KRČKA SE BOSANSKI LONAC

Milan Djukić

(pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama srpske štampe)

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak nije popustio, nije poništio donete odluke niti pristao da ih revidira i srpska strana je povukla svoje prve najavljene poteze. Predsednik Saveta ministara BiH Nikola Špirić podneo je ostavku i time je u Bosni pala Vlada.

 

"Pala vlada u Sarajevu, na pomolu ustupak Srbima" naslov je kojim "Politika" počinje svoj tekst o jučerašnjim dešavanjima na političkoj sceni BiH. Kako piše ovaj list, zbog Lajčakovih odluka u Bosni i Hercegovini je izbila ozbiljna politička kriza a jedna od njenih posledica jeste i ostavka Nikole Špirića. No, na sastanku pravnih eksperata iz Republike Srpske i Kancelarije visokog predstavnika, koji će biti održan u ponedeljak, moguće je da će biti postignut kompromis u vezi sa Lajčakovim odlukama (predlozi jednog zakona i obavezujuće instrukcije). Izvor "Politike" navodi da postoji velika verovatnoća da će se obe strane saglasiti da se kroz pravno tumačenje Lajčakovih odluka dođe do stava da u Savetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH ne mogu biti preglasani predstavnici Republike Srpske.

 

Nikola Spiric

Ostavka nije nikoga iznenadila: Nikola Špirić (foto: Politika)

 

"Glas javnosti" piše "Bosna bez vlade", jer je premijer (predsednik Saveta ministara) iz Dodikove stranke podneo ostavku. Nikola Špirić je nakon podnošenja ostavke izjavio "Ne pitam se da li se mogu vratiti", kao i da će raditi u tehničkom mandatu dok Predsedništvo BiH ne donese odluku ko će biti novi premijer. Špirić je posebno istakao da je ostavka njegov subjektivan potez, da stranka SNSD ima svoj stav koji on poštuje i da stranku kao i njenog predsednika Milorada Dodika - premijera RS - ne treba uvlačiti u čitavu priču.

 

I "Večernje novosti" na naslovnoj strani obaveštavaju o Špirićevoj ostavci pod naslovom "Zbog Lajčaka pala vlada". Špirić je naglasio da ostavku nije podneo da bi nekoga izazvao, već da je povukao najodgovorniji mogući potez. "BiH, 12 godina posle Dejtona nije suverena država, a izgleda da to ne sme ni da bude. Njom suvereno vladaju stranci. Ne može međunarodna zajednica da upravlja, a ja da snosim posledice", prenose "Večernje novosti" Špirićeve reči. Lajčakov komentar je bio kratak "Neodgovoran potez".

 

Inače, na jučerašnja događanja u BiH reagovala je i Vlada Srbije kao i predsednik Boris Tadić. Premijer Koštunica je izjavio "da Vlada Srbije u potpunosti podržava sve institucije RS u njihovom principijelnom stavu da se mora poštovati Dejtonski sporazum..." Ostavku je, po rečima premijera, trebalo da podnese Miroslav Lajčak. Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da ne postoje uslovi da on bude domaćin 17. sesije Igmanske inicijative budući da je njoj trebalo da prisustvuje i Željko Komšić, predsedavajući Predsedništva BiH. Komšić je nedavno uvredio premijera Koštunicu i time napravio ozbiljan incident. Srbija, kaže predsednik Tadić, očekuje njegovo javno izvinjenje. Na drugoj strani Komšić se i dalje ponaša kao politički "slon u staklarskoj radnji" i odgovara da ga je "baš briga" i da ga "ne zanima" što je Tadić ljut na njega.

 

Ko je koga prevario?

Dok konačno, kao u svim bajkama, jednoga dana ne budu raspisani predsednički izbori, naslovne strane srpske štampe obilovaće naslovima posvećenim toj temi.

