Vučić pozvao Trampa

Anđelka Nikolić

(četvrtak 26. septembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Njujork, 25.09.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa predsednikom Svetskog jevrejskog kongresa Ronaldom Loderom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da je pozvao predsednika SAD Donalda Trampa da poseti Srbiju. On je sa njim razgovarao između pola minuta i minut i po. Razgovarao je i s pomoćnikom američkog državnog sekretara Filipom Rikerom i sa specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom. Vučić je izjavio da su SAD zainteresovane za „rešavanje kosovskog čvora”. Američki Kongres zvanično započinje istragu radi pokretanja smene predsednika Trampa zbog sumnji da je vršio pritisak na ukarjinskog kolegu kako bi naškodio svom političkom rivalu na sledećim izborima Džonu Bajdenu. ”Đubre od lova na veštice”, komentarisao je Tramp na Tviteru.

moda-pariz-koreg-redi-

Pariz, 25.09.2019 - Nedelja mode u Parizu (Fashion week): kolekcija - Courreges Ready

Vučić pozvao Trampa da poseti Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da je pozvao predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa da poseti Srbiju. Kako je Vučić kazao, njegov razgovor s Trampom je trajao između pola minuta i minut i po, prenosi Politika.

Vučić koji je na zasedanju Generalne skupštine UN, u Njujorku je razgovarao i s pomoćnikom američkog državnog sekretara Filipom Rikerom i sa specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom. Vučić je izjavio da su SAD zainteresovane za „rešavanje kosovskog čvora”, i da ne želi da „to stoji kao zamrznuti konflikt u narednih deset godina”.

“Baš dobre vesti” piše u Informeru pod naslovom “Trampovi specijalci na našoj strani”. List citira “Riker i Palmer: Priština da ukine takse, naći kompromis za Kosovo”.

“Vučić posle sastanka sa predsednikom SAD” javlja Srpski telegraf pod naslovom “Video sam se sa Trampom i rekao mu da ga Srbi vole”.

“Predsednik oči u oči sa najmoćnijim državnikom”, objavljuje Alo pod naslovom “Vučić: Trampe, dođi, Srbi te najviše vole!”

vucic-mur-njujork

Njujork, 25.09.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa političkim direktorom Ministarstva spoljnih poslova Britanije Ričardom Murom

Trampov pogled na Kosovo

Trampov pogled na Kosovo: Amerikanci ne beže od korekcije granica, naslov je u Novostima.

SAD bi volele da sve ostane kao 2008.godine, ali su otvorene i za nove ideje.

Odbrana rektorke je zaštita autonomije univerziteta

Akademska zajednica i civilni sektor osudili su napade vlasti na rektorku Beogradskog univerziteta Ivanku Popović, piše u Danasu.

“U ovoj situaciji i ovom trenutku  zaštita rektorke znači zaštitu autonomije univerziteta”, kaže za list Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta u Beogradu, komentarišići napade iz vrha vlasti na Ivanku Popović nakon što je stala na stranu studenata koji su 12 dana blokirali Rektorat.

Sagovornici lista veruju da će akademska zajednica stati iza rektorke i očekuju da će takav stav zauzeti sva univerzitetska tela, koja će, danas održati zajedničku sednicu.

Danijel Sinani: Univerzitet u Beogradu je jedina institucija koja je ostala autonomna i samostalna.

Saradnici profesorke Popović nezadovoljni, piše u Novostima pod naslovom: Rektorka je “pala” pred ucenjivačima.

rektorat-studenti-ne-damo

Beograd, 25.09.2019 - studenti koji su 12 dana blokirali zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu danas su i zvanično prekinuli blokadu predajom ključeva zgrade rektorki Ivanki Popović, koja je u utorak dala garancije da će se Univerzitet o navodima o plagiranom doktoratu Siniše Malog izjasniti do 4. novembra, i poručili svima "Ne damo rektorku"

Rektorka - predsednik

„Profesori su dužni da budu uz svoje studente čak i kad se ne slaži i ne razumeju “, navela je rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović Popović, osvrćući se na izjave šefa države Aleksandra Vučića, prenosi Danas.

