KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV PREMIJERA ZBOG TELEKOMA

Danijela Ćirović

(pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama srpske štampe)

Srpsko tužilaštvo uputilo je kolegama iz Danske zahtev da se bivši pripadnici „plavih šlemova“ iz ove zemlje i zvanično ispitaju o zločinima kojima su prisustvovali u Dvoru na Uni 1995. godine. Dok Tadić jedva stiže da sledi svoj pretrpani raspored i razgovara sa svetskim zvaničnicima, Tomin je štrajk glađu i žeđu, kažu, prošao bez efekta. Jedni čak procenjuju da je DS time dobio koji poen više. No, naprednjacu su juče tužili premijera, ministre i državne sekretare zbog zloupotrebe položaja pri prodaji Telekoma. Očekuje se sastavljanje crne liste loših privrednika. Prve bolonjske diplome Univerzitet u Beogradu je izdao – na svoju ruku, a roditelji odbijaju da vakcinišu decu posle priče o štetnosti vakcina protiv svinjskog gripa. Čovek je preminuo od ujeda otrovnice u Bačkoj Palanci. Stigao je i dan velikog venčanja u Londonu. Nole će danas dobiti Orden Svetog Save, Dinamo merka Prosinečkog a Mesi je sa dva gola sinoć upisao pobedu Barselone u meču protiv Reala. Olivera i Vučela više nemaju šta da kriju...Revija mode u Karačiju, kolekcija - Pareesa Lawn


Srbija traži da svedoče danski vojnici

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije zvanično će tražiti od tužilaštva Danske da sasluša vojnika Jana Velendorfa, Danca koji je bio u „plavim šlemovima“ u Hrvatskoj 1995. godine, i koji je ovih dana izjavio da su danski vojnici gledali masakr nad hendikepiranim Srbima u Dvoru na Uni i nisu reagovali. Portparol tužilaštva Bruno Vekarić za Politiku kaže da se očekuje da dansko tužilaštvo reaguje, odnosno ispita očevica. „Na osnovu te informacije formirali smo predmet i u kontaktu smo sa Državnim odvetništvom Hrvatske. U toku su i provere da li je haško tužilaštvo uvrstilo ovaj događaj u neki od svojih predmeta, jer u tom slučaju ne može biti procesuiran nigde drugde“, objašnjava on.

Bivši potporučnik Druge gardijske brigade HV Damir Gorša koji je bio u Dvoru, tvrdi da Hrvatska nije učestvovala u ovom masakru. Zločin u školi dogodio se 8. avgusta 1995, a HV je ušla u Dvor dan kasnije. Najdalje u poricanju otišao je ratni komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković, pišu Novosti. On je javno govorio da je Oluja „bila potrebna muslimanima koliko i Hrvatskoj“. Naređenje koje su danski vojnici dobili od svog komandanta Jorgena Kolda, stoji u tekstu, „glasio je: ’Gledajte’“.

Tadićev „ubrzani ritam“..

„Izgleda da je spoljnopolitički kalendar srpskog predsednika u poslednjem periodu do kraja ispunjen“, piše Danas. List podseća na trilateralni sastanak u Karađorđevu, zatim sastanak sa francuskim predsednikom pre toga u Parizu, kao i prethodne posete ruskog premijera Vladimira Putina i šefa diplomatije Sergeja Lavrova. Sada se očekuje „još ubrzaniji ritam“. Predsednik Srbije će danas ugostiti grčkog predsednika Karlosa Papuljasa, iduće nedelje će razgovarati sa kineskim šefom diplomatije Jangom Đečijem, a zatim i sa predsednikom Mađarske Palom Šmitom. Dan kasnije dolazi poljski premijer Donald Tusk, dok će poslednjih dana maja u Beograd doći i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo. Boris Tadić krajem maja putuje u Varšavu na samit šefova zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope gde se nada da će se sastati i sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

..I Tomina „poruka bez efekta“

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović kaže u intervjuu za Danas da joj je žao što se njen Šumadinac (Tomislav Nikolić), „glađu i žeđu obratio srpskoj javnosti, šaljući tako poruku bez efekta“. „Tim činom, Nikolić je uspeo jedino da nanese štetu ugledu političara u Srbiji. Na svu sreću, osim te štete ništa se drugo tim štrajkom nije promenilo na političkoj sceni i dobro je što nema posledica po dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU. Osim toga, kao i pre Nikolićevog štrajka, jednako smo bliu, odnosno daleko, raspisivanju novih parlamentarnih izbora“, kaže ona.

