Tramp imenovao izaslanika za dijalog

Danijela Ćirović

(subota 5. oktobar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 04.10.2019 - sastanak delegacije Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio da je glasanje za Srpsku listu „pitanje opstanka Srba na Kosmetu“. Tramp imenovao ambasadora SAD u Nemačkoj za izaslanika na pregovorima o Kosovu. Gde je Srbija 19 godina posle pada Miloševića. Pobednik „Slagalice“ je zidar iz Bačkog Petrovca. Šestogodišnja Nađa iz Niša konačno je dobila kuću. Otac poginulog radnika ozlojeđen je ponašanjem njegovih kolega. Jevtić više neće igrati u predstavama za decu.

atletika-egi-s

Štutgart, 04.10.2019 - Svetsko prvenstvo u gimnastici (Gymnastics World Championships): Farah Hussein (Egipat)

Vučić sa Srpskom listom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je pozvao sve Srbe na Kosovu i Metohiji da izađu na izbore 6. oktobra i glasaju po svojoj savesti, a da je njegova molba da glasaju za Srpsku listu, jer je to pitanje opstanka Srba na Kosovu i Metohiji i opstanka i budućnosti Srbije, prenose Novosti. Vučić je, posle sastanka sa kandidatima Srpske liste, rekao da je ta lista bila izložena brutalnoj kampanji, a cilj te kampanje bio je, kako je istakao, slabljenje pozicije srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, Srbije u celini i pregovaračke pozicije naše zemlje u nastavku rešavanja kosovskog pitanja.

List piše i o „manevru Bele kuće“, odnosno „Trampovom šamaru Angeli oko Kosmeta“. Naime, američki predsednik imenovao je Ričarda Grenela za izaslanika u dijalogu o Kosovu. Emisar je omražen u Nemačkoj, a Berlin želi svog pregovarača.

vuci-kosovo-izbori-

Beograd, 04.10.2019 - konferencija za novinare posle razgovora predsednika Srbije sa kandidatima Srpske liste za poslanike na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji: Aleksandar Vučić, Marko Đurić

Ambasador SAD u Nemačkoj u dijalogu

„Tramp traži brzo rešenje za Kosovo“, naslov je u Blicu. Šef Bele kuće juče je imenovao ambasadora SAD u Nemačkoj za izaslanika u pregovorima. Samo mesec pre toga, postavio je Metjua Palmera za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan. U dijalog o Kosovu, preko svog zeta Džareda Kušnera, uključuje i savetnika za bezbednost Roberta O’Brajana. Trampov bivši savetnik Samjuel Nanberg radi Kadriju Veseljiju kampanju pred kosovske izbore.

Politika piše da je „’mali Tramp’ trn u oku Briselu i Berlinu“. Grenel bi, ukoliko dobije potvrdu Senata, obavljao obe funkcije. Do njegovog imenovanja dolazi svega dvadesetak dana otkako je Robert O’Brajan imenovan za savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće. Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je imenovanje Grenela za Srbiju bilo iznenađenje, podsetivši da se pregovori vode pod okriljem EU.

Srbija - 19 godina posle Miloševića

Gde je Srbija 19 godina posle pada Miloševića, pita Danas uz naslov „Virus 5. oktobra je još među nama“.

„Povraća mi se zbog količine gluposti režima. Niko drugi neće rešiti naš problem umesto nas samih. Može većina koliko god hoće da gleda u vođu i od njega očekuje sve, ali vreme je da se vidi da vođa ne gleda u nas, već u ogledalo“, kaže Branislav Lečić. Velimir Ilić, s druge strane, navodi da za ovih 19 godina, „nikada nije bilo više diktature nego u poslednjih sedam godina ove vlasti“.