Istakla je i da je Univerzitet u Beogradu institucija od nacionalnog značaja, starija od državnosti Srbije, i da državu vide kao partnera, a ne kao nekoga ko bi im pravio probleme.

Vučić je, u Njujorku govoreći ponovo o rektorki Ivanki Popović, upitao šta je nepristojno u tome što je rekao da je „ona u političkoj ljubavi sa pripadnicima stranke opozicije“.

„Ne damo ni mi rektorku“, izjavio je Vučić i upitao šta je bio smisao cele akcije blokade Rektorata.

Transparent „Ne damo rektorku“, koji su na zgradu Rekorata Univerziteta u Beogradu juče stavili studenti nakon što su posle 12 dana odblokirali zgradu Rektorata, skinut je posle nekoliko sati.

“Nismo ni Boškovi, ni Đilasovi”

“Nismo ni Boškovi, ni Đilasovi, mislimo svojom glavom”. Izjavila je Mila Jovanović, studentkinja, učesnica blockade Rektorata, objavljuje Danas.

Nenormalno je da svakodnevno pucaju cevi

Stručnjaci smatraju da bi zbog učestalih havarija na vodovodnom sistemu u Beogradu neko morao da odgovara, piše u Danasu pod naslovom: “Nenormalno je da svakodnevno pucaju cevi”.

Skot: Ne vidim korist za narod od bojkota

“Ne vidim korist za narod od bojkota”, kaže Kajl Skot , odlazeći ambasador Sjedinjenih američkih država (SAD),u Beogradu, prenosi Danas.

Većina opozicije u Srbiji najavila je bojkot predstojećih izbora.

opozicija-bojkot

Beograd, 25.09.2019 - konferencija za novinare Saveza za Srbiju (SZS)koji najavljuju bojkot izbora na proleće

Kabinet Mekalistera: Nismo primili Vučićevo pismo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić tvrdi da je pisao evropskom zvaničniku o “nasilju opozicije”, objavljuje Danas koji u naslovu citira Kabinet Mekalistera: “Nismo primili Vučićevo pismo”.

Bastać: “Tražićemo od Kancelarije EU u Beogradu sastanak”.

Veliki dobrotvor iz našeg džepa

Šta se krije iza najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će objaviti koliko je novca dao Crvenoj zvezdi i Partizanu, pita Danas u tekstu koji naslovljava: “Veliki dobrotvor iz našeg džepa”.

Tramp uveren da će mu impičment doneti pobedu na izborima 2020.

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi objavila je da Kongres zvanično započinje  istragu radi pokretanja smene predsednika Donalda Trampa usled sumnji da je vršio pritisak na ukarjinskog kolegu kako bi naškodio svom političkom rivalu na sledećim izborima Džonu Bajdenu, piše u Politici pod naslovom: “Tramp uveren da če mu impičment doneti pobedu na izborima 2020.”

Tramp je kritikovao odluku demokrata o pokretanju istrage protiv njega  ocenivši da je reč o „lovu na veštice”.

„Tako važan dan u Ujedinjenim nacijama, toliko posla i toliki uspeh, a demokrate su namerno morale da unište i ponize sve sa više udarnih vesti. Đubre od lova na veštice”, napisao je Tramp na Tviteru.

Demokrate su najavile da će pozvati Trampa na odgovornost zbog navodne pretnje Ukrajini koja uključuje prekid američke pomoći, ako ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ne pokrene „istragu” protiv Bajdena.

Američko ministarstvo pravde objavilo je deo transkripta telefonskog razgovora u kojem je Tramp zatražio od Zelenskog da istraži da li je Bajden uticao na zatvaranje istrage o kompaniji u kojoj je radio njegov sin:

„Bajden se okolo hvali da je zaustavio krivični postupak, pa ako možete da proverite... To mi zvuči strašno”.

Tortura nad Srbima u kosovskom “Alkatrazu”

Srpski zatvorenici u pritvorskoj jedinici u selu Grdovac kod Podujeva većčetiri meseca preživljavaju torturu uprave ove ustanove, upozorava advokat iz Kosovske Mitrovice Ljubomir Pantić, objavljuje Politika.