 

Tadic i Kostunica

Vreme zdravica i osmeha: Vojislav Koštunica i Boris Tadić u maju ove godine (foto: Danas)

 

"Danas" piše da je jedan od razloga što izbori nikako da budu zakazani i održani jesu "Sporna tumačenja zakona". Naime, po svemu sudeći sve državne institucije, lideri vladajuće koalicije i njihovi pravni stručni timovi nisu u stanju da se usaglase oko tumačenja Ustavnog zakona i na osnovu njega odluče kada će biti izbori. "Politika" je svom tekstu o izborima dala naslov "Pokeraški pregovori". Prema pisanju ovog lista, u Demokratskoj stranci su uvereni da DSS blefira i nameravaju da ovaj put idu do kraja, ako rezultati internog istraživanja pokažu da Tadić pobeđuje i bez podrške narodnjaka. Nezvanično, DS želi izbornu kampanju neopterećenu jednostranim priznavanjem nezavisnosti Kosova i Metohije, ali više od toga u toj stranci računaju da bi ostajanje Tadića na predsedničkoj funkciji i tokom 2008. godine bez izbora moglo u javnosti da se "tumači kao da je na tom mestu samo po milosti DSS", što bi opoziciji dalo dodatnu "municiju" za osporavanje Tadićevog legitimiteta. "Politika" objavljuje i intervju sa Tomislavom Nikolićem koji tvrdi "Tadić će prvi da kaže: 'Tomo, pomozi'". Nikolić objašnjava da se Koštunica drži kao drvendeka koji će po novinama da ga proziva da je nemoralan, nepatriota dok će Tadić da ga pozove jer "on voli da pokaže kako je dobar mangup iz dvorišta".

 

Nikolić je intervju dao i za list "Press" koji je najavljen naslovom "DSS ruši Dulića?!". Zamenik predsednika SRS kaže da će, ako DS raspiše izbore za decembar, Koštunica tražiti smenu Olivera Dulića, predsednika skupštine, a tada će nastati haos u državi. Nikolić dodaje da je čuo glasine da mu je DS nudio, verovali ili ne, 17,5 miliona evra "da idemo na izbore", dok je Koštunica ponudio i više samo da SRS prihvati bojkot. (Glasine su glasine, ali nije sasvim jasno zašto bi neko Nikoliću pored "tričavih" 17 miliona evra nudio i tih pola miliona pride?!)

 

Vodeći političari su juče zaista bili vredni. Pored svakodnevnih obaveza imali su dovoljno vremena za medije pa je tako listu "Kurir" intervju dao Dragan Šutanovac, ministar odbrane i potpredsednik DS. "Koštunica nas je prevario" kaže Šutanovac i tvrdi da je DSS izneverio dogovor postignut prilikom usvajanja Ustava da predsednički izbori budu raspisani ove godine.Po njegovim rečima, bio je postignut usmeni dogovor koji je prekršen te se on sada oseća više naivno nego prevareno.

 

"Pravda" donosi naslov "Rat DS i DSS: predsednički izbori 15. decembra" - koji baš ne podleže zdravoj logici jer ako "rat traje" onda pobednika tj. odluke još nema. Kako piše "Pravda" lideri DS i DSS uspeli su da se ne dogovore, pa je zato Tadić spreman da raspiše izbore za 15. decembar dok Koštunica priprema "tihi bojkot".

 

Kome će pripasti "RTB Bor" i (na kraju) "Voda voda"

Rok za otkup tenderske dokumentacije za "RTB Bor" je prošao, a do danas je dostavljanje ponude zvanično potvrdio samo ruski SMR. Iz austrijske kompanije "Briksleg" i dalje nema informacija o ponudi, dok je Zoran Drakulić ("Ist point") odustao od učešća u trci za kombinat bakra.

 

"Deripaska 'oterao' Drakulića iz Bora?!" naslov je intervjua koji je Drakulić dao za "Biznis". Drakulić smatra da je pobednik na tenderu već odavno poznat odnosno da će firma ruskog oligarha Olega Deripaske kupiti "RTB Bor". "Zar verujete da je Deripaska sa Koštunicom razgovarao o lepom vremenu", pita izvor "Biznisa".

