“Vučić: Vreme je da SAD i Srbija ponovo budu prijatelji”

Anđelka Nikolić

(ponedeljak 16. septembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Pranjani/Gornji Milanovac, 15.09.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat na obeležavanju 75. godišnjice Operacije Halijard u u Pranjanima, opština Gornji Milanovac

U Pranjanima je obeležena 75. godišnjica operacije „Halijard” - najveće misije spasavanja savezničkih, najviše američkih avijatičara u Drugom svetskom ratu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na toj svečanosti je pozvao Amerikance da se zapitaju da li su žrtvovali jednog od najlojalnijih saveznika i, iz ne baš jasnih razloga, stali na stranu svih drugih na prostoru bivše Jugoslavije. Velika je greška smatrati da su 90-te alfa i omega odnosa Srbije i Sjedinjenih Država, ocenio je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot. Rektorat Univerziteta u Beogradu i dalje je blokiran. Rektorka BU zatražila je prekid blokade, studenti su odbili i pozvali građane da ujutro dođu i zajednički spreče zaposlene da uđu u Rektorat. Vučić je izjavio da policija neće intervenisati u slučaju blokade Rektorata Univerziteta. U Beogradu je održana Parada ponosa bez većih incidenata.

moda-lond-zinko

London, 15.09.2019 - Nedelja mode u Londonu (London Fashion Week). Kolekcija: Natasha Zinko X DUO

Obeleženo 75. godina od spasavanja 500 savezničkih pilota

U Pranjanima  je juče obeležena 75. godišnjica operacije „Halijard” - najveće misije spasavanja savezničkih avijatičara u Drugom svetskom  ratu, objavljuje Politika.

Svečanost je održana na mestu nekadašnjeg aerodroma, s kojeg je 1944. godine evakuisano oko 500 pilota, mahom američkih, čije su vazduhoplove oborile nacističke snage. Avijatičarima su spas i pomoć pružili stanovnici ovog dela Srbije, izgradivši čak i pistu kako bi bilo organizovano njihovo sapasavanje.

Sećanju na taj događaj prisustvovali su predstavnici državnog vrha Srbije i savezničkih zemalja iz Drugog svetskog rata, ali i potomci tih pilota, koji su doputovali u svoju prvu posetu Srbiji kako bi se upoznali sa potomcima porodica koje su spasile njihove očeve.

pranjani-publika

Pranjani/Gornji Milanovac, 15.09.2019 - obeležavanje 75. godišnjice Operacije Halijard u u Pranjanima, opština Gornji Milanovac

Vučić: Srbi i Amerikanci da razmotre kako su postali neprijatelji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da „Halijard” treba da bude zapamćen kao mesto herojstva i važnosti za prijateljstvo srpskog i američkog naroda, prenosi Politika.

Vučić je pozvao Amerikance da se zapitaju da li su žrtvovali jednog od najlojalnijih saveznika i, iz ne baš jasnih razloga, stali na stranu svih drugih na prostoru bivše Jugoslavije. A mi ćemo, kaže, morati da razmislimo kako smo, posle veličanstvenog savezništva u Prvom i Drugom svetskom ratu, uspeli od Amerikanaca, velikih prijatelјa, da napravimo neprijatelјa.

Istakao je da Srbija želi prijateljske odnose sa SAD i da obe strane treba da razmotre greške koje su dovele do toga da smo od velikih prijatelja postali neprijatelji.

„Ja otvoreno govorim o našim i njihovim greškama. Tek kada javno budemo govorili o tome i sumiramo sve, moći ćemo da uspostavimo iskreno prijateljstvo”, rekao je Vučić.

Srbi su pružili ogromnu pomoć svezničkim pilotima u operaciji „Halijard”, podizali ustanke tokom Drugog svetskog rata, a Srbija platila cenu u borbi protiv fašizma, i zato nikada nećemo prihvatiti revizionizam istorije, ni promenu prošlosti u kojem bi napaćeni srpski narod bio proglašavan za agresora na ovim prostorima, poručio je Vučić.

Opomena predsednika Vučića ambasadoru Skotu juče na skupu u Pranjanima, piše u Novostima uz naslov: “Vašington žrtvovao Srbiju kao saveznika”.

“Vučić: Mi Srbi i Amerikanci ne smemo biti neprijatelji”, izveštava Informer a Srpski telegraf, “Aleksandar Vučić u Pranjanima: Vreme je da SAD i Srbija ponovo budu prijatelji”, dok u Kuriru piše “Vučić: SAD žrtvovale najboljeg saveznika”.