„Mi imamo državu u kojoj se građani dele na one koji su uz SNS i koji imaju sve privilegije, i one druge bez partijske knjižice, koji su građani drugog reda“, ističe on.

taksi-blokada-bg-petak-s

Beograd, 04.10.2019 - protest taksista u centru Beograda, blokadom ulica

Političari protiv voditelja

„Skandal, političari napali voditelja“, piše u glavnoj najavi na prvoj strani Srpskog telegrafa uz naslov „Traže hapšenje Marića“. Stranke, udruženja i javne ličnosti „utrkuju se“ ko će više vređati i osuditi Milomira Marića, jer je u programu uvredio profesora Danijela Sinanije.

niss-sajam-aautomobila-

Niš, 04.10.2019 - Sajam automobila u Nišu

Pobednik „Slagalice“ zidar iz Petrovca

Decenijama sticano znanje, Vladimir Krnač (56) iz Bačkog Petrovca, pobednik 118. ciklusa popularne "Slagalice", svakodnevno dopunjava i nadograđuje, baš kao što žuljevitim, i od rada ogrubelim rukama, mistrijom, fanglom i libelom, od temelja gradi kuće. Hodajuća enciklopedija, kako još nazivaju ovog skromnog čoveka, oca četvoro dece, višestruko nagrađivanog dobrovoljnog davaoca krvi, svojim zadivljivujućim znanjem "preti" da nadmaši popularnost kulena, nadaleko čuvenog brenda Bačkog Petrovca, pišu Novosti. Po obrazovanju bravar i samouki građevinac, Vladimir je u svom domu ugostio reportere, skromno ističući da je do sada učestvovao u 13 različitih kvizova, pobeđivao, gubio, uspeo da se plasira u pet različitih finala, a u "Slagalici" čak dva puta da se upiše kao finalni pobednik.

vucic-jermenin-s

Beograd, 04.10.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je svečani doček za predsednika Jermenije Armena Sarkisijana ispred Palate Srbija u Beogradu

Šestogodišnjoj Nađi konačno kuća

Nađa Bilbija Mladenović, rođena 2013. godine, početkom septembra krenula je na predškolsku nastavu u pripremnom odeljenju Osnovne škole „Miroslav Mika Antić“, pešačeći svakodnevno po pet kilometara kroz njihve sa babom i dedom, koji o njoj brinu takoreći od rođenja. U školi je prvi put u životu okusila čokoladno mleko i kroasan, jer su se njeni obroci do tada svodili samo na mast i hleb, piše Politika. Za samo dvadesetak dana, zahvaljujući angažovanju škole, niškog Centra za socijalni rad, rukovodstva grada Niša i izuzetnoj solidarnosti Nišlija i građana Srbije, rešeno je stambeno pitanje ove porodice i obezbeđeni su uslovi za normalno odrastanje šestogodišnjakinje koja je do sada živela u velikom siromaštvu i bedi.

Sramno ponašanje kolega

Otac poginulog Milomira Milivojevića, govori za Danas o sramnom ponašanju kolega njegovog sina pred sudnicom. „Bilo je užasno, sve se u nama kidalo“, naslov je teksta u kojem otac još pita: „Zašto je direktoru, ako nije kriv, bila potrebna podrška radnika i odbrana od polumrtve porodice? Vređali su nas ni krive ni dužne, vređali su i naše mrtvo dete.“

„Direktor poslao radnike da mi psuju mrtvog sina“, izjava je Milomirovog oca i naslov u Kuriru. „Dabogda samo na 30 sekundi doživeli ono što i ja. Na sto metara od mene gledao sam kako mi sin gori“, navodi on. Milovan Milivojević ogorčen je što su zaposleni u fabrici „Milan Blagojević – Namenska“ došli pred sud da brane direktora Radoša Milovanovića, optuženog za eksploziju 2017. u kojoj su poginuli radnici Milomir Milivojević (26) i Milojko Ignjatović (55).

Jevtićeva žrtva

Luka Krčevinac (21), žrtva glumca Gorana Jevtića, progovorio je posle pet godina, piše Informer. Glavni naslov na prvoj strani je „Jevtić me je silovao“. „Utrčao je za mnom u WC, masturbirao je, onda mi je skinuo pantalone i stavio moj polni organ u usta. Od šoka sam se sledio, imao sam tada samo 16 godina“, priča on.

Pozorište „Boško Buha“ donelo je odluku, pišu Novosti, Jevtić više neće igrati predstave pred decom.

Blic piše da se Jevtić prvi put pojavio u javnosti posle presude, to jest da glumi do odlaska u zatvor. Glumac je u četvrtak igrao u Pozorištu „Boško Buha“, ali mu je zabranjeno da učestvuje u predstavama za decu.

Goran Jevtić „odlaže robiju zbog snimanja novog filma“, objavljuje Kurir.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...