Preti novi talas izbeglica prema EU

Anđelka Nikolić

(nedelja 15. septembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Peking, 14.09.2019 - utakmica Srbija - Češka (90:81) za peto mesto na Svetskom prvenstvu u košarci u Kini (FIBA Basketball World Cup 2019)

Bez Rusije nema rešenja za Kosovo. Odnosi Rusije i Srbije su danas u usponu bez persedana, ocenio je ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko. Rusija veruje u optimistični scenario izgradnje “Turskog toka”, rekao je Harčenko. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je rođendan predsedniku vlade Rusije Dmitriju Medvedevu, koji mu je, tom prilikom potvrdio da dolazi u Beograd i da se raduje zajedničkoj proslavi pobede nad fašizmom. Ankara upozorava da predstoji talas izbeglica koji će preplaviti Evropu, ukoliko se hitno ne reši kriza u Siriji, i preti da će podići rampe na graničnim kapijama prema Bugarskoj i Grčkoj. Košarkaši Srbije, pobedom nad Češkom, osvojili su peto mesto na Svetskom prvenstvu u Kini.

trg-dodatni-radovi-

Beograd, 14.09.2019 - radovi na zameni kocke na Trgu Republike pošto kvalitet prethodnih ne zadovoljava

Bez Rusije nema rešenja za Kosovo

Odnosi Rusije i Srbije su danas u usponu - bez persedana, ocenio je ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko u ekskluzivnom razgovoru za Politiku, čiji deo je list objavio i dan ranije.

Harčenko je istakao da je politika srpskog rukovodstva, koju određuje predsednik Vučić sa saradnicima, aktivna i okrenuta prema Rusiji.

Ruske kopmanije su, kako navodi, spremne da uđu u realizaciju strateških projekata, posebno u energetici. On je istakao da je počela Iienergično ide izgradnja srpskog dela “Turskog toka”, od bugarske do mađarske granice.

“Mi verujemo u optimistični scenario”, rekao je Harčenko i dodao da postoje kontakti na visokom nivou sa Bugarima i Mađarima kao i da veruje da će nad polizacijom prevladati zdrav razum i pragmatični pristup.

Ruske kompanije uložile su u Srbiju više od četiri miliarde dolara, rekao je Harčenko i dodao da Rusija teži da bude među prvima po investicijama u Srbiji.

Bez Rusije nema rešenja za Kosovo, naslov je pod kojim list donosi intervju.

“Mi se ne zalažemo za podelu Kosova, niti za bilo koju od varijanti rešavanja ovog pitanja. Ali, ne možemo da razumemo ni izjavu da bi podela Kosova stvorila presedan u Evropi. Bivša Jugoslavija je raščlanjena na sve moguće načine. I posle svega ispada da presedan nije bio ni komadanje SFRJ, ni SRJ, ni same Srbije – a da bi podela Kosova bila presedan. Takve izjave vuče veoma čudno”, ističe list iI danas deo intervjua koji je i juče objavio.

prot-bgd-14.9.

Beograd, 14.09.2019 - protest "Jedan od pet miliona" (#1od5miliona) u centru Beograda

Medvedev u Beogradu na proslavi pobede nad fašizmom

Predsednik vlade Rusije Dmitrij Medvedev dolazi u Beograd na proslavu Dana oslobođenja od fašizma, objavljuju Novosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je rođendan Medvedevu, koji mu je, u telefonskom razgovoru, rekao da se raduje poseti Beogradu i zajedničkoj proslavi pobede nad fašizmom.

Vučić je Medvedevu, u dugom i prijateljskom telefonskom razgovoru, još jednom uputio poziv da poseti Srbiju, što je premijer Medvedev sa radošću prihvatio, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Vučić je Medvedevu zahvalio za pažnju koju pridaje razvoju odnosa Srbije i Rusije, a koji, na osnovu strateškog partnerstva i neraskidivog prijateljstva, dosežu nove domete.
Vučić je, kao rođendanski poklon, premijeru Medvedevu poslao komplet knjiga o srpskom jeziku i književnosti, u prevodu na ruski, iz serije „Radovi o jeziku i književnosti“, u izdanju Filološkog fakulteta u Beogradu.

vojska-pitomci-promocija

Beograd, 14.09.2019 - promocija najmlaðih oficira Vojske Srbije ispred Doma Narodne skupštine Srbije

Nova generacija srpskih oficira

Novosti izveštavaju o svečanoj promociji najmlađih oficira VS u Beogradu pod naslovom “Ponosni pred licem junačkih predaka”. Kurir objavljuje naslov “Vučić: Vi ste ešalon slobode” a isti je naslov I u tabloidu Alo.