I Blic piše da Nikolićev štrajk nije imao efekta, ali „tim činom praktično je započelo pozicioniranje stranaka u predizbornoj kampanji a DS je dobila izvesnu prednost nad naprednjacima“. Iako je rano govoriti o stategijama stranaka u predizbornoj kampanji, „jasno je da su prošlonedeljni događaji imali efekat otrežnjenja za pristalice DS-a i SNS-a“. Politikolog Slaviša Orlović za ovaj list ocenjuje da naprednjaci računaju na glosove razočaranih birača, gubitnika tranzicije koji su pogođeni niskim standardom, „ali se ne izjašnjavaju o brojnim pitanjima i ne nude rešenje“. Očekuje da će SNS tako voditi kampanju „protiv“, računajući na protestno glasanje.Pravni tim Srpske napredne stranke podneo je krivične prijave protiv državnih
zvaničnika za pokušaj nezakonite prodaje Telekoma Srbija u Palati pravde


SNS tužio Cvetkovića i Dinkića

SNS je juče podnela krivične prijave Višem tužilaštvu u Beogradu protiv premijera, bivšeg i sadašnjeg ministra ekonomije, bivše ministarke finansija i dva državna sekretara. Naprednjaci sumnjaju da su prilikom sprovođenja prodaje Telekoma Srbije zloupotrebili službeni položaj, piše Pravda. Član predsedništva stranke Dejan Đurđević kaže da su prijave podnete jer su „oni predlagali, donosili i sprovodili odluke koje su višestruko štetne za državu Srbiju i njene građane“. U SNS-u kažu da prodaja Telekoma predstavlja „rasprodaju ekonomskih resursa“ i da će Srbija tako ostati bez svoje vitalne telekomunikacione infrastrukture.

Privrednici na crnoj listi

Predlog o osnivanju registra diskvalifikovanih privrednika koji su odveli firme u stičaj i izdavali menice bez pokrića, trebalo bi da se nađe na jednoj od narednih sednica Vlade. Kako piše Politika, to je jedna od tri konkretne mere koje su predložili savetnici vicepremijerke Verice Kalanović. U praksi se često dešava da privrednik kupi robu na odloženo i pre nego što izmiri dug, likvidira preduzeće. Ovim će biti onemogućeno otvaranje nove firme nebrojeno puta. Privrednici čije će se ime naći na crnoj listi, moći će ponovo da osnuju preduzeće samo pod određenim uslovima. Jedan od predloga predviđa da se jednim klikom u Agenciji za privredne registre proveri bonitet preduzeća. U kreiranju crne liste biće uključeno nekoliko ministarstava, i to pravde, ekonomije i finansija.Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić uručio je rešenje za prijem u radni odnos Bugarčić Aboth Mirembe Yosia Rose, prvoj pripadnici MUP Srbije poreklom iz Ugande


Posle dve godine, diplome „na svoju ruku“

Elektrotehnički fakultet u Beogradu svečano je dodelio prve bolonjske diplome, na koje su studenti čekali dve godine. Naime, iako je objašnjeno da su diplome u skladu s pravilima EU i sa sedam nivoa zaštite, posao je Univerzitet u Beogradu uradio „na svoju ruku“. Na ETF-u za Politiku kažu da su svesni da su prekoračili ovlašćenja, ali su se potrudili da izađu u susret studentima. Ministarstvo je, naime, napravilo Pravilnik o izgledu i sadržaju diploma koje izdaje Univerzitet u skladu sa zakonom iz 2005, koji je u međuvremenu promenjen. Izmene su najopsežnije baš u tom delu koji se tiču svanja, trajanja studija. „Nacionalni savet je takođe doneo nomenklaturu zanimanja i sad imamo pravilnik koji niti je u skladu sa nomenklaturom niti sa tekućom verzijom zakona“, kaže dekan ETF-a Miodrag Popović.

