Trampov izaslanik: „Beograd i Priština moraju brzo i blisko da sarađuju“.

Anđelka Nikolić

(petak 11. oktobar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 10.10.2019 - Spuštanje bronzane figure spomenika Pobednik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je specijalnom izaslaniku američkog predsednika Ričardu Grenelu da kompromisno rešenje za Kosovo može biti postignuto samo uvažavanjem legitimnih interesa Srbije. “Cilj je da naše partnere u Srbiji i na Kosovu i Metohiji dovedemo do sveobuhvatnog rešenja…. Obe strane će morati blisko i brzo da sarađuju”, poručio je Grenel. Kurti najavio formiranje vlade bez Srpske liste. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio je EU da će ukoliko nastavi da kritikuje tursku oganzivu na Siriju otvoriti vrata i poslati u Evropu 3,6 miliona migranata. Poljska književnica Olga Tokarčuk dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za 2018. godinu, a Austrijanac Peter Handke ovim priznanjem ovenčan je za 2019. godinu, saopštila je Švedska akademija.

moda-lima-pronovias-

Lima, 10.10.2019 - nedelja mode u Limi: Pronovias

Prvi susret Aleksandra Vučića i Ričarda Grenela

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče u Beogradu sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Ričardom Grenelom, prenosi Politika.

Vučić je Grenela, sa kojim se sastao u Beogradu, upoznao sa pozicijom Srbije u vezi sa dijalogom i položajem Srba na Kosovu i Metohiji. Predsednik Vučić naglasio je opredeljenost Srbije za rešavanje odnosa Beograda i Prištine putem dijaloga.

“Kompromisno rešenje za Kosovo može biti postignuto samo uvažavanjem legitimnih interesa Srbije”, rekao je Vučić.

Grenel je poručio da “snažno uverenje Trampove administracije jeste da su ekonomski razvoj, kreiranje novih radnih mesta i poboljšanje uslova u oblasti trgovine ključni za obezbeđivanje trajnog mira”.

„Cilj je da naše partnere u Srbiji i na Kosovu i Metohiji dovedemo do sveobuhvatnog rešenja kako bi se razrešile tačke sukoba u regionu. Obe strane će morati blisko i brzo da sarađuju, gledajući u budućnost”, istakao je Grenel.

Tokom boravka u Beogradu, Grenel se sastao i sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i predsednikom Privredne komore Markom Čadežom. 

“Za dogovor o Kosovu SAD nude i ekonomsku pomoć”, naslov je u Danasu koji prenosi kakvu poruku je novi američki izaslanik preneo zvaničnom Beogradu. List citira diplomate: “Aktuelna doktrina Bele kuće kaže da sporove ne treba rešavati isključivo vojnom silom, već trgovinskim sredstvima, a zauzvrat trži otklon od Rusije”.

„Izaslanik predsednika SAD za Kosovo u Beogradu“ javlja Blic pod naslovom „Grenel preneo Vučiću teške Trampove poruke“. List dodaje da je „posle polučasovnog sastanka sa Trampovim čovekom za Kosovo, predsednik Vučić rekao saradnicima da ne želi da daje izjave, tražio je vreme da razmisli o sadržini razgovora“. Blic citira Grenela: „Beograd i Priština moraju brzo i blisko da sarađuju“.

vucic-grenel-

Beograd, 10.10.2019 - Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa sprecijalnim izaslanikom predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom

Amerika podržava podelu Kosova?

„Dojče vele tvrdi: Tramp sprema podelu Kosova“, piše u Informeru. „Trampov izaslanik Ričard Grenel ima samo jedan zadatak – da ubedi Angelu Merkel da prihvati podelu Kosova kao rešenje najveće krize u Evropi, javlja nemački javni servis“, objavljuje ovaj tabloid.

Šta planira Rusija?

„Počinje Putinova ofanziva“ piše u Srpskom telegrafu pod naslovom „Ruski udar na Kosovo u šest koraka“. Ovaj tabloid tvrdi kako „predsednik Rusije neće dozvoliti SAD da prevlada njihov uticaj u rešavanju kosovskog pitanja, zbog čega je pripremio strategiju na više frontova“. List dodaje da se „19. oktobra Medvedev sastaje sa Vučićem u Beogradu“.

Kurti najavio formiranje vlade bez Srpske liste

Kurti najavio formiranje vlade bez Srpske liste, naslov je u Politici.

