim ponašanjem pokušavaju napraviti stanje u kome bi bilo normalno da oni koji su dobili legitimtet na izborima ne treba da uđu u vlast, a oni koji su izgubili izbore mogu I dalje da rade, što je, “nezdrava situacija koja će eskalirati u političku blokadu u kojoj niko više ni s kim više neće sarađivati”.

Dodik je najavio da će krajem oktobra biti sednica Skupštine RS i da se priprema materijal koji neće biti samo odgovor na dekleraciju SDA.

List u naslovu intervjua citira Dodika: “Ne znam zašto Bosnu još pokušavaju da očuvaju”.

kit-engl-obala

Northumberland, England, 12.10.2019 - službenik obalske straže pored tela kita (11-18 metara) koji se nasukao na engleskun obalu

Lažne kampanjne na društvenim mrežama

Blic objavljuje “veliko  istraživanje univerziteta Oksford” Pod naslovom “Ko void lažne kampanje na društvenim mrežama”.

“Stvaranje dezinformacija je najčešći oblčik manipulacije, pronađen u 52 zemlje od 70 analiziranih”, prenosi ovaj list. “Tri su načina botovske kampanje: diskreditovanje političkih protivnika, gušenje drugačijih stavova i suzbijanje osnovnih ljudskih prava”.

sirija-turska-vojska

Sanliurfa province, 12.10.2019 - nastavak turske vojne intervencije u Siriji

Kurti priznao sudiji: Ubijao bih Srbe

Novosti citiraju sudiju Danicu Marinković: “Kurti mi priznao: Ubijao bih Srbe”.

Lider “Samoopredeljenja” još tokom 1991.godine planirao rat sa Srbijom.

Fatmir Ljimaj lično naredio da se strelja čak 100 Srba iz Orahovca.

prot-bojkot-12.10.

Beograd, 12.10.2019 - protest "1 od 5 miliona" u Beogradu

Na koga liči Trampov izaslanik

“Stručnjaci o specijalcu za Kosovo” piše u Kuriru pod naslovom “Mali Tramp se ponaša kao Holbruk”.

opozic-dublje-

Bogatić, Dublje, 12.10.2019 - predsednik Zajedno za Srbiju (ZzS) Nebojša Zelenović u kampanji bojkota izbora tokom posete selu Dublje u opštini Bogatić

Potpirivanje sukoba

Pod najavom “alarmantno” u tabloidu Alo piše kako “institucije lažne države potpiruju nove sukobe i nestabilnost”

“ISIS dolazi u Srbiju sa vojskom Kosova”, naslov je u ovom tabloidu. “Kod Prizrena uhvaćena grupa od 19 Sirijaca koje je predvodio pripadnik tzv kosovske vojska stacioniran u južnom delu Kosovske Mitrovice.”

Handke potvrdio da će uskoro posetiti našu zemlju

Dok sa jedne strane traje hajka na najnovijeg nobelovca Petera Handkea, zbog njegove naklonosti našem narodu, salve pohvala i oduševljenja stižu na račun književnog velikana od strane naših intelektualaca, objavljuju Novosti koje slavnom piscu sa više tekstova posvećuju dve strane.

"Nobel" je mala uteha za sve nepravde nanete najvećem živom piscu…Evo, malo melema i za našu dušu,  kazao je za list Gojko Đogo.

Vest iz Švedske akademije pozdravile su i njihove srpske kolege iz SANU, čiji je Handke inostrani član.

Vest da je Handkeu dodeljen "Nobel" srpski akademici nisu dočekali sa uzvikom "zar već!" nego "zar tek sad!" , preneo je za list predsednik SANU Vladimir Kostić.

" Primite nagradu i za pravdu za Srbe. Jednodušno, svim srcima čestitamo. Vaši pisci iz Srbije" , piše u čestitki koju mu je Udruženje književnika Srbije uputilo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče telefonom sa Handkeom i čestitao mu na izuzetnom priznanju i pozvao ga da dođe u Srbiju.
Handke je kazao da će u najskorije vreme da poseti našu zemlju i da se veoma raduje razgovoru sa srpskim predsednikom. Tokom razgovora najveći deo reči izgovarao je na srpskom jeziku.

U više navrata Handke je posećivao Banjaluku, a advokat Jevto Janković, tadašnji istražni sudija, svedoči kako je u ratnim vremenima Handke peške, preko koridora želeo da ide za Beograd, kako bi se sastao s Miloševićem.

Do toga ipak nije došlo, jer su domaćini uspeli da ga kombijem prevezu u Srbiju sa grupom Grka, koji su se vraćali kući iz Banjaluke.

“U kombi je moglo da stane devet osoba, a njih je bilo petnaestak. Na kraju smo isekli zadnja sedišta i postavili daske kako bi svi mogli da se smeste. Handke je sedeo na tim daskama”,  priča Janković.

List prenosi i sećanje meštana Belih voda pod naslovom: Handke dobio našeg “Nobela”.

Kurir citira Žarka Radakovića, Hndkeovog prevodioca: “Napadaju ga oni koji ga nisu čitali”

“Istraga” nestale bebe

“Glumac mi na prevaru uzeo 3.200 evra za nestalog brata”, naslov je u Kuriru gde govori “Josipa Filipović koja već 40 godina traži brata za koga sumnja da je otet u porodilištu”. Ona “svim roditeljima koji traže nestalu decu poručuje: Ne nasedajte”. Po njenim rečima dala je novac “aktivisti u borbi protiv krađe beba, za istragu I od tada mu se gubi svaki trag…”


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...