Podrška Srbiji na samitu u Pragu

Danijela Ćirović

(petak 4. oktobar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Pariz, 03.10.2019 - helikopter na mostu Pont Mari nad rekom Senom u Parizu. Nepoznati muškarac je ubijen iz vatrenog oružja, pošto je prethodno nožem ubio četiri policajca u policijskoj stanici u Parizu

Zemlje članice Višegradske grupe na samitu u Pragu podržale su put Srbije ka EU. Predsednik Jermenije kaže da Srbija i njegova zemlja imaju slične sudbine. Misija OEBS-a nije da posmatra izbore na Kosovu, već da pruži tehničku podršku. Predstavnik firme koja je vlasnik SBB-a i TV N1 kaže da će zaštititi svoju investiciju u Srbiji. Taksisti nastavljaju sa protestom. Protiv Jevtića su tri ključna dokaza.

fudb-partizan-umar-astana-

Nur-Sultan, Kazahstan, 03. 10. 2019. Utakmica fidbalske Lige Evrope Astana – Partizan 1:2. Partizanov napadač Umar Sadik postiga je dva gola

Vučićev govor u Pragu

Informer objavljuje govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Pragu uz naslov „Evropo, hoćeš li u Srbiju“.

„Gospodo iz EU, samo kažite da li ćemo postati članovi do 2025? Da znamo, da planiramo budućnost. Nećemo milostinju, već poštovanje za Srbiju i umećemo to da uzvratimo“, rekao je Vučić.

„Više i ne znamo šta nam traže oko Kosova“, naslov je teksta u Novostima, glavne najave na prvoj strani, koja takođe prenosi Vučićeve reči iz Praga.

Srpski telegraf objavljuje da se „sprema haos“, donoseći „Đilasov plan za slom Vučića“. „Otkrivamo, kad i uz čiju pomoć će lider SZS pokušati da sruši vlast SNS; glavni okidač za ovu akciju biće rešenje za Kosovo“, stoji na prvoj strani lista.

vucic-zeman-prag-

Prag, 03.10.2019 - susret predsednika Češke i srbije na marginama Samita Višegradske grupe (V4) u Pragu: Milos Zeman, Aleksandar Vučić

Zeman: Podrška Srbiji ka EU

Zemlje članice Višegradske grupe na jučerašnjem samitu u Pragu, kojem je prisustvovao i Aleksandar Vučić, jednoglasno su podržale Srbiju, piše Politika. Kako je rekao domaćin skupa, češki predsednik Miloš Zeman, „u svakom mogućem smislu“.

„Drago mi je što mogu da vas obavestim da svi predsednici jednoglasno podržavaju pristupanje Srbije EU. Spremni su da tom učlanjenju pruže maksimalnu pomoć“, izjavio je Zeman u Pragu. Naglasio je da EU mora da pokaže drugim članicama da je otvorena, spremna da prima nove članice i da je to „zona slobode“.

Sarkisijan: Slične sudbine naroda

Jermenski presdednik Armen Sarkisijan sinoć je stigao u dvodnevnu posetu Beogradu, a intervju za Politiku počeo je sećanjem na razarajući zemljotres 1988. u Jermeniji, u kojem je poginulo 25.000 ljudi, i koji je ponovo poslednjih decenija povezao srpski i jermenski narod. Svakog decembra Jermenija obeležava sećanje na sedam članova srpske vojne posade poginulih u padu aviona koji je nosio humanitarnu pomoć. Na pitanje koliko Jermeni uopšte znaju o Srbiji i šta je njegova prva misao o Srbiji, predsednik Jermenije podseća da sudbine srpskog i jermenskog naroda imaju mnogo zajedničkog. „Mislim da danas imamo zajedničku dramatičnu percepciju istorije koja se objašnjava ogromnim gubicima naša dva naroda i sličnostima naših nacionalnih sudbina“, kaže on.

brnab-jermenin

Beograd, 03.10.2019 - predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić dočekala je večeras na beogradskom aerodromu predsednika Jermenije Armena Sarkisijana koji je doputovao u zvaničnu posetu Srbiji

OEBS-ova tehnička podrška na Kosovu

Misija OEBS na Kosovu samo će pružati tehničku podršku izbornim telima, piše Politika. Na nedeljnim izborima u pokrajini ona neće imati posmatračku ulogu kakvu recimo ima u ostatku Srbije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre dva dana upozorio na više mogućnosti za manipulaciju Srba na kosovskim izborima, podseća list, dodajući da je rekao i da je izdvojeno tri miliona evra za kupovinu srpskih glasova.

„Uloga misije OEBS na Kosovu nije da posmatra izbore, već da pruži tehničke savete i pomoć“, objasnili su u OEBS-u.

energi-antis,-baja-matan

Sankt Peterburg, 03.10.2019 - delegacija Srbije, koju predvodi ministar rudarstva i energetike, učestvuje na Devetom međunarodnom gasnom forumu u Sankt Peterburgu: Aleksandar Antić, Dušan Bajatović, Dragutin Matanović - savetnik predsednika Republike

BC Partners štiti svoje investicije

Nikos Statopulos, predstavnik BC Partners, vlasnika SBB-a, TV N1 i Nove S, kaže za Danas da će „zaštititi investiciju u Srbiji“.

„U Srbiji ima problema s vladavinom prava, nezavisnim pravosuđem, stabilnošću poreske situacije i slobodom medija... Bili smo svesni rizika kad smo kupovali Junajted grupu... Tražio sam sastanak sa predsednikom, ali on nije tu. U Davosu smo imali konstruktivan razgovor“, kaže Statopulos.

Sve intenzivniji protest taksista

Protest beogradskih taksista sve intenzivnije se širi i sa ulica glavnog grada prelazi i u političku arenu, piše Politika. Taksisti usred radnog dana blokiraju grad, a nadležna ministarstva, grad i policija ništa ne preduzimaju da pomognu Beograđanima koji su sve to trpeli i juče, četvrti dan zaredom. Rešenja niko ne predlaže, a ministri se oglašavaju u medijima, ali samo da bi odgovornost prebacili jedni na druge. Upućeni ovu priču vide kao borbu za političke poene. Nezvanično se čuje da se taksisti i njihova konkurencija (pre svih „Kar go“), koriste kao efikasno oružje u predizbornom odmeravanju snaga u vladajućoj kolaiciji između SPS i SNS.

Tri dokaza protiv Jevtića

Blic piše o presudi beogradskom glumcu uz naslov „Tri ključna dokaza protiv Gorana Jevtića“. Terete ga iskazi svih svedoka koji su prisustvovali događaju. Veštačenje psihijatra pokazalo je da je dečak L. K. zlostavljan. Utvrđeno je da je glumac bio uračunljiv kada je izvršio delo.

„Boško Buha“ se ne odriče Jevtića, pišu Novosti. Naslov teksta je „Osudili ga za pedofiliju, a za decu i dalje glumi?“.

Kako je Golubović molio sudiju

Kurir objavljuje Golubovićevo obraćanje Višem sudu uz naslov „Kako je Kristijan molio sudiju da ga pusti iz zatvora“. Kristijan Golubović, koji u Zabeli služi kaznu od osam godina zatvora, preko advokata je poslao molbu za uslovni otpust, koju je sud juče razmatrao. Obećao je da će po izlasku živeti potpuno drugačije. List podseća da se rijaliti emisije „otimaju da ga dovedu“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...