List prenosi i da će Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i Demokratski savez Kosova (DSK) Ise Mustafe formirati kosovsku vladu. Finalni sporazum biće postignut nakon proglašenja konačnih rezultata vanrednih izbora, poručili su posle jučerašnjeg sastanka lideri te dve stranke.

Kurti je poručio i da će u Vladi biti „jedan ministar iz srpske zajednice kako to nalaže Ustav Kosova, ali da neće trčati za Srpskom listom pre nego što se razgovara sa ostalima političkim subjektima iz srpske zajednice koji su učestvovali na izborima”.

vucic-rama-zaev-br

Novi Sad, 10.10.2019 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa premijerkom Anom Brnabić i premijerima Severne Makedonije i Albanije, Zoranom Zaevim i Edijem Ramom sinoć u Novom Sadum uoči današnjeg trilateralnog sastanka

Stefanović: Očekujemo potvrdu da nemamo slobodne izbore

Opozicija predala dokumente o izbornim zloupotrebama zvaničniku OEBS-a, donosi Danas.

List citira Borka Stefanovića: ”Očekujemo potvrdu da nemamo slobodne izbore”.

dacic-gremingen-

Beograd, 10.10.2019 - konferencija za novinare posle razgovora ministra spoljnih poslova Ivice Dačića sa generalnim sekretarom OEBS  Tomasom Gremingerom

Bojkot bez podrške OEBS?

„Tajkunska politika bez podrške u Evropi i svetu“, piše u Informeru pod naslovom „OEBS: Đilasov bojkot izbora baš nema smisla“. List navodi da je „Tomas Greminger, generalni sekretar OEBS poručio da bojkot nije nikakva politika i pozvao opoziciju da razgovara sa predstavnicima vlasti“.

Pozadina protesta taksista

Blic objavljuje „još jedan tihi sukob premijerke i ministarke“ pod naslovom „Ana i Zorana zbog taksista u novom klinču“.

Reč je o sporu između udruženja taksista sa novom službom za javni prevoz koja u Beogradu posluje putem interneta. Zbog ovakve konkurencije, za koju smatraju da je nezakonita, taksisti već danima protestuju, blokirajući glavni grad a sve je očiglednije da jedne podržava ministrka Mihailović a druge premijerka Brnabić.

mihailovic-sajam-hrane

Beograd, 10.10.2019 - otvaranje međunarodne manifestacije "Belgrade Food Show": Zorana Mihajlović

Turska vojska prodrla dublje u teritoriju Sirije

Uprkos žestokom otporu kurdskih trupa, turske snage su juče, drugog dana ofanzive, prodrle dublje u njihovu teritoriju na severoistoku Sirije, tvrdi Ministarstvo odbrane vlade u Ankari, objavljuje Politika.

Turska avijacija i artiljerija projektilima zasipaju kurdske položaje, nastojeći da otvore put za svoju pešadiju. Projektili su pali na 181 tačku istočno od reke Eufrat, gde je kurdsko uporište, javlja Al Džazira.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pretnjom je odgovorio Evropljanima koji kritikuju tursku ofanzivu.

„O Evropska unijo, saberi se. Ponavljam, ukoliko pokušate da predstavite našu operaciju kao invaziju, otvorićemo vrata i poslati vam oko 3,6 miliona migranata”, rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

„Nikad niste bili iskreni. Sada kažu da će blokirati tri milijarde evra (obećanih turskoj u sklopu migrantskog sporazuma). Da li ste ikad poštovali obećanje koje nam je dato? Niste!”, rekao je on u poruci Evropljanima.

Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu upozorio je da će Turska uzvratiti ukoliko joj SAD uvedu sankcije zbog njene vojne operacije u severoistočnoj Siriji protiv kurdskih boraca koje podržava Vašington.

erdogan-pretnja-eu

Ankara, 10.10.2019 - govor predsednika Turske povodom napada na Siriju: Recep Tayyip Erdogan

Nobelova nagrada za književnost: Laureati Peter Handke i Olga Tokarčuk

Poljska književnica Olga Tokarčuk dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za 2018. godinu, a Austrijanac Peter Handke ovim priznanjem ovenčan je za 2019. godinu, saopštila je Švedska akademija, prenosi Politika.

Tokarčukova je nagrađena za „pripovednu imaginaciju koja enciklopedijskom strašću prevazilazi granice kao oblik života”, a Peter Handke za „književno umeće lingvističke ingenioznosti kojim je istražio periferna i specifična ljudska iskustva”.