 

Drakulić i Deripaska

Zoran Drakulić i Oleg Deripaska (foto: Politika)

 

I "Politika" na naslovnoj strani donosi vest o odustajanju "Ist pointa". "Drakulić odustao, Deripaski otvoren put za Bor" naslov je teksta u kojem se kaže da "Ist point" nije podneo ponudu za kombinat bakra a da razlozi nisu poznati.

 

Vojin Đorđević i dalje muči svoju muku. "Divac mi ništa nije platio", kaže Đorđević za list "Biznis" i dodaje da ostaje pri tvrdnji da je svaki izlazak u javnost u kojem se tvrdi da je Vlade Divac stoprocentni vlasnik "Voda vode" izraz falsifikata, prevare i obmane javnosti. "Glas javnosti" piše da je predsednik "Si&Si grupe" ponovio stare optužbe protiv poslovnog partnera ali bez dokaza. "Divac mi je dužan, ne znam koliko" naslov je teksta u kojem je Đorđević kazao da mu Divac nije dao ni dinara, ali se ispravio i dodao da nije video dokumentaciju i zato ne može precizno da kaže koliki je "dug".

 

Autoput Horgos Pozega

(foto: Blic)

 

Drugim ekonomskim temama bave se "Blic", "Danas" i "Biznis". Pod naslovom "Autoput grade obećanjima, pare tek traže" list "Blic" piše da glavnog projekta za autoput Horgoš-Požega nema iako je rok za njegov završetak bio 6. septembra ove godine. "Danas" navodi da su "U oktobru najviše poskupeli hleb i mleko" kao i da "U agrarnom budžetu nema 1,5 milijardi dinara za odštetu" kao mere za ublažavanje posledica suše. "Biznis" prenosi da je guverner NBS Radovan Jelašić najavio restriktivniji budžet za 2008. godinu u odnosu na prethodni, ali koji je takođe deficitan. Namerno ili slučajno, pored Jelašićeve izjave našla se najava intervjua s Borkom Vučić koja kaže "Dinkić i Jelašić su bankarska boranija". Po njenim rečima, naša zemlja ima mnogo mladih stručnjaka za koje će se tek čuti, "a ne ova boranija kao što su Dinkić, Jelašić i njima slični".

 

Navali, narode

Posle "Tempa", "Supervera" i "Mercatora", red je došao i na "Delta siti". Nakon svečanog otvaranja za izabranih, po proceni medija, 2000 ljudi, juče je najveći tržni centar u Srbiji (na Balkanu, a bogami i šire) svoja vrata otvorio i za običan puk. "'Delta siti' i svi siti" pišu "Večernje novosti" uz napomenu da sadržaj grada pod kupolom odgovara svima i svačijem džepu.

 

U listu "Alo!" slika na naslovnoj strani (ogromna gužva pre otvaranja) govori više od naslova "I dalje volimo redove". Stotine građana čekalo je juče ujutru otvaranje "Detla sitija". Brojno obezbeđenje i ograde bili su potrebni da zadrže sve koji su se okupili isped ulaza u objekat, neki još od rane zore po kiši i hladnoći. Na sreću, piše "Alo!", nije se ponovio stampedo kao pri otvaranju drugih velikih tržnih centara jer su "kupci na vreme shvatili da u ovom šoping-molu cene nisu baš bagatelne".

 

Zatvor bušan kao švajcarski sir

Kažu da ne postoji zatvor iz koga se ne može pobeći. To su u sredu dokazala osmorica zatvorenika koji su uspeli da se nađu izvan rešetaka zatvorske jedinice u Vršcu. Posle opsežne potrage, šestorica su uhvaćena a za dvojicom se još traga.

 

"Begunci iz Vršca harali Banatom" naslov je u "Večernjim novostima". Novinari lista "Alo!" su izgleda dobro savladali resavsku školu jer naslov glasi "Odbegli zatvorenici haraju Banatom". U tekstu se navodi da su dvojica od osmorice odbeglih pritvorenika napala jednu osobu, a zatim je opljačkali. "Uhapšeno šest begunaca" piše "Politika" i dodaje da traje intenzivna potraga za preostalom dvojicom.