Skot: Devedesete nisu alfa i omega odnosa SAD i Srbije

Velika je greška smatrati da su 90-te alfa i omega odnosa Srbije i Sjedinjenih Država, ocenio je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, prenosi Politika.

„I današnje obeležavanje 75. godišnjice od najveće operacije spasavanja savezničkih pilota tokom Drugog svetskog rata u Pranjanima važan je znak da američko i srpsko savezništvo traje mnogo više godina, nego problemi i nerazumevanje”, rekao je Skot u intervjuu za frankfurtske „Vesti”.

Upitan čija greška je što su se ta istorijska fakta do sada zanemarivala, kazao je da su obe strane krive za to, ali da je ponosan što smo ipak u prilici da radmo na tome da se sećamo i tog događaja, ali i drugih činjenica koje nas povezuju i u Drugom svetskom ratu, ali i kada smo bili saveznici u Prvom svetskom ratu.

„Prisetimo se samo neprijateljstva Nemačke i Francuske, a da su ove zemlje veoma brzo ušle zajedno u Evropsku zajednicu. Sličan primer možemo da izvučemo i iz odnosa SAD i Japana, ali i mnogih drugih zemalja u svetu. To treba da shvate i narodi sa Balkana i da više ne gledaju u prošlost, već isključivo u budućnost”, rekao je Skot.

odboj-srb-slovacka-muski

Antwerp, 15.09.2019 - utakmica Srbija - Slovačka (3:0) na Evropskom prvenstvu u odbojci (European Volleyball Championship): Uroš Kovačević

Budućnost Srbije

Tema broja u Blicu je “Ekonomska budućnost Srbije”. List objavljuje tim povodo, pitanja: “Koliki nam je rast potreban da bismo stigli zemlje regiona I Evropske unije? Kada ćemo imati veće plate? Kako obezbediti da mladi ostanu u zemlji…”

“Od Srbije na bensedinima Vučić izvlači svoj rejting”

“Birajući reči, više puta smo kao psihijatri ukazivali na neobičnosti u Vučićevom ponašanju”, kaže za Danas Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke. List intervju donosi pod naslovom: “Od Srbije na bensedinima Vučić izvlači svoj rejting”.

“Vučićeva potreba za totalnom kontrolom i totalnom manipulacijom, potreba za divljenjem masa u svakom trenutku i na svakom mestu, narcistička metafora pobede bez protivnika, kao i potreba da sa neskrivenom netrpeljivošću i visokom strašću progoni sve koji mu se suprotstave, duboko je uznemiravajuća”, kaže Sanda Rašković Ivić.

Zaključana vrata Rektorata BU

Rektorat Univerziteta u Beogradu i dalje je blokiran. U zdanju na Studentskom trgu od petka je zaključana grupa studenata, koji se predstavljaju kao pristalice Pokreta “1od 5 miliona”, piše u Politici.

Ekipa lista je u nekoliko navrata tokom vikenda pokušala da uđe u Kapetan Mišino zdanje i sazna koji su razlozi za blokadu, ali nisu stigli dalje od interfona.

Rektorka BU zatražila je prekid blokade, studenti su to odbili i pozvali građane da ujutro dođu i zajednički spreče zaposlene da uđu u Rektorat.

Danas opisuje kako iznutra izgleda blokada sedišta Beogradskog univerziteta, pod naslovom: “Rektorat udoban kao hotel sa dve zvezdice”.

List prenosi izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da policija neće intervenisati u slučaju blokade Rektorata Univerziteta u Beogradu i ocenio da je cela akcija i rezultat nemoći i želje organizatora da se policija uključi da bi posle mogli da kažu da je ugrožena autonomija univerziteta, prenosi list. On je rekao da mu je samo bitno da Rektorat funkcioniše a da učesnici protesta mogu da rade šta žele.

Lutovac: Kampanja bojkota počinje odmah

Lider Demokratske stranke Zotan Lutovac izjavio je da kampanja bojkota izbora počinje odmah, prenosi Danas.

Lider Demokratske stranke kaže da je legitimitet izbora već osporen.

Glavni odbor Demokratske stranke (DS) usvojio je pre dva dana odluku po kojoj stranka neće učestvovati na parlamentarnim izborima u Srbiji narednog proleća. Prethodno je Lutovac ocenio da „režim intenzivnom medijskom kampanjom, koja se često pretvara u hajku, uzurpacijom institucija i suspenzijom prava, ne ostavlja prostor za drugačiji odgovor od bojkota izbora“.