Roditelji odbijaju da vaksinišu decu

Male boginje, rubeole i zauške, bolesti koje se već deset godina nisu pojavile u našoj zemlji, ponovo prete da izazovu epidemiju, piše Blic, i to posle priče o štetnosti vakcina protiv svinjskog gripa. Roditelji, naime, masovno odbijaju da vode decu na obaveznu vakcinaciju. „Ovakvo ponašanje zahvatilo je i Evropu, a epidemije ovih bolesti se već registruju u svetu, ali i u Srbiji“, prenosi Blic. Prema zvaničnim podacima za prva četiri meseca ove godine, registrovano je 297 pacijenata sa ovom dijagnozom. Epidemija je krajem prošle godine krenula iz Leskovca, odakle se prenela na teritoriju Niša, Beograda, delom i na Zaječar. Iz Instituta za javno zdravlje „Batut“ upozoravaju da su male boginje izuzetno zarazna bolest koja se brzo i lako prenosi. Ako neko oboli do pete i posle 20. godine života, kažu u Institutu, može doći do komplikacija, najčešće do upale pluća, mozga a u nekim slučajevima zaraza može da dovede i do smrtnog ishoda.Ruski predsednik Dmitrij Medvedev u poseti fabrici optičkih stakala nadomak Moskve


Duplo više za vozački ispit

Pravda piše da će novi pravilnik o načinu polaganja vozačkog ispita, koji je trebalo da stupi na snagu još 10. decembra 2009, biti uveden tek od oktobra ove godine. Obuka za B kategoriju će biti znatno izmenjena, a cena dvostruko viša. „Budući vozači tako će od oktobra, pored dosadašnjih obaveznih 40 časova obuke, imati i isto toliko časova teorijske nastave, što će zahtevati i dodatnu opremljenost auto-škola“, stoji u tekstu.

Vršac skuplji od Rima

Sugrađani su se ove godine pre odlučivali da otputuju u inostranstvo za prvomajske praznike, piše Politika, nego da ostanu u zemlji za ovaj mini odmor. Aranžmani za evropske metropole su maltene rasprodati, a pomama vlada za odmorima u Beču, Parizu, Istanbulu, Rimu, Pragu, Budimpešti. „Zvuči neverovatno, ali odmor u ovim gradovima košta manje nego ’prvomajski paketi’ koje nude agencije u hotelima sa pet zvezdica u Vršcu ili Aranđelovcu. Boravak u vršačkoj vili ’Breg’ (sopstveni prevoz, tri noćenja na bazi polupansiona uz korišćenje spa centra, a za prvi maj roštilj na otvorenom), u specijalnoj ponudi agencije ’Kontiki’ košta 22.080 dinara za jednu odraslu osobu. Manje od toga, oko 200 evra, dovoljno je na primer putniku ’Argus tursa’ za sedmodnevni aranžman u Rimu“, stoji u tekstu.

Ujedi otrovnica u Beloj Palanci i Nišu

Ilija Vasiljković (66) iz Bele Palanke preminuo je u Nišu zbog ujeda zmije otrovnice, dok je Nišlija Miodrag Krsmanović (64) preživeo ujed šarke, ali je još na bolničkom lečenju. Vasiljkovića je otrovnica ujela prošle subote, piše Blic, a preminuo je u utorak. Primljen je u bolnicu u teškom stanju, krvareći iz usta, želuca, a krvi je bilo i u mokraći. Krsmanović je, za razliku od njega, ranije javio lekaru i uspešno se oporavlja.Gašenje šumskog požara na jugu Švajcarske


Kalinić svedok za ubistvo Vuka

Posle skoro pet godina od otmice i ubistva svedoka-saradnika Zorana Vukojevića Vuka, očekuje se podizanje optužnice i imenovanje krivaca za ovaj zločin, pišu Novosti. Policija je odavno podnela krivičnu prijavu protiv Aleksandra Simovića i još desetak nepoznatih osoba zbog Vukove smrti. „Zahvaljujući Sretku Kaliniću napravljen je veliki pomak u ovoj istrazi koja se za sada vodi samo protiv Simovića. Kalinić je dao detaljne opise praćenja zaštićenog svedoka, kao i imena onih koji su ga ubili. Njegovo svedočenje koje, kako saznajemo, nije uslovljeno nikakvim povlasticama, moglo bi da bude ključno u predstojećem procesu“, stoji u tekstu.

