“Neće da nam daju ništa”

Anđelka Nikolić

(subota 12. oktobar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 11.10.2019 - Svečanost povodom promocije i prijema u radni odnos u Ministarstvo unutrašnjih poslova polaznika 19. i 20. klase Centra za osnovnu policijsku obuku

Niko nam ne nudi ništa po pitanju Kosova i Metohije, neće da nam daju ništa, rekao je predsednik Aleksandar Vučić povodom razgovora sa izaslanikom predsednika SAD Ričardom Grenelom. O detaljima razgovora se ne zna ništa a Vučić je rekao da voli da prođe određeno vreme i da sam razmisli šta nam je činiti po određenim pitanjim, pa će tek onda da izađe u javnost i saopšti detalje. U specijalizovanom kosovskom sudu u Hagu za zločine OVK sve je spremno za početak suđenja, samo nema optužnice. Sergej Trifunović, predsednik Pokreta građana Srbije tvrdi da mu je SNS nudio pare da postanu lojalna opozicija. Ruski premijer Dmitrij Medvedev 20. oktobra govori u Skupštini Srbije. U zpadnoj štampi vodi se hajka protiv Handkea, najnovijeg nobelovca, a potencira se njegova odbrana Srbije tokom bombardovanja i ratova devedesetih.

Niko nam ništa ne nudi, neće da nam daju ništa

„Niko nam ne nudi podelu, niko nam ne nudi ništa po pitanju Kosova i Metohije. Neće da nam daju ništa”, rekao je predsednik Aleksandar Vučić novinarima u Kovinu, na pitanje da li je od izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela dobio uveravanja da će biti ukinute takse i da li će od Srbije biti traženo nešto za uzvrat, te da li je bilo reči o podeli, prenosi Politika.

On je rekao i da one zemlje koje su priznale Kosovo žele da vide Srbiju bez Kosova. Istakao je da ni SAD, koja je priznala nezavisnost Kosova, neće da promeni svoj stav.

Vučić je izjavio da je sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika Ričardom Grenelom imao ozbiljan, otvoren i odgovoran razgovor ali da je to sve što može da kaže o tome.

„Ja, za razliku od drugih političara, nisam tako velike pameti da vam pričam velike priče. Volim da prođe određeno vreme i da sam razmislim šta nam je činiti po određenim pitanjima”, rekao je Vučić novinarima u Kovinu. On je rekao da će tek onda da izađe u javnost i saopšti detalje.

“Šta je predsednik sakrio od saradnika” pita Srpski telegraf pod naslovom “Tajna Vučićeve službene beleške”.

“Otkrivamo šta su Vučić i Greneč pričali u četiri oka” piše u Kuriru pod naslovom “Trampov specijalac tražio: ´Priznajte Kosovo´”.

Sukob u EU

“Kriza u EU odražava se na region”, objavljuje Blic pod naslovom “Makronov poraz će odložiti rešenje za Kosovo”. List objašnjava da  “posle neuspeha francuskog predsednika u borbi sa Angelom Merkel u vezi sa izborom Silvi Gular za evropsku komesarku, pregovori Beograda  Prištine pašće u drugi plan interesovanja evropskih lidera”.

Privatnik udaljio izveštače sa skupa gde je govorio Vučić

Dopisnik Al Džazire Đorđe Kostić potvrdio je da ekipe njihove i televizije N1 juče nisu puštene na otvaranje vetroparka „Čibuk 1“ u Mramorku kod Kovina, koji je izgradila kompanija Masdar iz Abu Dabija, zato što ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beogradu to nije dozvolio, iako su se blagovremeno akreditovale, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS), prenosi Danas.

Nakon događaja, ekipe N1 i Al Džazire upitale su predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je prisustvovao otvaranju, zašto njihove ekipe jedine nisu puštene na događaj.

„Predsednik je rekao da to nije njegova odluka i da je pokušao da utiče da se ona promeni“, rekao je UNS-u Kostić.

Dodao je da je odluka ambasadora dokaz da „privatnik odlučuje koji novinari će biti pušteni na događaj, a koji ne“.

Sve spremno za suđenje samo nema optužnice

U specijalizovanom kosovskom sudu u Hagu za zločine OVK sve je spremno za početak suđenja, a novinarima su izdata detaljna uputstva o načinu na koji će se izveštavati iz ove zgrade, piše u Politici pod naslovom:”Sve spremno za suđenje samo nema optužnice”.

“Istraga se nastavlja. Kada budemo mogli nešto konkretno da kažemo, bićemo u kontaktu”, odgovoreno je za list u timu američkog tužioca Džona Smita, koji je tokom čitave godine slao pozive veteranima OVK i saslušavao ih u najstrožoj tajnosti.

Sergej Trifunović: Ne trebaju mi prljave pare

Sergej Trifunović, predsednik Pokreta građana Srbije govori za Danas o nepristojnoj ponudi iz SNS da postanu lojalna opozicija i poručuje: “Ne trebaju mi prljave pare”.

Od PSG se očekivalo da se za 500 hiljada evra odrekne sebe i svrhe svog postojanja. Pošto im nije bilo jasno kako neko neće da uzima toliki novac, setili su se drevnog pravila: ako nećeš ti ima ko hoće.Međutim, nisu računali da će u tim kombinacijama naići na više onih koji neće, kaže Trifunović.

