Osam vekova autokefalnosti SPC

Danijela Ćirović

(nedelja 6. oktobar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Kosovska Mitrovica, 05.10.2019 - prizor iz srpskog dela Kosovske Mitrovice uoči vanrednih parlamentarnih izbora, koji se održavaju na Kosovu u nedelju 6. oktobra

Šta se desilo posle 5. oktobra, pitaju pojedini, 19 godina kasnije. Srpska crkva slavi osam vekova autokefalnosti. Dr Pavlović kaže da je prošao golgotu zbog afere „Indeks“. Baka Coki prija kućni pritvor. Zvezdara teatar obeležava tri i po decenije postojanja.

strelsci-srebro-budimpesta-

Budimpešta, 05.10.2019 - reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju u ekipnom takmičenju za strelce od 14 do 18 godina na Evropskoj ligi mladih u gađanju vazdušnom puškom, u Budimpešti: reprezentativci i članovi stručnog štaba i predsednik Streljačkog saveza Srbije Nenad Putnik

Šta se desilo 6. oktobra

Šta se dogodilo posle 5. oktobra 2000, pita Politika. Iako se činilo da je sa 5. oktobrom završeno ako ne sve, a ono gotovo sve, i da su čiste ulice koje su osvanule 6. oktobra i u simboličnom smislu označile da je u Srbiji krenulo novo doba, žal za potpunim raspletom revolucije prisutan je i danas, 19 godina kasnije. „Ja sam već 6. nastavio da radim normalno“, rekao je jednom prilikom Ivica Dačić, tada portparol Miloševićeve SPS, a danas šef diplomatije Srbije. Baš to što su neki nastavili kao da se ništa nije desilo, za mnoge je krunski dokaz da 6. oktobar nije doneo pravi raskid sa autoritarnim režimom i da je revolucija ostala nedorečena. „DOS i tadašnja demokratska opozicija su ispunili svoju misiju. To što je, na jedan relativno bezbolan način, smenjen jedan nedemokratski režim je zapravo najveća epohalna promena“, kaže Rasim Ljajić, onda jedan od lidera DOS-a, a danas ministar u vladi.

prot-bgd-5.10

Beograd, 05.10.2019 - protest "Jedan od pet miliona" (#1od5miliona) u Beogradu

Osam vekova autokefalnosti SPC

Srpska pravoslavna crkva u nedelju započinje svenarodno proslavljanje velikog i za našu državu i narod, kapitalno važnog jubileja: osam vekova autokefalnosti, pišu Novosti. Prva u nizu je proslava u manastiru Žiča, gde će biti održana sveta saborna arhijerejska liturgija, koju će služiti Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, sa sveštenstvom SPC. Odmah potom,u ponedeljak, jubilej će biti obeležen posetom Pećkoj patrijaršiji i Kosovu i Metohiji i nastavljen 8. i 9. oktobra u Beogradu - svečanom Akademijum u Sava centru i otvaranjem izložbe u Muzeju SPC. Tim povodom, u intervju za ovaj list, episkop bački Irinej Bulović, govori o presudnim momentima koji su u minulih osam vekova obeležili duhovnost SPC i vascelog srpskog naroda. „Kosovo ne mogu zauvek oteti“, kaže Bulović.

Blic ovim povodom objavljuje veliko istraživanje pod naslovom „Osam vekova SPC – mitovi i činjenice“. O Crkvi nekad i sad pišu dr Aleksandar Uzelac, dr Radmila Radić, istoričar Dejan Ristić i vladika mileševski Atanasije.

Golgota zbog afere „Indeks“

Suđenje optuženima za korupciju na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, pred Višim sudom u Smederevu, prema očekivanjima, trebalo bi da se završi prvostepenom presudom do kraja godine. Za deceniju koliko traje, jedan od najkompleksnijih predmeta u istoriji srpskog pravosuđa, tri puta je počinjao iznova, a od prvog dana maratonski proces prate brojni apsurdi, pišu Novosti. Viši sud u Smederevu, nakon što je dobio "vruć krompir" da postupa u ovom predmetu, odmah se proglasio nenadležnim, sa zahtevom da sudi Specijalni sud za organizovani kriminal, što - nije prošlo. Potom je sud tražio da se, zbog velikog broja optuženih i nedostatka prostora, sudi u beogradskoj Palati pravde. I to je odbijeno, pa je u sudnicu pretvorena sala Skupštine grada Smedereva. Dr Marko Pavlović kaže da je „preživeo pravu golgotu zbog afere ’Indeks’“, a list navodi da je profesor srpskog prava štitio istinu i pravdu.

irak-prot-sukobi

Bagdad, 05.10.2019 - sukob demonstranata sa iračkim snagama bezbednosti tokom anti-vladinih demonstracija u Bagdadu

Baka Coki prija kućni pritvor

Kurir objavljuje specijal o masovnim ubicama, a ovoga puta na prvoj strani je Baka Coka i njene prve fotografije posle izlaska iz Centralnog zatvora. „Savest je ne muči“, navodi list, objavljujući da Stojanki Stojanović (71), koja je na ulici hladnokrvno ubila investitora Zorana Trifunovića, prija boravak u kućnom pritvoru. „Mamu su tukli u zatvoru, slomila je kuk i ruku, pokušala da se ubije. Vraćanje u zatvor ravno je ubistvu“, kaže njen sin Marko.

Tri i po decenije Zvezdara teatra

Akademik Dušan Kovačević, dramski pisac i scenarista, svakako je najzaslužniji za bogatu tradiciju i dugovečnost Zvezdara teatra, umetničke kuće koja u utorak, 8. oktobra, obeležava 35 godina postojanja. Tim povodom biće otvorena izložba „Preko scene do zvezda“, koju čine portreti velikana Zvezdara teatra, posle čega će predstavom „Korešpodencija“ biti otvorena i nova pozorišna sezona. Kovačević u intervjuu za Politiku govori o vremenu kada se rađalo ovo pozorište, SANU, čiji je redovni član, problemima s kojima publika voli da se suoči u teatru, svom novom filmu. „Tri i po decenije Zvezdara teatra je tačno polovina moga života. Kada sam došao te 1984. da gledam ’Mrešćenje šarana’, u pozorištu koje je bilo nalik na malo komforniju šupu, sa scenom u obliku amfiteatra i sa stolicama na kojima nije bilo baš prijatno sedeti, ništa nije upućivalo na lepu budućnost“, kaže on.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...