„Peter Handke je stvorio veliki broj dela različitog žanra i tako postao jedan od najuticajnijih evropskih pisaca posle Drugog svetskog rata.

Nobelova nagrada dodeljena je za dve godine, pošto je prošle bila odložena.

Handke je uvek bio blizak srpskoj kulturi i dolazio je u Srbiju i onda kada u zapadnom svetu za nju nije bilo mesta. Suprotstavljao se NATO bombardovanju SR Jugoslavije, zbog čega je bio optuživan da brani srpski nacionalizam i Miloševića. Ostao je zapažen njegov esej „Jedno zimsko putovanje prema Dunavu, Savi, Moravi i Drini – ili pravda za Srbiju”, zbog kojeg je postao „ozloglašeni” autor.

„Želim da pozdravim sve ljude u Beogradu i Srbiji, osećam vašu radost zbog velikog priznanja koje sam dobio, hvala vam na tome i u moje ime večeras popićemo (na srpskom je izgovorio) rakiju i belo vino“, poručio je austrijski pisac u kratkoj izjavi za Radio Beograd 2.

U BiH i na Kosovu je nezadovoljstvo zbog dodele Nobelove nagrade Handkeu, prenosi Danas. Majke Srebrenice traže da mu se oduzme nagrada jer je “negirao genocid počinjen u Srebrenici”, piše u ovom listu.

Handke posle Nobela: “Fantastično, drago mi je i zbog Srba”, objavljuju Novosti u naslovu deo eksluzivnog kratkog razgovora s čuvenim piscem. Peter Handke rekao je za ovaj list da nagradu Nobelovog komiteta nije uopšte očekivao. “Sve je iznenađujuće i veoma hrabro, to što su uradili”.

Na opasku da su Srbi veoma srećni zbog nagrade koju je dobio Handke je rekao, ”Drago mi je! Da se ne raduju samo zbog Đokovića” i na srpskom jeziku poručio: Doviđenja!

Tokom agresije NATO na našu zemlju, čuveni pisac govorio da oseća gađenje prema ljudskoj vrsti.

„Priznanje za Handkea, Nobela dobio najveći prijatelj Srba“, naslov je u Kuriru.

Spuštena statua Pobednika

Simbol Beograda, 1.000 kilograma teška statua figure Pobednika, spuštena je juče sa postolja na Kalemegdanu, donosi Politika.

Bronzana statua, remek delo Ivana Meštrovića, posle 91 godine biće poslata na restauraciju u atelje vajara Zorana Kuzmanovića.

Spomenik Pobednik podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave, povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

“Pobednik uklonjen, Vesić i Radojčić izbegli građane”, naslov je u Danasu.

Informer javlja da je „Pobednik posle 91 godine na remontu. Vraćaju ga na Kalemegdan marta 2020.“

„Čuveni spomenik 10. februara ponovo na Kalemegdanu“ tvrdi Blic.

U tabloidu Alo piše kako iz Zavoda za zaštitu spomenika obećavaju da će Pobednik „za tri meseca zablistati novim sjajem“.

„Spomenik na restauraciji, Beograd bez Pobednika“, objavljuje Kurir.

pobednik-skidanje-

Beograd, 10.10.2019 - Spuštanje bronzane figure spomenika Pobednik

Prizivanje Dačićevog „pada“

„Velika bruka, Dačić bi svuda u svetu pao zbog afere ´Banana´“ piše u Kuriru. Reč je o Ivici Dačiću, predsedniku Socijalističke partije Srbije i sadašnjem ministru spoljnih poslova, povodom oslobađajuće presude za njegovog šefa kabineta iz vremena kada je bio ministar policije, kome je suđeno za odavanje policijskih podataka kriminalnim grupama.

novak-izner

Shanghai, 10.10.2019 - Novak Đoković slavi pobedu u meču protiv Amerikanca Džona Iznera na Masters turniru u Šangaju

U registru čak 279 pedofila

Sve punija evidencija osuđenika.Uvid u bazu imaju nadležni organi, piše u Novostima pod naslovom: “Doživotno u registru čak 279 pedofila”.

koss-zvezda-fener-

Beograd, 10.10.2019 - utakmica Crvena zvezda - Fenerbahče u 2. kolu Evrolige, 68:56 (15-16,20-14,16-13,17-13)

Juriš na svetski rekord

Informer donosi razgovor sa čuvenom atletičarkom Ivanom Španović pod naslovom „Idem u penziju 2022!“ List citira atletičarku: „Želim da oborim svetski rekord“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...