Zabranjeno glasanje sa srpskim dokumentima

Danijela Ćirović

(sreda 18. septembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Kopaonik, 17.09.2019 - više od 130 mališana iz manje razvijenih sredina, uzrasta od sedam do deset godina, provešće šest dana na Kopaoniku u okviru kampa prijateljstva Drugarijada, koji su svečano otvorili Jelena i Novak Đoković

Vrhovni sud Kosova odbio je žalbu Srpske liste i odlučio da se na izborima ne može glasati sa srpskim dokumentima. Novi izaslanik EU za pregovore Beograda i Prištine biće Holanđanka. Nemačka, kažu, nudi "Folksvagen" za priznanje. Vučić tvrdi da su samo "Ćosić, Đinđić i on imali plan o Kosovu". Ponoš ističe da iza afere valjevskih granata u Jemenu stoji predsednik države. "Završeni" Trg republike u Beogradu ponovo je u radovima. Profesor i policajci iz Majdanpeka prodavali su drogu učenicima. Bugarska je dala zeleno svetlo za "Turski tok". Abramovićeva se sprema za izložbu.

moda-beneton-milano

Milano, 17.09.2019 - Nedelja mode u Milanu: kolekcija - Benetton

Bez glasanja sa srpskim dokumentima

Vrhovni sud Kosova odbio je žalbu Srpske liste na odluku Centralne izborne komisije da se na kosovskim parlamentarnim izborima ne može glasati sa srpskim dokumentima. Ovu odluku saopštila je predsednica CIK-a Valjdete Daka posle izvlačenja brojeva za redosled političkih partija na biračkim listićima, objavljuju Novosti. Predstavnici srpske liste opominju da su ovom odlukom CIK-a pogođeni pre svega birači sa severa Kosmeta koji uglavnom poseduju srpska dokumenta tako da je odluka da se može glasati samo sa kosovskim dokumentima usmerena ka umanjenju broja srpskih birača.

vucic-kidnapovani-

Beograd, 17.09.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas prostorije Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji

Novi izaslanik EU za pregovore

Blic piše o "novom igraču u pregovorima Beograda i Prištine", objavljujući da će Holanđanka biti specijalni izaslanik EU za Kosovo. Angelina Ajhorst bi trebalo da zameni Federiku Mogerini. Novi šef diplomatije EU Đuzep Borelj odrediće posebnog predstavnika za dijalog o Kosovu, a glavni kandidat je Ajhorst, koja je već 20 godina činovnik u EU i zadužena je za Zapadnu Evropu, Balkan i Tursku.

dacic-nato-

Beograd, 17.09.2019 - sastanak prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića sa predsedavajućim Vojnog komiteta NATO Stjuartom Pičom

"Folksvagen" za priznanje

Nemačka kancelarka nudi Beogradu fabriku automobila "za priznanje Kosova", piše Srpski telegraf. U Berlinu su predvideli i specijalan status za Srbe sa Kosmeta i verske objekte, moguć referendum za 20 godina, put ka EU i ekonomski paket sa fabrikom "Folksvagen", navodi list.

brnab-berlin-izjava

Berlin, 17.09.2019 - izjava za novinare predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić tokom posete Berlinu

Vučić: Ćosić, Đinđić i ja

"Ćosić, Đinđić i ja jedini smo izneli nekakav plan o Kosovu", naslov je u Blicu. Amerikanci su odobrili odluku Prištine da se na izborima 6. oktobra glasa samo sa kosovskim dokumentima, dok su Evropljani bili protiv, rekao je još predsednik Srbije Aleksandar Vučić, istakavši da će Srpska lista, "uprkos svim ograničenjima i napadima, pobediti". Vučić je dodao da odluka Prištine predstavlja problem i muku za Srbe, a da je doneta kako bi se po svaku cenu u vlasti ugurali "poslušni Srbi, oni koji će da rade po nalogu njihove ambasade, a ne oni koji će da sarađuju sa Beogradom".