Policajac pretukao dečaka

Policajac B. Z. pretukao je učenika Slobodana Zarića (16) iz Futoga. Zarić je za Pres rekao da ga je B. Z. oborio na zemlju i šutirao po glavi. Hitno je operisan zbog dvostrukog preloma vilice. „Iako su u policiji rekli da je Slobodan povređen prilikom pada na beton, izveštaj lekara je potvrdio da je on pretučen“, piše ovaj list čiji su novinari bili u poseti povređenom učeniku. Kako stoji u tekstu, Slobodan je jedva pričao pošto posle operacije ima ugrađene šine na donjoj i gornjoj vilici, dok mu se na licu vide podlivi i masnice.

Hteo da skoči sa zgrade

Načelnik policije u Leskovcu Dejan Radenković rekao je da je sa čovekom koji je pretio da će skočiti sa vrha zgrade pregovarao tim, obučen za ovakve situacije. Drama je trajala nešto više od jednog sata, dok je, kako piše Pres, N. M. najpre stajao na simsu, držeći se samo jednom rukom za metalnu ogradu. Vatrogasci su razapeli vazdušni jastuk, na više od 100 metara ispod nogu čoveka „koji se klatio na krovu solitera“. Agenciji Beta je potvrđeno da je N. M. narkoman i da je u pregovaračkom timu bio i jedan zdravstveni radnik sa Odeljenja bolesti zavisnosti Opšte bolnice u Leskovcu. Prema istom izvoru, N. M. se odlučio na ovakav korak posle svađe sa devojkom, ali je na kraju ipak odustao od suicidalnih namera.Takmičenje u kratkom programu na Svetskom prvenstvu u
umetničkom klizanju u Moskvi


I konačno, venčanje

Venčanje princa Vilijama i Kejt Midlton privuklo je puno sveta u London. Procena urednika BBC koji je poslednjih dana udarne termine rezervisao za priloge o sutrašnjem „venčanju veka“, jeste da će više od milion ljudi danas biti na potezu od Vestminsterske opatije do Bakingemske palate, kao i da će prenos gledati više od dve milijarde ljudi širom sveta. List Danas prenosi da će oni koji ostanu ispred malih ekrana imati bolji pregled svečane ceremonije, jer je u opatiji i oko nje postavljeno više od 100 kamera. „Rastuće uzbuđenje, koje bi se samo približno moglo opisati rečju euforičnost, ovde naravno nikog ne čudi, jer ne ženi (budući) kralj Engleske svog sina prvenca baš svaki dan. I zaista, kad bolje razmislite, verovatnoća prisustvovanja fešti ovog tipa mogla bi se uporediti sa šansom da vidite neku od kometa poput, recimo, one čuvene Halejeve“, piše Danas.

Princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević doputovali su u London na kraljevsko venčanje. Članovi kraljevskih porodica, objavljuju Novosti, okupiće se ujutru u Bakingemskoj palati na doručku, odakle će u zajedničkoj koloni vladara krenuti prema Vestminsterskoj katedrali. „Mesto predviđeno za princa Aleksandra i princezu Katarinu je u glavnom oltaru, na severnoj strani, u redovima koji se nalaze iza mesta engleske kraljice i vojvode od Edinburga, kao roditelja, na delu rezervisanom za porodicu mladoženje“, piše ovaj list.

Aplauz za „Bele lavove“

Film „Beli lavovi“ Lazara Ristovskog premijerno je prikazan sinoć u Beogradu pred brojnom publikom i poznatim ličnostima domaće javne scene. Glumačku ekipu koju su u glavnim ulogama predstavljali sam Lazar Ristovski, Gordan Kičić, Hristina Popović i Vuk Kostić, publika je nekoliko puta pozivala na bis. Pored protagonista, veliki aplauz dobio je velikan srpskog glumišta Nikola Simić. Posle premijere, za goste je upriličen i koktel u klubu „Sava“, piše Blic.