Novi udar migranata na Evropu

Ankara upozorava da predstoji talas izbeglica koji će preplaviti Evropu, ukoliko se hitno ne reši kriza u Siriji, i preti da će podići rampe na graničnim kapijama prema Bugarskoj i Grčkoj, piše u Politci o okviru teme nedelje:”Izbeglički talas pred vratima EU”.

U Nemačkoj je danas 25 odsto stanovništva sa stranim korenima.

U pet centara za azil i 11 prihvatnih centara u Srbiji boravi 2.500 migranata.

jemen-vakcina-kolera

Sana, 14.09.2019 - stanovništvo u prestonici Jemena pije vakcine protiv kolere

Zapad ukida podršku kosovskim vođama?

“Zapad pere ruke od krvavih komandanata Oslobodilačke vojske Kosova” objavljuje tabloid Alo pod naslovom “Slom šiptarske lažne države”.

Jadarit nova srpska nafta

Jadarit nova srpska nafta, naslov je u Novostima koje pišu da se u lozničkom kraju nalaze najveće rezerve te rude u Evropi.

Istraživanje je pri kraju, a eksploatacija dragocenog litijuma za tri-četiri godine. Litijum se koristi u izradi baterija za mobilne telefone,električna vozila…

negotin-mokranjecevi-dani

Negotin, 14.09.2019 - ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević danas je svečano je otvorio 54. "Mokranjčeve dane" u kompleksu Mokranjčeve rodne kuće u Negotinu

Najveća korupcionaška afera

Blic podseća da je “10 godina afere ´Indeks´” pod naslovom “Slučaj koji je ismejao pravdu”. List navodi da “najveća korupcionaška afera u Srbiji, ni posle decenije nije dobila epilog. Tog 21. Septembra 2009. U Višem sudu u Smederevu počelo je suđenje sa najviše optuženih u procesu u novijoj srpskkoj istoriji. Optuženo je 86 osoba, među kojima čak 23 profesora na pravnim fakultetima u Kragujevcu, Nišu I Beogradu…”

Odlazak američkog ambasadora

Kurir objavljuje “oproštajni intervju Kajla Skata ambasadora SAD” pod naslovom “Srbija napreduje, želim da Tramp dođe u Beograd”.

Đorđević napušta mesto selektora

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević saopštio je juče da napušta klupu nacionalnog tima, prenosi Politika.

„Da, tačno je, odlazim”, rekao je Đorđević odgovarajući na pitanje novinara nakon utakmice protiv Češke.

„Da, rekao sam već igračima, mislim da je red i vreme ... Znam kada čovek ili trener treba da napravi prvi korak. U ovom trenutku osećam obavezu da to uradim. Nažalost, odlazim u trenutku kada nismo uspeli da dođemo do zacrtanog cilja”, rekao je Đorđević.

Đorđević je istakao da je takvu odluku doneo još pre početka Svetskog prvenstva u Kini.

Đorđević je izrazio veliku zahvalnost svim saradncima, igračima svim ljudima iz KSS, predsedniku Daniloviću, nekadašnjem predsedniku Draganu Đilasu, koji ga je, kako je rekao, postavio na ovo mesto, kao i Dejanu Bodirogi koji je u to vreme bio direktor muških selekcija.

Đorđević je na klupi Srbije bio od novembra 2013. godine i sa nacionalnim timom je osvojio tri srebra: na Svetskom prvenstvu 2014, na Olimpijskim igrama 2016. i na Evropskom prvenstvu 2017.  

“Saletovo zbogom orlovima”, naslov je u Novostima.

koss-djordjevic-kina-

Peking, 14.09.2019 - Aleksandar Saša Đorđević na utakmici Srbija - Češka za peto mesto na Svetskom prvenstvu u košarci u Kini (FIBA Basketball World Cup 2019)

Srbija peta na Svetskom prvenstvu u košarci

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je juče Češku u Pekingu sa 90:81 i osvojila peto mesto na Svetskom prvenstvu u Kini, a taj meč bio je poslednji za Đorđevića na klupi „orlova”, piše u Politici.

Srbija peta na Mundobasketu. Naši košarkaši bolji od Čeha, beleže kratko Novosti.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...