U ovom zatvoru, trenutno se nalazi 25 Srba koji su zaključani u samice bez ikakvog objašnjenja. U izolaciji provode po 22 sata dnevno.

Kampanja protiv Dačića

Kampanja, započeta dva dana ranije u drugim listovima, protiv Ivice dačića, predsednika SPS I ministra spoljnih poslova Srbije, nastavlja se u Kuriru. “Malo je preterao” objavljuje ovaj tabloid pod naslovom “Dačić je prvo circus – majstor pa tek onda šef diplomatije”

dacic-tanz-un

Njujork, 25.09.2019 - prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa ministrom inostranih poslova Tanzanije Palamagambom Kabudijem na marginama 74. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija: Ivica Dačić, Palamagamba Kabudi

Dosije gradonačelnika Leskovca

“Blic otkriva ono što Goran Cvetanović godinama skriva”, piše u ovom listu pod naslovom “Nasilnički dosije gradonačelnika Leskovca”.

Blic objavljuje da je “lokalni moćnik osuđivan za nasilje: Pucao je, udarao drškom pištolja, šutirao svoju žrtvu”, ženu čiji sui me I identitet poznati redakciji.

Ko će snositi odgovornost za stradanje Vuka Ercega

Punih šest i po godina, koliko je prošlo otkako se Vuk Erceg provukao kroz neobezbeđenu, oštećenu i razmaknutu  ogradu u Tašmajdanskom parku, a potom okliznuo i pao s litice visoke petnaest metara i zadobio povrede od kojih  je pre nekoliko dana preminuo, nije utvrđeno da li je iko odgovoran za nesreću, piše u Politici.

Policija je još u aprilu 2013. Godine dostavila tužilaštvu izveštaj o tragičnom događaju. Majka preminulog dečaka je 2015. Godine podne krivičnu prijavu protiv N.N osobe zbog sumnje da je odgovorna za teško delo protiv opšte sigurnosti.

Kako Marko da dođe na posao, kad je bio u komi

Smrt Marka Kosovca (28) iz Kraljeva, koga je preduzeće "Čistoća" iz Kraljeva angažovalo na uređenju zelenih površina otvorila je pitanje položaja zaposlenih koji rade po ugovorima o privremeno-povremenim poslovima. Nesrećni mladić je pao sa traktora tokom radnog vremena, završio je u komi, a dok je bio u bolnici, dobio je otkaz, objavljuju Novosti.

“Kako Marko da dođe na posao, kad je bio u komi”, citira list očajne Markove roditelje koji najavljuju tužbu protiv firme zbog otkaza.

Pokojni Kosovac podlegao je 9. septembra povredama. Poseban ton ovoj tragediji, međutim, daje činjenica da je JKP "Čistoća" raskinulo ugovor na osnovu kog je Kosovac angažovan, dok su se lekari borili za njegov život.

Ivica Bogojević, direktor kraljevačke "Čistoće", priznaje da je ugovor koji je Kosovac imao o izvršenju javnih radova raskinut, ali, kako tvrdi - po automatizmu.

Pronađena nestala Kineskinja

“Užas”, naslov je u Informeru gde piše da je “Ćerka kineskog diplomate nađena obešena na Tari”. List dodaje da je “Džu Sjinjue (21) na đena kako visi obešena nad liticom u selu Krtica kod Perućca. Nestala još 29. Juna, poslednji put viđena u Bajinoj Bašti.

“Kineskinja tri meseca visila sa drveta na Tari”, objavljuje Alo.

Tajkun i prevara

Kurir objavljuje “šemu najveće piramidalne prevare u Srbiji” pod naslovom “Kako je Bogićević opljačkao 45 milijardi”. List navodi da “ni posle pet godina od hapšenja nije završeno suđenje šabačkom tajkunu koji je godinama muljao s kupovinom preduzeća I rudnika po Srbiji. Kada je njegov sistem počeo da se urušava, pokušao je da pobegne iz zemlje svojim privatnim avionom”.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...