Direktna odustala od trke za Komercijalnu banku

Direktna odustala od trke za Komercijalnu banku, objavljuje Danas.

Kako list nezvanično saznaje, konzorcijum u kojem je bila sa direktnom bankom i Riplvud fondom prva je napustila grčka Eurobanka. Posle toga od Komercijalne je odustala i banka u vlasništvu Andreja Jovanovića, koja nije čak ni dostavila ponudu za ovu državnu banku.

Dekalaracija SDA je nova priča o islamskoj državi

U vrhu SDA jeste NATO put Bosne i Hercegovine, koju Bošnjaci kroz realizaciju  ideja navedenih u deklaraciji očigledno žele da pretvore u “građansku”, uniranu BiH, u čemu mnogi prepoznaju “plan za oživljavanje političkog islama”, piše u Politici pod naslovom: “Dekalaracija SDA je nova priča o islamskoj državi”.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da SDA može da formira „republiku BiH”, ali bez Republike Srpske. “Muslimani ako hoće da prave svoju 'republiku BiH' mogu da prave sa ovih pet kantona kojima upravljaju, u RS ne mogu da računaju ni na jedan pedalj”, kazao je Dodik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da je deklaracija mnogo važnija nego što neko pokušava da je predstavi.

Na Sedmom kongresu Stranke demokratske akcije BiH u subotu uveče usvojena je programska deklaracija prema kojoj je primarni cilj te stranke Republika Bosna i Hercegovina sa administrativnim centrom u Sarajevu.

Veze SDA i terorista

Veze SDA i terorista: Al kaida u Maglaju spremala udar na SAD, objavljuju Novosti.

Teroristička operacija “crtana” u vahabijskoj zajednici u selu Bakotić.

Englezi znali za telefonske kontakte Bin Ladena i odreda “El Mudžahedin”.

Pretnja Rusiji?

“Skroz izgubili živce, Šiptari prete Rusiji”, piše u Informeru. “Bedžet Pacoli, po nalogu Haradinaja, prostački je zapretio ruskom ambasadoru u Beogradu Aleksandru Bocan – Harčenku i poručio da će Rusija I Putin morati da priznaju lažnu državu”.

Tramp i Evropa

“Ovako će izgledati mapa Evrope” piše u Srpskom telegrafu pod naslovom “Tramp pravi novu EU, pozvana i Srbija”. List objavljuje kako “američki predsednik okuplja saveznike na Starom kontinentu da bi formirao paralelnu EU”.

brnab-prajd

Beograd, 15.09.2019 - predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na Paradi ponosa u Beogradu (Belgrade Pride 2019): Ana Brnabić, Milica Đurđić

U Beogradu održana Parada ponosa, privedeno pet osoba

U Beogradu je juče održana Parada ponosa. Nešto više od hiljadu ljudi prošetalo je ulicom Kralja Milana, a učesnici su u veseloj atmosferi, igrali uz hitove koji su emitovani sa razglasa na kamionu, piše u Politici.

Transparent na kojem piše „Ne odričem se”, što je slogan ovogodišnjeg Prajda, nosili su, između ostalog, glumica Mirjana Karanović, dramska spisateljica Biljana Srbljanović i kuma Prajda pop pevačica Sara Jo.

Na raskrinici Bulevara kralje Aleksandra i Takovske došlo je do sukoba protivnika Prajda i žandarmerije, posle čega je pet osoba privedeno, javili su mediji.

“U Beogradu parade ponosa bez većih incidenata”, naslov je u Danasu.

“Ana šetala sa devojkom Milicom”, naslov je u tabloidu Alo. “U koloni je šetala I Ana Brnabić, premijerka Srbije sa partnerkom Milicom”.

“Beograd organizuje evropski prajd” piše u srpskom telegrafu pod naslovom “Stiže 200.000 gejeva”.

koss-span-prvaci-

Peking, 15.09.2019 - reprezentativci Španije osvojili su trofej Svetskog prvenstva u košarci u Kini (FIBA Basketball World Cup) pošto su u finalnom meču pobedili selekciju Argentine: Juancho Hernangomez

Kandidati za košarkaškog selektora

“Ko će preuzeti reprezentaciju posle ostavke Saše Đorđevića”, pita Informer pod naslovom “Saša Obradović: Hoću da budem novi selektor”. Ozbiljan kandidat je i Igor Kokoškov, dodaje ovaj tabloid.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...