 

Vrsacki zatvor

Vršački zatvor s prozora zgrade Opštinskog suda (foto: Politika)

 

"Danas" donosi naslov "Uhapšena šestorica od osmorice begunaca iz zatvora". Prema pisanju ovog lista, bekstvo je bilo moguće jer su pritvorenici bili smešteni u zgradi staroj preko 130 godina, ali i zbog ljudske nepažnje. Pritvorenici su pobegli tako što su izvalili rešetke na prozoru sobe iz koje su preko dvorišta pobegli u nepoznatom pravcu. "Glas javnosti" piše da su šestoricu begunaca uhapsili specijalci, a da su begunci "Noževe pobacali u kanal".

 

Simović šetao policiju

Aleksandar Simović, jedan od optuženih na suđenju "zemunskom klanu", trebalo je juče da pokaže gde je zakopano telo ubijenog Željka Mihajlovića Crnogorca. Međutim, izgleda da mu je memorija slaba, jer je "šetao policiju na tri lokacije" kako piše "Glas javnosti" u tekstu "Zaboravio gde je zakopan Crnogorac". Međutim, "Kurir" prenosi u tekstu "Potraga za Čumetovim pucačem" da je Simović locirao mesto kod Donabovaca na kome je sahranjen Željko Mihajlović koji je likvidiran jer nije uspeo da ubije Gorana Mijatovića Mitu. "Mihajlović pre toga izrešetao Batu Trlaju", piše "Kurir".

 

Veliki brat

Iako drugi serijal "Velikog brata" traje već skoro četrdeset dana i redovno se o njemu piše na naslovnim stranama nekih dnevnih novina, o tome nismo govorili u našem pregledu najvažnijih tema u srpskoj štampi. O razlozima nekom drugom prilikom - možda u zasebnom tekstu koji bi bio posvećen "fenomenu" zvanom rijaliti šou ma kako se on zvao. Međutim, da bismo ponovo istakli šta se sve može pročitati kao jedna od najvažnijih vesti na naslovnicama novina koje sve pretenduju da budu ozbiljne, prekršićemo pravilo. Povod je tužna i teška životna priča novog ukućanina Đorđa Stojanovića Crnog, a kako je prenose novine prosudite sami. "Ujak mu ubio oca jer je bio crnac" piše "Alo!". Naslov u "Blicu" je "Đorđe je preživeo pakao", dok "Pravda" piše "Siroti Đorđe zaslužuje svu sreću". Konačno, "Press" donosi naslov "Strašna sudbina Crnog Đorđa!"

 

Piksi u Japan, Piksi iz Japana

Odmah pošto je Dragan Stojković Piksi napustio mesto predsednika FK Crvena zvezda, pojavili su se napisi o tome da mu je već zagarantovano mesto u japanskoj Nagoji. Međutim, za današnji "Press" Piksi kaže "Ne daju mi u Japan". Naime, Piksi nije položio ispite neophodne za dobijanje trenerske licence odnosno, kako on ističe, trenerska škola FSS mu nije izdala licencu. "Ako je ja kao legenda srpskog fudbala nisam zaslužio, ne znam ko je", pita se Piski. Ne znamo ni mi, ali kakva god ta licenca bila, za nju ipak pored oreola slave i legende treba "zagrejati stolicu" i naučeno pokazati pred onima koji su izabrani da trenerima izdaju "diplomu".

 

Stepanović

Stepanović novi trener Crvene zvezde? (foto: Blic)

 

Kada smo već kod trenera, Crvena zvezda je još uvek bez predsednika a veliki su izgledi da će ostati i bez (još jednog) trenera prvog tima. Miloradu Kosanoviću se ne piše dobro, a mediji su već počeli da mu nalaze zamenu. "Blic" saznaje "Stepanoviću klupa Zvezde", dok "Pravda" ima drugo rešenje "Novi trener - Kike u Zvezdi". (Kike Sančez Flores je bivši trener španske Valensije.) Navijačima Zvezde i ljubiteljima fudbala ostaje da prate napise u medijima sve dok se na klupi crveno-belih ne nađe novi trener ili dok Kosanović rukovodstvu ne dokaže da zaslužuje da i dalje vodi prvi tim.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...