Bez Lumija na „Mucijevim danima“

Na Festivalu „Mucijevi dani“ od 18. do 24. maja u Ateljeu 212, neće učestvovati predstava „Bračni par Martin“ u režiji Bekima Lumija, Nacionalnog pozorišta Kosova. Kako prenose Novosti, teatar iz Prištine pozvan je u Beograd, ali je upravnik Jeton Neziraj otkazao dolazak „zbog ideoloških mešetara i komplikovane situacije u Prištini“. Neziraj se oglasio i u beogradskoj štampi (list Danas), sa objašnjenjem da su u nazivu ovogodišnje sezone Ateljea „N(EX)T YU“, protivnici dolaska predstave na festival videli „dokaz o subverzivnim namerama varvarsko-slovensko-karpatsko-rusko-četničko-miloševićevsko-srpskog neprijatelja, koji uz pomoć domaćih izdajnika teži stvaranju neke naredne nove Jugoslavije“.Noletu Orden Svetog Save

Pres piše da će patrijarh Irinej danas u podne svečano odlikovati Novaka Đokovića Ordenom Svetog Save za njegova dobročinstva i posvećenost crkvi. Događaj će biti zatvoren za medije, posle kojeg će biti prosleđeno saopštenje. „Nole je više puta pokazao svoju humanost na delu, a poslednji potez našeg asa je donacija od 100.000 dolara za obnovu manastira Gračanica koje je odvojio od nagrade za osvajanje turnira u Indijan Velsu... Takođe, Humanitarni fond ’Novak’ uputio je nedavno ’Našoj Srbiji’ donaciju u iznosu od 10.000 dolara za pomoć deci prijateljskog Japana, što je do sada najveća pojedinačna donacija“, podseća Pres.

Dinamo merka Prosinečkog

Kako piše Pres, rukovodstvo zagrebačkog Dinama planira da treneru Zvezde Robertu Prosinečkom ponudi posao. Godišnja primanja za treniranje Dinama bila bi mu 750.000 evra. „Prvi čovek kluba sa ’Maksimira’ Zdravko Mamić na proslavi stogodišnjice Dinama poverio se najbližim prijateljima“, stoji u tekstu. Prosinečki je, međutim, tu ponudu odbio.

Ternoci u Niškoj zoni

Fudbalski klub Ternoci nadmetaće se u baražu za popunu Niške fudbalske zone. „Klub koji ove godine slavi četiri decenije postojanja 1991. godine bio je član Niške zone, kao i Hajduk iz Preševa. Onda je politika učinila svoje, pa je klub svoje takmičarske utakmice igrao na Kosovu“, piše Danas. U Pčinjskoj okružnoj ligi, pored srpskih, takmičiće se i pet albanskih klubova, kao i jedan klasičan vojni. U pitanju su Nebeski anđeli, klub Četvrte brigade kopnene vojske gde nastupaju vojnici ugovorci, „što do sada nije zabeleženo u fudbalskoj istoriji juga Srbije“.Mesi dao oba gola

Fudbaleri Barselone pobedili su u Madridu golovima Lionela Mesija ekipu Reala sa 2:0. U pitanju je bio njihov prvi polufinalni okršaj u Ligi šampiona. „Da stvari po ’kraljevski klub’ budu još gore isključeni su defanzivac Pepe i trener Murinjo, dok u revanšu neće biti ni Serhija Ramosa zbog prikupljenih žutih kartona“, piše Blic. Mesi je prvi go dao u 77. minutu, a zatim još jedan tri minuta pre kraja utakmice. On je u ovoj sezoni Lige šampiona postigao 11 golova, što još nije rekord takmičenja jer je jedan više imao Rud van Nistelroj u sezoni 2002/2003. u dresu Mančester junajteda.

Olivera i Vučela više se ne kriju

Voditeljka RTS-a Olivera Kovačević i bivši funkcioner SPS-a Milorad Vučelić, iako su godinama demantovali da su u ljubavnoj vezi, „više ne skrivaju romansu“. Pres podseća da se Vučelić pre tri meseca razveo od supruge Ane, a par je počeo da se pojavljuje u javnosti. Izvor lista kaže da je Vučeliću smetalo što se za vezu sa Kovačevićevom saznalo jer je još bio u braku. „Više ne kriju da su zajedno, izlaze i provode se, ali su odlučili da za medije o tome neće pričati“, stoji u tekstu.Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...