On je naveo da će ga Tužilaštvo pre pozvati da odgovara za sve ljude koje je „poklao“ u Stršljenu (film), nego što će ga pitati ko mu je ispred SNS nudio mito.

„Neću da kažem ko mi se obratio, jer to ne mogu kako ne bih u lošu situaciju doveo nedužne ljude, ali jeste mi nuđen novac „za Pokret“, iznos je pola miliona evra, ukoliko pristanem da budem opozicija koja će da govori ono što „vladikalima“ odgovara, kaže Trifunović.

Medvedev 20. oktobra govori u Skupštini Srbije

Novosti otkrivaju detalje posete ruskog premijera Srbiji: Medvedev 20. oktobra govori u Skupštini.

List u drugom tekstu kao zanimljivost donosi da je uoči dolaska u Beograd 19. oktobra, premijer Rusije Dmitrij Medvedev dao  jedno obećanje: probaće u Srbiji fruškogorsku kajsijevaču.

Da proba ovo srpsko piće preporučio mu je u sredu ministar poljoprivrede Branislav Nedimović tokom sajma poljoprivrede u Moskvi "Zlatna jesen", na kom je naša zemlja imala svoj štand, a koji je predsednik ruske vlade posetio.

Između Moskve i Carigrada

Odluku da se jubilej dobijanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve obeleži na nivou srpske Crkve, kao i svim njenim eparhijama, dakle nesvepravoslavno, donelo je najviše crkveno telo Sveti arhijerejski sabor, koji čine svi episkopi SPC, piše u Politici.

Odlukom da povuče ranije poslate pozive ruskom i vaseljenskom patrijarhu SPC je izbegla da proslavu autokefalnosti pretvori u ogledalo podeljenosti pravoslavlja.

Investitor počeo rušenje objekta na Pančićevom vrhu

Na vrhu Kopaonika juče je počelo uklanjanje nelegalno izgrađenog „kafića”, za koji je inspekcija avgusta 2018. donela rešenje o rušenju, objavljuje Politika.

Predstavnici ministarstva za građevinu odbijali su početak rušenja bez asistencije policije, a iz MUP-a su stizala objašnjenja da „policija ne asistira bez dokaza da se investitor nasilno protivi rušenju”.

Pre nekoliko dana investitorka Snežana Mitković iz Smedereva sama je angažovala radnike, koji su najpre izneli inventar, a juče su skidanjem crepa krenuli sa demontažom objekta.

Investitorka je od opštine Brus dobila dozvolu za gradnju montažnog kafića od 150 kvadrata, a podignuta je armiranobetonska građevina površine oko 1.000 kvadrata.

Svi u vrtić od treće godine

Ministarstvo prosvete najavilo: Svi u vrtić od treće godine, objavljuju Novosti.

Predškolsko vaspitanje biće besplatno i obavezno. Nedostaje 100.000 mesta za realizaciju ideje.

Handkeu osporavaju “Nobela” zbog srbofilije

Vest da je austrijski pisac, Petar Handke, dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost  izazvala je brojna reagovanja na društvenim mrežama i u medijima, a posebno je razbesnela Albance, koji za njega kažu da je „poznat po stavovima protiv NATO bombardovanja, koje je donelo slobodu Kosovu”, piše u Politici.

Prištinska štampa podseća i da je Handke pre nekoliko godina boravio na Kosovu kada je, kako navode, Srbima iz Velike Hoče donirao 50.000 evra za izgradnju bazena.

Ne stišavaju se reakcije na dodelu nagrade za književnost u 2019.godini, piše u Danasu pod naslovom: “Handkeovo književno delo u senci političkog delanja”.

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da neće biti ništa od najave predsedavajućeg Predsedništva Željka Komšića o slanju protestne note Nobelovom komitetu zbog dodele nagrade Handkeu. Komšić je optužio Handkea da “širi mržnju i negira zločine i genocid zasnovan na etničkoj ili verskoj mržnji“.

Američki PEN izrazio je žaljenje zbog dodele Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu Peteru Handkeu, i ocenio da je on “svojim javnim glasom potkopavao istorijsku istinu i ponudio javno suknjištvo počiniocima genocida, poput bivšeg srpskog predsednika Slobodana Miloševića i lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića“.

Hajka na najnovijeg nobelovca počela je samo nekoliko minuta pošto je Švedska akademija saopštila njegovo ime, a potencirala se njegova naklonost našem narodu i odbrana Srbije tokom bombardovanja i ratova devedesetih, objavljuju Novosti.

Veliki humanitarac Francuz Arno Gujon šokiran je "izlivima mržnje i uvreda na račun Handkea u zapadnoj štampi": “ Biti prijatelj Srbije i iskreno voleti slabe i potlačene koji žive u enklavama na Kosovu i Metohiji se očigledno ne prašta. Čak ni posle 20 godina”.

List podseća na izjavu koju im je pre nekoliko godina dao Handke: Da li sam platio visoku cenu za "zabranjenu" ljubav prema Srbiji? Nisam platio i nisam trpeo ništa. U najboljem slučaju sam se čudio.

“Zapad, Šiptari i Bošnjaci traže da se Handkeu oduzme Nobel”, piše u Informeru. “Austrijski pisac kriv samo zato što je devedesetih podržavao Srbe i Srbiju”.

“Mrzitelji Srbije napali nobelovca”, piše u Srpskom telegrafu.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...