huavej-5g

Shenzhen, 17.09.2019 - kompanija Huavej promovisala je tehnologiju 5G mreže

Ponoš: Iza granata stoji Vučić

Velika prašina podigla se ovih dana povodom informacije međunarodni portal Arms watch koji je nedavno objavio da je oružje proizvedene u valjevskom Krušiku završilo u rukama boraca Islamske države u Jemenu, piše Danas. Te granate prethodno su, navodi se u rečenoj informaciji, nakon što ih je kupilo Ministarstvo odbrane Suadijske Arabije, u tu zemlju izvezene preko Avganistana, uz posredovanje neimenovane američke kompanije. Oko 517.000 Krušikovih granata u Saudijsku Arabiju izvezla je kompanija GIM, u vlasništvu Gorana Todorovića, a koju je u konkretnom slučaju predstavljao Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića. Ovim povodom već dva dana oglašava se i potpredsednik Narodne stranke, general potpukovnik i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš, koji tvrdi da iza ovog posla stoji sam državni vrh, odnosno predsednik Srbije Aleksandar Vučić, te da je „bivši neuspešni kafanski muzičar Branko Stefanović“ tek izvršilac.

Đilas pretio saobraćajcu

Informer piše da je došao do snimka na kome se čuje kako Dragan Đilas preti policajcu koji ga je zaustavio zbog vožnje žutom trakom. Ovo je glavna najava na prvoj strani.

izlo-foto-sinobad

Beograd, 17.09.2019 - otvaranje izložbe fotografija "Kafana" Željka Sinobada

"Urađeni" Trg ponovo u radovima

"Uspešno" urađeni Trg republike u Beogradu ponovo je pod najezdom majstora, piše Danas uz naslov "Nova rekonstrukcija donosi nove probleme". Podloga za kocke trebalo je da bude betonska, a radili su asfalt, kocke je trebalo da budu uronjene u svež malter, a stavljene su u  pesak. Dragoslav Šumarac kaže da su "za 10 miliona evra na onom prostoru mogli da naprave zgradu i sa upola manje novca".

"Smenili bi Vesića, a ništa za 220 miliona evra štete na Mostu na Adi", kaže predsednik Srbije o ovom slučaju, a objavljuje Srpski telegraf na prvoj strani.

Profesor i policajci, a dileri

"Profesor i policajci dilovali drogu đacima", naslov je na prvoj strani Kurira. Bivši načelnik policije u Majdanpeku Aleksandar Đ. i njegov sin Miroslav Đ, kao i profesor Tehničke škole Dragoslav M. i još dvojica članova grupe, uhapšeni su zbog sumnje da su prodavali narkotike. U velikoj akciji tima za suzbijanje narkomanije zaplenjeno 336 grama marihuane, 23 mobilna telefona, dva automobila i pištolj.

slovenci-granica-dobrovoljci

Maribor, 17.09.2019 - dobrovoljci "Štajerske garde" čuvaju granicu sa Hrvatskom, od prelaska migranata

Zeleno svetlo za "Turski tok"

Saudijski konzorcijum "Arkad" ostaje graditelj "Turskog toka" kroz Bugarsku, odlučio je juče Vrhovni administrativni sud u Sofiji. Tročlano veće ovog suda poništilo je žalbu na odluku Komisije za zaštitu konkurencije o izboru izvođača radova na projektu izgradnje bugarskog dela "Turskog toka", piše Politika. Što znači da je sud, faktički, odobrio izgradnju gasovoda kroz ovu državu, preneli su juče bugarski mediji. Sud je posebno skrenuo pažnju da je odbio da razmatra žalbu konzorcijuma "Gasni razvoj i proširenje u Bugarskoj" i prekinuo razmatranje celog slučaja.

Abramovićeva pred izložbu

Slavna umetnica Marina Abramović koja se vratila kući posle 44 godine od poslednje samostalne izložbe u svom rodnom gradu, juče je prvi put obišla postavku retrospektive "Čistač" u Muzeju savremene umetnosti na Ušću. U društvu domaćina, v.d. direkotra Slobodana Nakarade, i kustosa Dejana Sretenovića i Senke Risojević, kao i čitavog tima angažovanog na realizaciji izložbe koja će biti otvorena u subotu, prošla je kroz svih pet spratova na kojima je raspoređeno više od 120 eksponata, pišu Novosti.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...